Architecten CV | Belangrijkste punten om uit te blinken bij je sollicitatie

Als bouwkundig architect heb je een belangrijke functie. Je moet projecten overzien, je moet mensen aansturen, technische tekeningen maken. Op basis van je berekeningen worden gebouwen gemaakt. Er zijn veel dingen waar je op moet letten. Je moet stressbestendig zijn, je moet het overzicht houden, je moet leiding geven. Je bent dus een echte multitasker!

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Cv voorbeeld architect

Hylke de Rant
0612341234
hylkevdrant@voorbeeld.nl
Dorpsstraat 485
1234 AB, Emmen

Werkervaring

Bouwkundig architect
Construct Group BV
Juli 2019 - Januari 2022

Bij Construct Group was ik verantwoordelijk voor alle projectdocumenten. Op basis van deze documenten werden belangrijke beslissingen gemaakt. Ik hield de controle over het project en daarbij waren mijn communicatieve- en onderhandelingsvaardigheden essentieel.

Bouwkundig adviseur en project manager
Eikman Groep
Januari 2017 - Maart 2019

Toen ik werkzaam was bij de Eikman Groep hield ik mij bezig met het adviseren van alle betrokkenen. Ik moest de projecten aansturen en zorgen voor de realisatie van de goedgekeurde projecten. Onder mijn supervisie zijn de gestelde doelen altijd behaald.

Opleiding

Master of Science Architecture, Urbanism and Building Sciences
Technische Universiteit Delft
Augustus 2014 - Augustus 2016

Extracurriculaire vaardigheden

Voorzitter (2013-2014) bij de Studenten Roeivereniging Proteus-Eretes.

Talen:

Nederlands - moedertaal
Engels - Goed
Duits - Goed

Maar hoe vermeld je dit handig op je cv? Het kan best moeilijk zijn om je vaardigheden goed op je cv te vermelden. En als je al je werkervaring duidelijk wilt vermelden, dan krijg je een veel te lang cv. Het is daarom belangrijk om beknopt te zijn, maar wat kun je weglaten en wat moet je juist vermelden? Het is een hele kunst om een goed cv te schrijven, maar met onze gids ben je goed op weg!

In dit artikel gaan wij je uitleggen hoe je een bouwkundig architect cv schrijft. We laten onder andere een voorbeeld zien, en leggen uit welke werkervaringen goed zijn om te vermelden. Daarnaast geven we je een handige lay-out. We sluiten af met een aantal nuttige tips.

Wist je dat het bouwkundig architect weinig uitmaakt of je als freelancer werkt of via een vast contract? Het verschil is minimaal met € 4.690 en € 4.675 respectievelijk. Meer weten over het salaris? Kijk dan hier .

Tarieven en salarissen voor architecten

Als bouwkundig architect verdien je het meeste in de randstad. In Rotterdam verdien je € 5.215 en in Amsterdam verdien je € 5.100. Het minste salaris verdien je in Breda, waar je € 3.935 per maand krijgt.

Hoe schrijf je een architecten CV

Onthoud dat je bij het schrijven van je cv maar één doel hebt: de lezer overtuigen om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.Je bet een geschikte kandidaat voor de functie en je wilt aangenomen worden. Vergeet dit niet bij het schrijven van je cv! Let er ook op dat je cv netjes geschreven is en er overzichtelijk uitziet. Hanteer een handige lay-out, waarbij mensen weten wat ze kunnen verwachten en waar de belangrijkste informatie snel te vinden is. Wij adviseren om onderstaande lay-out te gebruiken, maar je kunt ook op onze site kijken voor andere opties. Klik daarvoor hier.

De beste lay-out

Weet je niet zo goed welke lay-out je moet kiezen? Houd dan deze volgorde aan! Het is eenvoudig en mensen weten wat ze kunnen verwachten.

 • Contactgegevens
 • Samenvatting
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden
 • Extra curriculaire activiteiten
📌 Tip: Je hoeft niet te vermelden welke basisschool of middelbare school je hebt gedaan. De ruimte op je cv is beperkt, dus besteed deze nuttig.

Opmaak en structuur voor je CV

Maak je cv nooit langer dan één of twee pagina’s. Pas je cv altijd aan op de vacature waarop je reageert. Het is niet nodig om een langer cv te hebben. Als een cv te lang is, zal het niet gelezen worden. Een recruiter of werkgever moet snel keuzes maken en daarom is het prettig als jij de belangrijkste informatie op een fijne manier aanreikt . Schrijf je cv dus in een prettig lettertype en een goede lettergrootte. Kies een lettertype zoals Calibri, Times New Roman, en een lettergrootte, tussen de 10 en de 12.

 • Het beste is om een omgekeerd chronologische volgorde te hanteren. Hierbij begin je met je meest recente werkervaring en werkt dan verder terug naar het verleden. Je doet hetzelfde voor je opleidingen. Begin met de hoogst voltooide opleiding en je noteert vervolgens eerdere opleidingen als dat nodig is. Hierboven zeiden we het al, maar als je te weinig ruimte hebt, laat dan irrelevante opleidingen weg, zoals je basisschool of middelbare school.
 • Het kan zijn dat je de nadruk wilt leggen op je behaalde prestaties en niet om je opleiding. Dit kun je het beste doen door een functioneel cv te gebruiken. Hierbij komen je prestaties en vaardigheden beter naar voren. Je opleiding verdwijnt naar de achtergrond, maar als je deze template kiest, dan zou dit geen probleem moeten zijn.
 • Je kan ook een combinatie van deze twee templates gebruiken. Je ondersteunt je werkervaringen met de vaardigheden die je hebt en je gebruikt je vaardigheden om je werkervaringen te bevestigen.
architecten cv

Contactgegevens en personalia

Bovenaan vul je al je contactgegevens in. Dit zijn onder andere je naam, je telefoonnummer, je e-mailadres. Je kan je fysieke adres toevoegen, net als je LinkedIn, maar het is niet noodzakelijk.

Goed voorbeeld

Hylke van de Rant

0612341234

hylkevdrant@voorbeeld.nl

Dorpsstraat 485

1234 AB, Emmen

LinkedIn: linkedin.com/in/hylke-van-de-rant-voorbeeld


Slecht voorbeeld

Hylke van de Rant

0612341234

hylkevdrant@voorbeeld.nl

Dorpsstraat 485

1234 AB, Emmen

LinkedIn: linkedin.com/in/hylke-van-de-rant-voorbeeld

@hylkevdrantvoorbeeld


Het goede voorbeeld is duidelijk geschreven en vermeld de relevante contactgegevens. Het slechte voorbeeld bevat alle belangrijke gegevens, maar ook een hoop onnodige gegevens. Het is niet nodig om Instagram te delen. Houd het professioneel.

Moet ik een foto toevoegen?

Als architect gaat het erom wat je kan, niet om hoe jij eruit ziet. Het is niet noodzakelijk om een foto toe te voegen, maar het mag wel. Als je een foto toevoegt, kies dan een foto met een professionele foto en niet eentje van het uitgaan of van je vakanties.

Benadruk je ervaring als bouwkundig architect

Je werkervaring is het meest waardevolle wat je bezit. Zorg dat dit duidelijk naar voren komt. Je bent een bekwame architect en daar mag je trots op zijn. Vermeld ook duidelijk de betrokken verantwoordelijkheden die je hebt. Als je te weinig ruimte hebt, benoem dan de meest relevante werkervaringen.

Voorbeeld 1:

Bouwkundig architect

Manderiusz Group BV

November 2014 - November 2019


Tijdens mijn periode bij Manderiusz Group BV zorgde ik voor helder geschreven projectdocumenten. Hieronder vielen ook de documenten met betrekking tot de besluitvorming. Het was belangrijk om goede controle op de bedrijfsvoering te houden, waarbij mijn communicatieve- en onderhandelingsvaardigheden goed van pas kwamen.


architecten cv

Voorbeeld 2:

Bouwkundig adviseur en project manager.

Pragman Groep

Januari 2019 - Maart 2021


Mijn verantwoordelijkheden bestonden onder andere uit het adviseren van onze partners. Ik stuurde de ontwerp- en voorbereidingsprocessen aan en waar nodig begeleidde voorbereidende realisatie. Het was mijn taak om te zorgen dat de gestelde doelen gehaald werden.


En wat te doen als je geen ervaring hebt?

Zelfs als je geen relevante werkervaring hebt, zijn er dingen die je kan vermelden. Denk aan een bijbaan die je hebt gehad, waarin je bepaalde vaardigheden kan laten terugkomen. Anders kun je ook een stage van je opleiding vermelden. Op deze manier geef je aan dat je in ieder geval al iets van werkervaring hebt.

Voorbeeld:

Medewerker horeca

Mauritskade Opleidingscentrum

Januari 2019 - Januari 2020


Bij de Mauritskade verzorgde de catering. Ik heb onder andere geleerd om representatief en stressbestendig te zijn en nauwkeurig te werken.


Opleiding: beschrijf je kwalificaties

Voordat je als bouwkundig architect aan de slag kan, is het van belang om een goede opleiding te doen. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. Hieronder hebben we twee voorbeelden gegeven. Laat je opleiding duidelijk naar voren komen, want je wilt niet dat er twijfel bestaat over je opleiding.

Voorbeeld 1:

Master of Science Architecture, Urbanism and Building Sciences

Technische Universiteit Delft

Augustus 2017 - Augustus 2019


Voorbeeld 2:

Bouwkunde

HAN University of Applied Sciences

Augustus 2016 - Augustus 2020


Beste vaardigheden voor het cv van een bouwkundig architect

Je wordt niet spontaan een bouwkundig architect. Er zijn een aantal noodzakelijke vereisten. Deze vereiste vaardigheden worden vaak ook aangegeven en het is goed om deze te benoemen. We hebben hieronder een aantal voorbeelden gegeven.

 • Ervaring met Big Data
 • Vaardig in SQL
 • Afgeronde opleiding HBO Bouwkunde of vergelijkbare opleiding
 • Vaardig met MS Office pakket
 • Kennis heeft van het tekenen met Archicad
 • Kennis van bouwfysica en bouwmaterialen
 • Bekend met Autocad en Adobe Illustrator
architecten cv

Gewilde eigenschappen

Naast de vereiste vaardigheden, zijn er ook nog een aantal gewenste eigenschappen, de bekende soft skills. Deze zorgen ervoor dat je aansluit bij het bedrijf. In de vacature zijn al een aantal eigenschappen benoemd, maar er zijn ook andere vaardigheden die waardevol zijn. Kijk welke vaardigheden gevraagd worden en laat dit duidelijk terugkomen. Hieronder hebben we een kleine lijst gemaakt van de meest gevraagde eigenschappen.

 • Stressbestendig
 • Pro-actief
 • Communicatief sterk
 • Spreekt vloeiend Nederlands en Engels
 • Goede sociale vaardigheden
 • Probleem oplossend denken
 • Bezit veel creativiteit

De samenvatting

Geef in de samenvatting een korte introductie van jezelf. Beperk dit tot enkele regels. Wie ben jij? Wat kan jij? Waar ben je goed in? In een paar regels wil je de lezer overtuigen om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek . Je bent vrij om zelf te kiezen wat je sterke punten zijn. Het is wel verstandig om relevante of gewilde vaardigheden te noemen. De samenvatting draait om jou en wat jij allemaal kan!
Goed voorbeeld

Als bouwkundig architect vind ik het geweldig om mijn concepten te realiseren. Ik heb veel enthousiasme voor mijn werk en vind het fantastisch om de bouwkundige ontwerpen tot een goed einde te begeleiden. Als nauwkeurig en precieze werker draag ik bij aan ieder project, door fouten op te sporen voordat ze een probleem vormen.


Slecht voorbeeld

Ik had iedere keer discussie bij mijn vorige werk. Ik heb altijd geweldige ideeën, maar mijn opdrachtgever was het er niet mee eens. Mijn werken staan zelfs in de krant, maar omdat ze ‘ventilatieroosters’ wilden hebben, moest mijn concept aangepast worden door de opdrachtgever. Ik heb deze mensen laten weten dat ik zo niet kan werken en ben toen ontslagen. Nu wil ik nieuw werk hebben.


Het slechte voorbeeld maakt een hoop duidelijk. Niet alleen waarom deze persoon nieuw werk moet vinden, maar ook waarom het voor deze persoon lastig is om werk te behouden. Je moet nooit negatief zijn over een vorige werkgever. Een hoge klanttevredenheid is natuurlijk prettig, maar er zullen altijd een aantal negatieve ervaringen tussen zitten. Laat dit je cv niet verpesten. Dit straalt alleen maar negatief af op jezelf. Benoem eerder waar jij goed in bent en prikkel de lezer om verder te lezen. Je wilt de lezer overhalen om jou uit te nodigen, niet afschrikken.

Extra rubrieken voor het cv van een bouwkundig architect

Niet alles wat je hebt gedaan, kun je kwijt bij je werkervaring of bij je opleiding. Daarom is er nog het kopje extracurriculaire activiteiten, waarin je vrijwilligerswerk kan vermelden. Denk ook aan een bijzondere reis die je hebt gemaakt, die bepaalde eigenschappen van jezelf benadrukt.

Computervaardigheden en diploma's

Als architect zal je verschillende berekeningen moeten uitvoeren of modellen moeten maken. Je computervaardigheden zijn ontzettend belangrijk. Laat deze dus vooral zien. Benoem alle trainingen die je hebt gedaan, alle systemen waarmee je kan werken en de succesvol afgeronde cursussen. Hieronder staan enkele voorbeelden.

 • Ervaring met Revit
 • Ervaring met Sketch Up!
architecten cv

Talen

Het is altijd goed om meerdere talen te spreken. Vermeld dit dus altijd. Als architect is de kans groot dat je te maken met mensen die niet altijd Nederlands spreken. Hoewel het niet een bepalende eis zal zijn, is het wel een goede extra.

 • Nederlands - moedertaal
 • Engels - goed
 • Duits - matig
 • Spaans - matig

Vrijwilligerswerk / overige werkervaring

Als mens doe je natuurlijk veel meer in het leven dan alleen maar werken. Als je vrijwilligerswerk doet of andere bijzondere (werk)ervaringen hebt, dan kun je deze zeker vermelden. Het geeft een persoonlijk tintje aan je cv. Het vertelt iets over wie je bent en wat je hebt gedaan. Bedenk van te voren wel of het relevant is of dat je het beter achterwege kunt laten. Als je te weinig ruimte hebt, dan is het beter om relevante werkervaring te vermelden dan een hele lijst met vrijwilligerswerk.

 • Jeugdleider bij scoutingvereniging De Paddestoel
 • Jeugdtrainer bij voetbalvereniging De Eindhovensche Boys

Tips om je cv als architect te optimaliseren

Als je het advies opvolgt dat we hierboven hebben gegeven, kun je een goed cv schrijven. Om je cv extra te laten opvallen, zijn er een aantal tips die we je willen meegeven. Zo val je extra op tussen de andere kandidaten.

 • Maak geen schrijf- of grammaticafouten in je cv. Laat iemand anders je cv controleren, zodat je zeker weet dat er geen fouten in staan. Ken je niemand die je daarvoor kan vragen? Wij kunnen het ook voor je controleren op onze site !
 • Vermeld duidelijk de diploma’s die je bezit. Je wilt niet dat er getwijfeld wordt over je capaciteiten. Laat ze dus duidelijk zien.
 • Ongeacht hoe je weg bent gegaan bij je vorige werkgever, spreek nooit negatief over hen of je collega’s. Dit geeft alleen maar een slechte indruk van jezelf.

Samenvatting: zo schrijf je een perfect architect cv

In het artikel hierboven hebben we uitgelegd hoe je het beste je eigen cv kan schrijven. We zetten de belangrijkste tips nog een keer op een rij:

 • Bij de contactgegevens vermeld jij je naam in en alle relevante contactinformatie.
 • Bij de samenvatting vertel je kort wie je bent en wat je goed kan.
 • Vermeld alle relevante werkervaring die je hebt. Geef bij iedere baan kort aan wat je verantwoordelijkheden waren en koppel dit steeds aan de vacature waarop je reageert.
 • Bij de opleidingen vermeld jij je hoogst behaalde opleiding.
 • Vermeld belangrijke diploma’s en certificaten die je bezit. Benoem de talen die je spreekt.
 • Als afsluiter kun je bijzondere ervaringen of extracurriculaire activiteiten op je cv vermelden.

Met deze tips komt het vast goed! We wensen je veel succes met het solliciteren.

architecten cv

Maak meer kans met een motivatiebrief

Als je reageert op een vacature, heb je maar één kans en je wilt een goede indruk maken op de werkgever of recruiter. Deze kans wil je maximaal benutten. Het is daarom een goed idee om een motivatiebrief mee te sturen, want zo zorg je ervoor dat je een extra grote kans hebt om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. In deze motivatiebrief leg jij uit waarom je een geschikte kandidaat bent en waarom jij aansluit bij het geschetste profiel. In de motivatiebrief kun je ook meer toelichting geven op bijzonderheden uit je cv. Pas er wel voor op dat je motivatiebrief niet een samenvatting is van je cv. Een motivatiebrief wordt altijd gewaardeerd, want je kan hiermee laten zien dat jij je verdiept hebt in de functie en dat je hebt nagedacht over de baan. Vind je het lastig om zo’n brief te schrijven? Kijk dan op onze site !

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief