Zo schrijf je een overtuigend ingenieur cv

Wil jij opvallen in de competitieve wereld van technische banen? Of je nu het afgestudeerd bent of al enige ervaring hebt opgedaan, het opstellen van een goed doordacht cv kan het verschil maken tussen een gemiste kans en het veiligstellen van je droombaan.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Voorbeeld cv ingenieur

Persoonlijke gegevens:

 Mike de Beer
Bouwstraat 200
 1234AB Amsterdam
 mikedebeer@email.com
 06-12345678

Cv-profiel:

 Resultaatgerichte ingenieur met bewezen ervaring in het ontwerpen en ontwikkelen van technische oplossingen. Sterk analytisch denkvermogen gecombineerd met uitstekende communicatieve vaardigheden. Expert in het leiden van multidisciplinaire teams en het realiseren van projectdoelen binnen de gestelde tijd en het beschikbare budget. Aandacht voor detail en focus op kwaliteit, gedreven om succesvolle oplossingen te leveren.

Werkervaring:

 Projectingenieur, technisch bedrijf {Naam}
 Feb 2019 - heden

 •  Verantwoordelijk voor het leiden van multidisciplinaire projecten binnen de civiele techniek, van conceptfase tot oplevering.
 •  Ontwikkelen en beheren van technische specificaties en ontwerpen in overeenstemming met de geldende standaarden.
 •  Coördineren van interne teams en externe belanghebbenden om een succesvolle uitvoering van projecten te waarborgen.
 •  Uitvoeren van kwaliteitscontroles en risicoanalyses.
 •  Opstellen van rapporten, documentatie en presentaties om resultaten te communiceren aan relevante belanghebbenden.


Junior Ingenieur, technisch adviesbureau {Naam}
 Sep 2017 - Jan 2019

 •  Betrokken bij het ontwerp van technische oplossingen, met focus op de elektrotechniek.
 •  Samenwerken met een team van professionals en ervoor te zorgen dat projecten binnen budget en planning worden voltooid.
 •  Uitvoeren van gedegen analyses en evaluaties, waaronder simulaties.
 •  Actief bijdragen aan het formuleren van innovatieve oplossingen voor verschillende technische uitdagingen.


Opleidingen:

Juli 2016 - Juni 2018
MSc Civil Engineering, Technische Universiteit Delft

 Juli 2012 - Juni 2016
BSc Civiele Techniek, Technische Universiteit Delft

Vaardigheden:

 •  Sterk analytisch denkvermogen, met het vermogen om problemen te identificeren, te analyseren en op te lossen door middel van technische verbeteringen.
 •  Aantoonbare ervaring in het succesvol leiden van technische projecten, waarbij ik teams heb gecoördineerd en gemotiveerd.
 •  Uitstekende organisatorische vaardigheden, gedemonstreerd door het effectief plannen en beheren van projecten.
 •  Sterke communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, waardoor ik concepten helder en begrijpelijk kan overbrengen aan verschillende belanghebbenden.
 •  Uitstekende tijdmanagementvaardigheden, met het vermogen om strakke deadlines te halen en effectief te werken aan meerdere projecten tegelijkertijd.
 •  Diepgaande kennis van technische tools, software en technologieën die relevant zijn voor je vakgebied, waaronder meerdere programmeertalen en CAD-software.


Talen:

 Nederlands - moedertaal
 Engels - vloeiend
 Frans - basisvaardigheden

Aan de hand van handige richtlijnen en tips helpen we je een overtuigend ingenieur cv te schrijven. Een cv dat de aandacht trekt en je technische vaardigheden en prestaties op de voorgrond plaatst. We bespreken hoe je je cv het best kunt indelen, welke belangrijke elementen je cv niet mag missen en hoe je je expertise op een duidelijke manier kunt presenteren.

Hieronder vind je een professioneel cv voorbeeld: 👇

Hoeveel kun je als ingenieur verdienen?

Ambieer je een carrière als ingenieur? Dan ben je vast benieuwd naar het salaris dat je kunt verwachten. Het gemiddelde salaris is afhankelijk van je ervaringsniveau, expertisegebied, locatie en de industrie. Zo verdient een junior civiel ingenieur die betrokken is bij de ontwikkeling en constructie van grote infrastructurele projecten zo'n € 40.000 tot € 70.000 per jaar. Een senior civiel ingenieur verdient al gauw een € 60.000 tot € 90.0000 per jaar.

Bouwkundig ingenieurs houden zich bezig met de planning en constructie van gebouwen. Een junior bouwkundig ingenieur verdient zo'n € 35.000 tot € 60.000 per jaar. Een senior bouwkundig ingenieur daarentegen, verdient gemiddeld € 55.000 tot € 85.000 op jaarbasis.

Ingenieur-CV-1.jpg

Handleiding: zo schrijf je een sterk cv als ingenieur

Ingenieurs bekleden een belangrijke rol in het vormgeven van de moderne wereld. Of je nu werkt aan het ontwerpen van innovatieve machines of het creëren van een duurzame infrastructuur, je vaardigheden zijn van onschatbare waarde.

Wat jouw specifieke werkzaamheden ook zijn, als ingenieur beschik je over diepgaande kennis van technische principes en ben je gedreven in het oplossen van complexe problemen. Je werkt samen met multidisciplinaire teams om passende oplossingen te vinden op het gebied van engineering en technologie. Door jouw analytische denkvermogen en expertise lever je innovatieve oplossingen die de wereld daadwerkelijk veranderen.

Wil je jouw carrière naar nieuwe hoogten tillen? Of ben je op zoek naar je eerste echte ingenieurs baan? Dan is het van belang dat je een overtuigend cv creëert. Een cv dat jouw technische expertise, projecten en prestaties in de schijnwerpers zet.

Lay-out

De inhoud van je cv is belangrijk, maar ook de opmaak ervan verdient voldoende aandacht. Als technisch professional is het essentieel dat je een visueel aantrekkelijk document creëert dat direct de aandacht van werkgevers trekt.

Ten eerste is het belangrijk om een sjabloon uit te zoeken dat aansluit bij de technische sector. Een strak ontwerp met een heldere structuur doet het meestal het best. Gebruik een eenvoudig en duidelijk lettertype en zorg ervoor dat je de opmaak door het hele document heen consistent houdt.

Daarnaast is het belangrijk om gebruik te maken van duidelijke kopjes om de informatie gestructureerd weer te geven. Werkgevers kunnen zo gemakkelijk de belangrijkste informatie terugvinden. Tenzij je over uitgebreide werkervaring beschikt, raden we je aan om ervoor te zorgen dat je cv op één pagina past. Een goed georganiseerd, beknopt cv is van onschatbare waarde. Een overzichtelijk ingedeeld cv vergroot niet alleen de leesbaarheid, maak ook je professionele imago.

De volgende onderdelen krijgen een plekje op je cv: 👇

 • persoonlijke gegevens
 • cv-profiel
 • werkervaring(en)
 • opleiding(en)
 • vaardigheden
 • optioneel: talen en/of hobby's en interesses

Format

Er bestaan verschillende soorten cv-formats. Voor je ingenieurs cv, raden we je aan gebruik te maken van een zogeheten chronologisch cv. In dit type cv ligt de nadruk op je professionele groei. Je loopbaan wordt in een omgekeerde chronologische volgorde weergegeven, beginnend met je meest recente functie.

Een chronologisch cv toont je ontwikkeling en carrièrestabiliteit. Werkgevers zien direct hoe lang je bij iedere werkgevers hebt gewerkt en hoe je bent gegroeid in taken en verantwoordelijkheden. Hierdoor kunnen ze een duidelijker beeld van je potentieel en inzetbaarheid vormen.

Ingenieur CV

Persoonlijke gegevens

Het is belangrijk om bepaalde persoonlijke gegevens in je cv op te nemen, maar ook om je bewust te zijn van welke informatie passend is. We raden je aan je persoonlijke gegevens te beperken tot de echt essentiële informatie. De informatie die werkgevers nodig hebben om je contact met je op te nemen.

Benoem je volledige naam, adresgegevens, e-mailadres en telefoonnummer. Meer details zijn niet nodig, tenzij hier specifiek naar wordt gevraagd in de vacatureomschrijving. Optioneel kun je een linkje naar je portfolio of professionele website plaatsen. Let er wel op dat deze gerelateerd dient te zijn aan je ingenieurswerk.

Persoonlijke gegevens:

Mike de Beer

Bouwstraat 200

1234AB Amsterdam

mikedebeer@email.com

06-12345678


Foto op je ingenieur cv

Het wel of niet toevoegen van een foto is een persoonlijke keuze. Het weglaten van een foto kan verschillende vooroordelen verhelpen. Je voorkomt er onder andere mee dat je beoordeeld wordt op je uiterlijke kenmerken. De focus van je cv blijft liggen op je ervaring en vaardigheden.

Solliciteer je naar een functie waarbij een representatieve uitstraling belangrijk is? Bijvoorbeeld een klantgerichte ingenieursrol of een functie in de creatieve industrie? Dan kan het toevoegen van een foto bijdragen aan het communiceren van de gewenste uitstraling. Let er wel op dat je een professionele, representatieve foto uitkiest.

Werkervaring(en)

Werkervaring laat zien dat je bekend bent met de praktische zaken van het ingenieursvak en dat je hebt gewerkt aan diverse projecten en uitdagingen. Door je verantwoordelijkheden in eerdere functies te benadrukken, kunnen werkgevers een duidelijk beeld vormen van je potentieel en toegevoegde waarde. Het is belangrijk om relevante details van iedere ervaring te beschrijven, zoals je werkgever, de periode waarin je bij het bedrijf hebt gewerkt en je belangrijkste verantwoordelijkheden en/of prestaties.

Werkervaring:

Projectingenieur, technisch bedrijf {Naam}

Feb 2019 - heden

 • Verantwoordelijk voor het leiden van multidisciplinaire projecten binnen de civiele techniek, van conceptfase tot oplevering.
 • Ontwikkelen en beheren van technische specificaties en en ontwerpen in overeenstemming met de geldende standaarden.
 • Coördineren van interne teams en externe belanghebbenden om een succesvolle uitvoering van projecten te waarborgen.
 • Uitvoeren van kwaliteitscontroles en risicoanalyses.
 • Opstellen van rapporten, documentatie en presentaties om resultaten te communiceren aan relevante belanghebbenden.
Junior Ingenieur, technisch adviesbureau {Naam}

Sep 2017 - Jan 2019

 • Betrokken bij het ontwerp van technische oplossingen, met focus op de elektrotechniek.
 • Samenwerken met een team van professionals en ervoor te zorgen dat projecten binnen budget en planning worden voltooid.
 • Uitvoeren van gedegen analyses en evaluaties, waaronder simulaties.
 • Actief bijdragen aan het formuleren van innovatieve oplossingen voor verschillende technische uitdagingen.

Ingenieur curriculum vitae zonder (relevante) werkervaring

Het maken van een ingenieurs cv zonder werkervaring kan een behoorlijke uitdaging lijken. Toch is het zeker niet onmogelijk. Het is belangrijk dat je in dat geval de nadruk legt op je technische vaardigheden, opleiding, stages en projecten die je hebt voltooid tijdens je studie. Ook op deze manier kun je laten zien dat je een geschikte kandidaat bent. Werkgevers snappen echt wel dat je ergens moet beginnen.

📌 Tip: Verwijs naar specifieke prestaties of projectresultaten om je potentieel te benadrukken.

Ingenieur CV

Opleiding(en)

Je wordt niet zomaar ingenieur. Het is dan ook belangrijk dat je werkgevers inzicht biedt in je technische kennis en academische achtergrond. Bij het vermelden van je opleiding(en) is het belangrijk om de naam van onderwijsinstelling, de opleidingstitel en de datum van afstuderen te vermelden. Eventueel kun je daarnaast ook je academische onderscheidingen vermelden.

Opleidingen: Juli 2016 - Juni 2018 MSc Civil Engineering, Technische Universiteit Delft

Juli 2012 - Juni 2016 BSc Civiele Techniek, Technische Universiteit Delft


Vaardigheden

Je vaardigheden geven werkgevers inzicht in je technische expertise en bekwaamheid. Door relevante vaardigheden te benadrukken, toon je dat je over de nodige capaciteiten beschikt om succesvol te zijn in de rol. Bij het opsommen van je vaardigheden is het belangrijk om zowel hard (technische) als soft skills op te nemen. Technische vaardigheden omvatten onder meer programmeertalen, kennis van CAD-software, apparatuur, analyse-instrumenten en andere technische tools. Soft skills, zoals communicatie, analytisch vermogen, teamwork en leiderschap, stellen je staat effectief te werken in een professionele omgeving.

Vaardigheden:
 • Sterk analytisch denkvermogen, met het vermogen om problemen te identificeren, te analyseren en op te lossen door middel van technische verbeteringen.
 • Aantoonbare ervaring in het succesvol leiden van technische projecten, waarbij ik teams heb gecoördineerd en gemotiveerd.
 • Uitstekende organisatorische vaardigheden, gedemonstreerd door het effectief plannen en beheren van projecten.
 • Sterke communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, waardoor ik concepten helder en begrijpelijk kan overbrengen aan verschillende belanghebbenden.
 • Uitstekende tijdmanagementvaardigheden, met het vermogen om strakke deadlines te halen en effectief te werken aan meerdere projecten tegelijkertijd.
 • Diepgaande kennis van technische tools, software en technologieën die relevant zijn voor je vakgebied, waaronder meerdere programmeertalen en CAD-software.

📌 Tip: Zorg ervoor dat je concrete voorbeelden toevoegt om werkgevers te laten zien hoe je deze vaardigheden in de praktijk hebt toegepast.

Belangrijke vaardigheden als ingenieur

Als ingenieur zijn er verschillende vaardigheden die essentieel zijn voor succes in het vakgebied. Ten eerste heb je een groot probleemoplossend vermogen nodig om complexe (natuurwetenschappelijke) problemen te identificeren en verhelpen. Daarnaast moet je goed kunnen communiceren met klanten, collega's en andere belanghebbenden. Je hebt organisatorische vaardigheden nodig om projecten te plannen en een efficiënte uitvoering te waarborgen. Bovendien is technische kennis belangrijk, net als leergierigheid. De technische omgeving veranderd snel en het is essentieel dat je bereid bent om bij te blijven leren.

Cv-profiel

Een cv-profiel, ook wel persoonlijk profiel genoemd, is een kort stukje tekst aan het begin van je cv waarin je werkgevers een beknopt overzicht geeft van je professionele achtergrond en expertise. Het is een waardevol instrument waarin je direct een positieve eerste indruk kunt maken en de aandacht van werkgevers kunt trekken.

GOED
Resultaatgerichte ingenieur met bewezen ervaring in het ontwerpen en ontwikkelen van technische oplossingen. Sterk analytisch denkvermogen gecombineerd met uitstekende communicatieve vaardigheden. Expert in het leiden van multidisciplinaire teams en het realiseren van projectdoelen binnen de gestelde tijd en het beschikbare budget. Aandacht voor detail en focus op kwaliteit, gedreven om succesvolle oplossingen te leveren.

SLECHT
Ervaren ingenieur op zoek naar een uitdagende functie. Ik ben analytisch, communicatief en goed in teamwork. Ik heb twee universitaire studies gedaan. Per direct beschikbaar.

Het eerste voorbeeld bevat relevante informatie over de ervaring, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen van de schrijver. Diens expertise, leiderschapskwaliteiten en het vermogen om succesvolle oplossingen te leveren worden benadrukt. Het tweede voorbeeld is te vaag. Je hebt na het lezen ervan nog geen duidelijk beeld van de schrijver. Grote kans dat er weinig geïnteresseerde werkgevers zijn voor deze kandidaat.

👉 Een goed cv-profiel helpt je toekomstige werkgever direct te begrijpen wat je beiden hebt en waarom je een waardevolle aanwinst bent voor het team.

Extra onderdelen

De ruimte op je cv is kostbaar en het is belangrijk dat je je richt op de meest relevante informatie voor de gewenste functie. Beoordeel zorgvuldig of extra onderdelen zoals 'talen' of 'hobby's en interesse' bijdragen aan het beeld dat je wilt overbrengen aan potentiële werkgevers.

Het presenteren van je talenkennis kan waardevol zijn als je solliciteert naar een functie in een internationaal bedrijf. Het vermelden van je hobby's kan laten zien dat je een evenwichtige levensstijl hebt en passie hebt buiten je professionele werk. Echter, zorg ervoor dat de vermelde interesses relevant zijn en bijdragen aan je professionele imago.

Gesproken talen

Als je vreemde talen beheerst, kun je ervoor kiezen dit op te nemen in je cv. In sommige functies werk je in internationale teams of met internationale klanten. Het presenteren van je talenkennis is in dat geval erg waardevol.

Talen:

Nederlands - moedertaal

Engels - vloeiend

Frans - basisvaardigheden


Ingenieur CV

Samenvatting: zo schrijf je een cv als ingenieur

Je bent nu klaar om zelf aan de slag te gaan. Hieronder zetten we de belangrijkste informatie nog een keer op een rijtje:

 • Een goed curriculum vitae heeft een overzichtelijke lay-out en maakt gebruik van een chronologische volgorde.
 • Trek direct de aandacht met een pakkend cv-profiel.
 • Bij het vermelden van persoonlijke gegevens beperk je je tot essentiële contactinformatie.
 • Het toevoegen van een foto is optioneel en kent zowel voor- als nadelen.
 • Vermeld op duidelijke wijze je werkervaring en academische achtergrond.
 • Vaardigheden, zowel technische als soft skills, benadrukken je geschiktheid voor de functie.
 • Het toevoegen van extra onderdelen hangt af van de relevantie voor de functie.

Weet je nog steeds niet zo goed waar je beginnen moet? 👉 Wij helpen je graag op weg!

Begeleidende brief

Nu je een origineel cv hebt gecreëerd, ben je nog niet klaar om te gaan solliciteren. Je zult naast je cv ook een sollicitatie- of motivatiebrief moeten schrijven. Deze brief biedt je de mogelijkheid om je enthousiasme, motivatie en specifieke interesse in het bedrijf te tonen. Een sterke motivatiebrief overtuigt werkgevers van jouw geschiktheid voor de functie. Het is belangrijk dat je de brief op maat maakt voor elke specifieke sollicitatie, waarbij je jezelf presenteert als de ideale kandidaat en laat zien welke waarde je toevoegt aan het bedrijf.

Het schrijven van een goede brief is een behoorlijk lastige en tijdrovende taak. Bij onze cv-templates krijg je een voorbeeld van een sterke brief. Deze kun je gebruiken bij het schrijven van de jouwe.

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet mijn cv zijn?

We raden je aan je cv beknopt en to the point te houden. Over het algemeen is één, maximaal twee, pagina's meer dan voldoende. Vermijd overbodige details en neem enkel relevante informatie op.

Moet ik referenties vermelden op mijn ingenieurs cv?

Het is niet nodig om referenties in je cv op te nemen. In plaats daarvan kun je benoemen dat ze op verzoek beschikbaar zijn. Je werkgever kan er dan op een later moment in het sollicitatieproces om vragen.

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief