Zo schrijf je een fenomenaal receptioniste cv

Je cv creëert de eerste indruk die je op potentiële werkgevers achterlaat. Je cv kan het verschil betekenen tussen uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek of onderop de stapel belanden. Het is dan ook erg belangrijk om een overtuigend cv op te stellen. Een cv waarin je je vaardigheden, ervaring en persoonlijkheid op de juiste manier weergeeft.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Voorbeeld receptionist cv

Persoonlijke gegevens:

Bart Smit
Oudeweg 345
1234AB Den Helder  
bartsmit@email.com
06-12345678

Cv-profiel:

Enthousiaste en gastvrije receptioniste met 5 jaar ervaring in het beheren van de receptie. Toegewijd aan het bieden van een professionele en vriendelijke ontvangst aan bezoekers. Mijn sterke communicatieve vaardigheden, klantgerichtheid en organisatorisch vermogen stellen me in staat om efficiënt te multitasken en prioriteiten te stellen. Ik gedij het best in een dynamische omgeving en ben bedreven in het beheren van telefooncentrales, het plannen van afspraken en het organiseren van de administratie. Met mijn positieve houding en probleemoplossend vermogen zorg ik voor een optimale receptie-ervaring voor zowel gasten als collega's.

Werkervaring:

Receptioniste, Bedrijf ABC
Jan 2019 - heden

 •  Beheren van inkomende en uitgaande telefoongesprekken, doorverbinden naar de juiste collega's en zorgen voor een effectieve communicatie.
 •  Efficiënt beheren van de agenda en het plannen van afspraken, rekening houdend met prioriteiten en tijdsbeheer.
 •  Samenwerken met interne teams om problemen op te lossen en klanttevredenheid te waarborgen.
 •  Bijdragen aan de ontwikkeling en implementatie van verbeterde procedures en processen.


Receptioniste, Bedrijf XYZ
Aug 2016 - Dec 2018

 •  Verwelkomen en doorverwijzen van bezoekers op vriendelijke en professionele wijze.
 •  Beantwoorden van vragen en verstrekken van informatie aan klanten, medewerkers en externe partijen.
 •  Bijhouden en beheren van de receptieruimte, inclusief het ordenen van documenten, het verstrekken van formulieren en het handhaven van orde.
 •  Effectief omgaan met vertrouwelijke informatie en gevoelige situaties.


Opleidingen:

Juli 2013 - Juni 2016 Manager Travel & Hospitality (mbo-4), ROC van Amsterdam
Juli 2011 - Juni 2013 Allround Hospitality Medewerker (mbo-3), ROC van Amsterdam

Cursussen:

Feb 2023 - Basiskennis Calculatie
Aug 2022 - Digiveiligheid
Mei 2018 - Computervaardigheden
Dec 2016 - Communicatie

Talen:

Nederlands - moedertaal
Duits - vloeiend
Portugees - basisvaardigheden

In dit artikel delen we waardevolle tips en richtlijnen om je te helpen bij het schrijven van een sterk receptionist cv. Of je nu net begint in dit vakgebied of al ervaring hebt, stapsgewijs helpen we je een cv te creëren dat werkgevers niet kunnen weerstaan.

Hieronder vind je een voorbeeld cv receptioniste: 👇

Hoeveel kun je als receptioniste verdienen?

Wat je als receptioniste verdient, is afhankelijk van verschillende factoren zoals ervaringsniveau, locatie en de specifieke industrie waarin je werkt. Over het algemeen verdient een receptioniste tussen de € 1.800 en € 2.500 bruto per maand.

Dit is uiteraard slechts een gemiddelde. Werk je in een grotere stad of in sector zoals financiële dienstverlening, juridische praktijken of de gezondheidszorg, dan mag je een hoger salaris verwachten. Bovendien kunnen er ook extra voordelen zijn, zoals bonussen, pensioenregelingen en flexibele werktijden.

Receptioniste CV

Handleiding: zo schrijf je een sterk receptionist cv

Als receptioniste bekleedt je een belangrijke rol in het soepel functioneren van een organisatie of bedrijf. Je bent het eerste aanspreekpunt voor klanten, bezoekers en medewerkers, en draagt bij aan een positieve ervaring. Je bent vaak verantwoordelijk voor het beheren van telefoongesprekken, het plannen van afspraken, het ontvangen van gasten en het ondersteunen van verschillende administratieve taken.

Je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. Je kunt snel schakelen tussen verschillende taken en weet altijd kalm en beleefd te blijven, zelfs in veeleisende situaties. Bovendien beschik je over sterke organisatorische vaardigheden en kun je efficiënt multitasken. Tot slot ben je goed bekend met het gebruik van apparatuur en kantoorsoftware, zoals beveiligingssystemen en telefooncentrales.

Wil je jouw carrière naar een hoger niveau tillen? Dan is het belangrijk dat je een overtuigend curriculum vitae creëert. Dit cv zal je helpen je persoonlijkheid, vaardigheden en ervaring op een onderscheidende manier te presenteren en werkgevers te overtuigen van jouw geschiktheid voor de functie. Het is de eerste stap naar het verwezenlijken van jouw carrièredoelen.

Lay-out

De inhoud van je cv is belangrijk, maar onderschat ook het belang van een goede lay-out niet. Een juiste lay-out zorgt ervoor dat je cv direct de aandacht trekt. Je cv ziet er een stuk professioneler uit en het laat direct zien dat je zorg besteedt aan de presentatie van jezelf als sollicitant.

Bij het kiezen van een lay-out is het belangrijk dat je streeft naar een gestructureerde opmaak. Begin met een pakkend cv-profiel waarin je jezelf introduceert en je belangrijkste kwaliteiten benadrukt. Gebruik vervolgende verschillende secties om je werkervaring, vaardigheden, academische achtergrond en andere relevante informatie te presenteren.

Zorg ervoor dat je gebruikmaakt van koppen en voldoende witruimte. Dit helpt werkgevers om snel door je cv te navigeren en relevante informatie terug te vinden. Maak gebruik van een consistente opmaak, een duidelijk lettertype en een professionele uitstraling, om zo een samenhangend geheel te creëren. Vermijd te veel tekst en neem enkel relevante informatie in je cv op.

📌 Tip: Pas de lay-out van je cv aan op de specifieke vereisten van de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Solliciteer je naar een functie in een creatieve omgeving, dan kun je overwegen om een meer visueel aantrekkelijke lay-out te gebruiken. Een meer traditionele en zakelijke lay-out doet het vaak het best bij functies in formele bedrijven.

Format

Er bestaan vele verschillende soorten cv's. Wij raden je aan om voor je receptionist cv een chronologische volgorde aan te houden. Werkgevers krijgen bij dit type cv direct een duidelijk beeld van je professionele groei en ervaring in de loop der jaren. De nadruk ligt op je carrièrepad en progressie die je hebt gemaakt.

In een chronologische cv begin met je meest recente werkervaring. Je schrijft vervolgens terug in de tijd. Dit maakt het cv gemakkelijk te volgen en lezen. Werkgevers zien direct waar je hebt gewerkt, in welke periodes en welke taken je hebt uitgevoerd. Ze krijgen een duidelijk beeld van je professionele achtergrond, waardoor ze gemakkelijk kunnen bepalen of je al dan niet geschikt bent voor de nieuwe baan.

Receptioniste CV

Persoonlijke gegevens

Het is en blijft uiteraard belangrijk dat je je persoonlijke gegevens op je cv receptionist weergeeft. Om een soepel sollicitatieproces te garanderen, moeten werkgevers gemakkelijk contact met je kunnen opnemen. Vermeld beknopt, maar duidelijk je volledige naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Zorg ervoor dat je een professioneel e-mailadres gebruikt, bijvoorbeeld met je voor- en achternaam.

Meer persoonlijke gegevens opnemen, zoals je geboortedatum, nationaliteit of burgerlijke staat, is over het algemeen niet nodig. Het kan zelfs als ongepast worden beschouwd. Werkgevers mogen deze informatie immers niet gebruiken bij het nemen van beslissingen rondom sollicitaties. Concentreer je op relevante, professionele informatie.

Persoonlijke gegevens:

Bart Smit

Oudeweg 345

1234AB Den Helder

bartsmit@email.com

06-12345678


Foto op je receptioniste cv

Het toevoegen van een foto aan je cv kent zowel voor- als nadelen. Een foto kan een persoonlijke touch aan je cv geven en kan werkgevers helpen om een idee te krijgen van je verschijning en uitstraling. Ook kan het nuttig zijn als uiterlijk een onderdeel is van de functie, zoals bij een representatieve rol waarbij gastvrijheid van belang is.

Aan de andere kant kan het toevoegen van een foto onbedoelde vooroordelen teweegbrengen. Je wilt uiteraard beoordeeld worden op basis van je ervaring en kennis, niet op basis van je uiterlijke kenmerken. Het weglaten van een foto zorgt voor een objectievere evaluatie van je cv.

📌 Tip: Besluit je een foto toe te voegen? Zorg dan dat deze professioneel en representatief is. Vakantiefoto's, foto's met huisdieren of foto's gemaakt of feestelijke gelegenheden, verdienen geen plek op een professioneel cv.

Werkervaring(en)

Werkgevers willen inzicht in je professionele achtergrond. Het is dan ook essentieel dat je laat zien welke relevante ervaring je hebt opgedaan. Hierdoor kunnen werkgevers zien hoe je je vaardigheden hebt toegepast in eerdere werkomgevingen.

Het is belangrijk om enkel ervaringen op te nemen die aansluiten bij de receptioniste functie waarvoor je solliciteert. Begin met je meest recente, misschien wel huidige, functie en werk vervolgens terug in de tijd. Vermeld de naam van het bedrijf waar je hebt gewerkt, je functietitel, de periode en je verantwoordelijkheden. Leg de nadruk op de specifieke vaardigheden die je hebt toegepast.

Werkervaring:

Receptioniste, Bedrijf ABC

Jan 2019 - heden

 • Beheren van inkomende en uitgaande telefoongesprekken, doorverbinden naar de juiste collega's en zorgen voor een effectieve communicatie.
 • Efficiënt beheren van de agenda en het plannen van afspraken, rekening houdend met prioriteiten en tijdsbeheer.
 • Samenwerken met interne teams om problemen op te lossen en klanttevredenheid te waarborgen.
 • Bijdragen aan de ontwikkeling en implementatie van verbeterde procedures en processen.
Receptioniste, Bedrijf XYZ

Aug 2016 - Dec 2018

 • Verwelkomen en doorverwijzen van bezoekers op vriendelijke en professionele wijze.
 • Beantwoorden van vragen en verstrekken van informatie aan klanten, medewerkers en externe partijen.
 • Bijhouden en beheren van de receptieruimte, inclusief het ordenen van documenten, het verstrekken van formulieren en het handhaven van orde.
 • Effectief omgaan met vertrouwelijke informatie en gevoelige situaties.

Receptionist cv zonder (relevante) werkervaring

Ook zonder (relevante) werkervaring kun je een krachtig cv opstellen. Je richt je in dat geval op andere aspecten, zoals je opleiding, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen. Toon interesse in de receptierol en benadruk je bereidheid om te leren en je snel aan te passen. Heb je stage gelopen? Dan kun je dit op je cv vermelden. Ook hier heb je immers waardevolle ervaring opgedaan. Eventueel kun je vrijwilligerswerk of andere banen toevoegen die aantonen dat je aan overdraagbare vaardigheden hebt gewerkt. Gebruik bulletpoints om je cv overzichtelijk in te richten en houd de informatie beknopt, maar relevant.

Receptioniste CV

Opleiding(en)

Werkgevers willen uiteraard ook weten wat jouw academische achtergrond is. Je gevolgde opleidingen tonen aan dat je de juiste basis hebt gelegd voor de functie als receptionist. Heb je relevante cursussen of trainingen gevolgd die aansluiten bij de rol? Gericht op bijvoorbeeld communicatie, klantenservice of administratie ? Dan kun je deze opnemen onder een apart kopje genaamd 'cursussen'. Je hoeft niet te vermelden dat je je middelbare school hebt afgerond.

Opleidingen:

Juli 2013 - Juni 2016 Manager Travel & Hospitality (mbo-4), ROC van Amsterdam

Juli 2011 - Juni 2013 Allround Hospitality Medewerker (mbo-3), ROC van Amsterdam

Cursussen:

Feb 2023 - Basiskennis Calculatie

Aug 2022 - Digiveiligheid

Mei 2018 - Computervaardigheden

Dec 2016 - Communicatie


Vaardigheden

Welke waarde voeg jij toe? Je vaardigheden demonstreren je capaciteiten en geven werkgevers inzicht in hoe jij kunt bijdragen aan een efficiënte receptieservice. 👉 Lees de vacature nog een keer goed over en zorg ervoor dat je voornamelijk vaardigheden kiest die aansluiten op de functie-eisen.

Vaardigheden:
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om helder en professioneel te communiceren met zowel bezoekers als collega's.
 • Klantgericht en gastvrij, waarbij ik zorg voor een vriendelijke ontvangst van gasten en het bieden van uitstekende klantenservice.
 • Goed in time management; ik ben in staat om taken en prioriteiten effectief te beheren.
 • Sterk probleemoplossend vermogen, met de vaardigheid om snel en adequaat te reageren in iedere situatie.
 • Multitaskingvaardigheden, waarbij ik in staat ben om meerdere taken en verantwoordelijkheden tegelijkertijd te beheren.

 • Flexibiliteit en aanpassingsvermogen, ik ben in staat om mezelf snel aan te passen aan veranderende omstandigheden en taken aan te pakken met een proactieve houding.

Belangrijke vaardigheden als receptioniste

Wat maakt jou een goede receptionist? Er zijn verschillende vaardigheden belangrijk voor de rol van een receptionist, waaronder:

 • Communicatieve vaardigheden: Sterke communicatievaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling, zijn essentieel in je rol als receptioniste. Jij hebt het vermogen om helder en professioneel te communiceren met bezoekers, klanten en collega's.

 • Klantgericht: Als receptioniste ben je het eerste aanspreekpunt voor gasten. Het is dan ook verstandig om je vermogen om vriendelijk, hoffelijk en gastvrij te zijn te benadrukken. Vergeet ook niet om te vermelden hoe je in staat bent om effectief om te gaan met veeleisende en veranderende situaties.

 • Organisatorische vaardigheden: Je hebt goede organisatorische vaardigheden nodig voor receptiewerkzaamheden. Vermeld je vermogen om de agenda te beheren, afspraken te plannen, telefoonverkeer af te handen en toon je multitask-vaardigheden.

 • Technische vaardigheden: Geef ook aan welke technische vaardigheden je beheerst, zoals het werken met telefooncentrales, (specifieke) e-mailprogramma's, agenda- en reserveringssystemen, en andere kantoorsoftware.

 • Stressbestendigheid: Als receptioniste werk je in een dynamische omgeving waarin je onder druk moet presteren. Benadruk je vermogen om kalm te blijven, prioriteiten te stellen en effectief te werken, zelfs tijdens stressvolle periodes.

 • Samenwerkingsvaardigheden: Als receptioniste werk je vaak samen met verschillende collega's en interne teams. Vermeld je vermogen om goed in een team te functioneren en samen te werken om gemeenschappelijke doelen te bereiken.

Cv-profiel

Dan komen we bij één van de belangrijkste onderdelen van je cv aan: het cv-profiel. Een cv-profiel, ook wel persoonlijk profiel genoemd, is een beknopte introductie aan het begin van je cv. Hierin geef je een kort overzicht van wie je bent, wat je te bieden hebt en waarom je geschikt bent voor de baan. Het is belangrijk dat je direct de aandacht van de lezers trekt in dit stukje tekst.

GOED
Enthousiaste en gastvrije receptioniste met 5 jaar ervaring in het beheren van de receptie. Toegewijd aan het bieden van een professionele en vriendelijke ontvangst aan bezoekers. Mijn sterke communicatieve vaardigheden, klantgerichtheid en organisatorisch vermogen stellen me in staat om efficiënt te multitasken en prioriteiten te stellen. Ik gedij het best in een dynamische omgeving en ben bedreven in het beheren van telefooncentrales, het plannen van afspraken en het organiseren van de administratie. Met mijn positieve houding en probleemoplossend vermogen zorg ik voor een optimale receptie-ervaring voor zowel gasten als collega's.

SLECHT
Ik ben een receptioniste met ervaring in het werken aan de receptie. Ik heb goede communicatieve vaardigheden en ben klantgericht. Ik kan ook goed multitasken en werken met binnenkomende en uitgaande post.

Welk cv-profiel trekt jouw aandacht? Hoogstwaarschijnlijk kies je voor het eerste voorbeeld. Dit profiel benadrukt de belangrijkste vaardigheden van de schrijver, toont enthousiasme en biedt een beknopt overzicht van wat de schrijver te bieden heeft. Het tweede voorbeeld is te algemeen en er missen belangrijke details. Het mist de impact om de aandacht van een potentiële werkgever te trekken.

Receptioniste CV

Extra onderdelen

Je cv is nu zo goed als af. Optioneel kun je ervoor kiezen extra onderdelen toe te voegen, zoals een kopje 'talen' of 'hobby's en interesses'. Het toevoegen ervan kan voordelen hebben, maar het is belangrijk om selectief te zijn en de relevatie ervan in overweging te nemen.

Het vermelden van je hobby's en persoonlijke interesses geeft je cv een persoonlijk tintje. Focus voornamelijk hobby's waarin je aan overdraagbare vaardigheden werkt, zoals organisatie of communicatie.

Onthoud: het toevoegen van extra onderdelen is niet noodzakelijk. Staat je cv al vol met relevante informatie? Dan kun je er waarschijnlijk het best voor kiezen om helemaal geen extra onderdeken toe te voegen.

Gesproken talen

Als receptioniste kan het beheersen van meerdere talen een waardevolle troef zijn. Vooral als je in een internationale of meertalige omgeving werkt. Het spreken van meerdere talen kan dan bijdragen aan een betere communicatie met klanten en bezoekers.

Talen:

Nederlands - moedertaal

Engels - vloeiend

Portugees - basisvaardigheden


📌 Tip: Voeg enkel talen toe die je kunt gebruiken in je dagelijkse werkzaamheden.

Samenvatting: zo schrijf je een cv als receptioniste

Je bent nu klaar om aan de slag te gaan! Hieronder zetten we de belangrijkste punten nog een keer voor je op een rijtje:

 • Een sterk cv toont je geschiktheid voor de functie.
 • Het belang van een juiste lay-out op je receptioniste cv mag niet worden onderschat.
 • Een goed cv-profiel trekt de aandacht van werkgevers en overtuigt hen om verder te lezen.
 • Denk goed na over het al dan niet toevoegen van een foto.
 • Benoem specifieke taken en prestaties bij het vermelden van je werkervaringen.
 • Vermeld relevante vaardigheden, zoals communicatie, klantenservice en organisatie.
 • Je gevolgde opleidingen geven werkgevers inzicht in je academische achtergrond.
 • Het wel of niet toevoegen van extra onderdelen hangt af van hun relevantie voor de functie.

Weet je nog steeds niet zo goed waar je beginnen moet? 👉 Wij helpen je graag op weg!

Begeleidende brief

Met een goede motivatie- of sollicitatiebrief kun je werkgevers overtuigen van het feit dat jij de meest geschikte kandidaat bent voor de functie. Het stelt je in staat om je unieke vaardigheden te benadrukken en jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Besteed dus voldoende tijd en aandacht aan het schrijven van een dergelijke brief. Schrijf een brief die aansluit bij de specifieke eisen van de functie én de bedrijfscultuur. Een goed geschreven brief toont je motivatie, passie en toewijzing, en kan het verschil maken tussen het wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.

Het schrijven van een goede brief is nog niet zo gemakkelijk. Bij onze cv-templates krijg je een voorbeeld van een sterke brief. Deze kun je gebruiken bij het schrijven van de jouwe.

Veelgestelde vragen

Welk lettertype kan ik het best gebruiken voor mijn cv receptionist?

Je kunt het best gebruikmaken van een professioneel en gemakkelijk leesbaar lettertype, zoals Arial, Calibri of Times New Roman. We raden je aan gebruik van lettergrootte 10 of 12, zodat de tekst goed leesbaar blijft. Zorg ervoor dat je consistent blijft in lettertype en -grootte gebruik.

Kan ik bullet points gebruiken op mijn receptionist cv?

We raden je zelfs aan bullet points te gebruiken, omdat ze de inhoud van je cv overzichtelijker maken. Vermijd te lange blokken tekst, deze kunnen de leesbaarheid van je cv belemmeren. Ook hier is het weer belangrijk dat je in het hele cv consistent blijft in de opmaak van je bullet points.

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief