Sjablonen voor sollicitatiebrieven

Een cv geeft recruiters een goed overzicht van uw opleiding en eerdere werkervaring, maar het geeft misschien niet altijd de verschillende vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten weer of hoe graag u voor een bepaald bedrijf wilt werken.

Een cv is op zichzelf niet voldoende om een recruiter ervan te overtuigen dat u de perfecte kandidaat voor de baan bent. Een sollicitatiebrief kan bij het solliciteren een belangrijke rol spelen. Dus als u wilt dat uw cv opvalt, dan raden we u zeker aan om het toe te voegen.

Er kunnen voor één baan tientallen of honderden kandidaten zijn. Ze kunnen vergelijkbare vaardigheden, ervaring, educatieve achtergrond en prestaties hebben, dus het is erg belangrijk om u van de anderen te onderscheiden. Door een indrukwekkende sollicitatiebrief te schrijven, is dat precies wat u kunt doen.

Een sollicitatiebrief moet professioneel, maar interessant zijn. Dat gezegd hebbende, solliciteren er soms honderden mensen op een baan, wat betekent dat recruiters evenveel cv's en sollicitatiebrieven moeten lezen. Schrijf geen extreem lange tekst die de recruiter niet tot het einde zal lezen. Trek vanaf het begin van de begeleidende brief zijn aandacht. Overtuig hem ervan dat hij naar uw cv moet kijken en u voor een sollicitatiegesprek moet uitnodigen. Laat uw persoonlijkheid doorschemeren!

Hoe een sollicitatiebrief te beginnen?

Bij het starten van een sollicitatiebrief is het belangrijk om enkele belangrijke elementen te onthouden:

 • Vermijd het gebruik van "ik" in de eerste zin. Stel u liever in de derde persoon voor: “Werknemer…”, “Literatuurstudent…”.
 • Vermeld het aantal jaren werkervaring.
 • Vermeld niet de naam van het bedrijf.
 • Schrijf de naam van de functie waarop u solliciteert correct op.
 • Benadruk uw interesse in de functie.

Hoe een sollicitatiebrief beëindigen?

De beste manier om een sollicitatiebrief te beëindigen, is door een beleefde vorm te gebruiken. Zo beëindigt u de brief niet te abrupt en laat u een goede indruk achter bij de werkgever.

Hieronder staan twee voorbeelden:

 1. In afwachting van uw antwoord, meneer/mevrouw, hoogachtend.
 2. In afwachting van uw antwoord meneer/mevrouw, met vriendelijke groet.

Wat zet u in een motivatiebrief?

U wilt op die vacature solliciteren, maar u vraagt zich af: "Wat moet ik in de sollicitatiebrief zetten?"

Hier is een lijst met waar u het over kunt hebben:

 • Uw persoonlijkheid, hobby's
 • Uw interesse in het werkgebied waarop u solliciteert. Hoe is deze interesse ontstaan? Hoe is het in de loop der jaren geëvolueerd?
 • Uw vaardigheden, vaardigheden en belangrijke professionele prestaties.
 • Wat u over het bedrijf weet en wat het in u inspireert.
 • Wat u met uw expertise het bedrijf kunt bieden.
 • Uw wens om lid te worden van een team en in een project te integreren dat u interesseert.


Tips over hoe u een of ander aspect van het bedrijf kunt verbeteren. Ontwikkel uw ideeën niet te veel en stel voor dat ze 'tijdens het gesprek kunnen worden uitgelegd als dat nodig is'.

Moet ik een motivatiebrief ondertekenen?

Het ondertekenen van de motivatiebrief is optioneel.

Als u echter de mogelijkheid hebt, dan raden we u aan om vanaf een computer met behulp van de handtekeningtools op onze website voor het maken van cv's een handmatige handtekening aan te maken. Dit voegt een serieuzer en persoonlijker karakter aan uw sollicitatiebrief toe.

Hoe dien ik een motivatiebrief in?

Als u voor het eerst solliciteert, dan gaat u zeker nadenken over het schrijven van een motivatiebrief. Hier volgen de verschillende onderdelen:

 • Zet uw naam, voornaam, adres, telefoonnummer en e-mailadres in de linkerbovenhoek van de pagina.
 • Zet in de rechterbovenhoek van de pagina de naam van de ontvanger of van de afdeling waarop u solliciteert, en de naam en het adres van het bedrijf.
 • Zet hieronder, rechts uitgelijnd op één regel, de locatie en datum neer.
 • Op de tweede regel, links uitgelijnd: het doel van de sollicitatie. Geef aan voor welke functie u solliciteert.
 • Dan moet u de inhoud van de brief schrijven.
 • Voeg ten slotte hieronder uw voornaam, achternaam en handtekening toe!

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv