Hoe een motivatiebrief voor een spontane sollicitatie te schrijven

Wachten op de perfecte vacature kan in een competitieve arbeidsmarkt een gemiste kans betekenen. Waarom zou je wachten op een vacature? Stel jezelf proactief op en presenteer jezelf direct aan je droomwerkgever!

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Voorbeeld van een spontane sollicitatiebrief: effectief en overtuigend

[Uw Naam]
[Uw Adres]
[Postcode en Plaats]
[Telefoonnummer]
[E-mailadres]

[Datum]

[Naam van de Ontvanger]
[Functie van de Ontvanger]
[Bedrijfsnaam]
[Bedrijfsadres]
[Postcode en Plaats]

Geachte [Naam van de Ontvanger],

Met veel enthousiasme schrijf ik u deze brief om mijn interesse kenbaar te maken voor een mogelijke functie binnen uw organisatie. Hoewel ik geen specifieke vacature heb gezien, ben ik ervan overtuigd dat mijn vaardigheden en ervaring een waardevolle aanvulling kunnen zijn voor uw team. Via een gemeenschappelijke connectie en mijn eigen onderzoek naar uw bedrijf, ben ik geïnspireerd geraakt door uw innovatieve aanpak en toewijding aan [specifieke sector/branche].

In mijn huidige rol als [huidige functie] bij [huidige werkgever], heb ik uitgebreide ervaring opgedaan in [relevante vaardigheden, bijvoorbeeld projectmanagement, klantenservice, marketing]. Mijn vermogen om [specifieke vaardigheid, bijvoorbeeld strategische plannen te ontwikkelen, klantrelaties te beheren, creatieve campagnes te lanceren] sluit naadloos aan bij de eisen die ik verwacht dat uw organisatie stelt aan haar medewerkers. Ik ben ervan overtuigd dat mijn proactieve houding en probleemoplossend vermogen een positieve bijdrage kunnen leveren aan uw team.

Tijdens mijn loopbaan heb ik diverse successen behaald, waaronder [specifieke prestatie, bijvoorbeeld het verhogen van de omzet met X%, het leiden van een succesvol project, het verbeteren van klanttevredenheid]. Deze prestaties zijn het resultaat van mijn toewijding, analytische vaardigheden en vermogen om effectief samen te werken met verschillende belanghebbenden. Ik geloof dat deze ervaringen mij in staat stellen om ook bij [Bedrijfsnaam] waardevolle resultaten te boeken.

Wat mij bijzonder aanspreekt aan [Bedrijfsnaam] is uw [specifieke kenmerk van het bedrijf, bijvoorbeeld innovatieve cultuur, klantgerichte benadering, maatschappelijke betrokkenheid]. Ik ben onder de indruk van uw [specifieke project of initiatief van het bedrijf] en zie veel overeenkomsten tussen uw visie en mijn eigen professionele waarden. Ik ben ervan overtuigd dat ik in uw dynamische en vooruitstrevende omgeving mijn vaardigheden verder kan ontwikkelen en een significante bijdrage kan leveren aan uw toekomstige successen.

Ik kijk ernaar uit om mijn enthousiasme en ideeën verder toe te lichten in een persoonlijk gesprek. Ik ben u zeer dankbaar voor de overweging van mijn sollicitatie en hoop spoedig van u te horen.

Met vriendelijke groet,

[Uw Naam]
[Bijlage: CV]

Een spontane sollicitatie kan de sleutel zijn om een voet tussen de deur te krijgen. Nog voordat er officieel een positie beschikbaar is. Maar, hoe zorg je er nu voor dat je motivatiebrief indruk maakt?

In dit artikel geven we je de beste tips en strategieën om een overtuigende motivatiebrief voor een spontane sollicitatie te schrijven. Door onze handleiding te volgen, vergroot je je kansen op een nieuwe baan aanzienlijk.

Wat is een spontane sollicitatie?


Een open sollicitatie, soms ook spontane sollicitatie genoemd, is een manier om jezelf te presenteren aan een potentiële werkgever zonder dat er een vacature open staat. In plaats van te reageren op een specifieke vacature, neem je zelf het initiatief om je interesse in het bedrijf kenbaar te maken. Dit kan in sommige gevallen bijzonder effectief zijn. Met een open sollicitatiebrief laat je zien dat je proactief bent een sterke interesse in het bedrijf bezit.

hoe een motivatiebrief voor een spontane sollicitatie te schrijven


Meestal begint een open sollicitatie met het schrijven van een motivatiebrief en het opsturen van je cv. In de brief leg je uit waarom je graag voor dit specifieke bedrijf wilt werken, welke vaardigheden je met je meebrengt en hoe je een waardevolle aanwinst bent voor het team.

Hoewel er geen garantie is dat er op dit moment een geschikte positie beschikbaar is, kan een goed geschreven open brief deuren openen naar prachtige kansen. Werkgevers hebben vaak veel waardering voor het initiatief van kandidaten. Een open sollicitatie kan je een voorsprong geven op andere sollicitanten wanneer de nieuwste vacatures vrijkomen.

Hoe schrijf je een spontane motivatiebrief?


Het schrijven van een motivatiebrief kan een behoorlijke uitdaging zijn, zeker als het gaat om een spontane sollicitatie. Toch is het de enige echte manier om jezelf te onderscheiden en je enthousiasme voor het specifieke bedrijf te tonen. Een goede brief trekt de aandacht, zelfs als er op dat moment geen vacature beschikbaar is. Hieronder vind je de stappen om een overtuigende motivatiebrief te schrijven: 👇

Stap 1: Weet wat je wil doen

Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben wat je wilt. Wat zijn je carrièredoelen? Welke rol zie jij jezelf in schitteren? Zodra je een duidelijk beeld hebt, kun je op zoek naar een organisatie die bij je waarden en ambities past.

Maak een lijst van bedrijven die je interessant vindt en onderzoek deze. Wat is hun missie? Visie? Kernwaarden? Welke activiteiten ondernemen ze? Door deze informatie te verzamelen, kun je bepalen welk bedrijf het best bij je past en je motivatiebrief beter afstemmen op diens specifieke kenmerken.

Stap 2: Telefonisch contact opnemen

Voordat je begint met schrijven, is het slim om eerst telefonisch contact op te nemen met het bedrijf. Dit stelt je in staat een eerste indruk te maken en meer informatie te krijgen over eventuele mogelijkheden binnen het bedrijf. Vraag aan wie je je brief kunt richten en probeer meer te weten te komen over de huidige behoeften van het bedrijf.

Na dit gesprek kun je niet alleen je brief personaliseren, het toont ook je interesse in het bedrijf. Je kunt nu verder onderzoeken hoe je jouw vaardigheden en ervaringen kunt verbinden aan de bedrijfsdoelen.

Stap 3: Enthousiasme kenbaar maken

Nu je voldoende informatie hebt verzameld, kun je beginnen met het schrijfwerk. Zorg ervoor dat de brief persoonlijk en relevant is voor het bedrijf. Trek direct de aandacht met een sterke openingszin en maak duidelijk waarom je geïnteresseerd bent in specifiek dit bedrijf.

hoe een motivatiebrief voor een spontane sollicitatie te schrijven

Structuur van een goede motivatiebrief


Een effectieve motivatiebrief vereist een duidelijke en logische structuur. Een duidelijke indeling helpt je boodschap helder en overtuigend over te brengen. Hieronder ontdek je uit welke onderdelen een goede motivatiebrief is opgebouwd: 👇

Kop en NAW-gegevens

Je begint een motivatiebrief altijd met je eigen naam, adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres. Hierop volgend vermeld je de naam, functietitel, adresgegevens en eventueel het e-mailadres van de ontvanger.

[Voor- en achternaam]

[Straatnaam 123]

[1234AB Stad]

[Telefoonnummer]

[E-mailadres]


[Naam ontvanger]

[Functietitel ontvanger]

[Bedrijfsnaam]

[Bedrijfsstraat 123]

[1234AB Bedrijfsstad]


Plaats, datum en onderwerp

Onder de adresgegevens, plaats je de plaatsnaam en datum van schrijven. De ontvanger ziet wanneer de brief geschreven is, wat zorgt voor een formele toon. Vermeld vervolgens kort en duidelijk in de onderwerpregel waar de brief over gaat. Bijvoorbeeld: “Betreft: spontane sollicitatie voor de functie van [Functie]”.

[Plaatsnaam], [Datum]

Betreft: Spontane sollicitatie voor de functie van [Functietitel]


Aanhef en opening

Begin je brief met een formele aanhef. Richt de brief bij voorkeur aan een specifiek persoon. Gebruik bijvoorbeeld “Geachte [Naam] als je de naam van de ontvanger kent. Je kunt “Geachte heer/mevrouw” gebruiken als je niet zeker weet wie de brief leest.

Een van de belangrijkste zinnen van je brief is de openingszin. Introduceer jezelf kort en vertel waar je geïnteresseerd bent in specifiek dit bedrijf. Waarom heb je besloten deze spontane sollicitatie te sturen? Ben direct en prikkel de lezer om de brief verder te lezen.

Geachte [Naam ontvanger],

Met groot enthousiasme maak ik mijn interesse kenbaar voor een mogelijke functie bij [Bedrijfsnaam]. Na grondig onderzoek verrichte te hebben en telefonisch contact te hebben gehad met [Naam contactpersoon] ben ik ervan overtuigd dat mijn vaardigheden en ervaringen goed aansluiten bij de missie en doelen van uw organisatie. Ik verstuur deze open spontane sollicitatie dan ook met de hoop in de toekomst een waardevolle bijdrage te mogen leveren aan uw team.


hoe een motivatiebrief voor een spontane sollicitatie te schrijven

Motivatie en relevante ervaring

In het middendeel van je brief kun je dieper ingaan op je motivatie en relevante werkervaring. Beschrijf waarom je voor dit specifieke bedrijf wilt werken en hoe jouw vaardigheden en vaardigheden aansluiten op de behoeften van het bedrijf. Gebruik waar mogelijk voorbeelden om je punten te illusteren. Laat zien dat je toegevoegde waarde biedt.

In mijn huidige rol als [Functietitel] bij [Huidig bedrijf] heb ik veel ervaring op mogen doen in [Relevante werkzaamheden]. Ik heb met name veel voldoening gehaald uit [Specifieke projecten], waar ik [Concrete Resultaten] heb behaald. Dankzij mijn sterke analytische vaardigheden en mijn vermogen om effectief samen te werken, ben ik ervan overtuigd dat ik een positieve aanvulling ben op [Bedrijfsnaam].

Wat mij bijzonder aanspreekt in [Bedrijfsnaam] is [Specifiek kenmerk, bijvoorbeeld bedrijfscultuur of opvallende projecten]. Ik ben enorm onder de indruk van [Prestatie van het bedrijf] en zie mezelf graag bijdragen aan dergelijke innovatieve initiatieven. Mijn passie voor [Relevante sector] en mijn streven naar voortdurende verbetering sluiten goed aan bij uw bedrijfswaarden.


Groet en ondertekening

Sluit je motivatiebrief af met een positieve noot. Bedank de lezer voor diens tijd en bied aan je sollicitatie verder te bespreken in een persoonlijk gesprek. Gebruik een formele afsluiting zoals “Met vriendelijke groet” en laat voldoende ruimte over voor je handtekening.

Onder je handtekening vermeld je nogmaals je naam en eventuele bijlagen, zoals je cv. De ontvanger ziet zo direct welke documenten zijn bijgevoegd.

Graag krijg ik de gelegenheid om mijn motivatie en achtergrond verder toe te lichten in een persoonlijk gesprek. Ik ben beschikbaar op [Beschikbare dagen en/of tijden] en kijk ernaar uit om te bespreken hoe ik een bijdrage kan leveren aan het succes van [Bedrijfsnaam].

Met vriendelijke groet,

[Handtekening]

[Jouw naam]

Bijlage: Curriculum Vitae


📌 Tip: Wil je je motivatiebrief aanvullen met een krachtig cv? 👉 Wij helpen je graag op weg!

Maak met de beste sjablonen uw cv

Veelgestelde vragen

Hoe lang dient mijn motivatiebrief te zijn?

Een goede open sollicitatiebrief moet beknopt en to-the-point zijn. Meestal kun je je bekwaamheid, ambitie en enthousiasme in 300 tot 500 woorden overnemen. Breng je boodschap duidelijk over, vermeld geen onnodige details. Houd je brief kort genoeg om de aandacht van de lezer vast te houden.

Wat doe ik als ik de naam van de contactpersoon niet weet?

Het is altijd beter om je sollicitatiebrief te richten aan een specifiek persoon, omdat dit de kans vergroot dat je brief daadwerkelijk gelezen wordt. Weet je de naam van de contactpersoon niet, neem dan contact op het bedrijf om de juiste persoon te achterhalen. Als dit niet mogelijk is, kun je een algemene aanhef gebruiken. Echter, probeer altijd eerst de naam te achterhalen voor een persoonlijkere benadering.

Hoe kan ik mijn brief onderscheiden van andere (spontane) sollicitaties?

Het is belangrijk om je brief persoonlijk en positief te maken. Onderzoek het bedrijf en pas je brief aan op basis van de missie, visie en actuele bedrijfsprojecten. Gebruik concrete voorbeelden uit je eigen ervaringen om je laten zien hoe je vaardigheden aansluiten bij de behoeften van het bedrijf. Val op door jezelf als de perfecte kandidaat te presenteren.

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief