Hoe je referenties op je cv vermeldt

Op de meeste cv’s kom je geen referenties tegen. Echter, soms komt het voor dat er in een vacature om referenties wordt gevraagd. In dat geval is het waardevol referenties op je cv te vermelden.
referenties cv

Creëer binnen enkele minuten uw cv

Of je wel of geen referenties aan je cv toevoegt, verschilt dus per sollicitatie.

Maar, als je ervoor kiest referenties op je cv te vermelden, hoe doe je dit dan precies? In dit artikel ontdek je wat referenties op het cv precies zijn en hoe en waar je deze het best vermeldt.

Table of Contents

Wat zijn referenties?

Referenties zijn personen die je toekomstige werkgever meer kunnen vertellen of jouw vaardigheden, karakter en functioneren. Een referentie is dus als het ware een soort persoonlijke ambassadeur van jou. Vaak zal het om een aanbeveling gaan. Je kiest natuurlijk enkel referaten uit waarvan je zeker weet dat zij een goed woordje voor je zullen doen.

👉 Het kan voor een potentiële werkgever prettig zijn om van een ander, bijvoorbeeld een oud-collega, vorig leidinggeven of ex-werkgever, meer te horen over jouw zwakke en sterke punten. Meestal gebeurt een referentie telefonisch of mondeling, maar het kan ook schriftelijk worden gedaan.

Wanneer vermeld je referenties?

Als je gaat solliciteren hoef je over het algemeen geen referenties aan je curriculum vitae toe te voegen, tenzij hierom expliciet om wordt gevraagd in de vacature. De meeste werkgevers vragen pas in een verder gevorderd stadium van de sollicitatieperiode om je referenties en niet tijdens de eerste sollicitatieronde(s). Wat je ook kunt doen, is vermelden op je cv dat je referenties kunt laten zien indien nodig. Bijvoorbeeld: ‘Referenties beschikbaar op aanvraag’.

⚠️ Wordt er niet om referenties gevraagd en/of ben je niet in het bezit van (goede) referenties, laat dit onderdeel dan achterwege.

Zo vermeld je referenties op je cv

Wordt er in de vacature gevraagd naar referenties, neem deze dan op in je cv onder de koptekst ‘referenties’. Je vermeldt per referentie de volgende gegevens:

  • naam van het bedrijf
  • naam van het referaat
  • functietitel van het referaat (optioneel)
  • telefoonnummer van het referaat
  • e-mailadres van het referaat
GOED
Bedrijf X
Jan Janssen
Bedrijfsleider
06-12345678
janjanssen@email.com
SLECHT
Bedrijf X
Jan Janssen
Bedrijfsleider
Hoofdstraat 1
1234AB Amsterdam
06-12345678
janjanssen@email.com

Het eerste voorbeeld is goed. Het bevat alle benodigde informatie en is overzichtelijk ingedeeld. Het tweede voorbeeld bevat onnodige informatie. Het benoemen van het adres van je referaat / het bedrijf is overbodig.

📌  Zorg er voor dat je referentie op de hoogte is en toestemming heeft gegeven. Je wilt natuurlijk niet dat je referaat uit het niets wordt opgebeld en geen idee heeft waar het over gaat.

Waar vermeld je referenties op je cv?

Een cv is altijd aangepast op de functie waarnaar je solliciteert. Echter, over het algemeen kun je de volgende volgorde aanhouden: 👇

  • persoonsgegevens
  • cv-profiel
  • werkervaring
  • opleiding(en)
  • vaardigheden
  • talen (optioneel)
  • persoonlijke interesses (optioneel)
  • referenties (indien van toepassing)

Hoeveel referenties neem je op in je cv?

Het is gebruikelijk om twee tot vijf referenties in je cv op te nemen. Meer dan dat is echt niet nodig. Na een aantal persoonlijke gesprekken heeft je potentiële werkgever echt al wel een duidelijk beeld over jou gevormd.

⚠️ Voorkom één enkele referentie op je cv. Het lijkt op die manier net alsof je niemand hebt kunnen vinden die een goed woordje voor je kan doen. In dat geval kun je er het best voor kiezen helemaal geen referenties in je cv op te nemen.

Hoe vind je geschikte referenties voor je cv?

De juiste referentie kan je toekomstige werkgever meer vertellen over jouw vaardigheden en kwaliteiten. Je kunt nog zo veel veel relaties hebben in het werkveld, maar niemand hebben die een goed woordje voor jou kan doen. Jij bent uiteindelijk degene die besluit wie er in je referenties komt te staan. De beste referenties zijn werkzaam in hetzelfde werkveld en hebben geen familieband met jou. Enkele voorbeeld van goede referenties zijn: 👇

  • leidinggevenden in je huidige en/of vorige functie(s)
  • professionele contacten binnen eenzelfde bedrijf
  • cliënten
  • mentoren
  • leraren
  • projectpartners
  • oud-collega’s

Maak een lijstje en combineer referenties uit verschillende categorieën. Vraag toestemming voordat je ze aan je curriculum vitae toevoegt en vraag welke gegevens je mag vermelden.

📌 Tip: De referaten die positief over je sproken en/of een hogere functie hebben, zet je bovenaan de lijst.

Referenties die je het best kunt vermijden

Slechte referenties kunnen het sollicitatieproces op een negatieve manier beïnvloeden. Vermijd dan ook te allen tijde de volgende referenties: 🛑

  • leidinggevende en/of ex-collega’s met wie je een conflict hebt gehad
  • professionals die geen toestemming hebben gegeven
  • vrienden en familieleden
  • eenieder met eenzelfde achternaam, ook als het geen familielid is
  • leidinggevende en/of ex-collega’s die weinig over jou en je prestaties afweten
  • leraren die zich jou niet herinneren

Tips voor het vermelden van referenties op je cv

Het is natuurlijk gemakkelijk om verschillende competenties en vaardigheden te claimen. Sommige werkgevers willen deze graag bevestigd hebben door oud-werkgever(s) of -collega’s. Het doel van referenties is dus het geven van een bron die deze geclaimde vaardigheden en competenties kan onderschrijven. Onderstaande tips helpen je op weg: 👇

Vermijd negatieve referenties

Ben je bij je oud-werkgever weggegaan naar aanleiding van problemen op de werkvloer? Dan doe je er goed aan deze referentie achterwege te laten. Op je cv benoem je enkel positieve referenties. Je wilt natuurlijk wel goed naar voren komen bij je potentiële werkgevers.

Zet geen referenties op je LinkedIn

In verband met privacy is het niet aan te raden om contactgegevens van derden op je LinkedIn-profiel te plaatsen. Vermeld je referenties dan ook enkel op je cv. Op LinkedIn zijn er andere manieren om je kwaliteiten te benoemen, bijvoorbeeld onder ‘skills’ en/of ‘aanbevelingen’. Je wilt voorkomen dat eenieder zomaar toegang heeft tot de contactgegevens van je referaten.

Laat je huidige werkgever achterwege als hij of zij nog van niets weet

Weet je huidige werkgever (nog) niet van je sollicitatieplannen af? Dan is het niet slim om hem of haar als referent op je cv te vermelden. Laat in dat geval deze referentie helemaal achterwege.

Vermeld geen referenties als er niet om wordt gevraagd

Professionele referenties zijn geen verplicht onderdeel op je cv. Het is dan ook niet nodig om ze te vermelden, tenzij hier specifiek om wordt gevraagd. Je wilt immers voorzichtig omgaan met de contactgegevens van derden.

Breng je referenties op de hoogte

Breng het referaat altijd op de hoogte als je hen op je cv wilt vermelden. Hij of zij is dan niet verrast als de telefoon gaat. In de meeste gevallen zal je toekomstige werkgever vragen of er contact opgenomen mag worden met je referenties. Tast op dat moment alvast af wat er precies gevraagd gaat worden, zodat je je referenties kan voorbereiden.

Vermeld geen referenties op een online-cv

Laat je je cv ergens op het internet achter, laat je referenties dan achterwege. Je hebt immers geen zicht op wie je referenties zou kunnen contacten. Bovendien zal je referentie het ook vast niet op prijs stellen dat zijn of haar gegevens online terug te vinden zijn.

Zo vraag je om een referentie

Heb je nauw contact met een referaat, dan kun je hem of haar het best telefonisch of persoonlijk om toestemming vragen. Andere professionals kun je het best een e-mail of LinkedIn berichtje sturen.

Referenties voor een eerste baan

Ook als je nog geen werkervaring hebt opgedaan, kun je referenties aan je cv toevoegen. Heb je stage gelopen? Dan kun je je stagebegeleider als referentie in je cv opnemen. Je kunt er ook voor kiezen academische referenties in je cv op te nemen, bijvoorbeeld (universiteits)leraren. Heb je vrijwilligerswerk gedaan? Dan kun je ook aan hen vragen of je ze mag vermelden in je cv.

Hoe wordt een referentie gecheckt?

Meestal wordt je referentie pas op een later moment in het sollicitatieproces gecontacteerd. Het komt maar zelden voor dat een werkgever referenties checkt, alvorens jou gesproken te hebben. Wordt er pas op een later moment om je referenties gevraagd, dan kun je er vrijwel zeker van zijn ze op korte termijn gebeld worden.

✒️ Je toekomstige werkgever wilt niet alleen weten wat je goed deed of doet, maar ook wat je verbeterpunten zijn. Vaak krijg je deze vraag ook gesteld tijdens het sollicitatiegesprek: ‘Wat zijn je sterke en wat zijn je zwakke punten?’ Verder wordt er vaak ingegaan op de reden van je vertrek en wordt er gevraagd hoe de samenwerking is verlopen.

Resultaat

Vaak krijg je niet te horen wat je referenties over jou hebben gezegd. Word je aangenomen, dan kun je ervan uit gaan dat ze positief op je hebben gesproken. Word je niet aangenomen, dan kun je vragen of de referenties iets met de afwijzing te maken hebben. Is dat het geval, neem dan de volgende keer een andere referentie in je cv op.

Vijf veelgestelde vragen bij een referentiecheck

Er zijn verschillende vragen die je toekomstige werkgever kan stellen bij een referentiecheck. De onderstaande vijf vragen komen geregeld naar voren:

1. Hoe was de samenwerking met {naam}?

Je toekomstige werkgever wilt graag weten hoe de samenwerking met of het managen van verliep. Het antwoord vertelt meer over je houding op de werkvloer, hoe je omgaat met je collega’s, of je betrouwbaar bent en hoe je je werkverplichting vervult. Hierdoor krijgt je potentiële werkgever een beter beeld van hoe en of je in het nieuwe team past.

2. Wat zijn de sterke punten van {naam}?

Waarschijnlijk heb je zelf je sterke punten, vaardigheden en kennis al benoemd. Maar, mogelijk heeft je oud-manager of je ex-collega een heel ander beeld van jou. De kwaliteiten die andere mensen van je opmerken, zijn de kwaliteiten die je het vaakst laat zien. Soms vallen deze kwaliteiten meer op bij anderen, dan bij jezelf.

3. Waar liggen de verbeterpunten van {naam}?

Iedereen heeft vaardigheden en zwakke punten die verbeterd kunnen worden. Je toekomstige werkgever wilt graag weten of deze tekortkomingen niet in strijd zijn met essentiële elementen voor de nieuwe functie. Aan de hand van het antwoord kan je potentiële werkgever inschatten of je al dan niet een geschikte kandidaat voor de functie bent.

4. Wat was {naam} zijn of haar opmerkelijkste prestatie?

Een potentiële werkgever wilt weten of je initiatief neemt en of je regelmatig meer doet dan wat er van je wordt gevraagd. Je referaat kan terugblikken op momenten waarop je unieke vaardigheden of competenties werden ingezet om een lastige kwestie aan te pakken. Hierdoor kan je toekomstige werkgever een goed beeld vormen van hoe jij je gedraagt, mocht je met eenzelfde soort uitdaging te maken krijgen in je nieuwe functie.

5. Als je {naam} nogmaals kon aannemen, zou je dat dan doen, of niet?

Een eenvoudige, maar misschien wel de meest belangrijke vraag uit deze lijst. Als een referentie aangeeft jou opnieuw weer aan te nemen, dan laat dat zien dat je toegevoegde waarde had voor het bedrijf. Aarzelt je referentie, dan is dat een waarschuwingssignaal voor je toekomstige werkgever. Het is in dat geval erg belangrijk dat je referentie onderbouwt waarom hij of zij niet opnieuw met jou samen zou willen werken.

Wat is een schriftelijke referentie?

In de meeste gevallen hoef je bij een referentie enkel contactgegevens door te geven. Je toekomstige werkgever zal zelf, meestal telefonisch, contact opnemen met je vorige werkgever. Wordt er om een schriftelijke referentie of referentiebrief gevraagd? Dan wil je toekomstige werkgever graag een brief ontvangen waarin je referaat over je schrijft. Hierin vertelt hij of zij meer over jouw functioneren en kwaliteiten. Het liefst onderbouwt met voorbeelden.

Schriftelijke referentie voorbeeld

Een schriftelijke referentie kan er als volgt uitzien: 👇

Annemarie Bakker
annemariebakker@email.com
06-12345678

Amsterdam, 01-09-2022

Betreft: Schriftelijke referentie Jan Janssen

Geachte heer Bies,

Van 06-01-2022 tot 12-08-2022 heeft Jan Janssen stage gelopen bij BedrijfX. Als bedrijfsleider had ik het voorrecht om hem te begeleiden.

Ik ken Jan als een enthousiaste en hardwerkende professional. Gedurende zijn stageperiode heeft Jan een aantal sterke kwaliteiten laten zien. Zo kan hij onder andere onwijs goed analyseren, anticiperen en samenwerken. Het klantcontact ging hem gemakkelijk af en hij heeft meerdere klanten aan het bedrijf gebonden. Jan heeft zelfstandig meerdere deals afgerond en heeft altijd ontzettend veel initiatief getoond. Hij staat te allen tijde open voor feedback en leert graag bij.

Ik kan dan ook niet anders dan Jan Janssen aanbevelen. Als hij zich inzet op eenzelfde manier voor OrganisatieR, als voor BedrijfX, dan ben ik er zeker van dat Jan een goede aanwinst voor uw organisatie is.

Heeft u naar aanleiding van mijn brief nog vragen over Jan? Dan kunt u altijd contact met me opnemen.

Met vriendelijke groet,

Annemarie Bakker

{Handtekening}

Belangrijk om te benoemen

Je begint een referentiebrief altijd met je contactgegevens, een betreft regel en een passende aanhef. Je sluit de brief af met je naam en handtekening. Verder benoem je: 👇

  • je functie
  • naam bedrijf
  • naam van de betreffende persoon
  • periode van samenwerking
  • opsomming van diens vaardigheden en competenties
  • praktijkvoorbeelden
  • aanbeveling

Samenvatting | Alles over referenties op het cv

Je hebt hierboven in detail alles kunnen lezen over referenties op je cv. Hieronder vatten we de belangrijkste punten nog een keer samen:

  • Vermeld enkel referenties op je cv als hier specifiek om wordt gevraagd.
  • Neem ze op in je cv onder het kopje ‘referenties’.
  • Plaats ze onderaan je cv.
  • Twee tot vijf referenties is meer dan voldoende.
  • Vermijd negatieve referenties.
  • Breng je referenties op de hoogte als je ze als referentie gebruikt.
  • Vermeld geen referenties op een online-cv.

Je bent nu helemaal klaar om zelf aan de slag te gaan. Toch nog op zoek naar een duwtje in de juiste richting? 👉 We helpen je graag bij het opstellen van een professioneel cv.

Vergelijkbare artikelen

 

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.