Grafisch ontwerper CV | Schrijfgids met tips, voorbeelden en sjablonen

Een grafisch ontwerper cv legt de nadruk op jouw werkervaringen en jouw eerdere prestaties. Door middel van je werk en je werkervaring wil je de werkgever of recruiter overtuigen om je voor een gesprek uit te nodigen of om je de opdracht aan te bieden.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Grafisch ontwerper voorbeeld CV

Sjoerd de Frees
Mestweg 54
0987 BN Maastricht
freessjoerd@email.com
06-12345678
Portfolio: https://www.behance.net/freesdemansjoerd

Samenvatting

Ik ben een creatieve geest met al meer dan 15 jaar ervaring in het ontwerpen van banners, brochures, logo’s en social media content. Mijn specialisatie is design, verpakkingsmateriaal en branding. Ik denk altijd in mogelijkheden, waardoor ik iedere uitdaging aan kan.

Werkervaring

ZZP’er
September 2013 - heden

Als zelfstandig ondernemer ben ik niet alleen bezig met de vormgeving, maar ook met het vertalen van ideeën en wensen van de klanten naar visuele concepten. Daarnaast regel ik ook mijn eigen administratie en het klantcontact.

Grafisch vormgever

Corporate Corporation bedrijf
December 2006 - Januari 2013

Bij het bedrijf deed ik de in-house vormgeving, waaronder het ontwerpen van logo’s, het integreren van de logo’s in nieuwe contexten en het bijhouden van de digitale catalogus. Tijdens de transitie naar een nieuwe online werkomgeving heb ik alle logo’s gearchiveerd en gelabeld, zodat deze eenvoudig op te halen zijn.

Opleiding

MBO Grafische vormgeving
ROC van Amsterdam
Augustus 2001 - Februari 2005

Extracurriculaire activiteiten

Vrijwilliger bij lokale voetbalvereniging.

Talen en certificaten

Coderen: HTML, CSS
Talen: Nederlands (moedertaal), Engels (goed)

Als grafisch ontwerper heb je verschillende vaardigheden en bijzondere talenten. Deze wil je goed onder de aandacht brengen van een werkgever, maar hoe doe je dit goed? Een goed CV schrijven kan lastig zijn, maar met onze gids ben je op het juiste pad!

In dit artikel zullen we een grafisch vormgever voorbeeld CV laten zien, uitleggen hoe je zelf begint met het schrijven ervan, welke ervaringen of prestaties goed zijn om te benoemen, en wat een overzichtelijke lay-out is.

Het gemiddelde startsalaris voor een grafisch ontwerper is afhankelijk van je opleiding. Een universitair opgeleid grafisch ontwerper verdient gemiddeld € 3.960,- per maand , terwijl een grafisch ontwerper met een MBO opleiding gemiddeld € 2490,- per maand verdient.

Functie tarieven en salarissen voor grafisch ontwerpers

Afhankelijk van hoe je werkt, kun je als grafisch ontwerper veel verdienen ! Als freelancer verdien je gemiddeld € 3515,- per maand. Een grafisch ontwerper met een vast contract verdient gemiddeld € 2.665,- per maand. Een grafisch ontwerper met een detachering dienstverband verdiend € 1.900,- per maand.

Hoe schrijf je een grafisch ontwerper CV

Een CV heeft slechts één doel. Je wilt de lezer overtuigen van je capaciteiten en zorgen dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Het is daarom belangrijk om een goed verzorgd CV te hebben. Het beste is een duidelijke structuur te hebben, zo weten werkgevers direct waar ze aan toe zijn en hoeven ze niet veel tijd nodig om een keuze te maken. De onderstaande lay-out is het handigste om te gebruiken, maar je kunt ook verder op onze site kijken voor andere mogelijkheden. Klik daarvoor hier .

📌 Tip: Houd je portfolio overzichtelijk. Grote lappen tekst zullen door een werkgever of recruiter niet gelezen worden. Het is ook niet noodzakelijk om veel afbeeldingen te hebben, want dat dwingt werkgevers om onnodig veel tijd tijd aan jouw werk te besteden.

De lay-out

Het beste is om deze volgorde aan te houden:

 • Koptekst
 • Contactinformatie/Personalia
 • Samenvatting
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden
 • Extra curriculaire activiteiten
📌 Tip: Als grafisch ontwerper heb je waarschijnlijk een portfolio opgebouwd. Benoem deze ook altijd in je CV. Zo kan een potentiële werkgever direct zien wat jij te bieden hebt en waar jij goed in bent.

grafisch ontwerper cv

Opmaak en structuur voor je CV

Je CV hoeft niet lang te zijn. Een werkgever of recruiter moet snel een keuze maken en daarom is het belangrijk dat je alle relevante informatie overzichtelijk aanlevert. Het helpt ontzettend als je daarbij een prettig lettertype en lettergrootte gebruikt, zoals Calibri, Times New Roman, Cambria, of Arial, met een lettergrootte tussen de 10 en 12. Pas je CV altijd aan voor de vacature waarop je reageert. Een CV hoeft niet langer te zijn dan één of twee pagina’s.

 • Voor een omgekeerd chronologisch CV begin met je meest recente werkervaringen en benoem dan oudere ervaringen. Voor je opleiding doe je hetzelfde. Benoem de hoogst behaalde opleiding als eerste en werk dan verder terug. Afhankelijk van de informatie en ruimte op de pagina, kun je ervoor kiezen om primair en middelbaar onderwijs over te slaan.
 • Als je de nadruk wilt leggen op de vaardigheden die je hebt behaald gebruik dan een functioneel CV. Bij zo’n CV komen je vaardigheden en prestaties duidelijk naar voren en ligt de nadruk minder op je opleiding en behaalde diploma’s.
 • Het is ook mogelijk om een combinatie van van beide CV’s te gebruiken. Dan benoem je duidelijk je vaardigheden en behaalde prestaties, die je onderschrijft met je werkervaring en opleiding. Als je dus niet zo goed weet of je liever de nadruk op je vaardigheden legt, of liever de nadruk legt op je werkervaring, dan kun je deze template gebruiken.

Koptekst en contactinformatie

Het makkelijkste is om bij de koptekst of titel je naam in te vullen en eventueel aangevuld met de woorden curriculum vitae of CV. Bij de contactinformatie zet je alle informatie die nodig is om contact met je op te nemen. Dit zijn onder andere je telefoonnummer, je e-mailadres, je telefoonnummer, eventueel een link naar LinkedIn, en een link naar andere social media of je portfolio.

GOED
Sjoerd de Frees

Mestweg 54

0987BN Maastricht

freessjoerd@email.com

06-12345678

Linkedin: Linkedin.com/in/sjoerdvoorbeeldfreesman

Portfolio: https://www.behance.net/freesdemansjoerd


SLECHT
Sjoerd

Mestweg 54

freessjoerd@email.com

06-12345678

Linkedin: Linkedin.com/in/sjoerdvoorbeeldfreesman


In het goede CV zijn onder andere een link naar een portfolio toegevoegd, die ontbreekt in het slechte voorbeeld. Het is als grafisch vormgever te laten zien wat jij kan en wat je stijl is of enkele projecten waaraan je hebt gewerkt. Stel de werkgever zoekt iemand die volgens een bepaald patroon of met een bepaald programma kan werken, dan is het prettig als zij dat ook daadwerkelijk kunnen zien.

Je moet voor jezelf bepalen of je een foto toevoegt. Het is niet noodzakelijk bij een functie als grafisch vormgever. Het gaat immers om wat jij kan maken en niet om hoe jij eruit ziet.

📌 Tip: Je CV moet sowieso vrij zijn van taal- en spelfouten, maar dit geldt dubbel voor de contactinformatie. Controleer dus goed of je e-mailadres en je telefoonnummer goed zijn geschreven.

Professionele ervaring

Vermeld altijd de werkervaring die je hebt opgedaan. Als je bij veel verschillende bedrijven heb gewerkt, benoem dan altijd de meest recente werkervaring en degene die het meest relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Als freelance grafisch ontwerper heb je andere ervaringen opgedaan dan een soortgelijke functie in vaste dienst. Als freelancer kun je bijvoorbeeld kort bekende klanten of opdrachtgevers benoemen. Daarom hebben we twee verschillende voorbeelden hieronder staan.

grafisch ontwerper cv

Freelancer

Grafisch ontwerper

Eigen bedrijf

2015 - heden

Programma’s: InDesign, Photoshop, Illustrator

Specialisatie in infographics, brochures, branding, logo’s en bijbehorend verpakkingsmateriaal.

Opdrachtgevers:

Plastikom - Almelo, Trivioled Zwolle, Bons Groep, Advocatenkantoor Harbersberg


Vaste dienst

Grafisch ontwerper

Gemeente Staphorst

2017 - heden

Programma’s: InDesign, Wordpress, Powerpoint


En als je geen ervaring hebt...

Als je geen werkervaring hebt, omdat je bijvoorbeeld net je opleiding hebt afgerond, dan kun je sowieso werken uit je opleiding tonen. Stel je hebt een carrièreswitch gemaakt, benoem dan bijvoorbeeld bekende bedrijven waar je eerder hebt gewerkt of bedrijven waar je vaardigheden hebt opgedaan die belangrijk zijn voor je huidige functie.

Een andere oplossing is om creaties of grafische ontwerpen die je in je vrije tijd hebt gemaakt of iets wat je hebt ontworpen voor vrienden op te nemen in je portfolio. Als je serieus bezig bent met social media kun je dit ook laten zien. Bedenk bij social media wel dat een potentiële werkgever dit kan zien, dus deel alleen geschikte inhoud. Beide links kun je bij je contactgegevens of personalia vermelden.

Portfolio: https://www.behance.net/allejandrorodriguez231

Instagram: @Lisartworks01


Opleiding: benadruk wat je allemaal kan doen

Als grafisch vormgever is het natuurlijk altijd goed om je opleiding te vermelden, maar doordat er veel verschillende trajecten en opleidingen zijn, geeft een voltooide opleiding niet direct een beeld van wat je allemaal kan en waar jij goed in bent. Je kan ervoor kiezen om de opleidingen kort te benoemen of om bij de opleiding te vermelden welke programma’s je allemaal mee kan werken en welke vaardigheden je hebt opgedaan.

HBO Vormgeving

Avans Hogeschool

Augustus 2016 - Juli 2020

MBO Grafische vormgeving

ROC van Twente

September 2015 - Juli 2018

Programma’s: Illustrator, InDesign, Powerpoint


Meest gevraagde vaardigheden op een CV voor een grafisch ontwerper

Benoem als grafisch vormgever altijd de programma’s waarmee je kan werken en de vaardigheden je hebt opgedaan. Als je eventueel programmeertalen kan, benoem die dan ook altijd. Grafische vormgeving is een digitale baan, dus hoe beter je digitale vaardigheden zijn, hoe groter de kans op succes!

grafisch ontwerper cv

Eisen

 • Adobe Photoshop
 • Illustrator
 • InDesign
 • Flash
 • HTML, CSS, Wordpress
 • Traditionele en digitale fotografie
 • Designs voor landingspagina’s
 • Animatie

Vaardigheden

Als grafisch ontwerper heb je daarnaast vaak te maken met deadlines en veeleisende klanten. Creativiteit wordt vaak gewaardeerd, maar is afhankelijk van waar je gaat werken. De volgende vaardigheden kunnen daarom goed zijn om te benoemen. Stel je bent gespecialiseerd in het maken van visitekaartjes, dan is het goed om dit te benoemen. Kijk ook altijd in de vacature zelf om te zien welke vaardigheden gevraagd worden en of die op jou van toepassing zijn .

 • Communicatieve vaardigheden
 • Geduldig
 • Denken in concepten
 • Stressbestendig
 • Klantvriendelijk
 • Leergierig
 • Creatief
 • Een echte doener
 • Geen 9 tot 5 mentaliteit
 • Gespecialiseerd in infographics en visuele informatie

Professionele samenvatting: het verkooppraatje van je CV

In de samenvatting geef je een korte introductie van jezelf. De werkgever moet snel een keuze maken of jij geschikt bent voor de functie of niet. Laat zien wie jij bent, wat jij te bieden hebt en wat je allemaal meebrengt. Het is niet verstandig om negatief te spreken over je vorige werkgever, want dat geeft alleen een slechte indruk van jezelf.

GOED
Ik ben een enthousiaste grafisch designer, met goede communicatieve en technische vaardigheden. Ik ben als zelfstandig ondernemer al een aantal jaren aan het werk in de regio Harlingen en heb voor zowel bekende als minder bekende merken gewerkt. Voor hen heb ik onder andere de huisstijl ontworpen en social media templates gemaakt, die nog steeds gebruikt worden. Kijk ook eens bij mijn portfolio om te zien wat ik allemaal kan. In verband met de verwachte geboorte van mijn eerste kind zoek ik meer vastigheid en zou ik graag bij jullie bedrijf aan de slag gaan.

SLECHT
Ik ben creatief en heb altijd goede ideeën. Bij mijn vorige werkgever werd niet gewaardeerd dat ik altijd mijn eigen mening had en die regelmatig deelde, waardoor ik daar ontslagen ben. Ik werk snel en vakkundig, zodat de visuele vormgeving er altijd goed uitziet. Ik merkte online al het een en andere aan jullie website, wat beter kan. Daarom kan ik goed bij jullie een nieuwe huisstijl ontwerpen. Ik kan Illustrator, InDesign, Wordpress, HTML en CSS.

grafisch ontwerper cv

Extra secties voor een grafisch ontwerper CV

Alle extra vaardigheden of bijzondere ervaringen die je hebt zijn nuttig om te vermelden. Bedenk hierbij altijd of het bijdraagt aan een professionele indruk. Als je ergens gaat solliciteren, is het niet wenselijk om een reis erop te zetten, want dat is voor de werkgever niet relevant. Benoem daarentegen juist alle programmeertalen waarmee je overweg kan en de talen die je spreekt. Mocht je echt een unieke ervaring hebben gehad, dan kun je deze onderaan kort vermelden.

Computervaardigheden en certificaten

Tijdens je opleiding of je vorige baan heb je ongetwijfeld geleerd om met bepaalde programma’s te werken. Benoem alle programma’s waarmee je kan werken. Het is geen probleem als het er veel zijn, want dat geeft aan dat je veelzijdig inzetbaar bent.

Talen

 • Nederlands - moedertaal
 • Italiaans - vloeiend
 • Engels - matig

Tips om je grafisch ontwerper CV te verbeteren

Hierboven hebben we alles genoemd om als je CV als grafisch ontwerper te schrijven. Toch zijn er nog enkele tips om je CV te verbeteren.

 • Controleer je portfolio. Staan er veel oude werken in? Update hem dan eens, bijvoorbeeld eens per jaar.
 • Zorg ervoor dat je een professioneel emailadres hebt en gebruik geen oud e-mailadres. Misschien is het gebaseerd op een grappige bijnaam die je had op de middelbare school, maar nu is dat niet meer van toepassing.
 • Ben je zelfstandig ondernemer? Benoem de bekende en grote opdrachtgevers waarvoor je hebt gewerkt. Het is nuttig om deze lijst eenmaal per jaar te updaten, zodat deze actueel en representatief is.
 • Zorg dat de programma’s waarmee je kan werken duidelijk vermeld staan.
⚠️ Let op! Als grafisch vormgever is het ontzettend belangrijk dat duidelijk is met welke programma’s je allemaal overweg kan. Zorg dat dit ook duidelijk vermeld is in je CV.

grafisch ontwerper cv

De belangrijkste punten

Hierboven hebben we kort uitgelegd hoe jij je CV kunt schrijven. Kort samenvattend, zijn de volgende punten belangrijk.

 • Begin je CV met het invullen van de koptekst en je persoonlijke informatie. Zorg dat er een link is naar je portfolio.
 • Geef een korte samenvatting van wie je bent en wat je kan doen. Vertel dit in enkele zinnen.
 • Benoem alle relevante werkervaring en je vaardigheden of de programma’s waarmee je kan werken.
 • Vermeld je hoogst behaalde opleiding. Als je het graag wilt, kun je jouw middelbare school en basisschool vermelden, maar het is niet noodzakelijk.
 • Benoem de certificaten die je hebt behaald en de vaardigheden die je bezit, die je niet elders kon vermelden.
 • Bijzondere extracurriculaire activiteiten kun je als laatste vermelden.

Vul je CV aan met een begeleidende brief

Om je kansen bij een sollicitatie te vergroten, is het handig om een begeleidende brief mee te sturen met je CV. Werkgevers vinden dit namelijk prettig, want zij kunnen dan zien dat je serieus over je vacature hebt nagedacht en niet gewoon je CV hebt gemaild naar een aantal bedrijven. Met deze brief kun je namelijk laten zien dat je de vacaturetekst goed gelezen hebt en dat jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. Let er wel op dat de brief niet een samenvatting is van je CV. Benieuwd hoe je het beste zo’n brief kan schrijven? Kijk dan eens op onze site!

FAQs

Wat kan ik het beste tonen in mijn portfolio?

Je wilt uiteraard je beste werken laten zien, maar wellicht kun je bepaalde ontwerpen niet tonen omdat die context gevoelig zijn. Denk bijvoorbeeld aan creaties die als gewelddadig geïnterpreteerd kunnen worden. Twijfel je of je het ontwerp in je portfolio moet tonen? Stel jezelf dan voor, zou ik dit tonen aan mijn grootouders? Als je het hen liever niet zou tonen, dan is het ook niet handig om aan een potentiële werkgever te tonen.

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief