Voorbeeld CV verpleegkundige | Voorbeelden, sjablonen en schrijftips om te slagen

Een verpleegkundige cv benadrukt je relevante werkervaring en je opleiding. Je wilt door middel van jouw kwalificaties de werkgever overtuigen om jou aan te nemen of om je uit te nodigen voor een gesprek.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

CV voorbeeld verpleegkundige

Eslem Kaya
Breedstraat 24
2181 HU, Leiden 
kayaeslem@voorbeeld.com
06-12345678

Samenvatting

Ik ben een enthousiaste, toegewijde verpleegkundige, met oog voor nauwkeurigheid. Ik heb de afgelopen vijf jaren gewerkt als verpleegkundige. Als verpleegkundige ben je meer dan iemand die de medische handelingen uitvoert. Je kan echt het verschil maken voor de patiënt door hen de tijd te gunnen. In verband met de recentelijk geboorte van mijn eerste kind, zoek ik een vast dienstverband.

Werkervaring

Verpleegkundige IG
Juli 2018 - Mei 2021
Zusters voor elkaar, thuiszorgorganisatie

Thuiszorg organisatie voor kwetsbare vrouwen, waar we mensen thuis de zorg gaven die nodig was. De behandeling werd op maat gemaakt, waarbij ik vooral patiënten kreeg die geen Nederlands spraken. Patiënten werden op locatie bezocht en naast de geplande handelingen, gaf ik ook mentale ondersteuning aan de vrouwen die daar behoefte aan hadden.

Verpleegkundige IG
Oktober 2016 - Mei 2018
Erasmus MC

Taken bestonden onder andere uit het verstrekken van medicatie, het afstemmen van behandelingstrajecten met de patiënt, de patiënten ondersteunen en de bevoegde medische handelingen uitvoeren.

Opleiding

HBO verpleegkunde
Augustus 2012 - Augustus 2016
Hogeschool Utrecht

Extracurriculaire activiteiten

Talen en certificaten
BHV (geldig tot oktober 2024)
Talen: Nederlands (moedertaal), Turks (moedertaal), Engels (goed)

Als verpleegkundige kun je verschillende specialisaties hebben. Deze wil je goed onder de aandacht brengen, maar hoe kun je dit het beste aanpakken? Een goed eigen cv schrijven is een kunst op zich, maar met onze gids en tips kom je al een heel eind.

In dit artikel laten we een verpleegkundige voorbeeld cv zien, leggen we uit hoe jij zelf begint met het schrijven ervan en hoe jij jouw ervaringen en opleiding het beste kunt laten zien. Daarnaast geven we advies over een goede lay-out om te volgen.

Als verpleegkundige maakt het niet zo veel uit of je universitair geschoold bent, of dat je HBO of MBO hebt gedaan. Het salaris ligt redelijk dicht bij elkaar. Als universitair opgeleid verpleegkundige verdien je gemiddeld € 3.375,- per maand. Als HBO verpleegkundige verdien je wat minder met € 3245,- per maand. Als MBO verpleegkundige krijg je € 3235,- per maand.

Functietarieven en salarissen voor verpleegkundigen

Als verpleegkundige hangt je salaris erg af van je opleiding, werkervaring en je specialisatie . Als IC € 3430,- per maand of ambulanceverpleegkundige verdien je € 3470,- per maand. Minder goed betaalde verpleegkundige banen zijn bijvoorbeeld verpleegkundige individuele gezondheidszorg (verzorgende IG), waarbij je € 2510,- per maand verdient of recoveryverpleegkundige, die per maand € 2.985,- verdient.

Hoe schrijf je een verpleegsters-CV

Je cv heeft eigenlijk maar één doel, iemand overtuigen dat jij een geschikte kandidaat bent voor de functie. Je wilt aangenomen worden voor de baan of je wilt uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek . Een goed verzorgd cv met een duidelijke structuur is daarbij belangrijk. Een goede structuur is belangrijk, want zo weten werkgevers gelijk wat ze moeten verwachten en kunnen ze sneller een keuze maken. De onderstaande lay-out is handig om aan te houden, maar op onze site zijn ook veel andere mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Om meer voorbeelden te zien, klik je op de link.

📌 Tip: Controleer even je social media voordat je gaat solliciteren. Als verpleegkundige doe je een sociaal beroep, waarbij je veel contact hebt met de patiënten. Het is daarom van belang dat je vooraf controleert wat je in het verleden allemaal online hebt gezet. Een eenvoudige oplossing is om je accounts af te schermen, zodat niet iedereen kan zien wat je allemaal geplaatst hebt.

De lay-out

De beste volgorde is om je cv volgens de onderstaande manier op te bouwen. Werkgevers weten dan namelijk direct waar ze aan toe zijn.

 • Koptekst
 • Contactinformatie/Personalia
 • Samenvatting
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden
 • Extracurriculaire activiteiten
📌 Tip: Probeer je cv niet te lang te maken. Beperk het tot één of twee kantjes met relevante informatie. Als het meer is dan dat, dan staat er teveel informatie op en zal je iets moeten schrappen. Overbodige informatie, zoals je basisschool of middelbare school kun je overslaan. Dit is voor je werkgever niet relevant.

cv verpleegkundige

Opmaak en structuur voor je CV

Als jij je cv goed schrijft, dan kan de werkgever eenvoudig de keuze maken of jij een geschikte kandidaat bent. Het is daarom belangrijk dat alle informatie helder en overzichtelijk wordt gepresenteerd. Gebruik daarom een goed lettertype, zoals Calibri, Times New Roman, Cambria, of Arial. Een lettergrootte van 10, 11, 12 leest het fijnste. Pas je cv altijd aan op de vacature waarop je reageert.

 • Het meest makkelijke is als je een cv schrijft met een omgekeerd chronologische volgorde. Je begint met je meest recente werkervaring en werkt dan terug verder naar het verleden. Voor je opleiding doe je dan hetzelfde. Je benoemt als eerste je hoogst behaalde opleiding en schrijft dan over andere ervaringen. Als je twijfelt over welk template je moet gebruiken, dan is dit de beste optie.
 • Met een functioneel cv leg je de nadruk op je vaardigheden en de prestaties die je hebt behaald. De nadruk ligt dan minder op je opleiding. Dit kan bijvoorbeeld als je behaalde prestaties belangrijker zijn dan de opleiding die je hebt voltooid.
 • Het is ook mogelijk om een combinatie van allebei te doen. In dat geval gebruik jij je werkervaring om je kwaliteiten te bevestigen. Op deze manier kun je beide aspecten van je arbeidsverleden naar voren laten komen.

Koptekst en contactinformatie

Bij de koptekst of titel vermeld je alleen je naam en eventueel schrijf je nog de woorden cv of curriculum vitae. Vervolgens zet je bij de contactinformatie alle relevante mogelijkheden om met je in contact te komen. Dit zijn in ieder geval je telefoonnummer, je e-mailadres. Als je LinkedIn hebt, dan kun je dit toevoegen.

GOED
Tuana Yilmaz

Beatrixstraat 72

6291 AX, Enschede

tuanayilmaz@ voorbeeld.com

06-12345678


SLECHT
Tuana

Beatrixstraat 72

6291 AX, Enschede

06-12345678


In het goede voorbeeld zijn de contactgegevens netjes opgeschreven en bevatten ze niet meer informatie dan nodig. Bij het slechte voorbeeld is er geen achternaam vermeld en geen e-mailadres. Als verpleegkundige zul je zorgvuldig moeten werken. Het is belangrijk dat je daarom je cv ook netjes en zorgvuldig opstelt. Een slecht geschreven cv geeft de werkgever een slechte indruk van jezelf. Als werknemer in de zorg heb je waarschijnlijk een BIG registratie. Deze kun je vermelden, zodat de werkgever of recruiter dit direct kan controleren, maar het is niet nodig.

📌 Tip: Vind je het lastig om je cv foutloos te schrijven? Je kan het laten controleren door een vriend of kennis, maar wij hebben ook een spellingchecker, die je kan gebruiken.

Als verpleegkundige heb je een representatieve functie. Het is daarom goed om een foto aan je cv toe te voegen. Je uitstraling is belangrijk, zeker voor de patiënten. Voeg daarom een professionele foto toe aan je cv. Gebruik geen vakantiefoto’s of foto’s van het uitgaan. Deze hebben geen professionele uitstraling.

Ervaring: het fundament van je verpleegkundige cv

Als verpleegkundige is het belangrijk om je werkervaring duidelijk te vermelden. Het kan zijn dat de functie waarop je solliciteert aansluit bij eerdere werkervaring die je hebt gehad, dus zorg ervoor dat je bij het schrijven van je cv je altijd let op wat er in de vacature gevraagd wordt en waar ze naar op zoek zijn. Het is zeer waarschijnlijk dat je iedere keer je cv zal moeten aanpassen aan de vacature.

Voorbeeld 1:

Hoofdverpleegkundige, oncologie

Maart 2018 - Juli 2021

AMC Amsterdam

Werkte op de afdeling oncologie, mijn taken bestonden onder andere uit het uitvoeren van administratieve taken en het verzorgen van de terminale of palliatieve patiënten. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor het waarborgen van hoogwaardige zorg op alle mogelijke manieren, van het zorgen tot een goed inwerkprogramma, tot het doorvoeren van vernieuwingen.


Voorbeeld 2:

SEH-verpleegkundige

Februari 2013 - Januari 2019

Erasmus MC

Als SEH verpleegkundige verleende ik acute, spoedeisende zorg aan zowel volwassenen als kinderen. Daarnaast vormde ik het aanspreekpunt voor naasten en de patiënt, en moesten wij zorgen voor een goede samenwerking tussen de collega’s.


cv verpleegkundige

En als je geen ervaring hebt...

Als je geen ervaring hebt, dan kun je ervaringen uit je opleiding vermelden. Bijvoorbeeld de stages die je hebt gedaan en waar je die hebt gedaan. Een andere mogelijkheid is om een relevante bijbaan te vermelden als je die hebt gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een bijbaan in een ziekenhuis of in een verzorgingscentrum. Ook al waren de werkzaamheden niet direct relevant voor je huidige functie, als je al in de werkomgeving hebt gewerkt waar je wil solliciteren, heb je een voorsprong op andere kandidaten.

Horecamedewerker

September 2018 - Juli 2019

LUMC

Als horecamedewerker verzorgde ik de drankjes en het eten dat wij in het personeelsrestaurant serveerden. Dit deden we volgens het FIFO principe, waarmee ik al bekend ben. Soms boden wij ook een luisterend oor voor personeel dat het nodig had of maakten wij een praatje met patiënten die daar behoefte aan hadden.


Opleiding: hoe vermeldt jij je opleiding het beste

Als verpleegkundige heb je vaak een geschikte opleiding op het HBO of MBO hebt afgerond. Benoem deze dus ook altijd, want dit geeft aan dat je gekwalificeerd bent voor de functie waarop je reageert.

Voorbeeld 1:

MBO verpleegkunde

September 2014 - Februari 2019

ROC Utrecht


Voorbeeld 2:

HBO verpleegkunde

Augustus 2016 - Juli 2020

HAN


Beste vaardigheden voor het verpleegkundig CV

Als verpleegkundige zijn je vaardigheden belangrijk. Ben je gekwalificeerd om bepaalde handelingen uit te voeren of heb je ervaring met bepaalde systemen of apparaten?

 • Zelfstandig zorgplannen opstellen op basis van klinische redenatie
 • Bekend met de basisprincipes van anatomie, farmacologie
 • Inschatten van complexe zorgsituaties en het kiezen van bijpassende interventies
 • Zelfstandig voorbehouden handelingen uitvoeren, op basis van behaalde bevoegdheid
 • Bekend met privacy wetgeving, hygiënemaatregelen, en persoonlijke verzorging
 • Vaardig met de programma’s @Health en Afas Zorg en Welzijn
 • Onderdeel van een multidisciplinair team
 • Medicatie verstrekt en behandelaar assisteren bij medische handelingen

Goede eigenschappen

Dit zijn wenselijke eigenschappen om te hebben, die iets over jou als persoon vertellen. Kijk eens wat er allemaal genoemd is en bedenk daarvan welke op jou van toepassing zouden kunnen zijn. Heb je nog andere kwaliteiten? Benoem die dan ook.

 • Empathie
 • Stressbestendig
 • Sterke communicatievaardigheden
 • Kalm
 • Goede conditie
 • Flexibel
 • Oog voor detail
 • Probleemoplossend vermogen
cv verpleegkundige

Professionele samenvatting: het visitekaartje van je CV

In de samenvatting introduceer je jezelf kort. De werkgever of recruiter moet snel een keuze maken om te bepalen of jij wordt uitgenodigd voor een gesprek of niet. Je wilt dat de toekomstige werkgever een goed beeld van je heeft. Laat dus in een samenvatting al je goede kanten zien .

GOED
Ik ben een enthousiaste en toegewijde verpleegkundige. Ik heb in 2012 mijn HBO opleiding afgerond en ben daarna gaan werken bij het Maastricht UMC+. Daar heb ik met met veel plezier 8 jaar gewerkt, maar nu ben ik toe aan een nieuwe uitdaging.Ik heb daar onder andere geleerd om effectief te communiceren met zowel collega’s van andere afdelingen als met de patiënten en familieleden. Dit kon door bijvoorbeeld een luisterend oor te bieden wanneer dat nodig was. Ik ben leergierig ingesteld en zou mij graag verder ontwikkelen.

SLECHT
Ik ben een nauwkeurige verpleegkundige. Ik werkte hiervoor bij het UMC Groningen, waar ik op verschillende afdelingen heb gewerkt. Ik ben daar uiteindelijk in 2020 ontslagen, maar dat was niet mijn schuld. Als de afdelingshoofden nou eens naar mij luisterden, dan was het helemaal niet zo’n probleem geweest. Nu moet ik op zoek naar een nieuwe baan.

In het goede voorbeeld komt deze persoon over als een goede werknemer en een fijne collega. In het slechte voorbeeld komt de schrijver niet zo goed uit de verf. Ze is negatief over haar vorige werkgever en ze komt ontzettend eigenwijs over. Zij zal niet uitgenodigd worden voor een gesprek, terwijl de eerste persoon dat wel zal worden.

Extra secties voor een verpleegkundige CV

Mocht je bepaalde andere belangrijke kwalificaties hebben, dan is het goed om deze altijd te vermelden. Denk bijvoorbeeld aan andere talen die je spreekt. In het ziekenhuis krijg je waarschijnlijk te maken met mensen die de Nederlandse taal niet goed spreken. Als jij deze taal wel vaardig bent, heb je een voorsprong op andere kandidaten!

Computervaardigheden en diploma's

Alle diploma’s die je bij je vorige werk hebt gehaald, kun je vermelden. Deze geven aan welke kennis jij nog meer bezit of welke cursussen jij succesvol hebt doorlopen.

Cursus AVG en Privacy training - zorgmedewerkers

E-learning Privacy Awareness


Talen

 • Italiaans - vloeiend
 • Nederlands - moedertaal
 • Arabisch - moedertaal
 • Frans - goed
 • Engels - matig

Extracurriculaire activiteiten

Mocht je andere ervaringen hebben, of bepaalde dingen over jezelf graag willen delen, dan kun je die onderaan je cv vermelden.Denk bijvoorbeeld aan een wereldreis of aan vrijwilligerswerk. Deze zijn niet direct relevant voor de werkgever, maar vertellen wel iets over jezelf.

Tips om je verpleegkundige CV te optimaliseren

Hierboven hebben we uitgelegd hoe jij je verpleegkundige cv kan schrijven. Toch zijn er enkele tips die we je zouden willen meegeven. Deze zijn hieronder vermeld.

Moet je voor de functie waarop je solliciteert bij patiënten thuis langs? Zet dan altijd je rijbewijs in je cv.

Gebruik een serieus e-mailadres. Misschien was het grappig op de middelbare school om dit e-mailadres te gebruiken, maar nu niet meer.

Zorg dat je specialisatie duidelijk zichtbaar is.

cv verpleegkundige

Samenvatting: schrijf het perfecte CV voor een job in de verpleegkunde

In het artikel hebben we dus uitgelegd hoe jij je verpleegkundige cv kan schrijven. Het is behoorlijk veel informatie, dus daarom hebben we het hieronder kort voor je samengevat.

 • Zorg dat bovenaan je cv je naam staat en relevante personalia.
 • Geef in de samenvatting kort aan wie je bent en wat je allemaal kan. Beperk dit tot enkele zinnen.
 • Vermeld in de werkervaring alle relevante ervaringen die je hebt. Benoem ook eventuele verantwoordelijkheden die je hebt.
 • Benoem je hoogst behaalde opleiding. Zorg dat je opleiding duidelijk zichtbaar is. Het is niet nodig je middelbare school en basisschool te vermelden.
 • Vermeld alle diploma’s en certificaten die je hebt behaald. Laat hier ook alle vaardigheden terugkomen die je niet elders kon benoemen.
 • Tot slot, kun je extracurriculaire activiteiten vermelden. Als je niet weet wat je hier moet invullen, dan kun je dit ook leeg laten. Dan heb je meer ruimte voor de andere onderdelen.

Vul uw CV aan met een begeleidende brief

Om je cv extra kracht bij te zetten, kun je een begeleidende brief toevoegen aan je cv. Deze sollicitatiebrief laat zien dat jij je verdiept hebt in de vacature en dat je serieus hebt nagedacht over de functie. Werkgevers waarderen dit altijd. In de begeleidende brief leg je uit waarom jij een geschikte kandidaat bent voor de functie en laat jij je enthousiasme duidelijk terugkomen. Wil je hulp bij het schrijven van zo’n brief? Kijk dan op onze site!

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief