Engineer cv voorbeelden (+6 aanpasbare sjablonen & tips)

Ingenieurs zijn ontzettend belangrijk voor de samenleving. Zonder ingenieurs zou de maatschappij letterlijk en figuurlijk tot stilstand komen. Het is niet voor niets dat je ook een titel mag voeren.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Voorbeeld CV ingenieur

Laura Watris
Beatrixweg 19
Ijsselstein
laura-watris@email.com
0612345678

Samenvatting

Als ervaren technisch ingenieur heb ik vele jaren ervaring met het begeleiden van multidisciplinaire teams om tot het beste resultaat te komen. Ik ga geen enkel complex probleem uit de weg en zoek graag naar een technische oplossing.

Werkervaring

Civiel ingenieur
Januari 2018 - heden
Rijkswaterstaat

Ons team was onder andere verantwoordelijk voor het aansturen van de onderhoudsbehoeftes van verschillende bruggen en viaducten in de regio Zeeland. Wij verstuurden opdrachten naar aannemers en ingenieursbureaus op basis van de situatie. Voor de rest signaleren wij risico’s en afwijkende situaties.

Mechanisch Project Ingenieur
December 2014 - Oktober 2017
ASMN

Bij ASMN was ik onderdeel van het projectteam dat onder andere contact hield met de klanten voor specifieke situaties om voor hen oplossingen te vinden. Indien nodig verstuurden wij een onderhoudsteam langs om de problemen op locatie te bekijken.

Opleiding

Mechanical Engineering
September 2013 - Augustus 2014
Technische Universiteit Delft

Werktuigbouwkunde
Augustus 2008 - Januari 2013
Technische Universiteit Delft

Extracurriculaire activiteiten

Computervaardigheden
Python, Javascript

Talen

Nederlands - moedertaal
Engels - vloeiend
Frans - matig

Maar met een opleiding alleen ben je er nog niet. Je zal ook werk moeten vinden en daarom is het belangrijk om een goed ingenieur CV te hebben.

In dit artikel zullen we een voorbeeld CV laten zien, zullen we uitleggen hoe jij zelf begint met schrijven van een goed CV en wat belangrijk is om te vermelden.

Wist je dat het salaris van een ingenieur in Nederland gemiddeld € 3.495 bruto per maand? Als junior ingenieur verdien je gemiddeld 3.060,- per maand. Als senior stijgt het salaris naar € 3.435,- per maand.

Functietarieven en salarissen voor ingenieurs

Als ingenieur verdien je het meeste als je werkt in de provincie Drenthe of Groningen. Je verdient daar € 4.170,- en € 3.635,- respectievelijk. Je verdient het minste in Noord-Brabant of Zuid-Holland. Je verdient daar € 3.335,- en € 3.220,- respectievelijk.

Hoe schrijf je een ingenieur CV (zelfs zonder ervaring)

Als je een CV maakt is er eigenlijk maar één doel wat je wilt bereiken. Je wilt de lezer overtuigen om jou aan te nemen voor een bepaalde baan of om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Je moet daarom een goed curriculum vitae hebben, want op basis daarvan wordt bepaald of jij welkom bent voor een gesprek of niet. Schrijf je CV op basis van de vacature. Als er specifieke ervaringen of vaardigheden gevraagd wordt, laat die dan ook duidelijk terug komen. Als ingenieur zijn je ervaringen en je opleiding ontzettend waardevol, dus zorg dat die goed terugkomen. Let er wel op dat jij je CV niet te lang maakt, want dan wordt hij niet meer gelezen.

De lay-out

Het beste is om onderstaande volgorde aan te houden. Deze wordt standaard gebruikt en werkgevers en recruiters weten direct waar zij aan toe zijn.

 • Koptekst
 • Contactinformatie/Personalia
 • Samenvatting
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden
 • Extra curriculaire activiteiten
📌 Tip: Als ingenieur ben je ontzettend waardevol voor bedrijven! Vermeld daarom je competenties helder, zodat een werkgever weet wat jij te bieden hebt.

Opmaak en structuur voor je curriculum vitae

Het is bij je CV overbodig om uitgebreid in te gaan op alles wat je hebt gedaan. Houd het kort en professioneel. Een werkgever of recruiter moet snel kunnen beoordelen of jij een geschikte kandidaat bent of belangrijke ervaring hebt. Beperk je CV tot 1 of 2 pagina’s.

📌 Tip: Als je je CV wat korter wil maken, kun je overwegen om je middelbare school niet te vermelden. Het feit dat jij een hogere opleiding succesvol hebt afgerond is teken genoeg dat jij dus een middelbare school hebt gedaan. Die hoef je dus niet te vermelden.

Om je CV prettig leesbaar te maken is het belangrijk om een goed lettertype en een goede lettergrootte te kiezen. Het beste is Calibri, Times New Roman, Cambria of Arial te gebruiken, met een lettergrootte van 10, 11 of 12. Zorg ervoor dat je CV gericht is op de vacature waarop je reageert.

Het handigste is om een achterstevoren te werken, oftewel omgekeerd chronologisch, bij het schrijven van je werkervaring en je opleiding. Begin bij je meeste recente werkervaring en benoem daarna alle voorgaande werkervaringen. Bij je opleiding doe je hetzelfde. Benoem je hoogst behaalde opleiding als eerste en werk dan terug naar het verleden, voor zover dat nodig is.

engineer cv

Mocht je de nadruk willen leggen op jouw vaardigheden, schrijf dan een functioneel CV. Bij een functioneel CV laat jij je vaardigheden duidelijk naar voren komen. Vervolgens gebruik jij je werkervaring om je vaardigheden te bevestigen. De nadruk ligt wel minder op je behaalde diploma’s en opleiding.

Het is ook mogelijk om een combinatie van beide manieren te gebruiken. De werkervaring gebruik je om je vaardigheden te tonen en je vaardigheden worden onderschreven door je werkervaring.

Twijfel je over het beste lay-out om te gebruiken? Kies dan voor de omgekeerd chronologische template. Deze wordt het meest gebruikt. Kijk anders ook bij de andere CV templates die wij aanbieden.

Koptekst en contactinformatie

Bij de koptekst en contactinformatie schrijf je je naam. Je kan eventueel nog de woorden CV of curriculum vitae noteren. Bij je contactinformatie zet je alle gegevens die een werkgever of recruiter nodig zou hebben om met je in contact te komen. Vermeld hier in ieder geval je e-mailadres en je telefoonnummer. Je kan ook een link naar LinkedIn erbij zetten.

Voorbeeld 1:

GOED

Franck Braamers

Julianalaan 93

Groningen

frank-braamers@email.com

0612345678

Linkedin: Linkedin.com/in/voorbeeldfranckbraamers


Voorbeeld 2:

SLECHT

‘Frenck de Tank’

LinkedIn: Linkedin.com/in/voorbeeldfranckdebroer

Instagram: @voorbeeldFranckBraamers

Facebook: Frank.voorbeeld.Braamers


In het goede voorbeeld zijn de contactgegevens netjes opgeschreven en komt de schrijver serieus over. Het slechte voorbeeld komt niet professioneel over. Er staan allerlei links naar irrelevante social media accounts. Daarnaast heeft de schrijver zijn bijnaam gebruikt. Dat is gewoon niet goed om te doen.

📌 Tip: Bij je CV moet je of een goede foto hebben of geen foto. Een slechte foto gebruiken geeft geen goede indruk van jezelf. Gebruik dus geen vakantiefoto’s, en je kan overwegen om helemaal geen foto te gebruiken. Als ingenieur is het belangrijk wat jij kan, niet hoe jij eruit ziet.

engineer cv

Ervaring: fundamenteel voor banen in engineering

Werkervaring is het belangrijkste onderdeel van je CV . Als ingenieur laat je werkervaring zien wat jij allemaal kan en waar je goed in bent. Heb je bijvoorbeeld met bepaalde machines, applicaties of programma’s gewerkt? Benoem deze dan nadrukkelijk. Het is een beetje alsof bij iedere vacature een nieuw, origineel CV hoort.

Voorbeeld 1:

GOED

Senior Development Engineer

September 2016 - Januari 2020

Arubis BV

Als Senior Development Engineer bestonden mijn verantwoordelijkheden uit contact houden met andere afdelingen en regelmatig verslag uitbrengen van onze voortgang, zowel in het Nederlands als in het Engels. Voor de rest maakten wij modellen van de economische en chemische processen.


Voorbeeld 2:

GOED

Operational Technology Engineer

Februari 2019 - September 2021

Bampina Griesland

Als Operational Technology Engineer bestonden mijn verantwoordelijkheden onder andere uit automatiseren van bedrijfsprocessen en de logistiek. Ik heb onder andere kennis van: ISA95 Level 1, 2 en 3, ITIL Processen, en IEC62443 OT Cybersecurity. Wij werkten met BI Qlikview software.


En als je geen ervaring hebt...

Als je nog geen werkervaring hebt, dan kun je andere relevante ervaringen vermelden. Als je tijdens je opleiding een stage hebt gelopen, dan kun je die benoemen. Voor de rest kun je ook denken aan een relevante bijbaan die je in het verleden hebt gehad. Stel dat de werkzaamheden misschien niet direct relevant waren, maar het wel een bekend bedrijf binnen je vakgebied is, dan kun je deze ook opvoeren.

GOED
Stage

Dovashim Designers

September 2019 - November 2019

Tijdens mijn stage heb ik onder andere geleerd om met de volgende tekenprogramma’s te werken: SolidWorks, ACAD, Tekla. Daarnaast gebruikten wij de volgende rekensoftware: SACS, RFEM.


Opleiding: hoe beschrijf je je academische achtergrond

Als ingenieur heb je een beschermde titel, wat betekent dat je ook een speciale opleiding hebt gedaan. Laat deze dus ook naar voren komen. Een relevante opleiding kan op HBO of op universitair niveau zijn . Heb je daarna nog bepaalde certificaten behaald. Dan is het belangrijk om deze duidelijk te vermelden.
Bachelor Civiele Techniek

September 2016 - Augustus 2020

Universiteit Twente


Master Masterials Science & Engineering

Augustus 2019 - September 2021

Technische Universiteit Delft


engineer cv

Vaardigheden voor uw ingenieurs op het CV

Bij de vaardigheden kun je alle vaardigheden benoemen die jij bezit of alle kwalificaties vermelden die je hebt gehaald. Let erop dat bij de vacature vaak aangegeven wordt wie en wat er gezocht wordt, dus zet dit ook duidelijk in je vacature. Als ingenieur heb je ongetwijfeld geleerd te werken met speciale computerprogramma’s of met bepaalde modules, dus dat kun je vermelden.

 • Affiniteit met Azure / Azure Databricks . Azure DevOps
 • Affiniteit met Cybersecurity;
 • Python
 • SQL
 • Scrum
 • Affiniteit met DCS-software besturingssystemen
 • Affiniteit met AFAS
 • Affiniteit met Magenta

Overige vaardigheden

Bepaalde vaardigheden bezit je, die iets over jouw persoonlijkheid zeggen en minder over je kwalificaties die je hebt. Deze zijn nog steeds wel belangrijk om te hebben en kunnen een doorslaggevende factor zijn tussen jou en een andere kandidaat. Kijk eens welke bij de vacature gevraagd worden en laat dit ook terugkomen.

 • Zelfstandig
 • Communicatieve vaardigheden
 • Verantwoordelijk
 • Stressbestendig
 • Analytisch denkvermogen
 • Team player
 • Problem-solving vaardigheden
 • Nauwkeurig

Professionele samenvatting: een beschrijving over jezelf

In de samenvatting geef je kort aan wie je bent en wat heb je gedaan. Ga daarbij in op wie jij bent. Het moet geen samenvatting zijn van je CV, want dat kunnen ze verderop lezen. Je wilt de lezer overtuigen om jou aan te nemen of om jou uit te nodigen! Hieronder hebben we twee voorbeelden die laten zien hoe je een goede en een slechte samenvatting schrijft.

GOED
Als ingenieur heb ik al 8 jaar ervaring met het oplossen van complexe problemen. Ik bezit een uitgebreide kennis van de specificaties, normen, theorieën in de voedingsindustrie. Als teamplayer streef ik ernaar om de capaciteiten van de medewerkers onder mij maximaal te benutten, zodat wij de ontwikkeling van producten kunnen optimaliseren. Aan de hand van mijn CV hoop ik u te tonen dat ik een geschikte kandidaat ben!

SLECHT
Ik wil nieuw werk. Bij mijn vorige werk moest ik altijd een tijdrovende taak uitvoeren: de administratie. Ik heb een universitaire studies gedaan en ben opgeleid om natuurwetenschappelijke problemen op te lossen. Ik wil technische verbeteringen doorvoeren voor een toekomstige werkgever. Zie hieronder mijn CV

Het goede voorbeeld prikkelt om verder te lezen. Het slechte voorbeeld is een samenvatting van het CV. Dat kan de lezer ook verderop lezen. Het leert je niet over wie je bent of wat je kan en komt eigenlijk erg onvriendelijk over. De tweede persoon zal ook niet uitgenodigd worden door geïnteresseerde werkgevers voor een sollicitatiegesprek.

Extra secties om uw CV kracht bij te zetten

Uiteraard zijn er bepaalde ervaringen die iets over jou zeggen, maar die je misschien niet hebt kunnen laten terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde diploma’s of examens die je hebt gehaald, die misschien niet direct relevant zijn, maar wel iets zeggen over wat jij kan.

Computervaardigheden en diploma's

Als je een bepaalde programmeertaal kan, dan moet je die zeker vermelden. Hoe meer vaardigheden jij bezit, hoe veelzijdiger je inzetbaar bent en hoe beter dat is voor het bedrijf. Als je andere kwalificaties bezit, laat die dan ook zien. Denk bijvoorbeeld aan een BHV diploma, als dat eventueel nog geldig is.

BHV - geldig tot mei 2023

engineer cv

Talen

Het is goed om meerdere talen te spreken als ingenieur. Als je voor een groot bedrijf gaat werken, is de kans aanwezig dat niet iedereen Nederlands spreekt. Daarnaast is een aanzienlijk deel van je informatie in het Engels of een andere taal, dus dan helpt het als je die taal ook kan. Zeker als je vreemde talen beheerst moet je dit benoemen.

 • Nederlands - moedertaal
 • Engels - goed
 • Italiaans - goed

Tips om je ingenieur CV te optimaliseren

Tot slot zouden we je nog enkele tips mee willen geven voor bij het schrijven van je curriculum vitae als ingenieur. Hierbij maakt het niet uit of je civiel ingenieur, bouwkundig ingenieur of een andere specialisatie hebt gedaan. Altijd zijn deze tips nuttig!

 • Controleer je CV en samenvatting voordat je deze verstuurt. Stijl- en spelfouten zijn zonde, want die geven alleen maar een slechte indruk van jezelf. Je kan aan iemand vragen om het bericht na te lezen.
 • Controleer je contactgegevens zorgvuldig. Als daar een fout in staat, dan kan de werkgever niet met je in contact komen.
 • Zorg dat je LinkedIn bijgewerkt is. Een oud profiel geeft een slechte indruk.

Checklist om je CV meesterlijk te schrijven

Hierboven hebben we dus uitgelegd hoe jij je CV zou kunnen schrijven. Het is best veel informatie, dus we hebben de belangrijkste informatie nog even kort samengevat.

 • Begin je CV met je naam en contactinformatie.
 • In de samenvatting geef je een korte uitleg van jezelf en wat jij allemaal kan.
 • Vermeld alle relevante werkervaring die je bezit. Werk terug vanaf de meest recente werkervaring.
 • Benoem je opleiding. Begin bij de hoogste opleiding die je hebt voltooid.
 • Vermeld alle andere belangrijke informatie in de relevante secties als je die nog niet eerder kon vermelden.
engineer cv

Vul uw CV aan met een begeleidende brief

Om je kansen maximaal te benutten, is het goed om een begeleidende brief mee te sturen bij je CV. In deze brief laat jij jouw enthousiasme voor de functie terugkomen. Waarom ben jij een positieve toevoeging voor het bedrijf? Daarnaast kun je hiermee aantonen dat je de vacature aandachtig gelezen hebt. Deze brief moet ook geen samenvatting zijn van je CV. Vind je het moeilijk om zo’n brief te schrijven? Geen zorgen! Wij helpen je graag. Kijk daarvoor verder op onze site!

FAQs

Als er wordt gevraagd hoe ik een bepaald probleem heb opgelost, hoe specifiek moet ik dan zijn?

Wees zo expliciet mogelijk in de antwoorden die je geeft. Als je bij je vorige bedrijf een bepaald probleem hebt opgelost, leg dan uit hoe je het hebt opgelost. Het bedrijf weet zo direct waar je capaciteiten liggen.

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief