Receptionist CV | Belangrijkste punten om uit te blinken bij je sollicitatie

Als receptionist moet je veel verschillende vaardigheden hebben. Er wordt soms gezegd dat je alleen de telefoon moet beantwoorden, maar er zijn zoveel meer dingen die je doet. De gasten of klanten moeten ontvangen worden en zich welkom voelen. De administratie moet worden bijgehouden. Je bent een echte multitasker! Er komt dus meer bij kijken dan mensen soms denken!

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Voorbeeld CV receptioniste

Hilde van de Garde
0612341234
hildevdgarde@voorbeeld.nl
Beatrixstraat 129
1234 AX, Zevenaar

Samenvatting:

Als receptioniste was mijn doel altijd om de klant of gast de optimale beleving te bezorgen. Dit deed ik onder andere door mijn gastvrijheid en mijn inzet voor een goede service. De klanten waardeerden dit ook altijd en lieten dit ook aan mijn vorige werkgevers weten. Zij zijn altijd zeer tevreden over mijn werk geweest.

Receptionist
Calari Hotel
Juni 2020 - Januari 2022

Als receptionist was ik het eerste aanspreekpunt van de klant. Mijn verantwoordelijkheid was om de gasten te ontvangen en kort de richtlijnen van het hotel uit te leggen. Vervolgens verwees ik hen naar de kamer. Ik bemande de telefoon en verzorgde de mailbox. We gebruikten het roosterprogramma BedSpace.

Receptionist
Restaurant het Beatrixpark
December 2016 - Mei 2020

In het restaurant was ik verantwoordelijk voor het ontvangst van de gasten, het openen van de deur, en regelde kleine administratieve taken naast het bemannen van de telefoon. We werkten onder andere met Microsoft Excel en Microsoft Word.

Opleiding

Medewerker secretariaat en receptie
LOI Opleidingen
Augustus 2017 – Februari 2019

Diploma’s:

Sneltypen - minimaal 150 aanslagen per minuut
AVG - privacy wetgeving

Talen:

 •  Nederlands - moedertaal
 •  Engels - goed

Deze vaardigheden moet je allemaal in je cv verwerken en dat kan soms best lastig zijn. Het schrijven van een goed cv is een hele kunst! Lees onze gids met praktische tips en nuttige adviezen.

In dit artikel leggen we uit hoe je een receptionist cv schrijft, we laten een voorbeeld zien, en leggen uit welke ervaringen goed zijn om te benoemen. Daarnaast gaan we vooral laten zien wat een handige lay-out is om te gebruiken.

Als receptionist maakt het niet zo veel uit in welk dienstverband je werkt. Met een detacheringscontract verdien je gemiddeld € 2.125,- bruto per maand. Met een vast contract is dit iets lager, namelijk gemiddeld € 2.120,- bruto per maand.

Functietarieven en salarissen voor receptionisten

Als receptionist heeft de provincie waar je werkt invloed op hoeveel je verdiend. In de provincie Groningen kun je het meeste verdienen, want daar krijg je gemiddeld bruto € 2.260,- per maand. In de provincie Flevoland verdien je het minste. Daar krijg je € 1.970,- bruto per maand.

Hoe schrijf je een receptionist CV

Bij het schrijven van je cv moet je onthouden dat je maar één doel hebt. Je wilt de lezer overtuigen dat jij een geschikte kandidaat bent voor de functie. Je wilt aangenomen worden voor de baan of je wilt uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Let erop dat je dit doel altijd in gedachten houdt bij het schrijven . Zorg dat je cv netjes geschreven is en er verzorgd en overzichtelijk uitziet. Kies een goede lay-out, zodat een toekomstige werkgever meteen weet welke informatie waar te vinden is. Wij adviseren om onderstaande lay-out te gebruiken, maar je kunt ook op onze site kijken voor andere opties. Klik daarvoor hier.

De lay-out

Het meest eenvoudige is om deze volgorde aan te houden:

 • Titel
 • Contactgegevens
 • Samenvatting
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden
 • Extra curriculaire activiteiten
📌 Tip: Je hoeft niet te vermelden welke basisschool of middelbare school je hebt gedaan. De ruimte op je cv is beperkt, dus besteed deze nuttig.

receptionist cv

Opmaak en structuur voor je CV

Zorg dat je cv niet langer is dan één of twee A4’tjes en pas de cv aan op de vacature waarop je reageert. Een langer cv is niet nodig. Je zult het wel weten, tijd is geld en mensen zijn druk. Ze hebben niet de tijd om meerdere pagina’s uitgebreid te gaan lezen. Een werkgever moet snel kiezen en daarom is het belangrijk dat jij de informatie goed aanreikt . Schrijf je cv daarom in een prettige lettergrootte en een fijn lettertype. Bij de lettergrootte, kies je iets tussen de 10 en de 12 en bij de lettertypes kun je kiezen uit Calibri, Times New Roman, Cambria, of Arial.

 • Het handigste template om te gebruiken is in omgekeerd chronologische volgorde. Je begint met je meest recente werkervaring en benoemt dan voorgaande werkervaringen. Bij je opleidingen doe je hetzelfde. Begin met de hoogst behaalde opleiding en je noteert daarna eerdere opleidingen. Hierboven zeiden we het al, maar als je te weinig ruimte hebt, laat dan je basisschool en middelbare school achterwege.

 • Als je de nadruk wilt leggen op de vaardigheden die je hebt, dan is een functioneel cv het beste om te gebruiken. Je prestaties en vaardigheden komen zo duidelijk naar voren. Je opleiding komt wel minder goed tot uiting, maar dat hoeft geen probleem te zijn.

 • Het is ook mogelijk om een combinatie van deze twee templates te gebruiken. Je gebruikt dan je werkervaring om je vaardigheden te bevestigen en je gebruikt je vaardigheden om je werkervaringen te benadrukken.

Titel en contactgegevens

Bij de titel vul je gewoon je naam in. Je kan er de woorden curriculum vitae of cv achter zetten, maar het is niet noodzakelijk. Bij de contactgegevens zet je telefoonnummer, je e-mailadres en andere contactgegevens.

GOED

Hildegard van den Berg

0612341234

hildegardvdberg@voorbeeld.nl

Beatrixstraat 124

1234 AX, Zupthen


SLECHT

Hildegard van den Berg

Beatrixstraat 124

hildegardvdberg@voorbeeld.nl

1234 AX Zupthen

0612341234


Het goede voorbeeld is netjes en duidelijk geschreven. Het slechte voorbeeld bevat wel alle belangrijke gegevens, maar is niet netjes opgeschreven. Het woonadres wordt als eerste genoemd, maar dat is niet handig. Het is beter om eerst je telefoonnummer of e-mailadres te vermelden. Sowieso is het niet handig als je de postcode en de straat gescheiden van elkaar noteert.

Als receptionist heb je een representatief beroep. Jij bent vaak de eerste persoon van het bedrijf die klanten te zien krijgen. Daarom is je uitstraling ontzettend belangrijk. Omdat je uitstraling een rol speelt, is het beter om wel een foto toe te voegen. De werkgever heeft dan een indruk van wie jij bent. Kies een professionele foto met een neutrale achtergrond. Kies nooit een vakantiefoto of een foto van het uitgaan.

Benadruk je ervaring als receptionist

Je werkervaring is ontzettend waardevol. Het geeft aan welke ervaringen je al hebt en het bevestigd de vaardigheden die je benoemt in je cv. Zorg dat je werkervaring duidelijk naar voren komt. Schrijf je vaardigheden erbij. Als je voor veel verschillende bedrijven hebt gewerkt, of regelmatig bent gewisseld van baan, beperk je dan tot de meest relevante werkervaring.

Voorbeeld 1:

Receptionist

Verzorgingscentrum de Korenvoet

Juli 2021 - Februari 2022


De focus was op de klant en de klanttevredenheid. Mijn verantwoordelijkheid was het ontvangst van de gasten en deze doorverwijzen naar de juiste persoon. Daarnaast verstuurde ik foutloze e-mails naar de belangrijkste opdrachtgevers en onderhield ik het klantcontact.


receptionist cv

Voorbeeld 2:

Receptionist

De Bergerhorst

Juli 2016 - Maart 2020


Als receptioniste behandelde ik alle inkomende en uitgaande post, zowel fysiek als digitaal. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor het openen van de deur, de telefoon beantwoorden en verrichtte ik administratieve werkzaamheden.


En wat te doen als je geen ervaring hebt?

Als je nog geen werkervaring hebt in dit vakgebied, dan kun je andere werkervaring benoemen. Denk bijvoorbeeld aan werk waar bepaalde ervaringen overeenkomen, zoals een bijbaan in de klantenservice of een bijbaan in de horeca. Mocht je een erkende receptionist opleiding gedaan hebben, dan kun je de ervaringen uit je opleiding benoemen in je cv.

Voorbeeld 1:

Serveerster

Restaurant de Uitblinkers

Maart 2020 - September 2021


Als serveerster was het mijn verantwoordelijkheid om de gasten een optimale ervaring te bezorgen. Ik had een representatieve functie, waarbij ik mensen naar hun tafel begeleidde, de bestellingen opnam, en naar hun tafel bracht.


Voorbeeld 2:

Medewerker klantenservice

Fabius opleidingen

Januari 2019 - Januari 2020


Opleiding: beschrijf je kwalificaties

Je kan een speciale opleiding gedaan hebben om receptionist te worden, maar het is ook mogelijk om vanuit een andere opleiding in dit vakgebied terecht te komen. Hoe dan ook, laat de opleiding die je hebt gevolgd duidelijk zien, zodat de werkgever of recruiter weet welke kwalificaties jij allemaal hebt.

Voorbeeld 1:

Medewerker secretariaat en receptie

LOI Opleidingen

Augustus 2017 - Februari 2019


Voorbeeld 2:

Receptionist(e) / Telefonist(e)

NHA

September 2016 - Juni 2017


receptionist cv

Beste vaardigheden voor het cv van de receptionist

We noemden het al eerder, maar er zijn veel verschillende vaardigheden die je hebt als receptionist. Toon dit ook op je cv. De meest gevraagde vaardigheden zijn:

 • Aansturen van een team
 • Contact onderhouden met leveranciers
 • Bekend met room division programma’s
 • Bekend met roosteringsprogramma’s
 • Secretariële vaardigheden
 • Post- en agendabeheer
 • Sneltypen en transcriberen
 • Bekend met Microsoft Office
 • Bekend met TOPdesk

Goede eigenschappen

Er zijn ook een aantal wenselijke eigenschappen. Kijk eens in de lijst welke er allemaal zijn en of een aantal op jou van toepassing zouden kunnen zijn. In de vacature staan waarschijnlijk ook vaardigheden voor de kandidaat die ze zoeken. Kijk of dit op jou van toepassing is en laat het direct terugkomen.

 • Goede communicatieve vaardigheden
 • Flexibel
 • Stressbestendig
 • Vrolijk/Sociaal/Enthousiast
 • Multitasker
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal
 • Servicegericht
 • Representatief
receptionist cv

Professionele samenvatting

In de samenvatting geef je een korte introductie van jezelf en de capaciteiten die je bezit. Wie ben jij? Wat kun jij? Waar ben je allemaal goed in? Je hebt een paar regels om jezelf te introduceren en jezelf te bewijzen . Benoem een aantal van je sterke punten. Ongeacht hoe je weg bent gegaan bij je vorige werkgever, spreek nooit negatief over hen of andere collega’s. Dit geeft alleen maar een slechte indruk van jezelf. De samenvatting draait om jou en wat jij allemaal kan!

Goed voorbeeld

Ik streef ernaar om altijd zo klantgericht mogelijk te zijn en wil de klant altijd van het beste advies voorzien. Mijn servicegerichtheid zorgt ervoor dat ik representatief en vriendelijk ben ingesteld. Ik werk nauwkeurig en gericht.


Slecht voorbeeld

Bij mijn vorige werk moest ik de hele tijd schakelen tussen de werkzaamheden, waardoor ik zeer gestrest raakte. Het was voor niemand prettig en daarom ben ik daar weg gegaan. Nu ben ik op zoek naar nieuw werk.


De verschillen tussen de twee voorbeelden zijn gigantisch. Het goede voorbeeld en prikkelt de lezer om verder te lezen. Kwalificaties die elders niet vernoemd konden worden, komen in de samenvatting terug. In het slechte voorbeeld vertelt iemand wel eerlijk over negatieve ervaringen, maar dat moet je niet doen in de samenvatting. Je wilt de lezer overhalen om jou uit te nodigen, niet afschrikken.

Extra rubrieken voor het cv van een receptionist

Je kan natuurlijk meer dan dat je kwijt kan bij je werkervaring of je opleiding. Je kan belangrijke kwalificaties daarom vermelden bij de extra rubrieken. Denk aan een bijzondere eigenschap, hobby, of ervaring, die elders niet benoemd kon worden. Bedenk alleen van te voren of de ervaring relevant is voor het werk dat je gaat doen of het voor de toekomstige werkgever relevant is. Diploma’s die je bezit moet je ook duidelijk vermelden, want dit geeft aan dat de werkgever niet hoeft te investeren als die je aanneemt.

Computervaardigheden en diploma's

Je diploma’s en computervaardigheden zijn waardevol. Als receptionist zul je veel met computers werken en het is prettig als je digitaal vaardig bent. Laat dit duidelijk zien. Benoem alle trainingen die je hebt gedaan, alle diploma’s die je bezit en de cursussen die je succesvol hebt afgerond. Hieronder staan enkele voorbeelden.

 • TOPdesk
 • Microsoft Office
 • Afas roostermaker
 • Sneltypen - 150 aanslagen per minuut

Talen

Als je meerdere talen spreekt, dan moet je dit vooral vermelden. Je werkt in een servicegerichte functie en het is prettig als je meerdere talen spreekt. Tegenwoordig wordt er in vacatures vaak gevraagd om een receptionist die zowel Engels als Nederlands spreekt. Vermeld dus je talen altijd.

 • Nederlands - moedertaal
 • Engels - goed
 • Frans - matig
 • Duits - matig

receptionist cv

Vrijwilligerswerk / overige werkervaring

Je doet natuurlijk ook meer dan alleen werken. Als je vrijwilligerswerk doet, kun je dit op je cv vermelden. Het geeft een persoonlijk tintje aan je CV. Bedenk van te voren wel of het relevant is. Als te weinig ruimte hebt en je vrijwilligerswerk is niet relevant, laat dan vrijwilligerswerk achterwege.

Voorbeelden:

 • Coach bij atletiekvereniging de Sprinters
 • Wekelijks helpen bij buurtcentrum De Kleine Muur

Tips om je cv als receptionist te optimaliseren

We hebben hierboven uitgelegd hoe je het beste je cv als receptionist kan schrijven. Toch zijn er een paar tips die wij zouden willen meegeven. Deze zorgen ervoor dat je cv uitblinkt tussen de andere kandidaten.

 • Vermeld de diploma’s die je hebt behaald. Verwacht niet dat de werkgever al weet dat je ze hebt. Benoem ze allemaal.
 • Kies een foto met een representatieve uitstraling. Kies geen vakantiefoto’s of echt geen foto’s van het uitgaan. Je foto geeft een indruk van jezelf, dus kies deze zorgvuldig.
 • Zorg ervoor dat er geen schrijffouten in je cv staan. Vraag een vriend of kennis om je cv te controleren op grammatica en spelling. Weet je niet zo goed wie je daarvoor moet vragen? Wij bieden deze service ook aan.

Samenvatting: schrijf het perfecte cv als receptionist

We hebben zojuist uitgelegd hoe je het beste je eigen cv kan schrijven. Kort vatten we het nog een keer samen:

 • Bij de titel vul jij je naam in en vermeld je alle contactinformatie.
 • Bij de samenvatting geef je een korte introductie van jezelf. Beantwoord vooral de vragen: wie ben jij? Wat kan jij? Waar ben je goed in?
 • Benoem de relevante werkervaring die je hebt. Vermeld daarbij kort wat je deed en maak daarbij steeds de koppeling met de vacature waarop je reageert.
 • Laat je hoogst behaalde opleiding zien. Vermeld niet je middelbare school en basisschool.
 • Benoem de diploma’s en certificaten die je hebt behaald. Vermeld je talen.
 • Tot slot kun je bijzondere ervaringen of extracurriculaire activiteiten op je cv vermelden.
receptionist cv

Maak meer kans met een begeleidende brief

Je hebt bij een reactie op een vacature maar één kans en die wil je maximaal benutten. Het is daarom verstandig een begeleidende brief mee te sturen, want daarmee vergroot je de kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek of aangenomen te worden voor de baan. Je legt in de brief uit waarom je een geschikte kandidaat bent en je kan wat meer toelichting geven dan op je cv. Zorg ervoor dat je brief niet een samenvatting van je cv is, daar is je cv al voor. Werkgevers waarderen zo’n begeleidende brief altijd, want daarmee kan jij laten zien dat jij je verdiept hebt in de vacature. Vind je het lastig om zo’n brief te schrijven? Kijk dan op onze site!

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief