Chef-kok cv

Elke hardwerkende culinaire kunstenaar hoopt dit minstens één keer in zijn carrière te horen: "Geef de complimenten aan de chef". Om dit moment van eeuwige gelukzaligheid te beleven heb je tijd en doorzettingsvermogen nodig, en dat begint allemaal met het opstellen van een chef-kok cv.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Het vergt meer dan alleen het bij elkaar gooien van een paar ingrediënten op een laag vuurtje om een befaamde chef te worden, je moet opvallen. Het is net als het zorgvuldig volgen van een recept.

Zo is het ook bij het schrijven van een cv van een chef-kok niet de bedoeling dat je alles wat je de afgelopen jaren hebt verzameld op een vel papier gooit, maar dat je elk ingrediënt op een slimme manier inzet en er het beste van maakt om je droombaan in de wacht te slepen.

Een gerecht kan hemels smaken, maar als het er niet goed uitziet, verliest het zijn essentie.

Het opstellen van een chef-kok cv is een marketing tool. Het bevat niet al je menu-items, maar het is een recept voor je kenmerkende gerecht. Alles wat je op je cv zet moet bewijzen dat je in staat bent om te werken en te presteren.

Essentiële secties voor een chef-kok cv


Een chef-kok cv lijkt misschien op het eerste gezicht op elk ander cv, maar de werkgevers van hotels en restaurants kunnen gemakkelijk de standaard, no-effort cv's filteren die alleen maar een simpele copy-paste zijn van cv-voorbeelden van een cv-template.

De secties in je cv-recept zijn de "kruiden" van je kenmerkende gerecht. Ze vereisen de juiste volgorde en de perfecte plaatsing om de smaak te krijgen die jij wilt.

Een chef-kok cv moet de volgende secties bevatten:

 • Samenvatting
 • Ervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden (zachte vaardigheden/technische vaardigheden)
 • Certificeringen
 • Projecten (indien van toepassing)
 • Interesses/hobby's
 • Referenties

We hebben de volgorde van de bovenstaande secties gerangschikt voor kandidaten die al een behoorlijke werkervaring hebben. Als je relatief nieuw bent in het vak en alleen wat klusjes hebt gedaan, vervang dan de sectie "ervaring" door "opleiding". Op die manier benadruk je je huidige kwalificaties en potentieel.

Kies je chef-kok cv-template verstandig

Een cv-template is net een recept, waarvan het eindresultaat het gerecht (cv) is. Het maakt niet uit hoe ervaren je bent, een slechte template kan een grote afknapper zijn voor werkgevers en wervingsmanagers, waardoor je kansen om aangenomen te worden afnemen.

Het vinden van de juiste template is meestal makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt honderden cv's online vinden, maar uiteindelijk zal dat je alleen maar in de war brengen.

Om je dat gedoe te besparen, hebben de experts in ons team een aantal chef-kok cv-voorbeelden opgesteld, speciaal ontworpen om je op te laten vallen. Cv-voorbeelden bekijken kan je inspireren. Vind ze hier.

Bekijk hier onze cv-bouwer voor meer chef-kok cv-voorbeelden.

chef kok cv

De opmaak van een chef-kok cv

Nu je jouw template hebt, heb je de pan op het fornuis gezet. Maar je verdeelt het eten altijd gelijkmatig, nietwaar?

Nu is het tijd voor de opmaak! Met een goede opmaak maak je je cv overzichtelijk en haal je het meeste uit de lege ruimtes.

Soorten opmaak voor het cv van een chef:

 • Marges - Tijdens het bewerken van cv's geeft de tekstbewerkingssoftware standaard grote lege ruimtes aan het document, waardoor het cv nogal onbruikbaar wordt. Om te voorkomen dat je een cv van 2-3 pagina's maakt, verklein je dus altijd de marges van je template en vul je de grote, lege witte ruimtes op, waarbij je een beetje overlaat voor de esthetiek.

 • Secties - De secties van je cv moeten de hierboven genoemde volgorde volgen en harmonieus in elkaar overgaan. Vergeet ook niet om de koppen te scheiden van de algemene tekst, d.w.z. de secties moeten een groter lettertype hebben en vetgedrukt zijn, zodat ze gemakkelijk te herkennen zijn..

 • Opsommingstekens - Gebruik nooit grote paragrafen in je cv. Grote paragrafen kunnen je cv onoverzichtelijk maken, waardoor het moeilijker te lezen is en meer tijd kost. Als je van plan bent om in detail te treden, gebruik dan altijd opsommingstekens voor meer precisie.

 • Splitsing - Een splitsing wordt meestal gebruikt voor cv's van meer dan één pagina, alhoewel we je sterk aanraden om je cv niet langer dan één pagina te maken. Als je dat wel doet, verdeel de tekst dan gelijkmatig, d.w.z. terwijl je iets schrijft, let dan goed op voordat je doorgaat naar de tweede pagina, je maakt de tekst altijd af op het eerste document.

 • Harmonie - Blijf bij het schrijven van je cv altijd kristalhelder over het lettertype en de lettergrootte en volg dat exacte patroon door het hele cv heen. Als je meerdere lettertypen van verschillende grootte gebruikt, kom je besluiteloos over.

Professionele samenvatting voor een chef-kok cv

Beschouw de professionele samenvatting van je cv als je verkooppraatje.

In je begeleidende brief kun je wat dieper ingaan op de inhoud.

De samenvatting is als een klein cv op zich. Het is een overzicht. Het behandelt in het kort bijna alle belangrijke onderdelen van je cv en vat je doel samen voor de chef-kok banen waarop je wilt solliciteren.

Blijf je chef-kok cv en sollicitatiebrieven bijwerken aan de hand van de functieomschrijving.

Een goed geschreven professionele samenvatting is nooit langer dan ongeveer 5 regels, want beknoptheid speelt een grote rol.

Meestal begint de samenvatting met hoeveel ervaring je hebt (als je die hebt, als executive chef, chef-kok of sous-chef), gevolgd door de baan die je zoekt, of je doelen, en je eindigt met je belangrijkste vaardigheden.

Chef-kok cv-voorbeeld (samenvatting)


Het maakt niet uit hoe ervaren je bent, als je het basisingrediënt verpest, kan het misgaan.

Hier volgen voorbeelden van een samenvatting van een chef-kok cv. Kijk eens naar de volgende voorbeelden die de wervingsmanager versteld zullen doen staan.

CORRECT

Klassiek opgeleide chef en culinaire professional met 7 jaar toegewijde service-ervaring. Beproefde leider, bedreven in het samenstellen van goed presterende teams. Toegewijd aan het leveren van uitzonderlijke klantenservice, toezicht houden op operaties, en het leveren van culinaire excellentie. Toegewijd aan voedselveiligheid en kwaliteit van de dienstverlening. In staat om de verkoop te stimuleren, de kosten te verlagen en de winst te verhogen.


INCORRECT

Ervaren chef-kok. Hard werkende teamspeler op zoek naar nieuwe positie. Zelfstarter, gemotiveerd en toegewijd met een bewezen staat van dienst. Salaris bespreekbaar


CORRECT

Enthousiaste en toegewijde chef-kok met expertise in het leveren van klantenservice van topkwaliteit. Gedetailleerde kennis van internationale keukens, zeer bekwaam in het werken in snel veranderende restaurantomgevingen onder hoge druk voor klanten die de hoogste normen verwachten.

Uitgebreide kennis van de inkoop van biologische ingrediënten om producten van hoge kwaliteit te leveren.


Toekomstige chef-koks en sous-chefs! We laten je niet in de steek. Hier is een chef-kok cv-voorbeeld voor de mensen die weinig tot geen ervaring hebben, maar even gekwalificeerd en gemotiveerd zijn.

CORRECT

Getalenteerde en creatieve chef-kok met uitzonderlijke vaardigheid in het grillen, roosteren en braden van vlees en groenten.

Ambitieus met expertise in de etnische keuken. Creatief met een indrukwekkende reputatie, gespecialiseerd in de internationale keuken. Kennis van huidige systeemstrategieën en regels voor veilig koken.

Op zoek naar een nieuwe positie bij een bedrijf dat merkbekendheid wil ontwikkelen.


Voor de pas afgestudeerden met minimale werkervaring: probeer in je cv de nadruk te leggen op je vaardigheden en je uiterste bereidheid om loyaal te zijn aan het restaurant/hotel en met hen mee te groeien.

De wervingsmanager moet de oprechtheid in je woorden voelen wanneer je stelt dat je bereid bent om je volledig in te zetten voor de baan en je waardering laat blijken.

chef kok cv

Beschrijf je werkervaring als chef-kok

Of het nu gaat om een positie als chef-kok of als junior chef-kok, meer ervaring in de keuken zorgt er altijd voor dat je cv bovenaan de stapel komt te liggen, waardoor je meer kans maakt om opgemerkt te worden.

Laten we even teruggaan naar de specerijen-analogie. Als ervaring de 'kruiden' van je cv zijn, dan kan te veel ervaring het gerecht bederven. Veel ervaring hebben is geweldig, maar werkelijk alles toevoegen aan je cv betekent dat de belangrijke ingrediënten verloren gaan. Probeer in plaats daarvan een geweldige chef-kok te zijn en gebruik de perfecte hoeveelheid specerijen om het gerecht precies goed te bereiden.

Nu komt de vraag, wat voor ervaring moet je op je cv zetten om je kansen op succes te vergroten? Of het nu gaat om een baan in een restaurant, een hotel of een stage.

Het maakt niet uit hoe groot of klein, van voedselbereiding tot gastenrelaties, zet altijd je laatste ervaring op de eerste plaats, of het nu een stage is of een baan als chef-kok. Vergeet niet om een tijdlijn te volgen.

Beschrijf je werk altijd in één zin, oftewel: de informatie die je wilt overbrengen moet altijd in één regel worden geschreven.

Taken en verantwoordelijkheden


Het uitleggen van je vorige baan kan lastig zijn, omdat je tijdens je dienstverband zoveel activiteiten onderneemt, van keukenoperaties tot dinerdiensten, dat het een dilemma wordt aan welke informatie je meer waarde moet hechten. We laten je snel zien volgens welk schema jij als kandidaat je taken en verantwoordelijkheden moet uitleggen, aan de hand van onze cv-voorbeelden:

 • Gebruik altijd opsommingstekens om je activiteiten uit te leggen.
 • Je uitleg moet meestal minder dan 2 regels zijn.
 • Wees nauwkeurig, net als de ingrediënten van je recept.
 • Probeer altijd een numerieke waarde toe te voegen in de eerste regel om je talent te benadrukken
 • Vermeld vervolgens een activiteit waarbij je blijk hebt gegeven van leiderschap op je werk, zoals het begeleiden van een lid van je team, of een tactiek die je hebt gebruikt om met het keukenpersoneel om te gaan of de verantwoordelijkheid te dragen voor de afdeling gezondheid.
 • Als je belangrijke prestaties hebt geleverd, zoals het maken van menu's, enz. vermeld dat dan in de derde zin.
 • De vierde regel is meestal het einde, waarin je je vernieuwende ideeën opnoemt die een groot succes waren, dit getuigt namelijk van initiatief en leiderschap.

Education Section

De weg naar het worden van een chef-kok is meer een kwestie van praktische ervaring dan van onderwijs. Er is een reden waarom het ook wel de "culinaire kunsten" wordt genoemd.

Opleiding is een van de belangrijkste onderdelen van een chef-kok cv, maar voeg nooit alle kooklessen die je ooit hebt gehad toe alleen maar om te laten zien hoe opgeleid of theoretisch gekwalificeerd je bent, want dat kan wat beter worden uitgelegd in je sollicitatiebrief.

Net zoals het hebben van werkervaring je hoofdingrediënt is, is opleiding het hoogtepunt van alle kruiden. Het is de saus van je maaltijd, meng dat met het hoofdingrediënt en je krijgt het perfecte gerecht.

Het vergt vaardigheden om dit goed te presenteren.

Kijk eens naar deze minimalistische cv-voorbeelden om van te leren:

Opleiding

De Horeca Academie
Associate degree in de culinaire kunsten
Den Haag, 2018

Of

Opleiding:

Associate degree: culinaire kunsten 2016-20018

Den Haag, De Horeca Academie


Je opleiding wordt meestal besproken tijdens het sollicitatiegesprek. De wervingsmanager geeft er dus in eerste instantie alleen om waar je je diploma hebt behaald en analyseert tijdens het sollicitatiegesprek hoe je dat motiveert, aangezien opleiding een grote rol speelt bij het behoud van werknemers in crisistijd.

chef kok cv

Vaardigheden opnemen in een chef-kok cv

Chef-kok zijn is een kunst op zich en om die kunst te kunnen perfectioneren is enkel theorie niet genoeg. Het draait juist om oefening in de praktijk.

Onthoud altijd dat de eerste 4-5 punten die je in je vaardigheden sectie vermeldt, terug te vinden moeten zijn in je werkervaring hierboven. Dit laat zien dat de kandidaat niet zomaar grote woorden gebruikt, maar zijn vaardigheden keer op keer heeft bewezen.

Soms komen basisaspecten als menu's ontwikkelen, voedselveiligheid, voedselopslag, communicatieve vaardigheden, teamleden helpen, etc, een heel eind.

Vermeld altijd de vaardigheden waarvan je vindt dat ze jou het beste omschrijven, en voeg vaardigheden toe die in de functieomschrijving worden gevraagd.

Extra tips om je chef-kok cv te verbeteren

( Food for thought ) - Tips voor je cv

 • Als je gespecialiseerd bent in een specifieke kookstijl, vergeet dat dan niet te vermelden.
 • Vermeld eventuele extra vaardigheden die je hebt geleerd, zoals banketbakken, etc.
 • Schep professioneel op over nieuwe kooktechnieken die je hebt uitgevonden.
 • Poch een beetje over een innovatie van jou op je werk die je onderscheidde van je concurrentie.
 • Als je menu's hebt ontwikkeld, is dat een pluspunt.
 • Link een website of een online portfolio (als je die hebt) waarop je je talenten in de culinaire kunsten laat zien.
 • Als je denkt dat je zoveel taken hebt uitgevoerd dat het opsplitsen ervan je cv alleen maar langer zal maken, kun je die altijd onder een paraplu plaatsen. Bijvoorbeeld - restaurantmanagement.
 • Vermeld altijd de vaardigheden die in de functieomschrijving worden gevraagd.
 • Gebruik termen als voedselveiligheidsprocedures, voedselkosten, arbeidskosten, enz.
 • Werk je cv en sollicitatiebrief bij aan de hand van de functieomschrijving.
 • Iemand op internet heeft ooit een sollicitatiegesprek tot een succes gemaakt door koekjes mee te nemen. De les? Wees niet bang om op te vallen.
 • Klanttevredenheid moet altijd je eerste prioriteit zijn.
 • Vermeld links naar je sociale media profielen.

We helpen je niet alleen op weg, we helpen je ook om het af te maken! - Bekijk hier onze cv-voorbeelden van chef-koks.

chef kok cv

Belangrijkste punten

 • Het kiezen van de juiste template is erg belangrijk
 • De samenvatting moet nauwkeurig en informatief zijn
 • Zorg ervoor dat je je cv correct opmaakt
 • Opleiding en werkervaring zijn de twee belangrijkste ingrediënten van een chef-kok cv
 • Wees nooit bang om op te scheppen over je prestaties en certificeringen.
 • Zachte en technische vaardigheden zijn zeer waardevol.
 • Onderschat nooit de kracht van een goede sollicitatiebrief.
 • Volg de opmaak van je cv stap voor stap.
chef kok cv

Veelgestelde vragen

Wat zijn de taken van een chef-kok?

Tot de taken van een chef-kok behoren onder meer:

 • Menu's plannen
 • Leiding geven aan het keukenpersoneel
 • Toezicht houden op het personeel
 • Tijdsbeheer
 • Zorgen dat de kwaliteit en smaak van het eten voldoet aan de hoogste normen
 • Het beheren van de voorraad en het bestellen van producten
 • Budgetten beheren en verspilling tot een minimum beperken
 • Handhaving van gezondheid en hygiëne in de keuken
 • Het plannen van de dienstroosters van het personeel
 • Aanwerven, opleiden en ontwikkelen van personeel

Hoe lang moet een cv van een chef zijn?

Probeer een cv van één pagina aan te houden, tenzij je veel werkervaring hebt.

Heb ik certificaten nodig om chef-kok te worden?

Om chef-kok te worden, heb je technisch gezien geen certificaten nodig, maar er zijn honderden cursussen in culinaire kunsten, aangeboden door gerenommeerde universiteiten die je beter zullen voorbereiden op de positie, door op zijn minst te beginnen als sous-chef.

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief