Leraar CV voorbeeld | Sjablonen, tips en bronnen om je volgende baan te krijgen

Er zijn tal van redenen om om als leraar aan de slag te gaan. Je kan graag met kinderen werken, je kan een passie hebben voor het vak dat je geeft en deze graag willen overbrengen aan een nieuwe generatie, of je kan graag leraar willen worden voor de stabiliteit en de vele vakantiedagen. Ondanks de tekorten aan docenten, is het wel belangrijk om een goed cv te hebben. Maar hoe doe je dat? Wij helpen je om een goed leraar CV te schrijven.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Leraar CV voorbeeld

Mick Marringa
Grootstraat 23
Klazienaveen
Mick.maringa@email.com
0612345678

Samenvatting

Ik ben een enthousiaste leraar natuurkunde! Ik heb een passie voor het vak en ben vanaf jongs af aan geïnteresseerd in natuurkunde. Ik heb inmiddels een aantal jaren ervaring, onder andere met het geven van digitale lessen. Graag zou ik mijn enthousiasme in een gesprek nader toelichten.

Werkervaring

Docent natuurkunde
Juli 2020 – heden
Gymnasium ‘t Grasland

Bij ‘t Grasland, waar ik momenteel werkzaam ben, geef ik vooral les aan de onderbouw. Voor de rest zit ik in de sollicitatiecommissie en begeleid ik het nieuwe leraren in hun beginperiode op school. Zo is onder mijn supervisie onder andere het buddy–systeem ingevoerd.

Docent natuurkunde
September 2019 – Juli 2020
Vossenpoel scholengemeenschap: VMBO, HAVO, VWO

Ik had een jaar lang lesgegeven in natuurkunde. Mijn voornaamste klassen waren de lagere jaarlagen van het HAVO en VWO. Bij de VMBO klassen deed ik soms een invalles scheikunde.

Opleiding
Lerarenopleiding Natuurkunde Tweedegraads
September 2015 – Juli 2019
Hogenschool Utrecht

Extracurriculaire activiteiten
Fanatiek fietser!

Certificaten
BHV (geldig tot maart 2023)
EHBO (geldig tot maart 2023)

Talen
Nederlands – moedertaal
Engels – vloeiend
Spaans – matig

Als leraar heb je een unieke combinatie aan vaardigheden. Niet alleen heb je veel kennis over een bepaald vak, maar je hebt ook de mogelijkheid om deze kennis over te brengen aan anderen. Hierdoor ben je ontzettend waardevol voor de maatschappij! Toch kan het schrijven van een perfect CV soms een uitdaging zijn, maar met onze gids helpen we je graag op weg!

In dit artikel laten we een voorbeeld CV zien, leggen we uit hoe je zelf begint met het schrijven ervan, welke ervaringen belangrijk zijn om te vermelden en wat een goede structuur is.

Wist je trouwens dat het salaris van een leraar is afhankelijk van het vak dat gegeven wordt? Gemiddeld verdien je als leraar zo’n € 3505,- bruto . Universitair geschoolde docenten verdienen meer dan mensen die een HBO of MBO opleiding hebben gedaan.

Functietarieven en salarissen voor leraren

Het salaris van een leraar is afhankelijk van waar het onderwijs gegeven wordt. In Friesland kun je gemiddeld € 4640,- bruto per maand verdienen. In Drenthe verdien je aanzienlijk minder, met € 2705,- bruto per maand. Voor de rest is het ook afhankelijk van je werkervaring en in welk dienstverband je aan het werk bent.

Hoe maak je een voortgezet onderwijs CV

Je eigen CV heeft maar één functie, namelijk om de lezer te overtuigen jou aan te nemen voor een baan of uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om een goed curriculum vitae te hebben, want aan de hand daarvan bepaalt de werkgever of jij uitgenodigd wordt voor een gesprek of niet. De ruimte is beperkt, want een CV van bijvoorbeeld meer dan 2 pagina’s wordt niet altijd gelezen. De onderstaande lay-out is het handigste om aan te houden, want werkgevers weten zo direct waar ze aan toe zijn.

De lay-out

Het beste is om deze volgorde aan te houden:

 • Koptekst
 • Contactinformatie/Personalia
 • Samenvatting
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden
 • Extra curriculaire activiteiten
📌 Tip: Als docent doe je meer dan alleen onderwijs geven. Heb je bepaalde overdraagbare ervaringen, zoals bijvoorbeeld in de sollicitatiecommissie van je vorige werkgever, dan is het verstandig dit te benoemen.

Opmaak en structuur voor je leerkrachten CV

Het kan verleidelijk zijn om een lang, professioneel curriculum vitae te maken, maar dat is niet nodig. Een werkgever of recruiter moet snel kunnen oordelen aan de hand van je belangrijkste ervaringen of je geschikt bent of niet.

Het feit dat je een hogere opleiding hebt afgerond, is genoeg informatie voor de werkgever om te weten dat jij de basisschool succesvol hebt doorlopen. Die hoef je dus niet te vermelden. Voor de rest, kies een toegankelijk lettertype, en een goede lettergrootte. Het makkelijkste is Calibri, Times New Roman, Cambria of Arial te gebruiken, met een lettergrootte van 10, 11 of 12. Zorg ervoor dat je CV gericht is op de vacature waarop je reageert en het hoeft niet langer te zijn dan één of twee pagina’s.

Hanteer een omgekeerde chronologische volgorde bij je werkervaring en opleiding. Begin bij je meest recente werkervaring en schrijf dan terug naar het verleden. Wat heb je dus in de voorgaande jaren gedaan? Voor je opleiding doe je hetzelfde, benoem je hoogst behaalde opleiding en schrijf dan verder terug, al naar gelang is. Afhankelijk van de beschikbare ruimte, kun je minder relevante vooropleidingen en werkervaring overslaan.

Als je de nadruk wilt leggen op je vaardigheden, kun je een functioneel CV gebruiken. In dit geval komen je vaardigheden beter tot uiting. De nadruk ligt dan minder op je opleiding en de diploma’s die je behaalt hebt.

leraar cv

Het is ook mogelijk om allebei de CV’s te combineren. Dan geef je duidelijk je vaardigheden en werkervaring, terwijl je de een gebruikt om de ander te versterken. Je vaardigheden en werkervaring laat je dan duidelijk zien.

Als je twijfelt over je vaardigheden en je opleiding, dan kun je het beste het omgekeerd chronologische template gebruiken . Je kan ook kijken bij de andere CV templates die wij aanbieden.

Koptekst / curriculum vitae en contactinformatie

Vermeld bij de koptekst of titel altijd je naam. Je kan het aanvullen met de woorden CV of curriculum vitae. Bij de personalia zet je alle informatie die een werkgever of recruiter nodig heeft om met je in contact te komen. Dit zijn onder andere je e-mailadres, je telefoonnummer, eventueel een link naar LinkedIn.

GOED
Mick Marringa

Bredeweg 48

Heerhugowaard

Mick.maringa@email.com

0612345678

Linkedin: Linkedin.com/in/voorbeeldmickmarringa


SLECHT
Mick Marringa

061234567

LinkedIn: Linkedin.com/in/voorbeeldmickmarringa

Instagram: @voorbeeldMickMarringa

Facebook: Mick.Voorbeeld.Marringa


In het goede voorbeeld is alles netjes neergezet, terwijl in het slechte voorbeeld het telefoonnummer verkeerd geschreven is. Daarnaast zijn er allerlei links naar irrelevante social media. Dit is niet alleen onnodig, maar kan ook nog eens zeer storend zijn. Je bent een leraar en je hebt een verantwoordelijke functie. De vakantiefoto’s hoeft niemand te zien.

Als leraar heb je een representatief beroep. Je staat voor de klas en je moet veel presenteren. Het is dus verstandig om een professionele foto toe te voeren, want uitstraling is belangrijk in het onderwijs. Zorg dus voor een foto met een serieuze uitstraling.

📌 Tip: Je CV moet een goede foto hebben. Geen vakantiefoto’s en zeker geen foto’s in de kroeg of op een feestje. Als je nog geen professionele foto hebt, kun je iemand een foto van je bovenlichaam laten maken, terwijl je voor een witte muur staat. Kijk vriendelijk op de foto, maar je hoeft er niet schaterlachend op te staan.

Professionele ervaring

Dit is een belangrijk onderdeel, zoniet het belangrijkste onderdeel. Als leraar heb je altijd relevante werkervaring die je kan vermelden. Heb je een specifieke doelgroep onderwezen, dan kun je dit ook nadrukkelijk benoemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leerlingen met een taalachterstand of onderwijs voor probleemkinderen.

GOED
Docent Wiskunde

Januari 2018 - Februari 2020

Reigercollege - Heerhugowaard

Mijn verantwoordelijkheden bestonden onder andere uit het geven van lessen aan de VMBO klassen. Daarnaast gaf ik extra lessen aan leerlingen met een taalachterstand en begeleidde ik studenten die bij ons stage liepen.

Docent Economie

September 2009 - Juli 2016

Scholengemeenschap Hilversum

Mijn verantwoordelijkheden bestonden uit het geven van lessen economie. Ik hielp met het ontwerpen van de lesplannen in overleg met mijn collega’s. Door het onverwacht uitvallen van een collega, heb ik ook twee jaar Engelse les gegeven.


leraar cv

En als je geen ervaring hebt...

Als je geen ervaring hebt, kun je sowieso relevante ervaringen uit je opleiding vermelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stages die je hebt gedaan. Andere relevante ervaringen kun je ook benoemen, denk hierbij dan aan het geven van bijles. Misschien zijn het minder relevante ervaringen dan waar je direct aan denkt, maar stel je bent trainer geweest bij een sportvereniging of je bent coach geweest, dan kun je dit ook benoemen.

GOED
Jeugdtrainer

Volleybalvereniging ‘t Netje

Februari 2009 - September 2014

Als jeugdtrainer gaf ik tweemaal per week les aan een groep beginnende volleyballers en deden we in het weekend vaak een wedstrijd. Mijn verantwoordelijkheden bestonden onder andere uit het plannen van een opstelling en het verzorgen van de trainingen.


Opleiding: hoe beschrijf je je educatieve achtergrond

Als docent moet je altijd lesbevoegd zijn. Geef duidelijk aan welke opleiding je hebt gedaan. Is het een specifieke opleiding voor een vak dat je doceert? Heb je bepaalde certificaten behaald waardoor je mag lesgeven? Het is allemaal belangrijk om te vermelden.

Opleiding docent Engelse Taal Tweedegraads

September 2019 – Januari 2020

LCIO (thuisonderwijs)

Docent Nederlands Tweedegraads

September 2017 - Augustus 2021

Hogeschool Arnhem


De beste vaardigheden om op te nemen in je CV leraar

Als docent is het belangrijk dat je bepaalde vaardigheden bezit. Dit zijn zowel vaardigheden die je tijdens je opleiding hebt geleerd, als persoonlijke eigenschappen .

Bij de kwalificaties benoem je alles wat mogelijk relevant zou kunnen zijn. Kijk hiervoor naar de vacature. Als er bepaalde kwalificaties gewenst zijn, zorg dan ook dat je deze benoemt als je ze bezit. Denk hierbij aan bepaalde computerprogramma’s, die veel gebruikt worden in je vakgebied, of aan specifieke lesmethodes waarin je vaardig bent. Is er tweedegraads lesbevoegdheid nodig? Laat dit dan duidelijk terugkomen.

 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal.
 • De behaalde lesbevoegdheid
 • Online of digitale lesmethodes
 • Meetbare ervaringen, zoals examentrainingen
 • Klassenmanagement
 • Uitstekende beheersing van de Engelse taal
 • Vaardig om in het Engels onderwijs te geven
 • Kennis van online quiz programma’s / interactieve lesmogelijkheden

Bepaalde karaktereigenschappen zijn wenselijk om te bezitten. Kijk eens bij de vacature welke gevraagd worden en kijk dan wat op jou van toepassing is. Enkele voorbeelden staan hieronder genoemd.

 • Stressbestendig
 • Communicatieve vaardigheden
 • Didactische vaardigheden
 • Pedagogische vaardigheden
 • Persoonlijk Leiderschap
 • Verantwoordelijk
 • Organisatorisch talent
 • Affiniteit met lesgeven aan jongeren
leraar cv

Professionele samenvatting: de kroon op uw CV

Bij de samenvatting geef je in een paar regels uitleg over jezelf en je verleden. Wie ben je? Wat kan je goed. Maak het niet te lang. Prikkel de lezer om meer over je te leren, bijvoorbeeld door je voor een gesprek te vragen.

GOED
Ik ben een ervaren docent Scheikunde met een passie voor het volwassenenonderwijs. Ik vind het geweldig als mensen op latere leeftijd nog willen leren. Ik ben collegiaal, stressbestendig en door mijn grote empathische vermogen kan ik de leerlingen, ongeacht hun leeftijd, goed helpen. De eerste vijf jaar heb ik lesgegeven op de middelbare school, maar de uren van het volwassenenonderwijs sloten beter aan bij mijn privéleven.

SLECHT
Ik ben Mick Marringa en ik heb eerst een jaar lesgegeven op de Vossenpoel scholengemeenschap. Daar heb ik aan de onderbouw lesgegeven in het vak natuurkunde. Dat was mijn vorige baan. Daarna ben ik les gaan geven op het gymnasium ‘t Koleneiland. Dit was leuk om te doen. Daar geef ik nu nog steeds les.

Het goede voorbeeld is kort en bondig. Het slechte voorbeeld leest als een samenvatting van je werkervaring. Dat is niet handig, want daarvoor is de samenvatting niet bedoeld. Je wilt jezelf introduceren, niet herhalen.

Bijkomende rubrieken: fundamenteel op een onderwijs CV eraren CV

Als leraar ben je vaak opgeleid om één specifiek vak te geven. Door tekorten aan leraren in het onderwijs, wil het wel eens voorkomen dat je moet bijspringen of dat je andere werkzaamheden uitvoert. Mocht je bijvoorbeeld door omstandigheden een tijd lang een ander vak onderwezen hebben, of werkervaringen opgedaan hebben die je niet goed kan benoemen bij je werkervaring, laat deze dan terugkomen in een extra sectie. Stel je hebt bent natuurkunde docent en je hebt een tijd lang scheikunde gegeven, omdat een collega uitviel, dan kun je dit apart benoemen.

Mocht je bepaalde referenties hebben, bijvoorbeeld de directeur van een school waar je eerder gewerkt hebt, dan kun je aan deze persoon vragen of je hem of haar als referentie mag opvoeren.

💡 Let op! Controleer altijd bij de persoon die je als referentie wilt opgeven of het goed is als jij degene vermeldt als contactpersoon. Zo voorkom je nare verrassingen voor beide partijen.

Computervaardigheden en certificeringen

Mocht je kunnen programmeren, dan kun je het zeker vermelden. Als leraar is het belangrijker om bepaalde kwalificaties en gradaties te vermelden. Stel je hebt geschiedenis gestudeerd en later een kwalificatie als leraar behaald, dan is het noodzakelijk deze te benoemen.

Talen

Het spreken van meerdere talen is ontzettend handig als leraar. Zo kun je bijvoorbeeld bijspringen als een andere docent onverwacht uitvalt of als je leerlingen hebt die niet goed zijn in de Nederlandse taal.

 • Nederlands - moedertaal
 • Engels - goed
 • Duits - goed
 • Frans - goed

Tips om je onderwijs CVeen boost te geven

We hebben alles verteld over het schrijven van een CV als docent, maar we zouden je nog enkele tips mee willen geven om je CVte verbeteren.

 • Lees je CV en samenvatting aandachtig door voordat je deze opstuurt. Stijl- en spelfouten staan erg slordig en geven een slechte indruk van jezelf en je capaciteiten.
 • Gebruik een professioneel e-mailadres. Stel dat je op de middelbare school of tijdens je opleiding een grappige bijnaam had en je hebt je e-mailadres daarop gebasseerd, geeft het een slechte indruk van jezelf.
 • Gebruik een professionele foto van jezelf. Als leraar heb je een representatieve functie, dus zorg voor een goede foto. Dit is echt ontzettend belangrijk, dus regel een geschikte foto.
⚠️Let op! Controleer je social media voordat je solliciteert, want bepaalde grappen kunnen tegenwoordig niet meer gewaardeerd worden of een slechte indruk van jezelf geven.

leraar cv

Belangrijke punten om uw kansen te maximaliseren

We hebben je nu uitgelegd hoe je het beste je CV kunt schrijven. Het is behoorlijk veel informatie, dus daarom hebben we de belangrijkste punten kort voor je samengevat. Dan kun jij daarna direct aan de slag met het solliciteren!

 • Bovenaan je CV staat de koptekst en je persoonlijke informatie.
 • In de samenvatting geef je een korte uitleg over jezelf en je capaciteiten. Wat voeg jij toe aan de school?
 • Vermeld alle relevante werkervaring die je hebt. Benoem daarbij ook andere belangrijke ervaringen naast het lesgeven die je hebt opgedaan.
 • Benoem je hoogst voltooide opleiding. Indien gewenst, kun andere vooropleidingen vermelden, maar dit is niet noodzakelijk.
 • Vermeld alle certificaten die je hebt behaald en de vaardigheden die jou uniek maken. Wat maakt jou extra geschikt boven andere kandidaten?
 • Als je bijzondere extracurriculaire activiteiten hebt, kun je die als laatste benoemen.

De begeleidende brief: om uw sollicitatie kracht bij te zetten

Om de kansen op een sollicitatiegesprek te vergroten, kun je het beste een begeleidende brief meesturen. Met een brief kun je namelijk laten zien dat je de vacature serieus gelezen hebt en dat je een geschikte kandidaat bent voor de functie. Een brief moet niet een samenvatting zijn van je CV, maar een uitnodiging om je uit te nodigen voor een gesprek. Vind je het lastig om een goede brief te schrijven? Wij helpen je graag! Kijk daarvoor op onze site!

FAQs

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden?

De beste manier om je onder andere voor te bereiden, is om de website van de school te bekijken en je te verdiepen in hun kernwaardes. Zijn er bepaalde lesmethodes waar ze mee werken? Wat zijn deze en hoe denk jij daarover of hoe zou jij daar invulling aan geven?

Hoe specifiek moet ik zijn met het benoemen van voorbeelden?

Als er gevraagd wordt naar een voorbeeld, benoem dan minstens één specifiek geval. Als ze er meer willen hebben, dan vragen ze daarom.

Hoe ga je om met een lastige leerling?

Reken erop dat er een vraag gesteld gaat worden over deze kwestie, dus denk alvast na over hoe je dit zou oplossen.

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief