Stage cv voorbeeld + alles wat je moet weten

De kans is groot dat je een stage zal doen tijdens je studie. Een stage is nuttig, leerzaam, en het geeft je een kijkje in het bedrijf of werkveld waarin je later misschien aan de slag gaat! Veel studenten in Nederland hebben hun eerste baan te danken aan de stage die ze hebben gevolgd!

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

CV stage voorbeeld

Mina van Veen
Kirkehoeke 43
9286 GH, Twijzel
06-12341234
minavanveen@voorbeeld.com
linkedin.nl/in/voorbeeld-mina-van-veen

Ik ben een enthousiaste en gedreven student Maritieme Techniek aan de Technische Universiteit Delft. Geen enkele technische uitdaging ga ik uit de weg. Graag zou ik bij uw bedrijf stage willen lopen om meer ervaring en kennis op te doen. Graag leg ik mijn enthousiasme nader uit in een gesprek.

Opleiding

Maritieme Techniek,
Augustus 2021 - heden
Technische Universiteit Delft

Werkervaring

Restaurant Het Vermeertje Delft
Januari 2022 - heden

Verantwoordelijkheden bestonden onder andere uit: Het begeleiden van gasten naar hun tafel, het serveren van drankjes en het bemannen van de kassa.

Vaardigheden

 •  Empathisch
 •  Analytische vaardigheden
 •  Enthousiast
 •  Stressbestendig
 •  Flexibel
 •  Gedreven
 •  Goede communicatieve vaardigheden

Extracurriculaire activiteiten

Kampcommissie 2022, secretaris, Scheepsbouwkundig Gezelschap "William Froude".

Maar hoe zorg je dat je een stage krijgt? Bij sommige opleidingen wordt dit vanuit de school of universiteit geregeld. Bij sommige opleidingen zal je het zelf moeten doen. Vaak moet je dan een cv aanleveren en op basis daarvan wordt bepaald of je ergens mag starten. Maar hoe schrijf je zo’n stage cv ? Wat is handig om te vermelden? Het kan best lastig zijn om dit goed aan te pakken, maar moet onze gids ben je op de juiste weg!

In dit artikel gaan we uitleggen hoe je een goed cv schrijft, ongeacht welke opleiding je doet, geven we je advies over wat handig is om te benoemen en bespreken we enkele veel voorkomende fouten. Met onze tips zorg jij ervoor dat jij de stage krijgt die jij wilt!

Tegenwoordig zijn de meeste stages betaald, maar de vergoeding die je krijgt hangt ontzettend af van welke opleiding je doet. De drie best betaalde stages zijn in de volgende vakgebieden:

 • ICT, gemiddeld €347,- per maand
 • Techniek, gemiddeld €346,- per maand
 • Bedrijfskunde/economie, gemiddeld €336 per maand

Stagevergoedingen en je opleiding

We benoemden het eerder al, maar de stagevergoeding die je krijgt, hangt af van de locatie waar jij je stage doet. In de grote steden is de stagevergoeding doorgaans hoger dan in de omliggende dorpen. Bij sommige opleidingen is het ongebruikelijk om een vergoeding te krijgen, terwijl bij andere vakgebieden bedrijven graag een stagevergoeding betalen, omdat zij het waarderen dat jij bij hen je stage doet.

Hoe schrijf je een stage cv vanaf nul

Bij het schrijven van je cv, moet je erop letten dat je maar één doel hebt, de lezer overtuigen om je de stageplek te geven. Zorg ervoor dat je cv er netjes uit ziet. Er kunnen andere kandidaten voor de stage zijn, dus aan de hand van jouw cv zal je de stagegever moeten overtuigen. Daarom is het van belang dat je cv er netjes uit ziet. Het beste is om de onderstaande lay-out aan te houden. Als je liever een ander template zou willen, dan kun je op onze site kijken voor meer cv voorbeelden .

De lay-out

Het is handig om deze lay-out aan te houden, want stagegevers weten dan direct waar ze aan toe zijn. Maar je kan er ook je eigen draai aan geven, door bijvoorbeeld je opleiding en werkervaring om te draaien.

 • Koptekst
 • Contactinformatie/Personalia
 • Samenvatting
 • Opleiding
 • Werkervaring
 • Vaardigheden
 • Extracurriculaire activiteiten
📌 Tip: Zorg ervoor dat je cv niet te lang is. Als het langer is dan twee pagina’s, dan heb je te veel tekst en zal je moeten schrappen. Schrap alle overbodige informatie, zoals je basisschool of middelbare school.

stage cv

Opmaak en structuur voor je CV

Bij een goed verzorgd cv, is het belangrijk om een leesbaar lettertype te hebben en een goede lettergrootte. Het lettertype dat je kiest, laat namelijk een bepaalde indruk achter bij de lezer. Het beste is om een van de volgende lettertypes te kiezen, zoals Calibri, Times New Roman, Cambria, of Arial. Voor de lettergrootte kies je 10, 11, 12. Dit leest namelijk prettig en geeft een professionele indruk. Pas je cv aan op de (stage)vacature waarop je reageert.

 • Het meest gebruikelijke is om een omgekeerd chronologische volgorde aan te houden. Dit komt erop neer dat je de meest recente relevante ervaringen als eerste vermeld en vervolgens terugwerkt verder het verleden in. Je begint met je opleiding en doet dit daarna ook voor je werkervaring. Dit is het standaard template om te gebruiken en het is voor eigenlijk iedere stage geschikt. Als je niet weet welke template handig is, kies dan deze.

 • Stel dat je bepaalde vaardigheden hebt of bepaalde prestaties hebt behaald en daarom een geschikte kandidaat bent voor de stage, laat het dan vooral duidelijk zien! Bij een functioneel cv leg je de nadruk op wat je gedaan hebt en minder op je opleiding. Je gebruikt je ervaringen en vaardigheden als speerpunten van je cv. Bij het zoeken van een stage is dit niet een handige template om te gebruiken.

 • Het is ook mogelijk om beide templates te combineren. In dat geval gebruik jij je vaardigheden en prestaties om je opleiding en werkervaring kracht bij te zetten. Andersom, gebruik je opleiding en werkervaring om je vaardigheden en prestaties te bevestigen.

Titel en contactgegevens

In de titel vermeld je alleen je naam en je kan er ook de woorden ‘curriculum vitae’ of ‘cv’ achter zetten. Verder schrijf je je naam, je adres, je telefoonnummer, je e-mailadres, en LinkedIn (als je het hebt!).

GOED
Martijn Houtman

Kerkstraat 45

9285 GP, Twijzel

06-12341234

martijnhoutman@voorbeeld.com

linkedin.nl/in/voorbeeld-martijn-houtman


SLECHT
Martijn Houtman 06-12341234 Kerkstraat 45 9285 GP, Twijzel 06-12341234 martijnhoutman@voorbeeld.com

In het goede voorbeeld zijn alle contactgegevens netjes opgeschreven en is het allemaal overzichtelijk weergegeven. In het slechte voorbeeld is dit niet het geval, want hoewel de contactgegevens allemaal zijn vermeld, zijn ze helaas slordig geschreven. In het slechte voorbeeld is ook tweemaal het telefoonnummer vermeld, wat overbodig is.

Bij een stage cv, is het niet nodig om een foto toe te voegen. Je gaat voor een korte tijd in dienst van het bedrijf en gaat na een paar maanden ook weer weg. Het is dus niet dat zij aan jou vast zitten, of andersom jij aan hen! Kortom, het is een stage, dus een foto is overbodig.

Opleiding: hoe vermeldt jij je studie

Het belangrijkste op je cv, is je opleiding. Zorg er dus voor dat deze duidelijk zichtbaar is en de lezer ook weet wat je opleiding inhoudt. De stage die je doet, moet namelijk aansluiten bij de opleiding die je doet en het werkveld waarin jij je wilt specialiseren. Als er een stagevacature is, kijk dan of je bepaalde woorden kan verwerken in je opleiding of (werk)ervaringen.

Voorbeeld 1:

Geschiedenis

Augustus 2018 - heden

Universiteit Utrecht


Tijdens mijn opleiding Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht heb ik ontdekt dat ik een interesse heb voor de renaissance. Deze geschiedenisperiode fascineert mij mateloos. Het verdiepingspakket wat ik nu volg, gaat uitgebreid in op de handelsnetwerken die toen ontstonden.


stage cv

Voorbeeld 2:

Lerarenopleiding Geschiedenis

Augustus 2019 - heden

HAN University of Applied Sciences


Afgelopen jaar heb ik meerdere didactische vakken gehad, over het lesgeven zelf en over hoe kinderen kennis vergaren. Ik ben enthousiast om deze kennis in de praktijk toe te passen.


Ervaring (en wat te doen als je die niet hebt)

Zolang je bezig bent met je opleiding, begrijpt de stagegever dat je niet veel werkervaring hebt. Mocht je wel werkervaring hebben in het vakgebied, dan moet je deze zeker vermelden. Als je een bijbaan hebt gehad, dan kun je deze benoemen, want het geeft aan dat je eerder in een professionele omgeving hebt gewerkt.

Voorbeeld 1:

Kassamedewerker

September 2008 - Februari 2009

Albert Heijn


Terwijl ik op de middelbare school zat, heb ik een half jaar bij Albert Heijn gewerkt. Dit was een leerzame ervaring.


Voorbeeld 2:

Krantenwijk

Mei 2012 - Maart 2019

De Telegraaf


Toen ik op de middelbare school zat, ben ik begonnen met een krantenwijk. Iedere ochtend moest ik vroeg opstaan, maar kon ik wel voordat school begon al klaar zijn met mijn werk!


stage cv

En als je geen ervaring hebt…

Het kan uiteraard gebeuren dat je nog geen werkervaring hebt. Je bent immers nog bezig met je studie en dat gaat voor! Bedenk goed of je echt geen werkervaring hebt of iets wat je als werkervaring zou kunnen kwalificeren. Dit kun je dan alsnog vermelden. Als je echt geen werkervaring hebt, dan kun je dit gedeelte overslaan. Het komt vaak voor dat studenten nog geen werkervaring hebben en de stage is er voor om studenten juist werkervaring te geven!

Vaardigheden op het stagiaire CV

De vaardigheden die gezocht worden bij een stage, verschillen ontzettend per opleiding. Van iemand die stage doet bij een MBO koksopleiding worden hele andere dingen verwacht, dan van een arts. Kijk daarom in de vacaturetekst welke eisen er gesteld worden en kijk of jij die kan benoemen als een vaardigheid die jij bezit. Als er geen vacature tekst is, dan kun je het beste je carrière uitdenken, bijvoorbeeld, ‘wat zou mijn baan zijn na deze stage?’ en dan een aansluitende vacature opzoeken en de vaardigheden die daar vermeld staan benoemen in je cv.

Goede eigenschappen

Naast je kwalificaties zijn er ook een aantal goede eigenschappen om te benoemen. Kijk eens naar de lijst en bedenk wat op jou van toepassing zou kunnen zijn. Heb je nog andere goede eigenschappen, benoem die dan vooral.

 • Stressbestendig
 • Empathie
 • Kalm
 • Flexibel
 • Probleemoplossend vermogen
 • Nauwkeurig
 • Gedreven
 • Geduldig
 • Sterke communicatievaardigheden
 • Include a list of soft skills if applicable (preferably of the same number as the hard kills) You can divide soft and hard skills with H3s.

Samenvatting

De samenvatting is bedoeld om in een paar zinnen jezelf te introduceren. Wie ben je? Wat kan je. Beperk het tot slechts enkele zinnen, maak het niet te uitgebreid. Je wilt jezelf introduceren, niet je levensverhaal vertellen. Let erop dat je samenvatting niet een opsomming van je cv is, maar benoem juist elementen die je niet ergens anders kan vermelden.

GOED
Momenteel doe ik de opleiding Artificial Intelligence en zou ik graag meer praktijkervaring op doen. Ik heb allerlei theoretische kennis, die ik nu graag in de praktijk zou toepassen. Graag licht ik mijn enthousiasme nader toe in een gesprek.

SLECHT
In 2014 begon ik met mijn opleiding Artificial Intelligence. Het eerste jaar was leuk, maar niet helemaal waar ik naar op zoek was. De mentale uitdaging ontbreekt. Het is slechts theoretische kennis, maar wat kan ik daarmee in de praktijk? Graag zou ik bij jullie aan de slag gaan om te kijken welke uitdagingen er allemaal zijn en of mijn opleiding eigenlijk bij mij past.

Het goede voorbeeld nodig de lezer uit om verder te lezen. De schrijver is enthousiast en dat blijkt ook uit het stukje. De schrijver van het tweede stukje twijfelt en het is duidelijk dat er iets niet goed gaat bij de opleiding. Een stage kan nuttig zijn om kennis te maken met het werkveld, zodat jij kan bepalen of je daarmee verder wilt, maar een bedrijf is er niet, zodat jij een persoonlijke ontdekkingsreis kan maken. De reden waarom je ergens stage gaat lopen is niet relevant. Het kan zijn dat je bij een andere stageplek bent afgewezen, maar dat hoef je niet te delen met de huidige stageplek. Blijf positief en benadruk je goede eigenschappen, zoals in het goede voorbeeld.

stage cv

Extra secties voor een stagiair

Mocht je nog extra bijzonderheden hebben, dan moet je deze zeker vermelden. Denk bijvoorbeeld aan een taal die je spreekt. In de zorg zal niet iedere patiënt de Nederlandse taal spreken, dus daarom helpt het als je een extra taal kan. Je hebt hierdoor een voorsprong op de andere kandidaten!

Computervaardigheden en diploma's

Mocht je gedurende je opleiding bepaalde diploma’s behaald hebben, of relevante kwalificaties hebt, dan moet je die zeker benoemen. Denk bijvoorbeeld aan het werken met specifieke apparaten, programmeertalen of specifieke vakken. Deze hoeven niet direct met de stage te maken te hebben, maar ze vertellen iets over je interesses en vaardigheden.

Opleiding instructeur Eerste Hulp (EH)

Cursus Vertrouwenspersoon


Talen

 • Nederlands - moedertaal
 • Engels - goed
 • Frans - matig

Vrijwilligerswerk / overige ervaringen

Als student doe je veel meer dan alleen studeren. Misschien doe je een commissie bij je studievereniging of ben je actief bij een studentenvereniging. Je kan deze ook vermelden op je cv, want het geeft inzicht in de ervaringen die je hebt opgedaan. Daarnaast laat je zien dat je actief bent tijdens je studententijd, wat sommige bedrijven waarderen.

Voorbeelden:
 • Jaarboekcommissie, penningmeester, S.G. Trias Politica
 • Activiteitencommissie, voorzitter, Aqua Ad Vinum

Cv tips om nog meer op te vallen

Ieder cv is uniek en moet aansluiten bij de stageplek of de vacature die er is. Wel zijn er een aantal adviezen die wij je zouden willen meegeven. Met deze tips maak je een perfect cv!

 • Verdiep je in het bedrijf of de organisatie waar je wilt gaan werken. Laat duidelijk de toegevoegde waarde van jou aan het bedrijf zien.
 • Wees niet negatief over vorige werkgevers of je opleiding.
 • Zorg ervoor dat je brief er verzorgd uitziet. Een slordige brief geeft een slechte indruk.
 • Je kan een docent of leraar vragen om een aanbevelingsbrief te schrijven. Hiermee verzeker jij jezelf van die gave stageplek![/su_list
stage cv

Samenvatting: schrijf het perfecte CV voor je volgende stage

In het artikel hierboven hebben we uitgelegd hoe jij het beste je cv kan schrijven, zodat jij wordt aangenomen voor je gewenste stage. Het is veel informatie, dus let op de belangrijkste punten bij het schrijven van je cv.

 • Zet bovenaan je cv alle noodzakelijke persoonsgegevens, zoals onder andere je telefoonnummer en je e-mailadres.
 • In de samenvatting leg je kort uit wie je bent en wat je allemaal kan doen. Beperk dit tot een paar zinnen.
 • Vermeld duidelijk de opleiding die je nu volgt en waarom die aansluit bij de stage.
 • Toon de werkervaring die je hebt.
 • Mocht je bepaalde diploma’s of kwalificaties bezitten, laat die dan zien.
 • Tot slot benoem je de extracurriculaire activiteiten.

Krijg meer kansen met een begeleidende brief

Wil jij je cv net die boost geven om te zorgen dat jij die stageplek ook echt krijgt? Stuur dan een begeleidende brief mee met je cv. Met deze brief laat jij zien dat jij je verdiept hebt in het bedrijf en dat je graag bij deze stageplek aan de slag zou willen gaan. Ongeacht in welk werkveld je aan de slag wilt gaan, bedrijven en/of organisaties waarderen dit altijd. Leg in de brief uit waarom je geïnteresseerd bent en waarom je zo enthousiast bent over de stage. Vind je het moeilijk om zo een brief te schrijven? Kijk dan op onze site voor meer tips en adviezen.

📌 Tip: Vraag aan vrienden of familie om je cv te controleren, zodat er geen fouten in staan. Weet je niet goed wie je zou moeten vragen? Geen probleem, wij hebben ook een spellingchecker!

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief