Bioloog cv-voorbeelden

Als bioloog heb je te maken met een breed scala aan verschillende technische vaardigheden en kennis. Het is een complexe beroepstak die zelfs van starters vereist dat ze behoorlijk op de hoogte zijn op het gebied van biologie.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Een bioloog kan een expert zijn op het gebied van nieuwe geneesmiddelen, levende organismen en het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten, maar is hij of zij ook vaardig in het vertalen van de enorme hoeveelheid ervaring en opleiding naar een vel papier?

Veel biologen hebben de grootste moeite om een doeltreffend bioloog cv op te stellen dat ze tijdens hun zoektocht naar een baan kunnen versturen.

Gelukkig zijn wij hier om je te helpen met het schrijven van het best mogelijke cv met behulp van onze cv-voorbeelden.

Wat moet ik opnemen in het cv van een bioloog op instapniveau?

Volgens het Bureau of Labor Statistics zal de werkgelegenheid voor biologen van 2019 tot 2029 naar verwachting met 4 procent groeien. Dit betekent dat de concurrentie voor bioloog functies ook zal toenemen.

Met de toenemende concurrentie zijn wij er om je te helpen de uitdaging aan te gaan. Een sterk cv schrijven is het halve werk.

Een effectief cv moet over een aantal factoren beschikken, waaronder een indeling in secties en de juiste opmaak. Door deze elementen te laten uitblinken, transformeer je een gemiddeld cv tot een perfect cv.

Hier is een lijst met alle belangrijke aspecten en onderdelen die je moet opnemen om je cv als bioloog te laten opvallen:

 • Opmaak
 • Professionele samenvatting of doelstelling van het cv
 • Opleiding
 • Functiebeschrijving
 • Certificaten, eerbewijzen en onderscheidingen
 • Vaardigheden

Naast onze cv-voorbeelden en -templates gaan we ook dieper in op alle bovengenoemde onderdelen om je succes bij het vinden van een baan als bioloog te garanderen.

Wat is de beste opmaak voor een bioloog cv?

Voor we dieper ingaan op de verschillende onderdelen van het cv, moeten we eerst duidelijk maken dat door het grote aantal cv's dat bedrijven dagelijks ontvangen, wervingsmanagers de neiging hebben om bepaalde cv's slechts vluchtig door te nemen.

Bij het bekijken van je cv maken wervingsmanagers gebruik van een systeem voor het traceren van trefwoorden dat Applicant Tracking System of ATS wordt genoemd.

Dit programma filtert sollicitaties uit die niet genoeg trefwoorden bevatten. Gemiddeld bekijken werkgevers je cv slechts 6 seconden nadat je sollicitatie de filtercontrole heeft doorstaan.

Zorg ervoor dat de inhoud van je cv een goede balans is tussen biologische terminologie, actiewerkwoorden en gewone woorden.

Het is belangrijk om te onthouden dat je cv materiaal moet bevatten dat zowel beknopt en to the point is als visueel makkelijk te lezen. Je hebt tenslotte maar 6 seconden om de aandacht van de potentiële werkgever te trekken.

Een effectieve manier om een cv van een bioloog op te maken, is om de secties ervaring en opleiding in een chronologische volgorde te zetten.

Je schrijft over waar je hebt gewerkt en wat je werk inhield vanaf de eerste baan op instapniveau die je hebt gehad tot de meest recente. Dit is een uitstekende manier om uw eerdere prestaties en relevante werkervaring te laten zien.

Klik hier voor meer opmaakideeën en cv-voorbeelden.

bioloog

Voeg een samenvatting of doelstelling toe aan je bioloog cv

Voordat je begint met het opstellen van je arbeidsverleden, is een klein deel van je cv wijden aan jezelf voorstellen een belangrijke manier om de aandacht van de wervingsmanager te trekken.

Er zijn twee opties: je kunt beginnen met het vermelden van je hoofddoel als werkzoekende bioloog of je kunt direct beginnen met het samenvatten van je vroegere werkervaringen.

Een samenvatting/doelstelling is een perfecte manier om je vaardigheden op een snelle en efficiënte manier aan de lezer te presenteren. De verschillen tussen een professionele samenvatting en een cv doelstelling zijn als volgt:

Professionele samenvatting : Een samenvatting is de beste keuze voor een meer ervaren professionele bioloog die al enige tijd in de industrie werkt. Vertel over je prestaties in het verleden, je top vaardigheden en waarom je de perfecte keuze bent voor het bedrijf in kwestie.

Cv doelstelling : Een cv doelstelling is beter geschikt voor een beginnende bioloog die nog niet veel ervaring heeft. Gebruik deze sectie om jezelf voor te stellen aan de wervingsmanager. Vertel kort wat je carrièredoel is en benoem je vaardigheden. Probeer ook een eerdere prestatie en opleiding te vermelden.

Zorg ervoor dat je vaardigheden, ervaringen en prestaties aansluiten bij de beschrijving van de vacature.

Vergeet niet je opleiding in je cv te vermelden

Nadat je de samenvatting/doelstelling van je sollicitatie hebt geschreven, moet je er ook voor zorgen dat je een opleidingssectie toevoegt!

Het toevoegen van een opleidingssectie aan je bioloog cv zal je cv ongetwijfeld doen schitteren.

Niet alleen laat een opleidingssectie de wervingsmanager zien dat je de nodige opleidingsachtergrond hebt, maar het kan ook de interesse van de lezer wekken doordat je meer informatie over jezelf geeft.

Om een effectieve opleidingssectie op te stellen, moet je bedenken wat je in dit deel van je cv gaat opnemen. We hebben een lijst gemaakt van belangrijke factoren die je moet overwegen bij het schrijven van een opleidingssectie:

 • Voeg eerst je hoogste opleiding toe . Zorg ervoor dat je je hoogste opleidingen vermeldt, een chronologische aanpak is aanbevolen. Zet niet je middelbare schoolopleiding erbij als je een universitaire opleiding hebt afgerond.
 • Vermeld het diploma, de naam, het adres en het aantal jaren dat je aan de universiteit hebt gestudeerd.
 • Vermeld relevant studiewerk . Vermeld de vakken die volgens jou verband houden met de baan waarnaar je solliciteert. Zo laat je de wervingsmanager zien dat je over extra vaardigheden en kennis beschikt.
 • Als je geen bachelordiploma hebt, schrijf dan gewoon de naam op van de middelbare school die je hebt afgemaakt.
bioloog

Voorbeeld van de opleidingssectie in een cv

Hier is een voorbeeld van een effectieve opleidingssectie:

CORRECT
Opleiding

BSc Biologie

Universiteit van Amsterdam

2015 - 2019

 • Creëerde methode voor toekomstige analyse van levende organismen met behulp van onderzoekstechnieken die nu door de Universiteit van Amsterdam worden gebruikt.

Maak indruk op wervingsmanagers met de beste functiebeschrijving voor een biologie cv

Nu je klaar bent met de opleidingssectie, is het tijd om te beginnen met het schrijven van het meest cruciale deel van je bioloog cv - de functiebeschrijving.

De functiebeschrijving, ook bekend als arbeidsverleden of ervaring, is de belangrijkste sectie van je sollicitatie. Hier bespreek je jouw relevante functietitels uit het verleden en beschrijf je jouw belangrijkste verantwoordelijkheden, prestaties en vaardigheden.

We raden je aan om bij het beschrijven van je werkervaring gebruik te maken van opsommingstekens. Zorg ervoor dat je je vorige banen beschrijft met alle nodige details. Bespreek op wat voor manier je nuttig bent geweest bij het bedrijf en hoe je je vaardigheden hebt toegepast ten voordele van je werkgever.

Het is altijd aan te raden om je prestaties in detail te beschrijven. Probeer in je functieomschrijving statistieken en terminologie uit de sector op te nemen. Zo laat je de lezer zien dat je over de vaardigheden en kennis beschikt die nodig zijn voor een bioloog.

Voorbeelden van van taken en verantwoordelijkheden

Hier zijn twee voorbeelden, het eerste is precies hoe een functiebeschrijving eruit zou moeten zien en het tweede voorbeeld is hoe het niet zou moeten zijn:

Ervaring
CORRECT

Bioloog

Ace Chemicaliën

06/2015 - 11/2018

Amsterdam, Nederland

 • Kreeg regelmatig training voor de naleving van SOP's, GMP, GLP en veiligheidsprotocollen.
 • Demonstreerde analyse van sterilisatietechnieken en enquêtetechnieken om effectief tot een bevredigende conclusie te komen voor gelieerde derde partijen.
 • Geselecteerd om deel te nemen aan de kerngroep van biologen belast met de ontwikkeling van een moleculair pathologisch onderzoeksproject.
 • Onderhield het computersysteem voor persoonlijke gegevensverzameling door regressietests uit te voeren en samen te werken met de IT-groep en de leverancier om problemen op te lossen.

INCORRECT
Ervaring

Bioloog

Ace Chemicaliën

06/2015 - 11/2018

Amsterdam, Nederland

 • Kreeg regelmatig training in een breed scala aan protocollen.
 • Demonstreerde verschillende technieken aan gelieerde derde partijen.
 • Geselecteerd om deel te nemen aan kerngroep van biologen voor een project.
 • Hield gegevens bij.

bioloog

Certificeringen, beurzen, onderscheidingen en prijzen

Nadat je het ervaringsgedeelte hebt uitgewerkt, is het tijd om de potentiële werkgevers te laten zien dat je een expert bent door je certificeringen op te nemen in je sollicitatieformulier.

Deze sectie dient als een manier om je aanvullende prestaties te laten zien bovenop je werkervaring en opleiding. Hier kan je je biologiecertificaten en andere onderscheidingen weergeven.

Door deze sectie aan je cv toe te voegen, zal de interesse van een werkgever in je cv ongetwijfeld toenemen, omdat dit soort prestaties aantonen dat je niet alleen een professional bent, maar ook een expert.

Hier is een lijst van onze aanbevolen certificeringen die je kunt opnemen in een bioloog cv:

Benadruk je vaardigheden

Nu je de functiebeschrijving hebt geschreven en de juiste opmaak hebt toegepast, is het tijd om je te richten op het andere essentiële onderdeel van je cv - de vaardighedensectie.

Het is belangrijk om te begrijpen dat je alleen noodzakelijke vaardigheden in je cv moet opnemen die overeenkomen met de vacature. Een wervingsmanager zal geen grote lijst met vaardigheden doorlezen, dus het is beter om alleen essentiële eigenschappen en vaardigheden op te nemen.

De sectie moet zowel uit technische vaardigheden als uit zachte vaardigheden bestaan. Zo laat je zien dat je een veelzijdige kandidaat bent en dat je geschikt bent voor de functie. Probeer vaardigheden op te nemen die verband houden met de functieomschrijving.

bioloog

Hier is een lijst van veel voorkomende technische en zachte biologie vaardigheden die je in je cv kunt opnemen:

 • Interpersoonlijke vaardigheden
 • Schrijfvaardigheden
 • Dissectie
 • ELISA
 • Microsoft Office-vaardigheden
 • Licht- en elektronenmicroscopie
 • Organisatorische vaardigheden
 • Analytisch denken
 • Probleemoplossend vermogen
 • Assays
 • Computervaardigheden
 • Kritisch denken
 • Moleculair klonen
 • Restrictie analyse
 • Spectrofotometrie
 • Communicatieve vaardigheden
 • Aandacht voor details

Extra secties voor je bioloog cv

Je kunt je cv nóg sterker maken door extra secties toe te voegen aan je begeleidende brief. De wereld ligt aan je voeten!

Hier is een lijst van onze aanbevolen extra secties die je kunt toevoegen:

 • Talen
 • Hobby's en interesses
 • Vrijwilligerswerk
 • Publicaties

Belangrijkste aandachtspunten

De belangrijkste tips voor het opstellen van het beste cv zijn de volgende:

 • Ontwerp je cv specifiek voor de baan als bioloog waar je op solliciteert.
 • Je professionele samenvatting of doelstelling moet je vaardigheden, carrièreverloop, ontwikkeling en functiegerelateerde vaardigheden beknopt naar voren brengen.
 • Vermeld de belangrijkste punten en prestaties uit je vorige banen.
 • Zet je functieomschrijving in een chronologische volgorde.
 • Koppel je vaardigheden en werkervaring op een passende manier aan de functie.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn cv korter maken?

Dit kun je doen door je te concentreren op de meest relevante werkervaringen uit je arbeidsverleden op basis van de vacature.

Zorg ervoor dat de inhoud van je cv beknopt en to the point is. We raden je aan om opsommingstekens te gebruiken om ruimte te besparen en de inhoud overzichtelijker te maken.

Hoe zet ik biologie-onderzoek op mijn cv?

Je kunt biologie-onderzoek opnemen in de functieomschrijving als een of meer van de opsommingstekens die verband houden met een specifieke baan in het verleden.

Je kunt biologie-onderzoek ook toevoegen in de sectie certificeringen, beurzen, onderscheidingen en prijzen.

Als je moeite hebt om je geavanceerde microbiologische vaardigheden op papier te zetten, klik dan hier om onze cv-bouwer te proberen.

Hoe lang moet het cv van een bioloog zijn?

We raden je aan om het cv op één pagina te houden. ATS-scanners en wervingsmanagers zijn eerder geneigd om cv's van één pagina succesvol te filteren en door te lezen.

Moet ik referenties opnemen in mijn cv?

Het is niet aangeraden om referenties aan je cv toe te voegen. Wervingsmanagers hebben over het algemeen geen referenties nodig en het beïnvloedt de effectiviteit van je cv op geen enkele manier.

Je kunt een lijst met referenties geven na je sollicitatiegesprek als daarom wordt gevraagd.

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief