CV horeca | De beste gids om een succesvol cv te schrijven
Horeca cv’s benadrukken de relevante ervaring die je hebt en overtuigen de werkgever om jou aan te nemen voor de baan of om je uit te nodigen voor een gesprek. Maar hoe begin je hiermee? Het schrijven van een curriculum vitae kan ook best lastig zijn.
Horeca CV voorbeeld
Willem de Vries
Cateringmedewerker
0612345678
willemdevries01@email.com
Kampen, Overijssel
Linkedin.com/in/wimdevries01
Samenvatting
Ik ben een ervaren cateringmedewerker met goede communicatievaardigheden. Ik ben stressbestendig en flexibel. Hiervoor heb ik zes jaar gewerkt bij hetzelfde restaurant, maar ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging. Doordat ik zo lang bij dezelfde plek heb gewerkt, heb ik kennis opgedaan van de gang van zaken zowel in de keuken als aan de bar. Dankzij deze kennis wist ik het voedselbereiding proces te verkorten, waardoor nog meer gasten goed geholpen konden worden.
Werkervaring
Restaurant ‘t Familiewapen
Cateringmedewerker
Maart 2016 - Januari 2022
Escalerende Erwten: Erwtensoep op Locatie
Gastheer
Augustus 2013 - November 2015
Opleiding
Facilitaire Dienstverlening
Horeca & Toerisme College
ROC Midden Nederland
Augustus 2009 - Augustus 2013
Extra curriculaire activiteiten
Wekelijks koken bij bejaardenhuis.
Diploma’s en certificaten
SVH Sociale Hygiëne
Hygiënecode HACCP
Daarom helpen wij jou met dit artikel, waarin we onder ander andere zullen uitleggen hoe je een goed cv schrijft, zodat je opvalt bij recruiters en werknemers. Hierdoor kan jij de baan krijgen die jij wilt!
Horecawerk is ontzettend leuk om te doen! Horeca is er in vele vormen en mate, van de lokale stamkroeg, tot wellness resorts. Of het nou in een café of hotel is, er zijn talloze plekken waar je in de horeca aan de slag kunt! Onder studenten en scholieren staat horeca bekend als de ideale bijbaan, omdat het gemakkelijk te combineren is met een studie of opleiding.
Andere mensen willen er graag verder mee gaan en maken er hun carriere van. Het is leuk werk, helemaal als je het geweldig vindt om gasten te helpen en houdt van flexibele werktijden! Hoe dan ook, horeca staat bekend als de sector waarin mensen voor kortere of langere tijd kunnen werken en waar er veel doorgroeimogelijkheden zijn. Als horeca medewerker verdien je gemiddeld rond de € 1800,- per maand bruto .In
Salarissen voor horeca medewerkers en andere statistieken
In de provincie Noord-Holland zitten de meeste horecabedrijven.
Voor het hoogste salaris in de horeca, moet je naar de stad Den Bosch
Gemiddeld werken er iets meer mannen dan vrouwen in de horeca, met respectievelijk 52% en 48%.
De meeste werknemers in de horeca werken met een contract op oproepbasis of zij hebben een contract met onbepaalde tijd. Deze flexbanen weerspiegelen de flexibiliteit die komt kijken bij werk in de horeca. Een aanzienlijk deel van de werknemers is jonger dan 25 jaar, omdat onder andere veel mensen een bijbaan in de horeca hebben.
Gemiddelde salaris op basis van ervaring:
Hoe begin je met het schrijven van een horeca cv
Het doel van een cv is om de lezer te overtuigen van een bepaald doel. Je wilt bijvoorbeeld de lezer activeren om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek of om je aan te nemen voor een baan. Het is daarom belangrijk om een goed cv te hebben, ongeacht het veld waarin je werkt. Als je cv onoverzichtelijk is, loop je de kans mis om bij het bedrijf te werken, waar jij graag aan de slag zou gaan. Zorg er dus voor dat je cv goed op orde is! Een verzorgd cv geeft een goede indruk.
Vind je het moeilijk om een cv te schrijven of weet je niet goed waar je mee moet beginnen? Geen probleem, wij gaan je helpen. Uiteraard zijn er online ook genoeg andere voorbeelden te vinden of kun je kijken bij de andere cv’s die wij aanbieden. Neem daarvoor een kijkje hier .
Onze aanbevolen lay-out
Houd de volgende lay-out aan:
- Koptekst
- Contactinformatie/Personalia
- Samenvatting
- Ervaring in de horeca
- Opleiding
- Vaardigheden
- Extra curriculaire activiteiten
Met de volgende tips kun je je cv een persoonlijk tintje geven:
- Pas je cv aan voor de vacature waarop je reageert.
- Controleer welke kwalificaties of vaardigheden gezocht worden en benoem die ook.
- Zorg ervoor dat de meest relevante ervaring opvalt.
Opmaak en structuur
Let erop dat je cv makkelijk te lezen is . Probeer kort en bondig te zijn, langer dan één pagina is niet nodig. Het hoeft niet langer te zijn dan één pagina. Kies voor een toegankelijk lettertype, zoals Calibri, Times New Roman, Cambria, of Arial . Selecteer een geschikte lettergrootte tussen de 10 en 12.Hanteer een omgekeerde chronologische volgorde. Begin met de meest recente werkervaring en werk dan terug. Doe dit ook voor je opleiding, als het relevant is. Begin dus met de meest recentelijk volbrachte opleiding en ga dan verder terug.
Recruiters en managers vinden dit format geweldig, want zij weten direct waar zij aan toe zijn. Je kan ook een ander format kiezen, als je dat wilt. Soms kan het nuttig zijn om de nadruk te leggen op vaardigheden of kwalificaties die je hebt opgedaan bij eerder werk, door middel van een functioneel cv. Dit legt de nadruk op je competenties en de eigenschappen waarin je uitblinkt. Per vacature moet je kijken welk format het beste schikt is.
Koptekst en contactinformatie
De koptekst is eigenlijk de titel van de cv. Dit kan curriculum vitae zijn of gewoon cv. De personalia moet vrij zijn van spel- en schrijffouten. Als je een fout hierin maakt, dan kan de werkgever je niet bereiken, en dat is zonde. Zorg dat je in ieder geval je volledige naam, je contactgegevens, en een link naar je LinkedIn profiel.
0612345678
willemdevries01@email.comBeatrixstraat 35
8261 AA, Kampen
Linkedin.com/in/wimdevries01
Het goede voorbeeld bevat relevante adres- en contactgegevens, zonder te gedetailleerd te zijn. Belangrijk is dat je in ieder geval je volledige naam, je contactgegevens en je adresgegevens vermeld. De verwijzing naar Linkedin is handig, want als de werkgever meer wilt weten, kan die daarop kijken.
In het slechte voorbeeld wordt geen gebruik gemaakt van de volledige naam, er is alleen een emailadres vermeld, met daarin zelfs een spelfout, en de adresgegevens zijn te gedetailleerd. Het is essentieel om geen fouten te hebben in je personalia, want dit staat slordig, en de werkgever kan bij eventuele interesse je niet benaderen.
Je kan een foto aan je cv toevoegen. In de horeca is uitstraling belangrijk, dus het is zeker aan te raden. Daarnaast maakt het je cv persoonlijker en geeft de werkgever of recruiter letterlijk een beeld van wie jij bent. Let er bij de foto op dat je een professionele foto kiest en niet, bijvoorbeeld, een vakantiefoto kiest.
Beschrijf uw ervaring in de horeca
Bij het kopje werkervaring beschrijf je, zoals de naam al doet vermoeden, de vorige banen en bijbanen die je hebt gehad. Werkervaring is dé manier om te laten zien dat je de benodigde kwalificaties en vaardigheden bezit . Werk in de horeca draait vooral op ervaring, dus benoem dat zeker. Leg daarbij uit welke verantwoordelijkheden je had.Begin met de meest recente werkervaring en werk dan terug. Begin met je meest recente werkervaring en werk dan terug. Leg steeds uit welke verantwoordelijkheden jij had en hoe die tussendoor veranderden. Als er gevraagd wordt om specifieke werkervaring, benoem deze dan zeker.
Als je geen relevante werkervaring hebt, benoem dan de vaardigheden die je elders hebt opgedaan en die bij de functie eventueel van toepassing zou kunnen zijn. Als je relevant vrijwilligerswerk hebt gedaan, benoem dit dan ook.
Kok
Maart 2017 - Januari 2021
- Leiding over een team van drie tot vijf mensen. Dagelijkse taken bestonden uit het runnen van de keuken tot het verzorgen van de dagelijkse catering voor het personeel,.
- Eindverantwoordelijk voor het het eten. Zorgde voor een nieuwe indeling van de keuken, zodat alles volgens het FIFO principe werd neergezet.
- Deed de wekelijkse inkopen en bepaalde in overleg met de locatiemanager wat de maaltijd van de week werd.
Kroeg het Hoekje
Barista
Augustus 2018 - November 2019
- Als barista was ik verantwoordelijk voor het klantencontact, gasten persoonlijk begroeten, het begeleiden naar de tafels, en het opnemen van bestellingen.
- Bereiden van hoogwaardige drankjes. Dit varieerde van het zetten van koffie tot het mixen van cocktails.
- Het verrichten van betalingen met het kassa systeem, zoals drankjes afrekenen, en bijbehorende administratieve taken. Ik ben bekend met het kassasysteem en kan hier goed mee over weg.
Benadruk je opleiding
Je opleidingen kunnen het verschil maken in een succesvolle sollicitatie! De meeste parttime banen hebben geen harde eisen om aan de slag te gaan, maar je kan relevante ervaringen zeker benoemen. De hoogst behaalde opleiding geeft in ieder geval aan dat je bepaalde kwalificaties of een bepaald denkvermogen bezit. Benoem je opleiding op de juiste manier, zodat de werkgever dit ook eenvoudig kan lezen. Als je je opleidingen niet vermeld, heb je geen compleet cv.
Voorbeelden van een opleiding in een horeca cv:
Universiteit Utrecht
Augustus 2016 - Oktober 2019
Vmbo-tl
Gomarus College Assen
2013 - 2017
Beste vaardigheden voor een CV horeca
Het is niet altijd genoeg om bepaalde kwalificaties te hebben, het is belangrijk om ook je vaardigheden te benoemen. Horeca heeft uiteenlopende taken, van het uitserveren, tot administratieve werkzaamheden. Kijk naar de vacature, welke vaardigheden worden genoemd? Laat deze ook terug komen in je cv. Bepaalde situaties zullen ongetwijfeld optreden in de horeca en het is goed om ook de vaardigheden te hebben om er goed mee om te gaan. Denk aan lastige gasten, of koeriers met een kort lontje. De volgende vaardigheden zijn essentieel om te hebben in de horeca. Benoem deze dus ook specifiek.
- Multitasken
- Analytische vaardigheden
- Communicatieve vaardigheden
- Samenwerken
- Gastgericht
- Stressbestendig
- Representatief
- Flexibel
Extra kwaliteiten
De volgende vaardigheden zijn handig om te vermelden als die op jou van toepassing zijn, maar wees eerlijk hierin. Benoem geen kwaliteiten die je niet bezit:
- Organiseren
- Doorzetter
- Betrouwbaar
- Kwaliteitsgericht
- Inzet tonen
- Empatisch vermogen
- Geduld
- Toewijding
- Betrokkenheid
- Tijdsmanagement
Samenvatting van je cv: je verkooppraatje voor de recruiter
De samenvatting is bedoeld om te bepalen of de werkgever je cv zal lezen of niet. Er is een grote kans dat er meerdere kandidaten voor de functie zijn, en de werkgever moet snel beslissen wie uitgenodigd gaan worden voor een gesprek. Je zal dus in enkele regels de lezer moeten overtuigen om de rest van je cv en sollicitatiebrief te lezen. Daarom komt de samenvatting na de personalia.
Ik ben een echte kroegtijger! Ik ben stressbestendig, flexibel en representatief. Op mijn zestiende heb ik het vak geleerd in het restaurant in de buurt van mijn ouders. Iedere werkdag voelde als een nieuw avontuur. Het contact met de gasten vond ik geweldig. De afgelopen vier jaren ben ik actief geweest als leidinggevende in het lokale pannenkoeken restaurant, maar ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging. Graag licht ik mijn enthousiasme nader toe in een gesprek.
Ik ben een man dat hoidt van de horeca! Veranderende werktijden zijn geen probleem. Ik ben een goede medewerker horeca. Ik heb gewerkt voor een internationale branche en zes maanden stagelopen gedaan. Ik heb goed kennis sociale hygiëne. Dit is mijn curriculum vitae.
Het goede voorbeeld is kort en enthousiast. Het prikkelt de lezer om verder te lezen. In het goede voorbeeld worden verschillende kwaliteiten benoemd, waar onder andere werkgevers naar op zoek zijn. Het slechte voorbeeld is te beschrijvend, leest onprettig en geeft geen goede indruk van de persoon. Daarnaast staan er schrijffouten in, wat al helemaal een slechte indruk wekt.
Extra curriculaire activiteiten voor je CV
Uiteraard heb je meer gedaan dan alleen werken. Wellicht heb je een bijzondere hobby of heb je andere ervaringen opgedaan, die je graag zou willen vermelden. Benoem dit dan ook.
Vaardigheden en certificaten
Niet alleen heb je bij vorige werkgevers ervaring op gedaan, de kans is groot dat je er ook bepaalde certificaten hebt behaald of trainingen hebt gevolgd. Vermeld deze ook altijd! Het bedrijf hoeft dan niet eerst in je te investeren om je daar te laten werken en het is bewijs dat je gedegen kennis bezit. Als je een andere vaardigheid hebt, die interessant is om te vermelden of die iets over je persoonlijkheid vertelt, dan kun je deze benoemen. Indien deze diploma's een vervaldatum hebben, vermeld deze dan zo nauwkeurig mogelijk.
Veel voorkomende diploma's, trainingen, of cursussen in de horeca zijn:
- BHV: Bedrijfshulpverlening
- SVH Diploma Sociale Hygiëne
- IVA-instructie: ‘Instructie Verantwoord Alcohol schenken’.
- Certificaat Hygiënecode HACCP
- Certificaat Allergenen
Talen
Benoem in je cv ook de talen die je spreekt. Andere talen kunnen een doorslaggevende factor zijn tussen jouw cv en die van een andere kandidaat. Horeca vergt namelijk veel contact met internationale gasten, die je dan te woord kan staan. De meest gebruikte talen zijn Engels, Frans, Duits. Als je andere kwalificaties hebt, zoals een diploma Spaans, vermeldt dat dan ook.
Voorbeelden:
- Nederlands- vloeiend
- Frans - moedertaal
- Duits - vloeiend
- Engels - matig
Vrijwilligerswerk / overige werkervaring
Mocht je naast jouw arbeidsverleden, nog andere bijzondere ervaringen hebben opgedaan, dan is het altijd goed om die te vermelden. Hiermee kun je een persoonlijk tintje aan je cv geven of bepaalde vaardigheden extra benadrukken zodat jij opvalt tussen de andere kandidaten. Relevante ervaringen kunnen bijvoorbeeld zijn: bestuurslid bij een lokale sportvereniging, coach bij een organisatie. The sky is the limit!
Voorbeelden:
- Trainer bij korfbalvereniging Het Mandje
- EHBO’er bij voetbalwedstrijden
- Rondleider bij de kinderboerderij
Tips om je cv voor de horeca te perfectioneren
Eerder hebben we al benoemd wat je kan doen om je eigen horeca cv te schrijven. Onderstaande tips helpen je daarbij. Deze zorgen ervoor dat je met kop en schouders boven de andere kandidaten uitsteekt.
- Hoewel het misschien overbodig lijkt, benadruk altijd de behaalde diploma’s en certificaten. Ga er niet vanuit dat jouw werkgever weet dat jij het hebt. Het bedrijf hoeft dan immers niet te investeren in jouw opleiding.
- Let erop dat je foto een representatieve uitstraling heeft. Geen vakantiefoto’s en geen foto’s van het uitgaan. Je kan beoordeeld worden op basis van je foto en je wilt serieus overkomen.
Samenvatting: belangrijkste punten om je CV voor de horeca te maken
We hebben nu alle stappen doorgenomen. Het is nu aan jou om er mee aan de slag te gaan met je horeca cv. Weet je alles nog? We vatten het kort samen, zodat jij een perfecte cv kan schrijven.
- Zorg ervoor dat je cv begint met een koptekst, gevolgd door je personalia. Geef een korte samenvatting van wie je bent. Ga daarna verder met je werkervaring en benoem daarna je opleiding. Sluit af met je vaardigheden en je extra curriculaire activiteiten.
- Zorg ervoor dat je een goed lettertype hebt en een fijne lettergrootte.
- Zorg dat je geen fouten in je contactgegevens hebt staan.
- Overtuig de lezer om je gehele cv door te nemen.
- Benoem de meest recente ervaring eerst en werk dan verder terug naar het verleden.
- Vertel kort bij de relevante werkervaring wat het inhield en wat je verantwoordelijkheden waren.
- Vermeld je opleidingen.
- Vermeld de vaardigheden die je bezit en verwerk hierin de competenties die gezocht worden in de vacature.
- Vermeld extracurriculaire activiteiten. Dit kan zijn de talen die je spreekt, maar ook totaal andere dingen.
Vergroot je kansen met een sollicitatiebrief
Om je kansen te vergroten, is het belangrijk om een sollicitatie- of motivatiebrief te schrijven. Motivatiebrieven zijn bij uitstek de plek om te laten zien dat jij de vacature gelezen hebt. Daarnaast kun je al je enthousiasme erin vermelden, ke kwaliteiten vermelden, en eventuele vragen, die iemand zou hebben naar aanleiding van je cv, meteen beantwoorden.
Het is ontzettend belangrijk om te laten zien dat jij de vacature goed gelezen hebt, want naar een potentiële werkgever laat het zien dat jij hebt nagedacht over de vacature. Jij bent de geschikte kandidaat en in de motivatiebrief kun jij dat uitleggen. Voor meer informatie over deze motivatiebrieven, kun je op onze site kijken of andere gerelateerde artikelen lezen.
What’s a Rich Text element?
The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.
Static and dynamic content editing
A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!
How to customize formatting for each rich text
Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.
Creëer binnen 15 minuten uw cv
Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.