Zo schrijf je een fenomenaal onderwijsassistent cv

Heb je een leuke vacature voor onderwijsassistenten gevonden? Dan is het tijd voor het schrijven van je curriculum vitae. Je cv is het eerste document dat potentiële werkgevers onder ogen krijgen en het kan het verschil maken tussen uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek of afgewezen worden. Maar, hoe schrijf je nu een opvallend onderwijsassistent cv?
Hieronder vind je een professioneel onderwijsassistent cv voorbeeld: 👇

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Voorbeeld cv onderwijsassistent

Persoonlijke gegevens:

Nicole Bakker
Nieuwebaan 73
1234AB Gouda  
nicolebakker@email.com
06-12345678

Cv-profiel:

Enthousiaste onderwijsassistent met 6 jaar ervaring in het bieden van hoogwaardige ondersteuning aan leerlingen met diverse behoeften. Mijn kracht ligt in het creëren van een positieve leeromgeving en het bevorderen van academische groei. Gedreven om individuele leerlingen te begeleiden en motiveren, met aandacht voor ieders unieke talenten en uitdagingen. Uitstekende communicatievaardigheden en het vermogen om effectief samen te werken in teamverband. Klaar om een waardevolle bijdrage te leveren aan het nieuwe onderwijsteam en het bevorderen van een inclusieve onderwijsomgeving.

Werkervaring:

Onderwijsassistent, Speciaal onderwijs ABC
September 2018 - heden

 •  Individueel begeleiden van leerlingen met speciale behoeften, waaronder extra ondersteuning bij hun sociale ontwikkeling.
 •  Assisteren bij het voorbereiden lesactiviteiten, waaronder het verzamelen van lesmaterialen.
 •  Bevorderen van een inclusieve leeromgeving door samen te werken met leerlingen van verschillende academische achtergronden.
 •  Evalueren van de leerresultaten en rapporteren aan leerkrachten en ouders of verzorgers over de voortgang.

Onderwijsassistent, Basisschool XYZ
September 2016 - Juli 2018

 •  Ondersteunen van leerkrachten bij het beheren van de klas en zorgen voor een gestructureerde leeromgeving.
 •  Effectief communiceren met leerlingen, ouders en collega's om de voortgang van leerlingen te bespreken.
 •  Creëren van een veilige en ondersteunende sfeer door middel van geduld, empathie en emotionele ondersteuning.

Opleiding:

September 2013 - Juli 2016 Onderwijsassistent (mbo-4), ROC Mondriaan

Vaardigheden:

 • Het vermogen om een inclusieve leeromgeving te creëren, rekening houdend met de individuele behoeften van iedere leerling.
 • Uitstekende organisatorische vaardigheden, waardoor ik in staat ben om taken en lesmaterialen effectief te plannen en beheren.
 • Sterke communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, waardoor ik effectief kan communiceren met leerlingen, ouders en collega's.
 • Vaardig in het omgaan met diverse gedrags- en leerbehoeften, en het vermogen om passende strategieën toe te passen.
 • Creativiteit in het ontwikkelen van boeiende lesactiviteiten om het leren te bevorderen.
 • Gaat effectief om met vertrouwelijke informatie om de privacy van leerlingen te waarborgen.

Talen:

Nederlands - moedertaal
Engels - vloeiend
Portugees - basisvaardigheden

In dit artikel helpen we je stapsgewijs een indrukwekkend cv op te stellen. Je ontdekt niet alleen hoe je je onderwijsachtergrond, vaardigheden en ervaring op de meest effectieve manier presenteert, maar ook welke details je juist beter kunt vermijden. Volg onze handige tips op en vergroot je kansen op die ene gewilde onderwijsassistent positie.

Hoeveel kun je als onderwijsassistent verdienen?

Wat je als onderwijsassistent verdient, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je ervaringsniveau, de regio waarin je werkzaam bent en de specifieke onderwijsinstelling. Het gemiddelde salaris bedraagt tussen de € 1.800 en € 2.600 bruto per maand (op basis van een fulltime dienstverband). Als beginnende onderwijsassistent met weinig ervaring zul je doorgaans aan de onderkant van dit bereik zitten. Als ervaren onderwijsassistent mag je vanzelfsprekend een hoger salaris verwachten.

Onderwijs assistent CV

Handleiding: zo schrijf je een sterk onderwijsassistent cv

Als onderwijsassistent draag je bij aan de ontwikkeling en groei van leerlingen. Je ondersteunt de leerkrachten in de klas en biedt individuele begeleiding aan hen die dit nodig hebben. Je speelt een essentiële rol in het onderwijsproces en helpt bij het creëren van een inclusieve leeromgeving.

Om succesvol te zijn in deze rol, is het belangrijk dat je over bepaalde vaardigheden beschikt. Zo zijn geduld, empathie en communicatievaardigheden cruciaal. Je moet in staat zijn een positieve sfeer te creëren waarin leerlingen zich op hun gemak voelen en kunnen groeien.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed kunt organiseren en in staat bent individuele taken efficiënt te plannen en beheren. Je werkt met verschillende leerlingen en mogelijk ook verschillende lesmaterialen, dus het vermogen om georganiseerd te blijven en prioriteiten te stellen is van onschatbare waarde. Ervaring met speciale onderwijsprogramma's of kennis van specifieke leerstoornissen kan een belangrijke extra troef zijn.

Wil je jezelf onderscheiden als onderwijsassistent? Dan is het belangrijk dat je een professionele indruk achterlaat met een cv dat je unieke vaardigheden en ervaring benadrukt. Je toekomstige werkgever is zo beter in staat een beeld te krijgen van wat je te bieden hebt en waarom jij de ideale kandidaat voor de functie bent.

Lay-out

De inhoud van je cv is belangrijk, maar je moet ook voldoende aandacht aan de opmaak van je cv besteden. De opmaak van je cv is immers het eerste dat in het oog springt. Een goed vormgegeven cv geeft direct een professionele indruk. Bovendien laat het zien dat je aandacht besteedt aan details.

Allereerst is het belangrijk dat je een duidelijke en consistente structuur aanhoudt. Begin met het vermelden van je persoonsgegevens, trek vervolgens de aandacht met een pakkend persoonlijk profiel en ga verder met het omschrijven van je ervaring, opleiding en vaardigheden. Zorg ervoor dat je de onderdelen van elkaar scheidt door middel van verschillende koppen en witregels. Een sterk cv is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te scannen.

Verstuur je je cv digitaal? Zorg er dan voor het bestandsformaat compatibel is en voorzien van een duidelijke bestandsnaam. 'Cv + {je naam}' werkt over het algemeen het best. Professionaliteit en organisatorisch zijn belangrijke vaardigheden voor onderwijsassistenten. Door je cv juist in te delen, demonstreer je deze vaardigheden direct.

Format

Zoals je vast weet, zijn er verschillende soorten cv's te onderscheiden. Voor onderwijsassistenten raden wij het zogeheten chronologische cv aan. Dit type cv legt de focus op je werkervaring, in een omgekeerde chronologische volgorde. Dit betekent dat de meest recente en relevante informatie als eerst wordt vermeld. Werkgevers krijgen zo een duidelijk beeld van je groei in de onderwijssector. Bovendien zien ze gemakkelijk waar en hoe je hebt gewerkt, net als je carrièreprogressie.

Door gebruik te maken van een chronologisch cv toon je je betrokkenheid bij het onderwijs. Je kunt jezelf optimaal presenteren aan werkgevers en vergroot zo je kansen op die ene gewilde onderwijsassistent positie.

Onderwijs assistent CV

Persoonlijke gegevens

Potentiële werkgevers moeten gemakkelijk contact met je op kunnen nemen. Je begint dan ook met het vermelden van je persoonsgegevens. De volgende gegevens komen op je cv te staan:

 • je naam en achternaam
 • je adresgegevens
 • een (professioneel) e-mailadres
 • je (mobiele) telefoonnummer

Zorg ervoor dat deze gegevens juist en up-to-date zijn, zodat werkgevers je moeiteloos kunnen bereiken. Het vermelden van meer dan bovenstaande gegevens is niet nodig. Informatie als je burgerservicenummer, geboortedatum of burgerlijke staat is niet relevant voor werkgevers tijdens deze initiële selectiefase.

Persoonlijke gegevens:
Nicole Bakker
Nieuwebaan 73
1234AB Gouda
nicolebakker@email.com
06-12345678

📌 Tip: Vermeld je liever niet je volledige thuisadres? Dan kun je er voor kiezen om enkel je woonplaats te vermelden.

Foto op je onderwijsassistent cv

Het wel of niet toevoegen van een foto aan je onderwijsassistent cv is een persoonlijke keuze. We kunnen dan ook geen eenduidig antwoorden geven op de vraag ""moet ik een foto toevoegen aan mijn cv?"". Het toevoegen van een foto kent zowel voor- als nadelen.

Een foto kan je cv een persoonlijke touch geven. Werkgevers hebben een visueel beeld van je en je cv kan er aantrekkelijker uitzien. Aan de andere kant kan het afleiden van de inhoud en de focus verleggen naar je uiterlijk, wat mogelijk onbedoelde vooroordelen kan veroorzaken.

Kies je er voor een foto toe te voegen? Zorg er dan voor dat deze professioneel en representatief is. Kies een foto uit waar je verzorgd opstaat, met een neutrale achtergrond en een vriendelijke uitstraling.

Werkervaring(en)

Door je werkervaring te vermelden, krijgen werkgevers inzicht in je professionele achtergrond en de vaardigheden die je hebt ontwikkeld tijdens eerdere werkzaamheden. Werkervaring is één van de belangrijkste factoren die werkgevers gebruiken bij het bepalen of je al dan niet geschikt bent voor de functie.

Door je werkervaring te vermelden, toon je aan dat je vertrouwd bent met het werken in een onderwijsomgeving en bekend bent met de taken en verantwoordelijkheden die erbij komen kijken. Het laat zien dat je praktische ervaring hebt in het begeleiden van leerlingen, het ondersteunen van leraren en het bijdragen aan een positieve leeromgeving.

Bij het omschrijven van je ervaring is het belangrijk om specifieke details te geven over je taken en verantwoordelijkheden. Je geeft dan ook een beknopte beschrijving van je dagelijkse werkzaamheden, zoals het voorbereiden van lesmateriaal, het begeleiden van leerlingen of het ondersteunen bij administratieve taken. Eventueel kun je ook speciale projecten of prestaties benadrukken.

📌 Tip: Zoals we al zeiden kun je je werkervaring het best in een chronologische volgorde presenteren, met je meest recente werkervaring bovenaan.

Werkervaring:
Onderwijsassistent, Speciaal onderwijs ABC
September 2018 - heden
 • Individueel begeleiden van leerlingen met speciale behoeften, waaronder extra ondersteuning bij hun sociale ontwikkeling.
 • Assisteren bij het voorbereiden lesactiviteiten, waaronder het verzamelen van lesmaterialen.
 • Bevorderen van een inclusieve leeromgeving door samen te werken met leerlingen van verschillende academische achtergronden.
 • Evalueren van de leerresultaten en rapporteren aan leerkrachten en ouders of verzorgers over de voortgang.
Onderwijsassistent, Basisschool XYZ
September 2016 - Juli 2018
 • Ondersteunen van leerkrachten bij het beheren van de klas en zorgen voor een gestructureerde leeromgeving.
 • Effectief communiceren met leerlingen, ouders en collega's om de voortgang van leerlingen te bespreken.
 • Creëren van een veilige en ondersteunende sfeer door middel van geduld, empathie en emotionele ondersteuning.

Onderwijsassistent cv zonder (relevante) werkervaring

Heb je nog geen formele werkervaring opgedaan? Wees dan niet ontmoedigd. Ook zonder relevante ervaring kun je een goed cv opstellen. Je legt de focus in dat geval op andere pluspunten, zoals stages , vrijwilligerswerk of buitenschoolse activiteiten waarbij je betrokken was in een onderwijsgerelateerde rol. Geef ook vaardigheden weer die relevant zijn voor een onderwijsassistent, zoals communicatie, geduld en organisatorische vaardigheden. Bovenal is het belangrijk je enthousiasme voor het onderwijs en je bereidheid om te leren als onderwijsassistent te benadrukken.

Onderwijs assistent CV

Opleiding(en)

Vervolgens ga je door naar je gevolgde opleidingen. Je opleidingsachtergrond geeft werkgevers inzicht in je bekwaamheid in het vervullen van de taken van een onderwijsassistent. Het geeft aan dat je de nodige kennis hebt verworven om effectief te kunnen functioneren in een onderwijsomgeving.

Op mbo-4-niveau is de kans groot dat je de opleiding 'Onderwijsassistent' hebt gevolgd. Op mbo-3-niveau vind je de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk. Naast het volgen van een opleiding zijn er geen wettelijke bekwaamheidseisen. Vermeld welke opleiding je hebt afgerond, inclusief de naam van de onderwijsinstelling, de opleidingstitel en de periode waarin je hebt gestudeerd. Ben je nog bezig met de opleiding? Vermeld dan de verwachte afstudeerdatum.

📌 Tip: Zodra je je mbo-diploma op zak hebt, hoef je niet te benoemen dat je de middelbare school hebt afgerond.

Opleiding:
September 2013 - Juli 2016 Onderwijsassistent (mbo-4), ROC Mondriaan

Cursussen

Heb je relevante cursussen, workshops en/of trainingen gevolgd? Neem deze dan op in je cv onder een apart kopje genaamd 'cursussen'. Je kunt hierbij denken aan cursussen op het gebied van didactiek, pedagogiek, taalonderwijs of omgaan met speciale behoeften. Je toont hiermee aan dat je proactief bent in het bijhouden en verbeteren van je kennis en vaardigheden.

Vaardigheden

Wat maakt jou een goede onderwijsassistent? Je belangrijkste vaardigheden geven werkgevers inzicht over de capaciteiten die je beschikt. Je benadrukt er je bekwaamheid mee en maakt direct duidelijk welke waarde je kunt toevoegen aaan een onderwijsomgeving.

Begin met het identificeren van de vaardigheden die relevant zijn voor de rol en de specifieke vacature. Dit kunnen vaardigheden zijn als pedagogische vaardigheden, communicatie, geduld, empathie, creativiteit en het vermogen om goed samen te werken in teamverband. Daarnaast zijn er ook belangrijke technische vaardigheden, zoals het kunnen gebruiken van educatieve software, het hanteren van audiovisuele apparatuur of kennis van leerbeheersystemen.

Vaardigheden:
 • Het vermogen om een inclusieve leeromgeving te creëren, rekening houdend met de individuele behoeften van iedere leerling.
 • Uitstekende organisatorische vaardigheden, waardoor ik in staat ben om taken en lesmaterialen effectief te plannen en beheren.
 • Sterke communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, waardoor ik effectief kan communiceren met leerlingen, ouders en collega's.
 • Vaardig in het omgaan met diverse gedrags- en leerbehoeften, en het vermogen om passende strategieën toe te passen.
 • Creativiteit in het ontwikkelen van boeiende lesactiviteiten om het leren te bevorderen.
 • Gaat effectief om met vertrouwelijke informatie om de privacy van leerlingen te waarborgen.

Belangrijkste vaardigheden voor onderwijsassistenten

Werkgevers zijn immer op zoek naar onderwijsassistenten met sterke communicatievaardigheden, het vermogen om effectief samen met werken in een team, geduld en empathie. Daarnaast is flexibiliteit een belangrijke eigenschap. Je moet je gemakkelijk aan kunnen passen aan verschillende leerbehoeften. Bovenal is een positieve en ondersteunende houding essentieel voor het creëren van een inclusieve leeromgeving.

Onderwijs assistent CV

Persoonlijk profiel

Een persoonlijk profiel, ook wel bekend als cv-profiel of persoonlijke samenvatting, is een kort overzicht aan het begin van je onderwijsassistent cv. In een aantal zinnen presenteer je jezelf en trek je de aandacht van de lezer. Het is een kans om je unieke kwaliteiten direct te benadrukken. Creëer een profiel dat specifiek, beknopt en overtuigend is.

GOED
Enthousiaste onderwijsassistent met 6 jaar ervaring in het bieden van hoogwaardige ondersteuning aan leerlingen met diverse behoeften. Mijn kracht ligt in het creëren van een positieve leeromgeving en het bevorderen van academische groei. Gedreven om individuele leerlingen te begeleiden en motiveren, met aandacht voor ieders unieke talenten en uitdagingen. Uitstekende communicatievaardigheden en het vermogen om effectief samen te werken in teamverband. Klaar om een waardevolle bijdrage te leveren aan het nieuwe onderwijsteam en het bevorderen van een inclusieve onderwijsomgeving.

SLECHT
Ik ben een technisch onderwijsassistent die graag met kinderen werkt. Ik heb enige ervaring in het helpen van leerlingen bij de vakken natuurkunde en wiskunde. Ik ben gemotiveerd en leer snel. Nu op zoek naar een nieuwe baan als onderwijsassistent. Ik kan per direct beginnen.

Welk profiel trekt jouw aandacht? Waarschijnlijk de eerste. In het eerste voorbeeld wordt een duidelijke samenvatting gegeven van de schrijvers belangrijkste vaardigheden en kwaliteiten. Werkgevers krijgen een duidelijk beeld van wat de kandidaat te bieden heeft en waarom hij/zij geschikt is voor de functie. Het tweede voorbeeld mist specifieke details. Het persoonlijk profiel is vaag en het is lastig om een goed beeld van de kandidaat te vormen.

Extra onderdelen

In principe is je cv nu klaar om verzonden te worden. Toch kun je ervoor kiezen om extra onderdelen toe te voegen, zoals 'talen' of 'hobby's en interesses'. Voor je extra informatie toe gaat voegen, is het belangrijk om af te wegen of deze meerwaarde aan je cv bieden. Is je talenkennis niet direct van toepassing op de functie? Dan kun je dit onderdeel het best achterwege laten.

Het opnemen van je hobby's en interesses is enkel zinvol als er een duidelijke link is naar het onderwijs. Bijvoorbeeld, als je betrokken bent geweest bij buitenschoolse activiteiten gericht op het onderwijs, zoals het organiseren van educatieve evenementen.

Gesproken talen

Ben je vaardig in het spreken van meerdere talen én is het relevant voor de onderwijsomgeving? Dan kan het presenteren van je talenkennis zeker een pluspunt zijn. Je kunt dit doen op de volgende manier: 👇

Talen:
Nederlands - moedertaal
Engels - vloeiend
Portugees - basisvaardigheden

Samenvatting: zo schrijf je een cv als onderwijsassistent

Je bent nu helemaal klaar om zelf aan de slag te gaan. Hieronder zetten we de belangrijkste punten die we besproken hebben nog een keer kort op een rij:

 • Het is belangrijk dat je voldoende aandacht besteed aan de opmaak van je cv.
 • Denk goed na over het al dan niet toevoegen van een foto.
 • Een goed cv-profiel is beknopt en benadrukt relevante kwaliteiten, ervaringen en vaardigheden.
 • Vergeet niet je persoonlijke gegevens regelmatig bij te werken.
 • Door het vermelden van je werkervaring toon je dat je bekend bent met de taken van een onderwijsassistent.
 • Je gevolgde opleiding toont werkgevers je bekwaamheid in het vervullen van taken.
 • Het benoemen van relevante vaardigheden, zoals communicatie, teamwork, geduld en organisatorische vaardigheden, is ontzettend belangrijk.
 • Het wel of niet toevoegen van extra onderdelen hangt af van de relevantie voor de functie.
 • Pas je cv aan op de vacature-eisen.

Weet je nog steeds niet zo goed waar je beginnen moet? 👉 Wij helpen je graag op weg!

Begeleidende brief

Niet alleen je cv is belangrijk, je sollicitatiebrief verdient minstens zo veel aandacht. In een sollicitatiebrief kun je je enthousiasme, passie en specifieke redenen voor je interesse in de functie benadrukken. Bied werkgevers inzicht in je professionele doelen en laat zien dat je een waardevolle aanvulling bent op het onderwijsteam. Overtuig werkgevers van je geschiktheid voor de functie en sleep een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek binnen.

Het schrijven van een goede brief is nog niet zo gemakkelijk. Bij onze cv-templates krijg je een voorbeeld van een sterke brief. Deze kun je gebruiken bij het schrijven van de jouwe.

Veelgestelde vragen

Hoeveel lang mag mijn onderwijsassistent cv zijn?

Idealiter is je cv één a twee pagina's lang. Houd je cv relevant en leg de nadruk op écht belangrijke informatie, zoals je vaardigheden, ervaring en opleiding. Vermijd overbodige informatie die de aandacht van werkgevers kan afleiden. Heb je veel relevante ervaring, dan kun je ervoor kiezen je cv iets langer te maken, maar zorg er altijd voor dat de informatie gestructureerd blijft.

Moet ik referenties vermelden op mijn cv?

Nee, het vermelden van referenties is niet nodig. In plaats daarvan kun je benoemen dat je referenties op aanvraag beschikbaar zijn. Werkgevers vragen pas later in het sollicitatiegesprek referenties op, dus deze informatie mag je voor nu nog achterwege laten.

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief