Cv-voorbeeld voor de commerciële sector

Als u gepassioneerd, ambitieus en gemotiveerd bent, heeft u ongetwijfeld een carrière in de verkoop overwogen. In dit artikel bekijken wij enkele tips om het perfecte cv op te stellen en enkele specifieke cv-voorbeelden uit de commerciële sector waarmee u uw gedroomde baan in de verkoop binnen kunt halen.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Maar ten eerste, waarom zou u om te beginnen een carrière in de commerciële sector ambiëren? Wel, niet alleen kan werken in de verkoop de moeite waard zijn - zowel emotioneel als financieel - er zijn nog een aantal andere voordelen aan werken in deze boeiende sector.

Verkopers, managers en assistenten zijn vaak erg gewild, zelfs in tijden van economische recessie. Dat komt omdat elk bedrijf weet dat het moet verkopen om rendabel te blijven. Dus zelfs als zij op andere gebieden in hun budget moeten bezuinigen, weten zij dat zij hun verkoopteam nodig hebben om de zaak draaiende te houden.

En in goede tijden zoeken ondernemers naar manieren waarop zij hun bedrijf kunnen uitbreiden en laten groeien. Dat kunnen zij echter niet doen zonder gepassioneerde verkopers om hun producten en diensten te promoten.

Enkele van de functies in de commerciële sector die u vaak tegenkomt, zijn verkoper, verkoopmedewerker, sales manager, accountmanager, of zelfs contactcenter medewerker.

Er zijn ook enorm veel verschillende segmenten waarin verkopers kunnen werken - van tweedehands auto's tot luxe jachten, van software tot horeca, van de bouw tot cosmetica en alles daartussenin. Dit geeft u de mogelijkheid om een vakgebied te kiezen dat u echt interesseert en boeit.

In welke bedrijfstak u ook werkzaam bent, wij zullen u tonen hoe u de aandacht van elke aanwervende manager kunt trekken met geweldige cv’s voor de commerciële sector waardoor ze uw naam bovenaan de stapel zullen leggen!

Wij behandelen alles wat u moet weten om verder te komen op het pad van uw carrière in de commerciële sector: van tips voor uw sollicitatiebrief en het doel van uw cv, hoe u uw werkervaring/werkverleden het best opsomt, hoe u uw verkoopvaardigheden en verkoopprestaties onder de aandacht brengt en tenslotte hoe u de juiste opmaak voor uw cv bepaalt.

Hoe schrijft u een geweldige cv voor de commerciële sector?

Er zijn verschillende belangrijke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het schrijven van cv's voor de commerciële sector. Enkele van de belangrijkste zijn:

 • Gebruik terminologie die geschikt is voor de sector en overtuigingskracht heeft.
 • Eventuele werkervaring in de commerciële sector benadrukken.
 • Aantonen dat u de juiste kennis en opleiding voor de functie hebt.
 • De juiste opmaak, lengte en lay-out van uw cv kiezen.

In dit artikel bespreken wij al deze aspecten in detail en geven wij u zelfs een goede template voor een cv in de commerciële sector om u op weg te helpen.

Laten we er maar meteen aan beginnen!

Gebruik de juiste terminologie in uw cv als verkoper

Elke bedrijfstak heeft zijn eigen terminologie en dat geldt ook voor functies in de commerciële sector. Het gebruik van specifieke verkooptermen en vakjargon in uw cv is een goede manier om meteen uw geloofwaardigheid en vaardigheden te tonen.

Gebruik taal die assertief en overtuigend is. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen dat u "de verkoop met 15% heeft helpen verhogen", maakt u uw punt duidelijk door iets te zeggen als: "zorgde voor een drastische stijging van 15% in de verkoop".

Behalve dat uw vaardigheden beter tot hun recht komen, laat dit taalgebruik de lezer ook zien dat u een doorzetter bent en graag wilt slagen.

Bovendien, hoe gaat u hun producten verkopen als u uzelf niet kunt verkopen?

Een andere doeltreffende tactiek is het soort taal dat recruiters gebruiken zorgvuldig te bestuderen, zodat u zich daaraan kunt spiegelen. Bekijk zoveel mogelijk vacatures in de sector waarin u geïnteresseerd bent.

Noteer veelgebruikte zinnen en de toon die recruiters en aanwervende managers gewoonlijk hanteren. Lees uw cv nog eens door voordat u uw sollicitatie verstuurt en zorg ervoor dat u soortgelijke bewoordingen gebruikt.

Cv voorbeeld voor de commerciële sector

Voorbeelden

Hier zijn enkele zinnen, termen en vaardigheden die nuttig zijn om in uw cv voor verkoop te gebruiken:

 • Zeer gemotiveerd
 • Return on investment
 • Het genereren van leads
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden
 • Vermogen om een verkoop te sluiten
 • Talent voor het bevorderen van zakelijke relaties
 • Accountbeheer
 • Probleemoplossend vermogen
 • Doelgericht zijn
 • Initiatief kunnen nemen
 • Forecasting
 • Oog voor detail
 • Goed in zowel klantenwerving als klantbehoud
 • Netwerken
 • Verkoop management
 • Bewezen verkoop record (geef statistieken en cijfers waar mogelijk)
 • Ambitieus en gedreven
 • Onderhandelen
 • Teamspeler
 • Tijdbeheer

Werkervaring

Nadat u indruk heeft gemaakt op uw potentiële werkgever met uw overtuigende taalgebruik en indrukwekkende vaardigheden, moet u nu bewijzen dat u over de nodige kwaliteiten beschikt om dat te ondersteunen!

Ook al heeft u slechts een deeltijdse baan in de verkoop of een stage gelopen, als u aantoont dat u op zijn minst enige ervaring heeft, onderscheidt u zich van sollicitanten die dat niet hebben.

En voor leidinggevende functies geldt: als u kunt aantonen dat u ervaring hebt in precies die competenties die de werkgever zoekt, zal meteen de focus op u liggen.

Wanneer u uw voorgaande functies opsomt, is het gebruikelijk om uw meest recente functie bovenaan te zetten en daarna chronologisch terug te gaan. Maar als één van uw functies bijzonder relevant was voor de functie waarvoor u solliciteert, kunt u die gerust eerst vermelden.

Als u bijvoorbeeld solliciteert voor een baan bij een bedrijf dat software verkoopt en u heeft voor een softwarebedrijf gewerkt voordat u uw huidige functie aanvaardde dan is het zinvol om eerst uw meest relevante ervaring te belichten.

Voorbeelden

Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van werkervaring die u in uw cv voor verkoop kunt opnemen, ongeacht hoe lang u al werkt.

Voor junior functies:

 • Een stage bij een verkoop- of marketingbureau. (Benadruk eventuele verkoop gerelateerde taken die u verrichtte, zoals cold calling of accountbeheer).
 • Een deeltijdse verkoopfunctie na uw schooluren. (Al is het maar de verkoop van zonnebrillen in de kiosk in het winkelcentrum).
 • Fondsenwerving voor een liefdadigheidsinstelling of een goed doel. (Dit is bij wijze van spreken nog steeds verkoop, want u vraagt de mensen om geld te geven).
 • Een bedrijfje, website, of bijverdienste dat u startte. (Zelfs limonadekraampjes zijn geldig!)
Cv voorbeeld voor de commerciële sector

Voor senior functies:

 • Vertel over verkoopdoelstellingen of streefcijfers die u heeft behaald - of nog beter, overtroffen.
 • Vermeld alle belangrijke verwezenlijkingen, zoals het binnenhalen van een grote klant die het bedrijf al jaren op het oog had.
 • Geef waar mogelijk financiële cijfers - hoeveel winst of hogere inkomsten heeft het bedrijf waarvoor u werkte precies behaald als gevolg van uw inspanningen? Hoeveel nieuwe leads heeft u weten te verwerven?
 • Vermeld alle vaardigheden die u verworven heeft door bij het bedrijf te werken. Als u bijvoorbeeld softwarepakketten verkocht waarbij u kon kiezen uit een basis en een premium optie, dan zou u kunnen vermelden dat u de kunst van het upsellen aan de klant beheerste.

Lees ook hier altijd de vacature opnieuw en neem de tijd om uw cv aan te passen aan de vaardigheden en ervaring die de werkgever in zijn verkooppersoneel zoekt. Als ze bijvoorbeeld vermelden dat de kandidaat goed onder druk moet kunnen presteren, benadruk dan alle functies waarin u onder hoge druk stond en waarin u succesvol was.

U kunt dit op uw cv zelf doen, of als onderdeel van uw sollicitatiebrief. Bekijk zeker ons cv-voorbeeld aan het eind van dit artikel.

Opleiding en training

Hoewel voor banen in de commerciële sector gewoonlijk geen specifieke hogere opleiding vereist is, zullen werkgevers zeker onder de indruk zijn van elke specifieke opleiding voor de commerciële sector die u op eigen initiatief hebt gevolgd. Een goed voorbeeld zijn korte cursussen in verschillende verkooptechnieken en -methodologieën die u online gevolgd hebt.

Het is ook goed om de opleiding die u op het werk gekregen heeft erbij te vermelden, zoals het leren gebruiken van een CRM-tool of een opleidingsdag over de beste technieken om klantenservice te verlenen.

Voorbeelden

 • Een online cursus voltooid in de verkoop methodologieën SPIN en SNAP. (Geef aan waar u de cursus gevolgd heeft en liefst een link naar een eventuele certificering die u gekregen heeft).
 • Een seminar of TED Talk bijgewoond van een vooraanstaand expert in de verkoop. (Geef hun naam en achtergrondinformatie.)
 • Voltooide geavanceerde in-house training over Salesforce en LinkedIn Sales Navigator.
 • Uitgebreide ervaring met HubSpot CRM en Microsoft Dynamics CRM.

Wat is de beste opmaak, lengte en lay-out voor een cv voor de commerciële sector?

Ten slotte is het van cruciaal belang dat uw cv snel en gemakkelijk te lezen is. Recruiters en werkgevers ontvangen vaak veel cv's en zij hebben niet de tijd om elke regel te analyseren.

Hier zijn enkele belangrijke aanwijzingen voor de opmaak van uw cv voor de commerciële sector:

 • Beperk de inhoud tot één pagina . Dit klinkt misschien lastig, maar de meeste moderne opmaakmodellen van cv's maken dit eigenlijk heel eenvoudig. Als richtlijn geldt dat werkervaring van tien jaar geleden of ouder weggelaten kan worden - tenzij die natuurlijk bijzonder relevant is voor de functie waarvoor u solliciteert.

  U hoeft ook geen informatie te vermelden die gewoon niet nuttig is voor de persoon die ze leest. Zij zullen waarschijnlijk wel aannemen dat u weet hoe u een computer moet gebruiken, net als dat zij niet hoeven te weten naar welke lagere school u geweest bent.

 • Gebruik een moderne lay-out . Eén van de redenen waarom cv's vroeger zo lang waren, is dat de traditionele manier van opmaak (eigenlijk als een opstel) de beschikbare ruimte op de bladzijde niet optimaal benutte.

  Daarom worden bij een moderne opmaak uw persoonlijke gegevens gewoonlijk in een smalle kolom aan de linkerkant van de bladzijde ondergebracht (dit omvat uw opleiding, vaardigheden en referenties) en uw werkervaring in een iets bredere kolom aan de rechterkant. Omdat deze opmaak de secties in mooie, overzichtelijke vakjes verdeelt, is het voor de werkgever heel gemakkelijk om de bladzijde te scannen op zoek naar de details die hij nodig heeft.

 • Vermeld uw werkervaring van recent naar oud . U wilt dat uw cv in het oog springt, dus beginnen met dat weekendbaantje dat u op de middelbare school had is geen goed idee. U kunt het beste beginnen met uw huidige of recentste functie en zo teruggaan in de tijd als u het over uw werkervaring hebt.

Een andere nuttige tactiek voor uw cv als verkoper is om complexe concepten op te splitsen met behulp van opsommingstekens.

Cv voorbeeld voor de commerciële sector

Cv-voorbeelden voor de professionele verkoper

Om dit proces voor u te vereenvoudigen, hebben wij een paar voorbeelden van een geweldig cv voor verkoop samengesteld om u op weg te helpen!

Raadpleeg onze cv-voorbeelden

Raadpleeg onze cv-templates

Dit cv-voorbeeld zou u moeten ontlasten van al het gedoe om uw cv op de juiste manier op te maken en bovendien zou het u enkele interessante mogelijkheden moeten geven om uit te kiezen, zodat u een stijl kunt kiezen die bij uw persoonlijkheid past.

Nog steeds nieuwsgierig? Bekijk onze FAQ over cv's voor de commerciële sector hieronder.

FAQ

Wat is een goed carrièredoel om te vermelden in een cv voor de commerciële sector?

Afhankelijk van de cv-template voor de commerciële sector die u kiest, zult u waarschijnlijk aangemoedigd worden om een carrière- of cv-doelstelling te vermelden. Zo kunnen recruiters in één oogopslag zien of uw professionele doelstellingen en die van het bedrijf op elkaar afgestemd zijn.

Hier zijn enkele tips voor het opstellen van uw doelstelling in uw cv voor de commerciële sector:

 • Wees eerlijk. Ga eens na welke carrière u echt ambieert. Zoekt u een baan die u zal uitdagen of bent u meer geïnteresseerd om op een pad te komen dat u zal klaarstomen voor promotie? Als uw doelstelling oprecht klinkt, zullen werkgevers dat opmerken.
 • Kijk op welke punten uw doelstellingen en die van het bedrijf elkaar overlappen. Bedenk wat het bedrijf verwacht van hun ideale kandidaat of verkoper. Er staan waarschijnlijk aanwijzingen in de vacature, maar de meeste bedrijven zoeken verkopers die hun winst kunnen opvoeren en nieuwe klanten en leads kunnen binnenbrengen.
Cv voorbeeld voor de commerciële sector

Wat zijn de beste vaardigheden om op een cv voor de commerciële sector te vermelden? Wat moet ik in mijn cv voor de commerciële sector schrijven?

Veel van de vaardigheden die nodig zijn om succesvol te zijn in de verkoop draaien om het vermogen om een band op te bouwen met potentiële klanten. Dit betekent dat het een goed idee is om sociale vaardigheden en communicatieve vaardigheden in uw cv voor de commerciële sector te benadrukken. Bijvoorbeeld:

 • Actief luisteren
 • Emotionele intelligentie en empathie
 • Vermogen om een gemeenschappelijke basis te vinden met mensen van verschillende culturen en achtergronden

U wilt ook aantonen dat u de juiste eigenschappen bezit om een verkoop tot een goed einde te brengen:

 • Gedreven en gemotiveerd
 • In staat om initiatief te nemen en te improviseren
 • Bekwaam in zowel cold calling als in het afsluiten van contracten
 • IJverig en toegewijd om door te zetten

Vereisen banen in de commerciële sector veel werkervaring? Wat zijn voorbeelden van verkoopervaring?

Dit hangt sterk af van het soort verkoopfunctie waarvoor u solliciteert, maar het goede nieuws is dat junior verkoopfuncties vaak niet veel werkervaring vereisen. Als u een deeltijdse baan in de detailhandel heeft gehad of een stage in de verkoop heeft gelopen, moet u zich vrij gemakkelijk kunnen opwerken.

Voor senior functies, zoals sales manager of hoofd van de regionale verkoop, zijn natuurlijk meer ervaring en een bewezen staat van dienst nodig.

Hoe uzelf te verkopen in een cv?

Hier zijn enkele van onze beste tips om uitgenodigd te worden voor een gesprek en een kans te maken op uw droombaan:

 • Wees concreet en geef cijfers waar mogelijk. Zeggen dat u de verkoop van een bepaald product hebt verhoogd is één ding, maar dat kunnen staven met een cijfer of percentage heeft veel meer effect. Als u momenteel nog in een verkoopfunctie werkt, neem dan uw verslagen nog eens door en begin wat statistieken voor uw cv samen te stellen.
 • Wees overtuigend. Verkopers moeten betrokken en interessant zijn, dus laat dit aspect van uw persoonlijkheid doorschijnen in uw cv. Dit is uw kans om uw potentiële werkgever te tonen dat u de taal van de verkoop beheerst.
 • Doe onderzoek. Voordat u uw cv verstuurt, moet u het bedrijf eens opzoeken met behulp van google. Zo kunt u zien waar er raakvlakken zijn met uw werkervaringen of opleidingen zodat u duidelijk kunt maken waarom u geschikt bent voor de baan.

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief