Stapsgewijze Handleiding en Sjablonen voor het Schrijven van een Sollicitatiebrief voor een UX-Designer

In de competitieve wereld van UX-design kan een goed geschreven sollicitatiebrief het verschil maken tussen opvallen en onopgemerkt blijven; een kans om je unieke ontwerpvaardigheden uit te lichten en je passie over te brengen. Klik op onze sjablonen en laat AI je helpen om een brief te creëren die echt werkt, zodat jij je dromen kunt vormgeven.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Sjabloon voor het Schrijven van een Sollicitatiebrief voor een UX-Designer

[Uw Naam]

[Uw Adres]

[Postcode en Plaats]

[Telefoonnummer]

[E-mailadres]

[Datum]

[Naam van de Ontvanger]

[Titel van de Ontvanger]

[Bedrijfsnaam]

[Bedrijfsadres]

[Postcode en Plaats]

Geachte [Naam van de Ontvanger],

Met grote interesse las ik de vacature voor de functie van UX-designer op [naam van de website of bron waar u de vacature hebt gevonden]. De kans om mijn vaardigheden en passie voor gebruikerservaring in te zetten bij [Bedrijfsnaam] sprak mij direct aan, en ik ben enthousiast om mijn kandidatuur voor deze functie voor te stellen.

In mijn huidige rol als UX-designer bij [Huidige Werkgever], heb ik mijn expertise ontwikkeld in het ontwerpen van gebruikersgerichte interfaces en het verbeteren van de algehele gebruikerservaring. Met mijn sterke vaardigheden in wireframing, prototyping en gebruikersonderzoek, ben ik in staat om intuïtieve en aantrekkelijke designs te creëren. Bovendien heb ik uitgebreide ervaring met tools zoals Sketch, Figma en Adobe XD, die ook in uw vacature worden genoemd.

Tijdens mijn tijd bij [Vorige Werkgever], heb ik leiding gegeven aan een team van ontwerpers bij het ontwikkelen van een nieuw e-commerce platform, wat resulteerde in een 30% toename van de conversieratio binnen het eerste half jaar. Daarnaast heb ik gebruikersonderzoeken en A/B-testen uitgevoerd om de interface constant te optimaliseren, wat leidde tot een significant verbeterde klanttevredenheid. Deze prestaties tonen mijn vermogen om waardevolle bijdragen te leveren aan [Bedrijfsnaam] door gebruiksvriendelijke en effectieve oplossingen te bedenken.

Wat mij bijzonder aanspreekt aan [Bedrijfsnaam] is uw toewijding aan innovatie en het creëren van uitzonderlijke gebruikerservaringen. Uw recente projecten, zoals [specifiek project of initiatief van het bedrijf], weerspiegelen een visie die nauw aansluit bij mijn eigen ideeën over uitstekende UX-design. Ik ben ervan overtuigd dat mijn creativiteit en analytische benadering perfect passen binnen uw dynamische team en dat ik kan bijdragen aan het verder versterken van uw merk.

Ik ben zeer enthousiast over de mogelijkheid om bij [Bedrijfsnaam] te werken en zou graag de kans krijgen om mijn motivatie en kwalificaties verder toe te lichten in een persoonlijk gesprek. Alvast hartelijk dank voor uw tijd en overweging. Ik kijk ernaar uit om van u te horen.

Met vriendelijke groet,

[Uw Naam]

[Bijlagen: CV, Portfolio, etc.]

Het Belang van een Juiste Structuur voor UX-Designers bij het Schrijven van een Sollicitatiebrief

Ben je geïnteresseerd in het vinden van een baan als UX-designer? Een goede sollicitatiebrief is essentieel voor het verkrijgen van een sollicitatiegesprek, dus lees onze gids om te leren hoe je een overtuigende brief kunt schrijven.

Naast ons UX-designer sollicitatiebriefsjabloon hebben we ook andere interessante sjablonen.


Tips voor de Aanhef van een Sollicitatiebrief als UX-Designer

Hoe belangrijk is de juiste aanhef bij het schrijven van een sollicitatiebrief voor een UX-designer? Het vinden van de naam van de recruiter is vaak zo eenvoudig als het doornemen van de vacaturetekst, het bezoeken van de bedrijfswebsite, of het raadplegen van LinkedIn. Een voorbeeldbegroeting wanneer je de naam van de recruiter kent, kan er als volgt uitzien:

 • Geachte mevrouw Jansen,
 • Beste meneer de Vries,

Maar als de naam van de recruiter onbekend is, kun je kiezen voor een meer algemene aanhef zoals:

 • Geachte heer/mevrouw,
 • Beste recruiter,
 • Geachte afdeling Human Resources,

Het gebruik van de juiste aanhef toont niet alleen je professionaliteit, maar ook je aandacht voor detail, wat cruciaal is in de rol van een UX-designer.

Motivatie voor de Positie van UX-Designer

De openingsalinea van een UX-designer sollicitatiebrief moet enthousiasme en interesse voor de functie laten zien. Begin met een sterke zin die laat merken hoe blij je bent om te solliciteren.

Voeg iets opvallends toe, zoals een project waar je trots op bent. Dit maakt je brief gedenkwaardig en toont je passie.

 • Noem een specifiek project van het bedrijf dat je inspireert.
 • Deel een persoonlijke anekdote die je motivatie voor UX-design laat zien.
CORRECT

Met grote passie voor het creëren van uitzonderlijke gebruikerservaringen, solliciteer ik voor de functie van UX-designer. Mijn project waarbij ik een app ontwierp voor blinden en slechtzienden kreeg een innovatieprijs en laat zien hoe ik gebruiksvriendelijkheid en inclusiviteit combineer. Ik geloof dat mijn unieke benadering een waardevolle aanvulling kan zijn voor uw team.


Belangrijke Hoofdparagrafen in een Sollicitatiebrief voor een UX-Designer

Weet u wat u na de introductie in een sollicitatiebrief voor een UX-designer moet zetten? Deze paragraaf moet betrekking hebben op uw arbeidsgeschiedenis en kwalificaties.

In de sollicitatiebrief voor een UX-designer moet je kort je werkgeschiedenis en kwalificaties vermelden en uitleggen hoe deze aansluiten bij de functie-eisen. Benadruk specifieke prestaties en relevante ervaringen die je onderscheiden van andere kandidaten.

 • Leg uit hoe de ervaringen op het cv verband houden met de functie waarop je solliciteert.
 • Geef aan hoe de kandidaat in het verleden heeft bijgedragen aan het succes van soortgelijke taken bij een ander bedrijf.
 • Beschrijf specifieke projecten waarbij UX-ontwerpprincipes succesvol zijn toegepast.
 • Noem relevante certificeringen of trainingen die je hebt gevolgd op het gebied van UX-design.
CORRECT

Met meer dan vijf jaar ervaring in UX-design heb ik succesvol gebruiksvriendelijke interfaces ontwikkeld voor verschillende platforms, waaronder mobiele apps en websites. Mijn expertise in user research en prototyping heeft geleid tot een 20% stijging in gebruikersbetrokkenheid bij mijn vorige werkgever. Door mijn sterke communicatieve vaardigheden kan ik effectief samenwerken met cross-functionele teams om naadloze en intuïtieve gebruikerservaringen te creëren. Ik ben bedreven in tools zoals Sketch en Figma, en ben altijd gericht op het optimaliseren van de gebruikersreis.


Bij het schrijven van het gedeelte over waarden en doelstellingen in een sollicitatiebrief voor een UX-designer, is het belangrijk om te laten zien dat je jouw persoonlijke en professionele waarden afstemt op die van het bedrijf. Dit kun je doen door specifiek te maken hoe de missie en doelstellingen van het bedrijf overeenkomen met jouw eigen ambities en overtuigingen.

Adviezen om dit gedeelte te onderbouwen:

 • Onderzoek doen naar het bedrijf en het personeel: Bestudeer de website van het bedrijf, lees persberichten en bekijk LinkedIn-profielen van huidige medewerkers om een goed beeld te krijgen van de bedrijfscultuur en de waarden die het personeel deelt.
 • Missie en doelstellingen van het bedrijf analyseren: Bekijk de missie en visie van het bedrijf en identificeer duidelijke parallellen tussen hun doelstellingen en jouw eigen professionele ambities en waarden.
 • Concrete voorbeelden geven: Gebruik voorbeelden uit jouw vorige werkervaringen of projecten die direct aansluiten bij de waarden en doelstellingen van het bedrijf. Dit laat zien dat je niet alleen theoretisch, maar ook praktisch een goede match bent.
 • Persoonlijke motivatie benadrukken: Leg uit waarom je specifiek voor dit bedrijf wilt werken en hoe hun missie je inspireert. Dit toont aan dat je niet alleen geïnteresseerd bent in de functie, maar ook in het bijdragen aan de bredere doelen van het bedrijf.
CORRECT

Graag wil ik mijn passie voor gebruiksvriendelijke, inclusieve en innovatieve ontwerpen inzetten bij [Bedrijfsnaam]. Uw streven naar het creëren van naadloze digitale ervaringen sluit naadloos aan bij mijn eigen overtuiging dat technologie toegankelijk en intuïtief moet zijn voor iedereen. Ik voel me bijzonder aangesproken door uw focus op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, waarden die ik diep koester en die mij motiveren om mee te bouwen aan oplossingen die zowel gebruikers als de wereld ten goede komen.


Slotparagraaf van een UX-Designer Sollicitatiebrief

Bij het schrijven van het slotgedeelte van een sollicitatiebrief als UX-designer, is het belangrijk om je enthousiasme voor de functie samen te vatten en je interesse in een persoonlijk gesprek uit te drukken. Dit helpt om je motivatie en betrokkenheid te benadrukken en een positieve indruk achter te laten.

 • Vat je interesse samen: Herhaal kort waarom je geïnteresseerd bent in de functie en hoe je vaardigheden en ervaringen aansluiten bij de behoeften van het bedrijf.

* Voorbeeld: "Mijn passie voor het creëren van gebruiksvriendelijke ontwerpoplossingen en mijn ervaring met het verbeteren van gebruikerservaringen maken mij enthousiast over de mogelijkheid om bij uw bedrijf aan de slag te gaan."

 • Druk je interesse in een persoonlijk gesprek uit: Geef aan dat je graag de gelegenheid zou willen hebben om je motivatie en ideeën in een persoonlijk gesprek verder toe te lichten.

* Voorbeeld: "Ik kijk ernaar uit om in een persoonlijk gesprek mijn visie op het verbeteren van de gebruikerservaring verder toe te lichten."

 • Onderstreep je beschikbaarheid: Maak duidelijk dat je beschikbaar bent voor een gesprek en geef eventueel je contactgegevens nogmaals aan.

* Voorbeeld: "Ik ben flexibel beschikbaar voor een gesprek en kijk ernaar uit om samen te bespreken hoe ik kan bijdragen aan uw team. U kunt me bereiken op [jouw telefoonnummer] of via [jouw e-mailadres].

CORRECT

Dank u voor het overwegen van mijn sollicitatie. Ik ben enthousiast om mijn passie voor UX-design verder te bespreken en te onderzoeken hoe ik waarde kan toevoegen aan uw team. Ik kijk er naar uit om in een gesprek mijn ideeën en vaardigheden toe te lichten. Nogmaals bedankt voor deze kans.

Met vriendelijke groet,

[Uw Naam]


Afsluiting van Je Sollicitatiebrief als UX-Designer

Een juiste afsluiting van een professioneel bericht is van groot belang, vooral voor een UX-designer die vaak communiceert met verschillende belanghebbenden zoals klanten, ontwikkelaars en andere teamleden. Een afsluiting moet duidelijk en beleefd zijn en de toon van de rest van het bericht weerspiegelen. Het laat een blijvende indruk achter en kan bijdragen aan een positieve werkrelatie. Hier zijn enkele voorbeelden van professionele slotzinnen die een UX-designer kan gebruiken om een e-mail of ander zakelijk bericht af te sluiten:

 • Met vriendelijke groet,
 • Hoogachtend,
 • Hartelijke groeten,
 • Beste wensen,
 • Dank voor uw tijd en aandacht,
 • Ik kijk uit naar onze samenwerking,

De Handtekening in een UX-Designer Sollicitatiebrief

Voor een sollicitatiebrief als UX-designer kan een digitale handtekening een professionele indruk maken en laten zien dat je vertrouwd bent met moderne technologieën, wat relevant is voor de functie. Toch kan een handgeschreven handtekening een persoonlijk tintje toevoegen en je creativiteit en oog voor detail benadrukken, wat ook waardevol is in dit vakgebied; overweeg dus om beide te combineren door een gescande versie van je handgeschreven handtekening digitaal toe te voegen.

Nuttige Tips voor het Schrijven van een Sollicitatiebrief voor een UX-Designer

Doen:

 • Begin met een pakkende openingszin die je passie voor UX-design benadrukt en de lezer nieuwsgierig maakt naar de rest van je brief.
 • Personaliseer je brief door de naam van de recruiter te gebruiken en te verwijzen naar specifieke projecten of waarden van het bedrijf.
 • Beschrijf concrete voorbeelden van je werk, inclusief uitdagingen en resultaten, om je vaardigheden en ervaring te illustreren.
 • Toon je kennis van de nieuwste UX-trends en -technologieën om aan te geven dat je up-to-date bent in je vakgebied.
 • Eindig met een sterke afsluiting waarin je aangeeft waarom je een waardevolle aanwinst voor het team zou zijn.

Niet doen:

 • Gebruik geen standaardzinnen of clichés die in elke sollicitatiebrief kunnen staan; wees origineel en authentiek.
 • Schrijf geen lange, onoverzichtelijke paragrafen; zorg voor een duidelijke en beknopte structuur.
 • Negeer grammatica- en spelfouten; deze kunnen je professionaliteit en aandacht voor detail ondermijnen.
 • Focus niet alleen op jezelf zonder te vermelden hoe jij kunt bijdragen aan het succes van het bedrijf.
 • Vergeet niet om je contactgegevens en beschikbaarheid voor een gesprek te vermelden; maak het gemakkelijk voor de recruiter om je te bereiken.

Afsluitende Overwegingen bij het Schrijven van een UX-Designer Sollicitatiebrief

Een effectieve sollicitatiebrief voor een UX-designer legt de nadruk op zowel technische vaardigheden als creatieve inzichten. Het is cruciaal om je kennis van designprincipes en gebruikerservaring te combineren met concrete voorbeelden van succesvolle projecten. Dit toont niet alleen je bekwaamheid, maar ook je vermogen om theoretische kennis in de praktijk te brengen. Belicht je aanpassingsvermogen en je bereidheid om samen te werken met verschillende teams, wat essentieel is in een dynamische werkomgeving.

Een sterke sollicitatiebrief kan het verschil maken in je zoektocht naar de ideale baan. Het laat je toekomstige werkgever zien dat je niet alleen beschikt over de nodige vaardigheden, maar ook de passie en het doorzettingsvermogen hebt om een waardevolle bijdrage te leveren aan hun team. Gebruik de aangeleverde sjabloon als een basis en pas deze aan met jouw unieke ervaringen en persoonlijke touch. Zo maak je een onuitwisbare indruk en vergroot je je kansen op die begeerde positie.

Veelgestelde Vragen over het Schrijven van een Sollicitatiebrief voor een UX-Designer Functie

Hoe kan ik mijn ervaring met gebruikersonderzoek effectief presenteren in mijn sollicitatiebrief voor een UX-designer positie?

Een effectieve manier om je ervaring met gebruikersonderzoek te presenteren, is door specifiek te zijn over de methoden die je hebt gebruikt en de impact van je bevindingen op het project. Bijvoorbeeld: "Tijdens mijn vorige functie bij [Bedrijf], leidde ik een reeks gebruikerstests waarbij we A/B-tests en diepte-interviews gebruikten. Deze onderzoeken resulteerden in een 20% verhoging van de gebruikersretentie, omdat we cruciale pijnpunten in de onboarding-ervaring konden aanpakken. Hierdoor konden we een meer gepersonaliseerde en intuïtieve interface ontwerpen."

Hoe kan ik mijn sollicitatiebrief laten opvallen door mijn creativiteit te tonen, zonder afbreuk te doen aan professionaliteit?

Je kunt je creativiteit laten zien door een visueel aantrekkelijke lay-out te gebruiken die nog steeds professioneel oogt. Bijvoorbeeld, gebruik subtiele kleuren en een moderne typografie die aansluiten bij de esthetiek van het bedrijf waar je solliciteert. Verder kun je een kort maar krachtig verhaal vertellen dat je creatieve probleemoplossende vaardigheden illustreert. Bijvoorbeeld: "Toen ik werkte aan een project voor [Specifieke Klant], ontdekte ik een unieke manier om de gebruikerservaring te verbeteren door gamificatie-elementen toe te voegen. Dit leidde tot een significante verbetering in gebruikersengagement en tevredenheid."

Hoe kan ik mijn kennis van de specifieke industrie van het bedrijf benadrukken in mijn sollicitatiebrief, zonder te algemeen te klinken?

Begin met een gedetailleerd onderzoek naar het bedrijf en zijn producten of diensten. Verwerk deze kennis in je brief door aan te geven hoe jouw ervaring direct aansluit bij hun behoeften. Bijvoorbeeld: "Ik ben onder de indruk van hoe [Bedrijf] innovatieve oplossingen biedt in de gezondheidszorgsector. Tijdens mijn tijd bij [Vorige Werkgever], werkte ik aan een vergelijkbaar project waarbij we een patiëntportaal ontwierpen dat de communicatie tussen artsen en patiënten verbeterde. Ik ben ervan overtuigd dat mijn ervaring bijdraagt aan het verder optimaliseren van de gebruikerservaring in uw producten.

Maak met de beste sjablonen uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief