Cv verkoper | Zo maak je een sterk cv als verkoper

Online shoppen wordt steeds populairder. Je ziet dan ook geregeld vertrouwende winkelketens uit het straatbeeld verdwijnen. Toch gaan vele mensen nog steeds graag naar een fysieke winkel toe.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Voorbeeld cv verkoper

Personalia:

Nadia de Weert
Boslaan 2
1234AB Haarlem
nadiadeweert@email.com
06-12345678
Rijbewijs: BE

Cv-profiel

Enthousiaste verkoper op zoek naar een nieuwe, uitdagende functie in een dynamische omgeving. Al vijf jaar lang is mijn doel het overtreffen van de gestelde verkoopdoelstellingen. Mede dankzij mijn diepgaande vakkennis en mijn sterke sociale vaardigheden ben ik in staat goede relaties op te bouwen met zowel leveranciers als collega’s en klanten. Tijdens het kopen en verkopen houd ik altijd rekening met de emotionele en menselijke aspecten rondom het verkoopproces. Naast het verder ontwikkelen van deze kwaliteiten, hoop ik mijn nieuwe functie ook aan mijn leiderschapsvaardigheden te kunnen werken.

Werkervaring

Zelfstandig verkoper, bedrijf X
Jan 2017 - heden

 •  zorg dragen over de winkelindeling en klantbeleving
 •  maken van planningen
 •  uitvoeren van administratieve werkzaamheden, zoals het bijhouden van de voorraad en het plaatsen van bestellingen
 •  signaleren van knelpunten en voorstellen van verbeteringen

Opleidingen

September 2013 - Juni 2016 Verkoopspecialist (BBL / niveau 3), ROC Friese Poort
September 2011 - Juli 2013 Verkoper (BBL / niveau 2), ROC van Flevoland

Vaardigheden

 •  op de hoogte van de wensen van de klant en de huidige markt
 •  uitstekende overtuigingsvaardigheden
 •  goed inlevingsvermogen om zo passend advies te kunnen geven
 •  assertief, positief, enthousiast en klantvriendelijk
 •  kennis van Mpluskassa en Lightspeed

Talen

 •  Nederlands (moedertaal)
 •  Engels (vloeiend)
 •  Spaans (vloeiend)

Een winkel waar ze de producten kunnen voelen en zien. Het beroep verkoper is dan ook zeker niet aan uitsterven.

Heb jij een baan als verkoper op het oog? Dan wil je natuurlijk dat je sollicitatie opvalt. Naast een sterke sollicitatiebrief is het belangrijk dat je een professioneel verkoper cv schrijft. Hieronder ontdek je aan de hand van een aantal goede voorbeelden hoe een sterk verkoper cv is opgebouwd.

Met een cv, ook wel curriculum vitae genoemd, geef je je toekomstige werkgever een duidelijk beeld van jou en je kunnen. Je werkervaringen, opleidingen en vaardigheden krijgen allemaal een plekje op je cv. Hieronder vind je een voorbeeld cv verkoopmedewerker of verkoper: 👇

Wat kun je als verkoper verdienen?

Het salaris dat je als verkoper verdient, is sterk afhankelijk van de branche en de organisatie waarin je werkzaam bent. Grofweg genomen verdien je als verkoper tussen de € 1.500 en € 3.000 bruto per maand. Dit salaris is gebaseerd op een full-time werkweek (40 uur). Het gemiddelde salaris bedraagt 💰 € 2.250 per maand.

Handleiding voor het schrijven van een verkoper cv

Een verkoper verkoopt diensten of producten aan bedrijven of consumenten. Meestal uit naam van een bedrijf of een winkel. Sommige verkopers verkopen hun producten direct aan de consument, andere verkopers verkopen producten aan inkopers van bedrijven.

Verkopen kan zowel passief als actief. Verkoop je passief, dan verkoop je een product op initiatief van de consument. Verkoop je actief, dan verkoop je op basis van de verkoper(s). Een consument kan hierbij ongevraagd benaderd worden door de verkoper.

Hoe dan ook, je dient als verkoper te beschikken over een goede vakkennis om de consument te overtuigen jouw product te kopen. Je hebt een adviserende rol, maar voert daarnaast ook administratieve werkzaamheden uit. Zoals het in ontvangst nemen van een binnenkomend goed, het bestellen van nieuwe goeden en het bijhouden van de voorraad. Daarnaast zorg je ervoor dat het magazijn opgeruimd en netjes is. Ben je werkzaam in een winkel, dan zorg je ervoor dat de winkel aantrekkelijk en uitnodigend is ingericht.

Zoals je ziet, heb je als verkoper vele taken. Hoe je een potentiële werkgever overtuigd van het feit dat jij een echte duizendpoot bent? 👉 Met een professioneel verkoper cv natuurlijk!

Lay-out van een professioneel verkoper curriculum vitae

Een overtuigend cv begint met de juiste opmaak. Dat is immers het eerste dat een recruiter ziet. Daar recruiters vaak vele cv’s binnenkrijgen na het plaatsen van een vacature, hebben ze niet altijd de tijd om ieder cv zorgvuldig door te lezen. Het is dan ook belangrijk dat een lezer snel door je cv kan scannen. Vervolgens is het aan jou de taak om de aandacht van de lezer te trekken. Onderstaande onderdelen mogen niet op je cv ontbreken:

 • persoonsgegevens
 • cv-profiel
 • werkervaring
 • opleidingen
 • vaardigheden
 • talen
 • persoonlijke interesses (optioneel)
cv verkoper

Formaat en structuur van een professioneel verkoper curriculum vitae

Een chronologisch cv is het meest gebruikte cv-format. Ook als verkoper kun je het best dit format aanhouden. In een chronologisch cv leg je de nadruk op je werkervaring(en) en gevolgde opleiding(en). Deze zet je in een chronologische volgorde onder elkaar. Dit houdt in dat je begint met je meest recente werkervaring of opleidingen en je eerste baantje of opleiding onderaan komt te staan. Let daarnaast ook op de volgende punten: 👇

 • Richt je cv overzichtelijk in (een recruiter moet er doorheen kunnen scannen).
 • Maak gebruik van kopteksten en scheid deze van elkaar door middel van witregels.
 • Zorg ervoor dat je een duidelijk leesbaar lettertype gebruikt.
 • Voeg een professioneel ogende (pas)foto toe.
 • Kijk je cv nog een keer goed na alvorens deze te versturen.
 • Verstuur je cv altijd als pdf-bestand.
 • Zorg er voor dat de gekozen kleuren goed bij elkaar passen.
 • Maak gebruik van een rustige achtergrond.

Vermeld je persoonlijke gegevens

Je begint net als bij ieder ander cv met het vermelden van je persoonsgegevens. Je potentiële werkgever moet natuurlijk wel weten hoe hij of zij contact met je kan opnemen. Let er op dat je je correcte telefoonnummer en e-mailadres gebruikt. Het zou natuurlijk erg zonde zijn als je je droombaan misloopt omdat je telefoonnummer niet klopt. Je kunt er voor kiezen een linkje naar je LinkedIn-profiel toe te voegen, maar dit is niet per se nodig. De volgende gegevens krijgen een plekje bovenaan je cv:

 • je voor- en achternaam
 • je huisadres
 • je e-mailadres
 • je telefoonnummer
 • (optioneel) een linkje naar je LinkedIn-profiel
 • (indien van toepassing) je rijbewijs
Personalia:

Nadia de Weert

Boslaan 2

1234AB Haarlem

nadiadeweert@email.com

06-12345678

Rijbewijs: BE


cv verkoper

Rijbewijs

Moet je in je nieuwe functie als sales medewerker naar klanten toe rijden, dan is het uiteraard ook belangrijk om je vermelden of je een rijbewijs bezit. En zo ja, welke rijbewijzen dat zijn. Staat er in de vacature dat het regelmatig voorkomt dat je met een bus en aanhanger de weg op moet, dan is het natuurlijk wel zo fijn als je al over een BE-rijbewijs beschikt. 💡

Foto

Hoewel het toevoegen van een foto niet verplicht is, kan het wel erg waardevol zijn. Zeker als het een representatieve functie betreft, is het raadzaam een goede foto van jezelf toe te voegen. Bovendien houd je met een foto op je cv zelf de regie in handen over de foto die je toekomstige werkgever als eerst van je ziet. Vandaag de dag kun je er vrijwel zeker van zijn dat de recruiter online informatie over je opzoekt. Met een professionele foto op je cv heeft je toekomstige werkgever meteen een goed beeld van jou.

Wil je enkel op je kennis, vaardigheden en ervaringen beoordeeld worden, dan kun je ervoor kiezen de foto achterwege te laten.

⚠️ Tot slot: heb je geen representatieve foto, voeg dan helemaal geen foto toe. Je wilt natuurlijk geen verkeerde indruk van jezelf achterlaten.

Zo geef je je werkervaring(en) weer

Heb je al eerdere functies als verkoper bekleed, dan is het uiteraard belangrijk deze te vermelden. Maar, ook andere soorten werkervaringen kun je in je cv opnemen. Heb je bijvoorbeeld in een callcenter gewerkt? Telefonische verkoop of klantcontact; het is hoe dan ook een waardevolle ervaring. Je kunt hem dus zeker in je cv opnemen. Dit laat immers zien dat je goed om kunt gaan klanten. Alle baantjes die relevant zijn aan de functie hebben een meerwaarde.

Begin met je meest recente (bij)baantje en werk vervolgens naar je allereerste werkervaring toe. Bij iedere ervaring geef je een korte omschrijving van de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd.

Werkervaring

Zelfstandig verkoper, bedrijf X

Jan 2017 - heden

 • zorg dragen over de winkelindeling en klantbeleving
 • maken van planningen
 • uitvoeren van administratieve werkzaamheden, zoals het bijhouden van de voorraad en het plaatsen van bestellingen
 • signaleren van knelpunten en voorstellen van verbeteringen

Wat te doen als je geen ervaring hebt?

Ben je net afgestudeerd of heb je jezelf omgeschoold, dan heb je natuurlijk nog geen werkervaring als verkoper opgedaan. Niet getreurd, ook zonder relevante werkervaring kun je nog steeds een mooi cv voorleggen. Heb je een stage gelopen? Dan kun je het gedeelte werkervaring vervangen door het kopje ‘stage’. Ga dieper in op je vaardigheden en competenties.

✒️ Laat zien dat je over de benodigde kennis beschikt en geef aan de hand van een aantal voorbeelden aan dat je geschikt bent voor de functie.

Benoem je oppleiding(en)

Er komt ontzettend veel kijken bij het verkopen van producten of diensten. Het is een interessante, maar ook erg uitdagende baan. De meeste verkopers beschikken dan ook over een diploma. Er zijn meerdere opleidingen die je voorbereiden op de functie verkoper. Heb je een BBL-opleiding gevolgd, dan beschik je naast de nodige kennis ook nog over waardevolle werkervaring.

👉 Vermeld kort welke diploma’s je hebt behaald en waar. Je middelbare school diploma kun je achterwege laten. Begin met je meest recente opleiding en werk vervolgens naar je eerst gevolgde opleiding toe (indien van toepassing).

Opleidingen

September 2013 - Juni 2016 Verkoopspecialist (BOL / niveau 3), ROC Friese Poort

September 2011 - Juli 2013 Verkoper (BOL / niveau 2), ROC van Flevoland


cv verkoper

Laat je vaardigheden uitblinken

Als je in de verkoop werkt moet je over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Wat maakt jou een goede verkoper? Als verkoper is het belangrijk dat je goed kunt luisteren, je commercieel bent ingesteld en sociaal bent. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je over de nodige product- en vakkennis beschikt. Heb je de ambitie om als filiaalmanager aan de slag te gaan, dan is het belangrijk dat je goed kunt motiveren en de leiding durft te nemen. Bezit je bepaalde specifieke vaardigheden? Heb je bijvoorbeeld kennis van boekhoud- of kassasystemen? Vermeld ze! Dit soorten zaken geven je cv net dat beetje extra.

📌 Tip: Lees de vacature nog een keer over en benoem de vaardigheden die hierop aansluiten.

Vaardigheden
 • op de hoogte van de wensen van de klant en de huidige markt
 • uitstekende overtuigingsvaardigheden
 • goed inlevingsvermogen om zo passend advies te geven
 • assertief, positief, enthousiast en klantvriendelijk
 • kennis van Mpluskassa en Lightspeed

Belangrijke vaardigheden als verkoper

Met de juiste vaardigheden en wat oefening kan ook jij een prima verkoper worden. Veel van de benodigde vaardigheden kun je jezelf aanleren. Hieronder ontdek je naar welke vaardigheden werkgevers op zoek zijn in een verkoper: 👇

 • Luistervaardigheden: Je moet niet alleen goed kunnen praten, het minstens net zo belangrijk dat je in staat bent goed te luisteren. Aandachtig luisteren, doorvragen en pijnpunten kunnen identificeren. Eventuele bezwaren kun je met de achterhaalde informatie vervolgens gemakkelijker weerleggen.
 • Inlevingsvermogen: Wist je dat 70% van de consumenten een aankoopbeslissing maakt om een probleem op te lossen? Een goede verkoper speelt hierop in. Bekijk de wereld vanuit de bezwaren en behoeften van je doelgroep. Door je in te leven, toon je meer empathie. Hiermee onderscheid je je van je concurrenten.
 • To-the-point: Een goede verkoper draait nergens om heen. Je komt meteen ter zake, focust op de belangrijkste pijnpunten en vergeet de rest.
 • Communicatieve vaardigheden: Het is ontzettend belangrijk dat je goed kunt communiceren. Het grootste gedeelte van je baan bestaat immers uit praten. Je kunt ieder gesprek in de richting leiden die jij wilt, totdat je deal uiteindelijk gesloten is.
 • Overtuigen: Veel klanten proberen te onderhandelen over de prijs. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je goed kunt onderhandelen én overtuigen. Valt er niet te onderhandelen, dan focus je je op het wegnemen van bezwaren. Vindt je klant een programma te duur, geef dan aan hoeveel winst dit programma uiteindelijk gaat opleveren. Het aankopen van het programma is een investering, geen uitgave.
 • Flexibiliteit: Iedere verkoopsituatie en klant is anders. Een goede verkoper kan bij iedere klant een passende benadering gebruiken. Je moet kunnen inspelen op onverwachte situaties en gemakkelijk tussen verschillende taken kunnen wisselen.

Trek de aandacht met een pakkend cv-profiel

De meeste cv’s bestaan enkel uit een aantal opsommingen. Door een cv-profiel toe te voegen, maak je je cv persoonlijker. De lezer krijgt een beter beeld van jou als persoon, je kwaliteiten, vaardigheden en ambities. Je persoonlijk profiel is een lekker lopende tekst; je cv bevat immers al genoeg opsommingen. In drie tot zes regels beschrijf je wie je bent en waar je op zoek naar bent. Het is een mini-samenvatting over jou als persoon. Een goed cv-profiel is als volgt opgebouwd:

 • geschreven vanuit de ik-vorm
 • kort, maar krachtig
 • zegt wat over jou, je vaardigheden, kwaliteiten en ambities
 • sluit aan op de baan waar je naar solliciteert
 • is origineel en lekker leesbaar
GOED
Enthousiaste verkoper op zoek naar een nieuwe, uitdagende functie in een dynamische omgeving. Al vijf jaar lang is mijn doel het overtreffen van de gestelde verkoopdoelstellingen. Mede dankzij mijn diepgaande vakkennis en mijn sterke sociale vaardigheden ben ik in staat goede relaties op te bouwen met zowel leveranciers als collega’s en klanten. Tijdens het kopen en verkopen houd ik altijd rekening met de emotionele en menselijke aspecten rondom het verkoopproces. Naast het verder ontwikkelen van deze kwaliteiten, hoop ik mijn nieuwe functie ook aan mijn leiderschapsvaardigheden te kunnen werken.

SLECHT
Ik heb vijf jaar ervaring als verkoper. Ik bezit diepgaande kennis en heb uitstekende commerciële vaardigheden. Ik denk dat ik erg geschikt ben voor de functie en wil graag leiding leren geven. Ik kan per direct beginnen.

Het eerste voorbeeld is goed. Kort, krachtig en erg sterk. Na het lezen heb je een duidelijk beeld van de schrijver en diens kwaliteiten en ambities. De schrijver van het tweede voorbeeld komt daarentegen helemaal niet enthousiast over. De tekst is nietszeggend en na het lezen is mijn aandacht niet getrokken. Daarnaast is het niet aan te raden iedere zin met ‘ik’ te laten beginnen.

📌 Tip: Hoewel je cv-profiel een plekje bovenin je cv krijgt, kun je deze het best als laatst schrijven. Je wilt natuurlijk niet aan het begin al vastlopen. Bovendien heb je na het schrijven van de rest van je cv een duidelijk beeld van de vaardigheden en kwaliteiten waar je het meest trots op bent.

cv verkoper

Extra onderdelen toevoegen

Hoewel dit geen verplichte onderdelen zijn, kan het waardevol zijn om de talen die je spreekt, je ervaringen als vrijwilliger of je hobby’s en interesses te vermelden. Het opnemen van dergelijke extra onderdelen in je cv is vooral handig als deze relevant zijn aan de functie.

Talen

Werk je in de detailhandel, dan kan het goed zijn dat je klanten tegenkomt die geen Nederlands spreken. Het is dan ook een grote plus als je meerdere talen spreken kan. Door je talenkennis in je cv op te nemen, laat je zien dat je samen kunt werken met internationale leveranciers en/of klanten.

✒️ Benoem welke talen je spreekt en op welk niveau.

Talen
 • Nederlands (moedertaal)
 • Engels (vloeiend)
 • Spaans (vloeiend)

Samenvatting: zo schrijf je een uitstekend cv

Je hebt hierboven in detail kunnen lezen hoe je een cv maakt als verkoper. Hieronder vatten we de belangrijkste punten nog een keer samen:

 • Richt je cv overzichtelijk in.
 • Zorg ervoor dat je professioneel overkomt.
 • Laat je competenties en vaardigheden duidelijk naar voren komen.
 • Vat je werkervaring op een duidelijke manier samen.
 • Trek de aandacht met een sterk cv-profiel.
 • Werk je cv bij aan de hand van de vacature.
 • Schrijf naast een goed cv ook een overtuigende sollicitatiebrief.

Je bent nu helemaal klaar om zelf aan de slag te gaan. Toch nog op zoek naar een duwtje in de juiste richting? 👉 We helpen je graag bij het opstellen van een goed verkoper cv.

cv verkoper

Vul je cv aan met een begeleidende brief

Solliciteer je, dan zul je naast een goed cv ook een overtuigende motivatie- of sollicitatiebrief aan moeten leveren. In je cv heb je kort je werkervaringen, opleidingen en vaardigheden beschreven, in je begeleidende brief ga je hier dieper op in. Je vertelt meer over jezelf en wat jou zo geschikt maakt voor de functie.

Het is belangrijk dat je voldoende aandacht aan je cv en begeleidende brief besteedt. Op basis van deze twee word je al dan niet uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen?

🎁 De voorbeeldbrief die je bij onze cv-template verkoper krijgt, helpt je op weg.

Veelgestelde vragen over het maken van een verkoper cv

Hoe lang mag mijn cv worden?

Één of twee pagina’s is over het algemeen meer dan voldoende. Je zou hier alle relevante informatie op kwijt moeten kunnen. Je past je cv aan op de functie waar je naar solliciteert. Minder relevante informatie kun je weghalen of inkorten.

Kan ik mijn werk e-mailadres gebruiken?

Tenzij je dit besproken hebt met je huidige werkgever, kun je dit beter niet doen. Een persoonlijk, professioneel e-mailadres komt het best over. Je voor- en achternaam @email.com is een voorbeeld van een geschikt e-mailadres.

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief