Cv voor studenten: zo presenteer je jezelf op een indrukwekkende manier

Als student kan het opstellen van een sterk cv een behoorlijke uitdaging lijken. Je hebt waarschijnlijk nog niet veel (relevante) werkervaring opgedaan. Echter, dit betekent niet dat je geen indrukwekkend cv kunt bezitten.

Een krachtig cv is je kans om potentiële werkgevers te laten zien wie je bent, wat je kunt en waarom jij de ideale kandidaat voor de functie bent. In dit artikel verklappen we je met behulp van handige tips en voorbeelden hoe je een professioneel studenten cv kunt schrijven. Of je nu solliciteert voor een stage, een bijbaan of je eerste fulltime baan, onze handleiding zorgt ervoor dat jouw cv de aandacht trekt die het verdient.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Voorbeeld CV voor Studenten

Persoonlijke gegeven

Naam: Harry Potter
E-mail: harry.potter@example.com
Telefoon: +31 6 12345678
Adres: Privet Drive 4, 1234 AB Little Whinging, Surrey
Beroep: Student

Ervaring

Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry
Student
September 2016 - Juni 2023

 • Actief lid van de Griffoendor-afdeling, waar teamwork en leiderschap werden ontwikkeld.
 • Deelname aan diverse schoolprojecten en evenementen, waaronder het Toverschool Toernooi.
 • Uitstekende resultaten behaald in vakken zoals Toverdranken, Verweer tegen de Zwarte Kunsten en Transfiguratie.

Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry
Quidditch Team Captain
September 2019 - Juni 2023

 • Leiding gegeven aan het Griffoendor Quidditch-team, resulterend in meerdere overwinningen.
 • Ontwikkeling van sterke strategische en organisatorische vaardigheden.
 • Bevordering van teamgeest en motivatie onder teamleden.

Opleiding

Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry
Diploma in Magische Studies
September 2016 - Juni 2023

 • Specialisatie in Verweer tegen de Zwarte Kunsten, Toverdranken en Transfiguratie.
 • Actief lid van de Slug Club, een exclusieve club voor getalenteerde studenten.

Vaardigheden

 • Sterke leiderschaps- en teamwerkvaardigheden.
 • Uitstekende probleemoplossende capaciteiten.
 • Goede communicatie- en presentatievaardigheden.

Certificaten

 • OWL's (Ordinary Wizarding Levels) in 10 vakken, inclusief Uitmuntend in Verweer tegen de Zwarte Kunsten.
 • NEWT's (Nastily Exhausting Wizarding Tests) in 7 vakken, inclusief Uitmuntend in Toverdranken en Transfiguratie.

Gesproken Talen

 • Engels (moedertaal)
 • Basiskennis Latijn (voor magische spreuken)

Hobby's

 • Quidditch spelen en coachen
 • Lezen van magische literatuur
 • Experimenteren met toverdranken

Referenties

Hermione Granger
E-mail: hogwarts.hermione@example.com
Telefoon: +31 6 87654321
Instituut: Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, Zweinstein

Extra Informatie

 • Actief betrokken bij de Ochtendprofeet als studentenschrijver.
 • Vrijwilligerswerk gedaan bij de Magische Dierenopvang van Hagrid.

Hoeveel kun je als student verdienen?


Afhankelijk van je beschikbare tijd en studiebelasting, zijn er verschillende mogelijkheden om inkomsten te genereren als student. Je kunt hierbij denken aan een stage of een bijbaan. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je al toe bent aan een fulltime baan.

 • Stage: Een stage is een uitstekende manier om praktijkervaring op te doen. Je werkt aan waardevolle vaardigheden en kunt in sommige gevallen ook een centje bijverdienen. De gemiddelde stagevergoeding varieert, maar ligt doorgaans rond de € 400 tot € 600 per maand.
 • Bijbaan: Veel studenten hebben naast hun studie een bijbaan. Dit kan variëren van bijvoorbeeld werk in de horeca tot een ondersteunende rol op de universiteit. Het gemiddelde salaris van een bijbaan ligt tussen de € 8 en € 12 per uur.
 • Fulltime baan: Wellicht ben je net afgestudeerd, of kun je in je vakanties of tussenjaar een fulltime baan aannemen. Dit biedt de mogelijkheid om een aanzienlijk inkomen te generen en werkervaring op te doen. Het gemiddelde salaris is sterk afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent, maar ligt gemiddeld tussen de € 1.500 en € 2.200 per maand.
cv voor studenten

Handleiding: zo schrijf je een sterk personal assistant cv


Als student is het belangrijk om een sterke basis voor je toekomstige carrière te bouwen. Vooral als je nog niet veel werkervaring hebt, kan het schrijven van een cv een behoorlijke uitdaging lijken. Toch kun je, ook zonder ervaring, je vaardigheden en potentieel op een overtuigende manier presenteren.

Wellicht heb je al ervaring opgedaan tijdens je studie, bijvoorbeeld met een deelname aan een project, een stage, een bijbaan of vrijwilligerswerk. Deze ervaringen laten zien dat je diverse vaardigheden hebt ontwikkeld, zoals teamwork, tijdmanagement en/of probleemoplossend vermogen. Het is belangrijk om deze ervaringen en vaardigheden op een duidelijke manier te presenteren.

Ook extra curriculaire activiteiten kunnen je persoonlijke groei en betrokkenheid benadrukken. Je kunt hierbij denken aan deelname aan een studentengroei of studiegerichte evenementen. Toon je brede interesse in je vakgebied.

Lay-out

Het belang van een goede lay-out mag niet worden onderschat. Recruiters besteden over het algemeen slechts enkele seconden aan het scannen van een cv. Je moet er dus voor zorgen dat je cv direct de aandacht trekt. Een professionele lay-out helpt om je kennen en kunnen op duidelijk te presenteren en een positieve eerste indruk te maken.

Hieronder vind je enkele tips die je helpen bij het creëren van een overzichtelijke lay-out: 👇

 • Gebruik duidelijke koppen om verschillende onderdelen van elkaar te scheiden.
 • Kies een eenvoudig, professioneel lettertype.
 • Houd de lettergrootte consistent en zorg ervoor dat deze duidelijk leesbaar is.
 • Gebruik voldoende witruimte om de leesbaarheid te vergroten.
 • Maak gebruik van opsommingstekens om belangrijke punten te benadrukken.

Afhankelijk van je ervaring, kan je studenten cv uit verschillende onderdelen bestaan. Kies onderdelen uit die jouw persoonlijk profiel bekrachtigen.

 1. Persoonlijke gegevens: Deze sectie dient altijd terug te komen. Je vermeldt hier in ieder geval je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.
 2. Cv-profiel: Een ander onmisbaar onderdeel is het cv-profiel. Dit is een korte samenvatting van wie je bent, je studie en je carrièredoelen.
 3. Opleiding: Benoem de naam van de opleiding(en), de onderwijsinstelling(en), de eind- en startdatum van je studie, en eventuele relevante cursussen.
 4. Werkervaring: Je kunt hier je bijbaan beschrijven, maar ook je stages of, indien relevant, je freelance werkzaamheden.
 5. Vaardigheden: Wat maakt jou geschikt voor de nieuwe functie? Vermeld zowel harde (technische) vaardigheden als zachte (persoonlijke) vaardigheden.
 6. (Optioneel) projecten: Heb je aan relevante projecten gewerkt tijdens je studie? Dan kun je ervoor kiezen dit onderdeel op te nemen. Vermeld je rol in het project en belangrijke behaalde resultaten.
 7. (Optioneel) vrijwilligerswerk: Ook door middel van vrijwilligerswerk kun je laten zien dat je aan relevante vaardigheden hebt gewerkt. Daarnaast toont het betrokkenheid en een stukje van je persoonlijkheid.
 8. (Optioneel) Extracurriculaire activiteiten: Je kunt hierbij denken aan je lidmaatschap bij een studentenvereniging of -organisatie. Dit toont je betrokkenheid en interesse in het vakgebied.
 9. (Optioneel) Talen en/of hobby's en interesses: Indien relevant, kun je ervoor kiezen om onderdelen als ‘talen’ en/of ‘hobby's en interesses’ op te nemen in je cv. Zorg ervoor dat je alleen onderdelen toevoegt als deze je cv versterken.

Format

Er zijn vele cv templates te onderscheiden. Als student kun je het best een chronologische volgorde voor je cv aanhouden. Hierbij komen je meest recente opleidingen en ervaringen bovenaan te staan. Hierdoor worden je academische prestaties en ervaringen op een gestructureerde manier benadrukt, waardoor werkgevers gemakkelijk je loopbaan kunnen volgen.

cv voor studenten

Student cv: persoonlijke gegevens


Bovenaan je cv komen je persoonlijke gegevens te staan. Werkgevers kunnen zo eenvoudig contact met je opnemen. Je vermeldt hier je volledige naam, adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres. Optioneel kun je ervoor kiezen een linkje naar je LinkedIn-profiel toe te voegen.

Cv voorbeeld student persoonlijke gegevens

Persoonlijke gegevens:

Anne Bakker

Schoolstraat 12

1234AB Leiden 

annebakker@e-mail .com

06-12345678


📌 Tip: Zorg ervoor dat je een professioneel ogend e-mailadres gebruikt, bij voorkeur met je naam erin.

Foto op een professioneel cv

Het toevoegen van een foto aan je studenten cv kent zowel voor- als nadelen. Allereerst maakt een foto je cv persoonlijker en kunnen werkgevers je makkelijker herinneren. Daarnaast kan een professionele, goed gemaakte foto een goede eerste indruk van je geven. Ook geeft een foto je cv een verzorgde uitstraling.

Echter, een foto kan ook afleiden van de inhoud en de focus verleggen van je vaardigheden naar je uiterlijk. In sommige gevallen kan dit onbewuste vooroordelen oproepen, wat kan leiden tot discriminatie op basis van bijvoorbeeld geslacht, leeftijd of uiterlijk.

📌 Tip: Besluit je toch een foto toe te voegen? Zorg er dan voor dat deze professioneel is. Kies een duidelijke, recente foto met een neutrale achtergrond. Kleed je gepast voor de functie waarop je solliciteert en vermijd selfies.

cv voor studenten

Opleiding(en) op je studenten cv


Voor studenten of pas afgestudeerden is het opleidingsgedeelte een van de belangrijkste onderdelen van een goed cv. Het is vaak het eerste waar een werknemer naar kijkt om te begrijpen welke kennis je hebt opgedaan.

We raden je aan om, in tegenstelling tot een traditioneel cv, het opleidingsgedeelte boven het werkgedeelte te plaatsen. Hieronder vind je enkele onderbouwingen voor deze keuze:

 • Relevantie: Als student heb je hoogstwaarschijnlijk meer tijd besteed aan je opleiding dan aan je werkervaring.
 • Kwalificaties: Werkgevers willen weten welke kennis je hebt opgedaan. Formele kwalificaties bieden inzicht in je theoretische achtergrond én je bereidheid om te leren.
 • Beperkte werkervaring: Studenten hebben vaak nog geen werkervaring. Door je opleiding bovenaan te plaatsen, leg je de nadruk op wat je hebt geleerd, in plaats van wat je nog niet hebt gedaan.

Heb je een mbo- of hbo-opleiding afgerond of ben je hier nog mee bezig? Dan hoef je niet te vermelden dat je je middelbare school diploma hebt behaald. Heb je naast je opleiding aanvullende cursussen of trainingen gevolgd? Vermeld deze dan ook.

Voorbeeld opleidingen op een student cv

Opleidingen:

Sept 2022 - Juni 2026 Management Assistant (bachelor), Hogeschool Leiden

Sept 2018 - Juni 2022 Commerciële Economie (mbo-4), ROC Nederland


📌 Tip: Ben je nog aan het studeren? Vermeld dan de startdatum en de verwachte afstudeerdatum van je studie.

cv voor studenten

Werkervaring(en) op je studenten cv


Hoewel je als student waarschijnlijk nog niet heel veel werkervaring hebt opgedaan, is het toch belangrijk om de ervaring die je hebt op een effectieve manier te presenteren. Zelfs als je werkervaring niet direct gerelateerd is aan je toekomstige carrière, kan het waardevolle kwaliteiten tonen.

Je kunt bij werkervaringen denken aan stages, bijbanen of freelance werk. Laat zien welke rollen je hebt vervuld en wat je hebt bereikt. Zelfs beperkte werkervaring draagt bij aan een sterk en overtuigend cv.

Voorbeeld werkervaring op een student cv

Werkervaring:

Student-assistent, Hogeschool X

Sept 2022 - heden


 • Professoren ondersteunen bij het voorbereiden en geven van lessen, waaronder het maken van presentaties.
 • Administratie voor cursussen beheren, zoals het bijhouden van aanmeldingen en cijfers.
 • Wekelijkse studiegroepen organiseren om medestudenten te ondersteunen waar nodig.

Parttime medewerker marketing, Bedrijf X

Sep 2021 - Aug 2022


 • Ontwikkelen en uitvoeren van marketingcampagnes, waaronder het creëren van content voor sociale mediakanalen.
 • Markttrends analyseren om strategieën te verbeteren en de doelgroep effectief te bereiken.
 • Samenwerken met diverse afdelingen om nieuwe marketingmaterialen te ontwikkelen.

Vaardigheden op je studenten cv


Je vaardigheden geven potentiële werkgevers een overzicht van wat je te bieden hebt en welke kwaliteiten je meebrengt. Bij het cv opstellen is het belangrijk om een mix van harde en zachte vaardigheden op te nemen. Harde vaardigheden zijn specifiek en meetbaar, zoals technische kennis. Zachte vaardigheden hebben betrekking op persoonlijke eigenschappen.

Kies vaardigheden die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Lees de vacaturetekst dus nog een keer nauwkeurig door en zorg ervoor dat jouw vaardigheden overeenkomen met wat de toekomstige werkgever zoekt. Wees hierbij zo specifiek mogelijk.

Voorbeeld vaardigheden op je studenten cv

Vaardigheden:

 • Sterk analytisch denkvermogen, met de vaardigheid om (academisch) onderzoek te doen, gegevens te analyseren en vervolgens trends te identificeren.

 • Ervaring in projectmanagement, door het succesvol coördineren van groepsprojecten en het verdelen van taken.

 • Sterke communicatieve vaardigheden, bewezen door het presenteren van projecten aan docenten en medestudenten, evenals het schrijven van heldere rapporten.

 • Uitstekende programmeervaardigheden, met kennis van onder andere Python, Java en C++.

 • Ervaring met data-analyse, door het gebruik van software zoals Excel en SPSS.

Belangrijkste vaardigheden  

Werkgevers zijn vaak op zoek naar specifieke vaardigheden die je geschikt maken voor de functie. Voor je begint met aan dit onderdeel, is het dan ook handig om de vacaturetekst nog een keer goed door te lezen. Neem vervolgens voornamelijk vaardigheden op in je cv die in de vacaturetekst worden benoemd.

Er zijn enkele belangrijke vaardigheden waar de meeste werkgevers naar op zoek zijn op een studenten cv:

 • Communicatieve vaardigheden: Sterke communicatievaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, zijn bijna in iedere functie essentieel. Werkgevers willen weten of je in staat bent om ideeën duidelijk over te brengen, zowel in teamverband als extern.
 • Samenwerkingsvaardigheden: Vele functies vereisen dat je effectief kunt samenwerken. Werkgevers waarderen dan ook kandidaten die aantonen dat ze goed kunnen functioneren in teamverband.
 • Probleemoplossend vermogen: Problemen kunnen identificeren en oplossingen kunnen vinden is een zeer gewilde vaardigheid. Werkgevers zijn vaak op zoek naar kandidaten die analytisch en creatief kunnen denken.
 • Tijdsmanagement: Als student balanceer je vaak je tijd tussen je studie, werk en andere verplichtingen. Werkgevers willen weten of je efficiënt kunt werken en deadlines kunt behalen.
 • Technische vaardigheden: Afhankelijk van de functie, kunnen specifieke technische vaardigheden een rol spelen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld specifieke softwarekennis of programmeervaardigheden.
 • Aanpassingsvermogen: Werkgevers hebben vaak veel waardering voor kandidaten die zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Kun jij gemakkelijk omgaan met nieuwe situaties? Vermeld dit dan.
cv voor studenten

Cv-profiel op je cv student


Je cv-profiel, ook wel persoonlijk profiel genoemd, is een korte krachtige tekst die aan het begin van je cv komt te staan. Je kunt het ook wel zien als een samenvatting van wie je bent, wat je te bieden hebt en wat je carrièredoelen zijn. Een goed geschreven cv-profiel maakt een sterke eerste indruk en overtuigt de lezer om je cv verder te bestuderen.

Voorbeeld cv-profiel op je student cv

Hieronder vind je een student cv-voorbeeld van een krachtig profiel: 👇

Cv-profiel:

Gemotiveerde student Commerciële Economie met aantoonbare ervaring in projectmanagement en data-analyse. Is ervaren in het leiden van diverse (project)teams en het implementeren van efficiënte werkprocessen. Bekwaam in het gebruik van software, zoals Excel en SPSS voor het analyseren van gegevens en het trekken van strategische conclusies. Is op zoek naar een uitdagende stage in de consultancysector om mijn analytische vaardigheden verder te ontwikkelen en bij te dragen aan de groei van het bedrijf.


Extra onderdelen op je studenten cv


Extra onderdelen kunnen je curriculum vitae versterken en je onderscheiden van andere kandidaten. Echter, het is belangrijk om selectief te zijn en enkel onderdelen toe te voegen die je profiel echt ten goede doen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van onderdelen die je toe kunt voegen:

Taalvaardigheden

Beheers je meerdere talen? Dan kun je deze in een aparte sectie toelichten. Geef hierbij ook aan op welk niveau je de taal beheerst. Vermeld bijvoorbeeld of je een taal vloeiend spreekt, een goed begrip van de taal hebt of enkel de basis bezit. Kennis van meerdere talen kan je profiel versterken en je aantrekkelijker maken voor bedrijven die in een internationale omgeving werken.

Voorbeeld taalvaardigheden op je student cv

Je kunt je talenkennis op onderstaande manier presenteren:

Talen:

 • Nederlands - moedertaal
 • Engels - vloeiend
 • Frans - gevorderd

Andere onderdelen die je kunt opnemen

Er is geen standaard richtlijn die je kunt volgen voor het toevoegen van extra onderdelen. Het is belangrijk om naar jouw situatie te kijken en onderdelen uit te kiezen die aansluiten bij de functie. Naast taalvaardigheden kun je bijvoorbeeld ook onderstaande onderdelen opnemen:

Projecten

Heb je aan interessante projecten gewerkt tijdens je studie? Overweeg dan een aparte sectie toe te voegen waarin je deze projecten toelicht. Eventueel kun je links naar deze projecten of je portfolio toevoegen.

Publicaties

Heb je academische papers gepubliceerd? Vermeld deze dan op je cv. Je versterkt hiermee je geloofwaardigheid als expert op een bepaald gebied.

Extracurriculaire activiteiten

Ben je betrokken geweest bij bijvoorbeeld een studentenvereniging of sportteam? Dan kun je dit vermelden onder een aparte kop genoemd ‘extracurriculaire activiteiten’. Je laat hiermee zien dat je een teamspeler bent en maatschappelijke betrokkenheid toont.

cv voor studenten

Samenvatting: zo kun je je studenten cv maken


We hebben je hierboven een hoop informatie en cv-voorbeelden gegeven. Hieronder vind je een korte samenvatting:

 • Besteed voldoende aandacht aan de vormgeving van je cv, zodat het gemakkelijk te scannen en lezen is.
 • Zorg ervoor dat je studenten cv is afgestemd op de specifieke functie waarnaar je solliciteert.
 • Houd een chronologische volgorde aan voor het omschrijven van je werkervaringen en opleidingen.
 • Zorg ervoor dat je contactgegevens correct en up-to-date zijn.
 • Denk goed na over het al dan niet toevoegen van een foto.
 • Neem zowel harde (technische) als zachte (persoonlijke) vaardigheden in je cv op.
 • Trek direct de aandacht met een pakkend cv-profiel.
 • Voeg extra onderdelen toe indien deze je professionele profiel versterken.
Ben je toch nog op zoek naar een duwtje in de juiste richting? 👉 We helpen je graag op weg!

Begeleidende brief


Met enkel een perfect cv ben je er nog niet. Je zult hiernaast ook een opvallende sollicitatie- of motivatiebrief moeten schrijven. Bij het schrijven van een dergelijke begeleidende brief is het belangrijk om je te richten op de specifieke functie en werkgever.

Benadruk je motivatie voor de functie en je relevantie voor het bedrijf. Laat je persoonlijkheid doorschemeren en toon je passie voor het vakgebied. Sluit de brief af met een actie tot ondernemen, zoals het plannen van een sollicitatiegesprek.

Het schrijven van een sterke motivatie- of sollicitatiebrief is niet zo makkelijk als het lijkt. Bij onze cv-templates krijg je een bijpassende brief. Deze kun je gebruiken bij het schrijven van de jouwe.

Maak met de beste sjablonen uw cv

Veelgestelde vragen

Dien ik referenties op te nemen op mijn cv?

Het opnemen van referenties is niet nodig. Indien gewenst kun je aangeven dat referenties op verzoek beschikbaar zijn.

Hoe kan ik mijn cv aanpassen op een specifieke vacature?

Begin met het zorgvuldig doorlezen van de vacature. Identificeer de belangrijkste vereisten en vaardigheden die de werkgever zoekt. Leg de nadruk van je cv vervolgens op vaardigheden en ervaringen die hierop aansluiten.

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief