CV kok voorbeeld | Gids voor het schrijven van een mooi cv

Bij een kok cv leg je de nadruk op de werkervaring die je hebt. Door middel van jouw werkervaring wil je de toekomstige werkgever overtuigen om jou aan te nemen voor de baan of om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Kok cv voorbeeld

Laurens Janssen
Ruitershof 54
1234 AB, Leiden
laurensjanssen@voorbeeld.com
06-12345678

Samenvatting

Ik ben een zelfstandige kok met een passie voor goed eten. Iedereen houdt van lekker eten, maar de kunst is om de gast het perfecte gerecht te serveren. Dit gerecht moet uiteraard uitstekend zijn klaargemaakt, maar het moet ook goed gepresenteerd worden. Ik ben een nauwkeurig en enthousiaste werker.

Werkervaring

Zelfstandige kok
ZZP’er
September 2010 - heden

Doordat ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging ben ik als zelfstandige kok aan de slag gegaan. Ik ondersteunde restaurants tijdelijk, als daar een personeelstekort was. Omdat ik bij verschillende restaurants ben ingezet, kan ik zowel alleen als in teamverband werken. Ik heb ervaring met een groot scala aan gerechten. Mijn specialiteiten zijn Japans en Italiaanse gerechten.

Assistent Kok
The Blue Horizon
Oktober 2005 - April 2010

Als assistent kok hielp ik bij het bereiden van de gerechten en de presentatie van de menukaart. Meerdere malen heb ik de verwachtingen van gasten overtroffen met mijn speciale vegetarische gerechten. Voor de rest ben ik bekend met de landelijke richtlijnen voor werken in restaurants en de horeca.

Opleiding

Zelfstandig werkende kok
ROC van Amsterdam
Augustus 2003 - Augustus 2005

Kok
ROC van Amsterdam
Augustus 2001 - Juli 2003

Extracurriculaire activiteiten

Koken bij Leger des Heils, iedere woensdagavond kookte ik daar een maaltijd

Talen en certificaten

Diploma’s: HACCP, Sociale Hygiëne SVH, BHV (geldig tot eind 2023).
Talen: Nederlands (moedertaal), Engels (matig)

Als kok doe je meer dan alleen het eten klaarmaken. Je moet de keuken netjes houden, je moet de verschillende gerechten bereiden, en dat is een hele kunst! Het schrijven van een goed cv is ook een kunst op zich, en dat kan soms best lastig zijn. Met deze gids ben je op de goede weg!

In dit artikel gaan we laten zien hoe je een kok cv schrijft, we laten een voorbeeld zien, en leggen uit welke ervaringen goed zijn om te benoemen. Daarnaast gaan we vooral laten zien wat een handige lay-out is om te gebruiken.

Als kok hangt je salaris grotendeels af van het dienstverband waarin je werkt. Als zzp’er krijg je € 3.215,- bruto per maand. Een kok met een vast contract krijgt gemiddeld bruto € 2.950,- per maand. Een kok met een detacheringscontract krijgt per maand bruto € 2.785,-.

Functietarieven en salarissen voor koks

Als kok hangt je salaris af van waar je werkt. In sommige provincies krijg je meer betaald dan in andere streken. Zo krijg je als kok in Friesland € 3.295,- bruto per maand of Noord-Brabant € 3.270,00 bruto per maand. In de provincies Overijssel of Drenthe krijg je het minste betaald. Daar krijg je respectievelijk € 2.400,- bruto per maand en € 2.375,- per maand.

Hoe schrijf je een cv voor een kok

Je schrijft je curriculum vitae met maar één doel, namelijk om de lezer te overtuigen om jou aan te nemen voor de baan of om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Houd dit doel in gedachten bij het schrijven . Zorg ervoor dat je cv goed verzorgd is en dat je een overzichtelijk cv hebt. Zo weten toekomstige werkgevers direct waar ze aan toe zijn. Het beste is om de onderstaande lay-out aan te houden, maar je kunt ook verder op onze site kijken voor andere opties. Neem dan een kijkje hier.

De lay-out

Het beste is om deze volgorde aan te houden:

 • Koptekst
 • Contactinformatie/Personalia
 • Samenvatting
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden
 • Extra curriculaire activiteiten
cv kok

Opmaak en structuur voor je CV

Beperk je cv tot één of twee pagina’s. Een cv langer dan twee pagina’s is niet nodig . Tijd is geld, dat zal je wel kennen uit de keuken. Een werkgever moet snel kiezen en daarom is het belangrijk dat de belangrijkste informatie op de goede plek staat. Schrijf je cv in een prettig lettertype en met een fijne lettergrootte. Denk aan Calibri, Times New Roman, Cambria, of Arial, met een lettergrootte tussen de 10 en 12. Pas je cv altijd aan op de vacature waarop je reageert.

 • Het beste template om te gebruiken is een omgekeerd chronologische volgorde. Je begint met je meest recente werkervaring en werkt dan verder terug naar het verleden. Met je opleiding doe je hetzelfde. Begin met de hoogst behaalde opleiding en schrijf dan verder terug naar het verleden. Als je te weinig ruimte hebt op je cv, kun je je basisschool en middelbare school overslaan.
 • Wil je liever de nadruk leggen op de vaardigheden die je hebt? Dan kun je het beste gebruik maken van een functioneel cv. Bij zo’n cv komen je prestaties en vaardigheden duidelijk naar voren. De nadruk ligt minder op de opleiding die je hebt gevolgd en de diploma’s die je hebt behaald.
 • Je kan er ook voor kiezen om een combinatie van de twee templates te gebruiken. Dan gebruik je de werkervaring die je hebt om je vaardigheden te bevestigen en je gebruikt je vaardigheden om je werkervaring kracht bij te zetten.

Titel en contactgegevens

Het eenvoudigste is om bij de titel gewoon je naam in te vullen. Je kan dit eventueel aanvullen met je met de woorden curriculum vitae of cv. Vervolgens zet je bij je contactgegevens alle informatie die nodig is om met je in contact te komen. Denk hierbij aan je telefoonnummer en je e-mailadres.

GOED

Laurens Maasen

0612345678

maaslaurentius@voorbeeld.nl

Alexanderkade 55

Staphorst, Nederland


SLECHT

Laurentius Hendrikus Petrus Maasen

maaslaurentius@voorbeeld.nl

Alexanderkade 55, kamer 04

Staphorst, Nederland


In het goede voorbeeld zijn de gegevens helder neergezet en zijn de gegevens compleet. In het slechte voorbeeld is geen telefoonnummer toegevoegd en zijn het adres en de naam te gedetailleerd. Het is niet nodig om de kamer te vermelden of om al je voornamen te benoemen.

📌 Tip: Afhankelijk van hoe je werkt, kun je meer of minder gegevens toevoegen. Stel je bent een zelfstandige kok met een eigen bedrijf, dan kan je eventueel verwijzen naar je eigen website als je die hebt.

Afhankelijk van waar je komt te werken, kan het zijn dat de gasten je kunnen zien. Je uitstraling is belangrijk en daarom is het beter om wel een foto aan je cv toe te voegen. Kies wel een professionele foto en niet een foto van een vakantie of het uitgaan.

Bewijs je culinaire ervaring

Je werkervaring is het meest belangrijke wat je hebt als kok. Laat deze dus ook goed naar voren komen op je curriculum vitae. Schrijf er ook bij welke verantwoordelijkheden jij had toen je daar werkte. Als je bij veel verschillende bedrijven heb gewerkt, beperk je dan tot de belangrijkste werkervaringen.

cv kok

Voorbeeld 1:

Restaurant de Oude Graef

Kok, leidinggevende

November 2015 - Mei 2019


Als leidinggevende in de keuken stuurde ik de keukenhulpen aan en lette ik op de hygiënemaatregelen en het bewaken van de veiligheid in de keuken. Daarnaast stelde ik ieder seizoen de menukaart samen in overleg met de eigenaar. Mijn streven was iedere dag om de gasten een verrukkelijke maaltijd te serveren.


Voorbeeld 2:

Hotel de Maastede

Sous Chef

Januari 2018 - Maart 2021


Bij de Maastede was een kleine keuken, waar we in een klein team samenwerkten. In deze keuken was ik vanuit mijn functie verantwoordelijk voor het voorraadbeheer en het bereiden van de gerechten. Doordat we een kleine keuken waren, was ik ook voor andere dingen verantwoordelijk, zoals het letten op de hygiënerichtlijnen en het zorgen voor een schone werkomgeving.


En als je geen ervaring hebt...

Als je nog geen ervaring hebt, kun je kijken of je relevante ervaringen kan vermelden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een bijbaan in de horeca. Anders kun je ook de werkervaringen uit je opleiding vermelden. De meeste erkende koksopleidingen geven je veel praktijkervaring en kijk dus of je dit kan verwerken.

Serveerster

De Woonkeuken

Juli 2017 - Maart 2020


Tijdens mijn opleiding werkte ik twee avonden in de week bij de Woonkeuken. Hier serveerde ik drankjes, begeleidde ik gasten naar hun tafel en bracht ik hen het eten. Daarnaast hielp ik bij het afhandelen van de betalingen en hielp ik met opruimen voor sluit.


Show je opleiding

Hoewel iedereen kan leren koken, is niet iedereen een goede kok. Als je de koksopleiding hebt gevolgd, dan mag je daar zeker trots op zijn en je moet die zeker vermelden. Het is een bewijs van de vaardigheden die je hebt opgedaan. Je hebt geleerd over het bereiden van eten en om de gasten tevreden te houden. Laat deze dus ook duidelijk naar voren komen.

cv kok

Voorbeeld 1:

Kok

Deltion College

Januari 2020 - Januari 2022


Voorbeeld 2:

Basiskok

Horeca Academie

September 2018 - Augustus 2019


Meest gevraagde vaardigheden voor een kok CV

Als kok doe je meer dan alleen het eten in de keuken bereiden. Je hebt kennis van gerechten, smaken, ingrediënten, allergieën. Toon dit ook op je cv! De meest gevraagde vaardigheden zijn onder andere:

 • Ontwerpen van menukaarten
 • Bedenken van seizoensgerechten
 • Contact onderhouden met leveranciers
 • Aansturen van een team
 • Kennis van veiligheids- en hygiënevoorschriften
 • Werken onder tijdsdruk
 • Kennis van voedingswaarden en diëten
 • Affiniteit met duurzaamheid
cv kok

Goede eigenschappen

Naast de kennis die je hebt, zijn er ook goede eigenschappen die je bezit. Deze zeggen iets over jou als persoon. Kijk eens door de lijst en bedenk wat op jou van toepassing zou kunnen zijn.

 • Flexibel
 • Geen 9-tot-5 mentaliteit
 • Stressbestendig
 • Doorzetter
 • Klantvriendelijk
 • Servicegericht
 • Een echte teamplayer
 • Representatief

Professionele samenvatting op een kok's CV

De samenvatting is bedoeld als een korte beschrijving van jezelf en je capaciteiten. Wie ben je? Waar ben je goed in? Je hebt enkele regels om jezelf te introduceren en dat wil je goed doen . Spreek dus niet negatief over anderen of je vorige werkgever, want dan geef je geen goede indruk over jezelf. Het gaat om jezelf en alles wat jij kan!

GOED

Ik ben een enthousiaste en energieke kok! Ik ben in staat om zowel zelfstandig in de keuken te werken, als onderdeel van een team. Door mijn vorige werkervaringen, kan ik goed leidinggeven aan een divers team en ben ik in staat om het overzicht te bewaren, waar anderen dit zouden verliezen.


SLECHT

Bij mijn vorige werk had ik ruzie gekregen met de manager en het personeel, omdat ik al twee maanden niet was uitbetaald. Ik ben verder een goede kok en ik kan uitstekende gerechten klaarmaken, maar het is wel belangrijk om op tijd betaald te worden.


Het goede voorbeeld is positief en geeft een indruk van wie je bent en wat je kan. Je benoemt een aantal van je kwaliteiten, die misschien niet zo goed elders verwerkt konden worden. In het slechte voorbeeld is er een legitieme reden om op zoek te gaan naar een andere baan, maar zulke dingen moet je niet in de samenvatting van je cv schrijven. Het geeft alleen maar een slechte indruk van jezelf.

Extra secties

Soms heb je een vaardigheid die je niet elders kon benoemen, maar die wel belangrijk is om te vermelden. Of je hebt een bijzondere ervaring, die je niet ergens anders kon benoemen. Denk alleen wel goed na over of de ervaring relevant is voor de werkgever. Diploma’s die je bezit zijn juist ontzettend waardevol om nu te benoemen, want dat betekent dat de werkgever niet in je hoeft te investeren, omdat je die eerst nog moet behalen.

Computervaardigheden en diploma's

De computervaardigheden die je hebt zijn waardevol, maar het systeem voor het verwerken van orders verschilt per werkplek. Je kan de programma’s benoemen, maar het is niet noodzakelijk. Vermeld wel altijd alle trainingen, diploma’s en cursussen die je hebt gedaan. Hieronder staan enkele voorbeelden.

 • BHV: Bedrijfshulpverlening
 • SVH Diploma Sociale Hygiëne
 • IVA-instructie: ‘Instructie Verantwoord Alcohol schenken’.
 • Certificaat Hygiënecode HACCP
 • Certificaat Allergenen
cv kok

Talen

 • Nederlands - moedertaal
 • Tsjechisch - moedertaal
 • Engels - matig

Vrijwilligerswerk / overige werkervaring

Als kok doe je misschien ook wat vrijwilligerswerk ernaast. Denk bijvoorbeeld aan koken voor een speciale groep. Het is niet direct werkervaring, maar het is zeker de moeite waard om dit te vermelden. Het geeft een indruk van wie je bent en wat je kan. Daarnaast laat je zien dat je betrokken bent bij andere mensen, wat werkgevers waarderen.

Voorbeelden:

 • Trainer bij de voetbalvereniging De Bal
 • EHBO’er bij atletiekwedstrijden
 • Wekelijks koken bij revalidatiecentrum

Tips om uw kok CV te optimaliseren

We hebben je uitgelegd hoe je het beste een kok cv kan schrijven, maar we zouden je de volgende tips nog willen meegeven. Deze zorgen ervoor dat je met kop en schouders boven de andere kandidaten uitsteekt.

 • Benoem altijd de diploma’s die je behaald hebt. Ga er niet vanuit dat de werkgever weet dat jij die hebt.
 • Let erop dat je foto een representatieve uitstraling heeft. Geen vakantiefoto’s en zeker geen foto’s van het uitgaan. Je kan beoordeeld worden op basis van je foto en je wilt serieus overkomen.

Samenvatting

We hebben net uitgelegd hoe jij het beste je eigen cv kan schrijven. We benoemen de belangrijkste punten nog een keer kort:

 • Als eerste vul je de koptekst in en vermeld jij je persoonlijke informatie.
 • In de samenvatting stel je jezelf voor in een paar zinnen. Wie ben je? Waar ben je goed in?
 • Vermeld alle relevante werkervaring die je hebt. Ga kort in op wat je precies deed bij je vorige werk.
 • Benoem je hoogst behaalde opleiding. Het is niet nodig je middelbare school en basisschool te vermelden.
 • Vermeld de certificaten en diploma’s die je hebt behaald. Vaardigheden die je elders niet kon benoemen, kun je hier vermelden.
 • Als laatste vermeld je bijzondere extracurriculaire activiteiten.
cv kok

Krijg meer kansen met een begeleidende brief

Om de kans te vergroten dat je uitgenodigd wordt, is het handig om een brief met je cv mee te sturen. Werkgevers vinden dit prettig, want zij zien op deze manier dat jij je serieus verdiept hebt in de vacature. In de brief leg jij uit waarom je de perfecte kandidaat bent voor de functie en wat jouw beste eigenschappen allemaal zijn. Zorg er voor dat je brief niet een samenvatting is van je cv. Vind je het moeilijk zo’n brief te schrijven? Kijk dan op onze site!

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief