Het cv van een politicus

Als politicus moet u beschikken over een grote hoeveelheid sociale en technische vaardigheden en over een aanzienlijke kennis van management, economie en politiek.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Politicus zijn kan behoorlijk veeleisend en uitdagend zijn. Maar zelfs als u al een aantal jaren in de politiek werkt, kan het nog moeilijk zijn om uw expertise op papier te zetten.

Hoe goed u ook bent in het communiceren met grote groepen mensen en het werken met grote politieke teams, misschien vindt u het toch moeilijk om een effectief politicus cv te schrijven.

Gelukkig zijn wij er om u daarbij te helpen! Ons artikel zal u helpen bij het schrijven van het meest succesvolle politicus cv met behulp van onze cv-voorbeelden.

Neem dit op in het cv van een politiek adviseur

De wereld van de politiek is groot. Er zijn veel gebieden en industrieën binnen deze bedrijfstak. U hoeft dus niet een Mark Rutte of een Sigrid Kaag te zijn om succes te hebben!

Maar om succesvol te zijn in uw zoektocht naar een baan, zult u ergens moeten beginnen. De eerste en belangrijkste stap is het schrijven van een effectief politiek cv.

Vergeet niet dat er veel andere werkzoekenden op de markt zijn die voor dezelfde baan willen worden aangenomen als u.

Om de concurrentie voor te blijven, moet uw politieke cv goed geschreven zijn. De kwaliteit van een politieke sollicitatie hangt af van verschillende factoren.

Naast het structureren en opmaken van uw cv, moet u ook bedenken hoe u uw politieke cv gaat indelen.

Door de inhoud van uw sollicitatie in secties te verdelen, zullen de tekst en de informatie die u opneemt veel zichtbaarder en logischer overkomen.

Hier is de lijst met alle essentiële elementen voor een succesvol politiek cv die we in dit artikel zullen doornemen:

 • De opmaak
 • De template
 • De secties

Zo maakt u een politiek cv op

De politiek zit vol met felle concurrenten. Iedereen probeert elkaar te overtreffen met zijn referenties en expertise. Dit geldt ook voor werkzoekenden in de politiek.

Om de concurrentie voor te blijven tijdens uw zoektocht naar een baan, is een belangrijke eerste stap het kiezen van een effectieve cv opmaak.

Het is algemeen bekend dat managers voor politieke functies slechts 6 seconden besteden aan elke sollicitatie die ze ontvangen.

Omdat er zo weinig tijd is om uw cv in te leiden, is het belangrijk dat uw cv materiaal bevat dat zowel beknopt en to the point is als visueel makkelijk te lezen.

het cv van een politicus

De juiste opmaak zal ervoor zorgen dat uw politieke cv zo is geschreven dat het de grootste impact op de lezer zal hebben.

Dit is een korte lijst van essentiële elementen voor een goede opmaak van een politiek cv:

 • Gebruik een up-to-date cv : De politieke wereld is altijd in beweging. U zult moeten laten zien dat u op de hoogte kunt blijven van nieuwe trends en vaardigheden. Maak er een gewoonte van om uw cv regelmatig bij te werken.
 • Gebruik een chronologische opmaak : Tegenwoordig is de gangbare opmaak voor uw werkervaring en arbeidsverleden een chronologische opmaak . Uw cv indelen van oudste naar nieuwste ervaringen is de beste manier om uw sollicitatie te laten opvallen.
 • Gebruik sleutelwoorden : Het is geen geheim dat wervingsmanagers tegenwoordig woordscanprogramma's gebruiken, ook wel bekend als applicant tracking systems (ATS). Deze programma's zijn gemaakt om door de vele sollicitaties te scannen die het bedrijf dagelijks ontvangt.

De programma's scannen snel door sollicitaties heen en houden alleen diegene over die de juiste trefwoorden bevatten, zoals vakjargon.

Zorg voor een goede balans tussen gewone woorden en trefwoorden die geschikt zijn voor de functie. Gebruik niet te veel vakterminologie, want dat kan uw sollicitatie eerder hinderen dan helpen.

Kies een geschikte template voor uw politiek cv

Naast het succesvol opmaken van uw cv, moet u ook bedenken hoe u de sollicitatie er goed uit kunt laten zien. U kunt het cv er visueel aantrekkelijk uit laten zien door het een goede, overzichtelijke structuur te geven.

Een effectieve structuur, ook wel een cv-template genoemd, onderscheidt uw politieke cv van de concurrentie en wekt de interesse van de wervingsmanager.

Een goede template zorgt ervoor dat de lay-out en de flow van alle secties logisch zijn.

Ons advies aan u zou zijn om de secties van uw cv te schrijven met een specifieke template in gedachten. Probeer het uiterlijk van de sollicitatie te visualiseren door het een lay-out te geven voordat u begint met schrijven.

Hier is een lijst van alle secties die u in uw politiek cv moet opnemen. We zullen ze in dit artikel stap voor stap doornemen. We raden u aan deze secties te structureren volgens de volgorde die u hier ziet:

 • Contactgegevens
 • Professionele samenvatting
 • Opleiding
 • Werkervaring
 • Vaardigheden

Klik hier voor meer ideeën voor cv-templates.

het cv van een politicus

Begin uw politiek cv met contactgegevens

Nadat u de juiste opmaak en template voor uw politiek cv heeft gekozen, is het tijd om de secties van de begeleidende brief te schrijven. De eerste sectie die we zullen doornemen is, natuurlijk, de contactgegevens.

Zelfs als u de president bent, moet u uw contactinformatie vermelden. Bovenaan uw sollicitatie, schrijft u uw naam. Dit wordt de titel van uw cv. Maak uw naam groter en schrijf uw contactgegevens eronder. Dit wordt het allereerste deel van uw cv.

Nadat u uw naam, e-mailadres en werktelefoonnummer heeft geschreven, zijn er nog enkele factoren waarmee u rekening moet houden om uw cv nog beter te laten overkomen.

We raden aan een professioneel uitziend e-mailadres te gebruiken. Gebruik geen maffe e-mail met onduidelijke nummers. Het e-mailadres moet passen bij de toon van het politiek cv.

We raden ook aan om een LinkedIn profiel toe te voegen, voor het geval uw concurrentie dat ook heeft gedaan!

Zo schrijft u een professionele samenvatting voor uw politieke cv

Een effectief cv is afhankelijk van de kwaliteit van de structuur en schrijfwijze; daarnaast moet een sollicitatie de aandacht van de lezer trekken. Een cv heeft immers, zoals eerder vermeld, maar 6 seconden om indruk te maken op de wervingsmanager.

Een beproefde manier om de interesse van de wervingsmanager te wekken is door een professionele samenvatting te schrijven onder de contactgegevens van de sollicitatie.

Sommige cv's zullen een cv-doelstelling hebben in plaats van een samenvatting; wij geloven echter dat de professionele samenvatting uw vaardigheden en waarden beter kan omvatten, op een veelzeggende manier.

De professionele samenvatting heeft een aantal doelen.

Deze sectie geeft u de mogelijkheid om uzelf te presenteren als een werknemer in de politieke omgeving.

U beschrijft in het kort uw belangrijkste vaardigheden in de sector, uw prestaties en uw motieven om de specifieke functie in het bedrijf te willen uitoefenen.

Zorg ervoor dat u kort vermeldt dat u in het verleden werkervaring hebt opgedaan met een politiek adviseur of tijd hebt doorgebracht in een politiek kantoor of politieke omgeving.

Al deze informatie moet compact zijn en slechts enkele zinnen lang. Stel u voor dat dit uw elevator pitch is en u uw waarde probeert te tonen aan de lezer.

Hieronder geven we enkele voorbeelden van effectieve professionele samenvattingen. Als u op zoek bent naar meer politieke cv-voorbeelden, klik dan hier .

het cv van een politicus

Voorbeeld van een professionele samenvatting van een politiek adviseur

Samenvatting

CORRECT

Gedreven politiek adviseur met 3 jaar ervaring in campagne management en politieke analyse. Vaardig in het analyseren van politieke omstandigheden, het onderhouden van mediarelaties, het voorbereiden van acties en het coördineren van financiering en planning. Gespecialiseerd in het uitvoeren van peilingen en onderzoek om de politieke status, de economie en het maximaliseren van de beschikbare middelen te bepalen.


Vermeld altijd een opleidingssectie in uw politieke cv

Als het om de wereld van de politiek gaat, hebben mensen zoals politieke adviseurs veel waardering en belangstelling voor de achtergrond van hun collega's. Dit betekent dat uw cv een sterk beeld moet geven van uw educatieve achtergrond.

Om uw cv sterker en effectiever te maken, raden wij u aan een opleidingssectie op te nemen.

Het is belangrijk om uw opleiding in uw cv op te nemen; dit geldt vooral voor een politiek cv op instapniveau.

Door te vermelden welke diploma's u heeft en van welke school u die heeft gekregen, geeft u meer informatie over uw kennis, expertise en politieke ervaringen.

Als u meer dan twee jaar ervaring heeft, vermeld dan de naam van uw universiteit, de locatie, het aantal jaren dat u de opleiding heeft gevolgd en het diploma.

Als u net in de politieke sector begint en nog niet genoeg werkervaring heeft, kunt u uw GPA en relevante studieresultaten vermelden.

We raden aan om extra informatie, zoals buitenschoolse activiteiten, relevante cursussen en GPA, in opsommingstekens op te nemen.

Over het algemeen staat de opleidingssectie bovenaan het cv. Klik hier voor meer templates en cv-voorbeelden.

Zo schrijft u uw werkervaring voor uw politieke cv

Nadat u klaar bent met het schrijven van uw professionele samenvatting, moet u zich richten op de andere onderdelen van de sollicitatie.

De werkervaring sectie is een essentieel onderdeel van een politieke sollicitatie. Dit geldt zowel voor professionele als voor beginnende politieke sollicitanten.

In deze sectie beschrijft u uw eerdere werkervaringen en prestaties.

We raden aan uw vorige baan/banen in nauwkeurige en heldere bewoordingen te beschrijven. Gebruik opsommingstekens om de informatie beter over te laten komen.

Elk opsommingsteken moet informatie bevatten over uw vaardigheden of uw prestaties bij uw vorige functie.

Zoals eerder gezegd, kunt u uw eerdere werkervaring het beste in chronologische volgorde vermelden, van oud naar nieuw. Zorg er bovendien voor dat u uw functietitel en data van tewerkstelling boven de functiebeschrijving vermeldt.

Zorg ervoor dat u terminologie van de sector en relevante trefwoorden combineert met gewone woorden om elk opsommingsteken begrijpelijk te maken.

Vermijd onduidelijkheden. Schrijf over uw prestaties en geef cijfers die het resultaat zijn van uw werk. Dit zal nog meer interesse wekken voor uw capaciteiten.

Harde en zachte vaardigheden voor een politiek cv

De politieke wereld vereist dat u bekend bent met een breed scala aan vaardigheden en informatie. Een succesvol professioneel cv moet een combinatie van expertise en een grondige kennis van politieke wetenschappen bevatten.

Nadat u klaar bent met de samenvatting en de functiebeschrijving en ze de juiste opmaak heeft gegeven, is het tijd om u te concentreren op een ander essentieel onderdeel van uw cv - de sectie vaardigheden.

het cv van een politicus

Deze sectie moet alleen bestaan uit overdraagbare technische en zachte vaardigheden. Zo laat u zien dat u een veelzijdige sollicitant bent en goed bij de organisatie past. Probeer vaardigheden op te nemen die overeenkomen met de functieomschrijving.

Hier is een lijst van veel voorkomende technische en zachte vaardigheden die u in uw politieke cv kunt opnemen:

 • Relatieontwikkeling
 • Naleving van vereisten
 • Sales
 • Strategische ontwikkeling
 • Kennis van verzekeringen
 • Bedrijfsplanning
 • Product sales
 • Academisch advies
 • Prospectie van klanten
 • Berichtgeving in de media
 • Publieke relaties
 • Openbare dienst

Tips voor een cv op instapniveau voor politicologie

Als u net van de universiteit komt en een carrière in de politiek wilt, moet u beginnen met het schrijven van een effectief instapmodel politiek cv.

Wij zijn hier om u daarbij te helpen.

Als u merkt dat uw samenvatting of werkervaring secties inhoud ontbreken, probeer dan verleden werk en activiteiten om te nemen waar u industrie-relevante vaardigheden en kennis toonde.

Voeg een zin toe aan uw professionele samenvatting die gaat over uw motivatie en wat voor vaardigheden, ervaring en kennis u het bedrijf kunt bieden.

Probeer ook meer informatie op te nemen in uw opleidingssectie. Vertel aan de hand van opsommingstekens over uw buitenschoolse activiteiten die verband kunnen houden met de functieomschrijving. Vermeld relevante cursussen.

Vermeld branchespecifieke technische en zachte vaardigheden die worden genoemd in de functieomschrijving voor de baan waarop u solliciteert.

Zorg ervoor dat u politiek jargon en sleutelwoorden in de tekst verwerkt om de ATS-scans te doorstaan.

Belangrijkste punten

Hier zijn een paar van de belangrijkste punten voor het opstellen van een ideaal politiek cv:

 • Ontwerp uw cv specifiek voor de baan waarop u solliciteert.
 • In uw professionele samenvatting geeft u uw capaciteiten, carrièremotivatie en werkgerelateerde vaardigheden beknopt weer.
 • Toon uw waarde aan door belangrijke punten en prestaties van uw vorige baan te benadrukken.
 • Zet uw ervaringen in chronologische volgorde.
 • Koppel uw vaardigheden en ervaringen op een passende manier aan de baan.
het cv van een politicus

Veelgestelde vragen

Wat is er mogelijk met een diploma politicologie?

Om een baan in de politieke wereld te krijgen, heeft u bijna altijd een diploma politieke wetenschappen of iets vergelijkbaars nodig. Tegenwoordig is voor de meeste banen een universitair diploma vereist.

Hier is een lijst van de banen die u kunt vinden met een wetenschappelijk diploma:

  • Lobbyist
  • Advocaat
  • Diplomaat of ambtenaar van buitenlandse dienst
  • Politicoloog
  • Hoogleraar
  • Bedrijfsleider
  • Politiek adviseur
  • Overheidsambtenaar

Welke vaardigheden heb ik nodig om politicus te worden?

Politici moeten beschikken over uitstekende communicatieve vaardigheden en een grondige kennis van politieke wetenschappen. Ze moeten ook altijd op de hoogte zijn van onder meer het politieke klimaat in de wereld.

Hoeveel verdienen politici?

Het salaris van een politicus varieert enorm naargelang het niveau, maar een senator kan jaarlijks € 146.675,- verdienen.

Hoe lang moet een cv van een politicus zijn?

We raden aan om uw cv niet langer te maken dan 1 pagina. Wervingsmanagers hebben de neiging om lange cv's over te slaan.

Maak door hier te klikken uw eigen politieke cv met onze cv bouwer!

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief