Advocaten CV | Belangrijkste punten om op te vallen bij je sollicitatie

Advocaat is een bijzonder beroep. Je vertegenwoordigt iemand of een instantie op het juridisch vlak. Daar horen veel verantwoordelijkheden bij. Niet alleen moet je zorgen dat documenten inhoudelijk goed op orde zijn, maar ook moet je kennis hebben van de lokale wetten en regelgeving.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Voorbeeld cv advocaat

Gelena van Galen
0612345678
gelenavangalen@voorbeeld.com
Louise Bouwmanstraat 29
9833 AY, Dordrecht

LinkedIn: linkedin.com/in/gelena-van-galen-voorbeeld

Samenvatting

Met inmiddels bijna vijf jaar aan werkervaring, ben ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik heb onder andere affiniteit met ondernemingsrecht, arbeidsrecht en bestuursrecht.

Werkervaring

Advocaat
Ipsich Groep
Januari 2020 - Juli 2021

Mijn verantwoordelijkheden bestonden onder andere uit het begeleiden van enkele vaste cliënten. Als directe aanspreekpunt verschafte ik hen juridisch advies. Regelmatig kwamen zij met juridische vraagstukken, die ik dan voor hen uitzocht of juridische procedures waarin in hen begeleidde.

Advocaat-stagiair
Houbijn en Dijkstra advocaten
September 2017 - Januari 2020

Als advocaat stagiair was ik werkzaam bij het bovengenoemde advocaten kantoor. We adviseerden zzp’ers, particulieren en MKB-bedrijven met bestuursrecht, ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Wij traden namens hen op bij zakelijke geschillen. De belangen van de cliënt stonden voorop en ik zette mij altijd voor hen in.

Opleiding

Master opleiding Fiscaal Recht
Universiteit van Amsterdam
Augustus 2016 - Augustus 2017

Bachelor Rechtsgeleerdheid Amsterdam
Universiteit van Amsterdam
Augustus 2013 - Augustus 2016

Extracurriculaire vaardigheden

Actief bij Recht voor Studenten 2014 - 2018

Als vrijwilliger bij Recht voor Studenten hielp ik medestudenten en gaf ik ze inhoudelijk juridisch advies. De zaken bestonden onder andere uit geschillen met de verhuurder, maar ook problemen met de universiteit.

Talen

Nederlands - moedertaal
Engels - goed
Duits - matig

Als advocaat ben je partijdig, in tegenstelling tot een notaris, en mag je de belangen behartigen van één partij.

Advocaat wordt je niet zomaar. Je moet een rechtenstudie hebben gevolgd aan een universiteit en je moet beëdigd zijn bij een rechtbank. Je moet een beroepsopleiding volgen en een stage succesvol volbracht hebben. Voordat je zelfstandig als advocaat aan de slag gaat, heb je een hoop ervaring, maar hoe kun je die het beste op je cv vermelden? Een goed cv schrijven is niet eenvoudig, maar met deze gids ben je goed op weg!

In dit artikel wordt kort uitgelegd hoe je een goed advocaat cv schrijft. We laten een voorbeeld zien, geven je een goede lay-out en we sluiten af met een aantal handige tips.

Wist je dat het als advocaat veel uitmaakt waar je werkt? In Amsterdam verdien je als advocaat gemiddeld € 6.420,- per maand. In Den Haag verdien je € 4.045,- per maand. Meer weten over het salaris als advocaat? Kijk dan hier !

Tarieven en salarissen voor advocaten

Als advocaat verdien je gemiddeld € 4.615,- per maand. Op basis van je ervaring en expertise, kan het salaris uiteenlopen van € 3.925,- tot € 5.310,-. Als je meer wilt weten over het salaris van een advocaat, dan kun je hier kijken!

Hoe schrijf je een advocaten cv?

Bij het schrijven van je cv heb je maar één doel: de lezer overtuigen. Je wilt uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Je bent een geschikte kandidaat voor de functie en je wilt de lezer overtuigen om jou aan te nemen. Bedenk dus dat alles wat je schrijft op je cv dit doel moet dienen . Laat overbodige informatie achterwege. Zorg ervoor dat je cv netjes is, dat het er overzichtelijk uitziet en foutloos geschreven is. Het beste is om een gangbare lay-out en template aan te houden, zodat iedereen weet welke informatie te verwachten is en waar de belangrijkste informatie staat. Onderstaande lay-out is het handigste, maar er zijn nog meer mogelijkheden op onze website. Klik daarvoor hier.

De beste lay-out

Als je niet weet welke lay-out je moet aanhouden, hanteer dan deze volgorde. Het is eenvoudig, mensen weten wat ze moeten verwachten en werkgevers houden van dit format!

 • Contactgegevens
 • Samenvatting
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden
 • Extra curriculaire activiteiten
📌 Tip: Je hebt slechts twee pagina’s om de werkgever te overtuigen. Beperk je tot de belangrijkste dingen. Laat je basisschool of middelbare school achterwege. Deze informatie is overbodig.

advocaat cv

Opmaak en structuur voor je CV

Een goed cv is kort. Je cv moet niet te lang zijn, want dan wordt het niet gelezen. Beperk je daarom tot één of twee pagina’s . Tijd is geld en er moet snel een keuze gemaakt worden. Het is daarom belangrijk dat jij de meest belangrijke informatie op een goede manier weergeeft. Schrijf je cv in een gangbaar lettertype en een fijne lettergrootte. Denk bij de lettergrootte aan Calibri, Times New Roman, Arial. Kies bij de lettergrootte 10, 11, of 12.

 • Het meest ideale is een omgekeerd chronologische volgorde. Je begint met de meest recente werkervaring en noteert vervolgens eerdere werkervaringen. Met je opleiding doe je hetzelfde. Begin met je hoogst behaalde opleiding en noteer dan eerdere opleidingen.

 • Als je de nadruk wilt leggen op je behaalde prestaties, bijvoorbeeld grote civiele procedures, waaraan je hebt meegewerkt of een bepaalde casus die je hebt gewonnen, dan kun je het beste gaan voor een functioneel cv. Je legt de nadruk dan minder op je opleiding. Je prestaties en vaardigheden komen beter naar voren.

 • Als je een combinatie van de twee bovenstaande templates wil gebruiken, dan kun je je cv ook zo schrijven dat je vaardigheden ondersteunt worden met je werkervaring en dat je je werkervaring gebruikt om de behaalde prestaties te bevestigen.

Persoons- en contactgegevens

Bovenaan je cv staan je contactgegevens. Deze zijn nodig om met je in contact te komen. Vermeld onder andere je naam, je telefoonnummer, je e-mailadres. Als je LinkedIn hebt, kun je deze toevoegen. Dat is handig, want op LinkedIn kun je eventueel meer informatie verwerken dan op je cv. Tot slot kan het handig zijn om een fysiek adres te vermelden, maar het niet noodzakelijk.

Goed voorbeeld

Helena van Houten

0612345678

helenavanhouten@voorbeeld.com

Louise de Colignystraat 8

7001 GE, Doetinchem

LinkedIn: linkedin.com/in/helena-van-houten-voorbeeld


Slecht voorbeeld

Helena van Houten

06123456789

Louise de Colignystraat 8

7001 GE, Doetinchem

LinkedIn: linkedin.com/in/helena-van-houten-voorbeeld


Het slechte voorbeeld bevat een ongeldig telefoonnummer en geen e-mailadres. Het e-mailadres is belangrijk om te vermelden, want deze is nodig om met je in contact te komen. Voor de rest zijn allebei de voorbeelden identiek. Let er dus op dat je je contactgegevens zorgvuldig opschrijft.

Moet ik een foto toevoegen?

Het gaat in de advocatuur om hoeveel kennis je hebt en hoe goed jij je werk kan doen. Een foto is niet nodig. Je mag het wel doen, als je het graag wilt, maar het is niet verplicht. Als je een foto toevoegt, zorg er dan voor dat het een professionele foto is met een serieuze uitstraling. Kies geen vakantiefoto.

Benadruk je ervaring als advocaat

Als advocaat zijn zowel je werkervaring als opleiding belangrijk. Allebei moeten dus duidelijk naar voren komen op je cv. Bij alle werkervaring die je hebt, geef je een korte beschrijving van welke taken je had. Als je te weinig ruimte hebt, beperk je dan tot de belangrijkste werkervaringen.

Voorbeeld 1:

Advocaat Ondernemingsrecht

Radboud Advocatuur

Maart 2017 - Mei 2019


Als onderdeel van een team deden wij vaak procedures in teamverband. De nadruk lag op het bewaren van de continuïteit en de gedeelde verantwoordelijkheid. Wij hielpen onder andere zzp’ers met langdurige procedures en begeleidde cliënten in geschillen die zij hadden.


Voorbeeld 2:

Advocaat Gezondheidsrecht

Brandsteder Groep

Juni 2017 - September 2021


Mijn verantwoordelijkheden bestonden onder andere uit het adviseren van maatschappelijke instellingen en zorgorganisaties. De gevallen waren zeer uiteenlopend, variërend van privacykwesties tot gezondheidsontwikkelingen. Ik ben breed inzetbaar en gedreven.


advocaat cv

En wat te doen als je geen ervaring hebt?

Voordat je als advocaat aan de slag gaat, zal je een stage moeten doen. Laat deze stage opleiding duidelijk zien. Tijdens deze drie jaar, mag je niet zelfstandig werken. Mocht je nog geen zelfstandige werkervaring hebben, dan kun je een baan als juridisch medewerker opvoeren of een andere relevante bijbaan.

Voorbeeld:

Advocaat-stagiair

Willemsen en Herberts advocatenkantoor

November 2016 - November 2019


Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan bij W&H advocatenkantoor. Dit kantoor is gespecialiseerd in strafrecht. Ik adviseerde cliënten, begeleidde processen en sparde met andere advocaten over mogelijke oplossingen.


Opleiding: beschrijf je kwalificaties

Je mag alleen advocaat worden als je de benodigde vooropleiding hebt gedaan. Dit is een universitaire opleiding rechten. De universiteit waar je de opleiding gevolgd hebt maakt niet uit. Mocht je een specialisatie gedaan hebben tijdens je master, vermeld dan deze.

Voorbeeld 1:

Rechtsgeleerdheid

Universiteit Utrecht

Augustus 2016- Juli 2020


Voorbeeld 2:

Master Fiscaal Recht

Universiteit Amsterdam

Augustus 2020 - Juli 2021


Beste vaardigheden voor het cv van een advocaat

Om als advocaat aan de slag te gaan zijn er een aantal noodzakelijke vereisten. Deze moet je duidelijk vermelden. Hieronder zijn enkele voorbeelden gegeven:

 • Aantoonbaar een studie rechten volbracht
 • Een afgeronde stage opleiding
 • Cursus Fiscaliteit in Arbeidsrecht (2022) volbracht
 • Jeugdbeschermingsrecht, de jeugdwet en de daaruit vloeiende complicaties (2022) volbracht
 • Cursus Sociale Zekerheid (2019) volbracht
 • Beheersing van het Nederlands burgerlijk procesrecht
 • Ervaring met het procederen in teamverband
 • Kennis van ondernemingsrecht
advocaat cv

Gewilde eigenschappen

Uiteraard zijn er nog bepaalde eigenschappen die per bedrijf verschillen. Afhankelijk van waar je gaat werken, kunnen er meer of minder dingen van je verwacht worden. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van de meest gewilde eigenschappen. Kijk eens of er iets tussen staat wat op jou van toepassing is!

 • Sterke communicatieve vaardigheden
 • Interesse in netwerken
 • Goed analytisch vermogen
 • Representatief
 • Affiniteit met economie of financiën
 • Een echte teamplayer!
 • Hoofd- en bijzaken goed scheiden
 • Stressbestendig

De samenvatting

In de samenvatting introduceer jij jezelf kort. Beperk dit tot enkele regels. Het hoeft geen lang verhaal te zijn, alleen een korte introductie van jezelf. Wie ben jij? Wat kan jij goed? Benoem je goede eigenschappen en kijk of je dit kan koppelen aan de vacaturetekst.

Goed voorbeeld

De afgelopen zeven jaar ben ik werkzaam geweest bij een groot advocatenkantoor. Ik heb mij hier gespecialiseerd in arbeidsrecht. Door de komst van een nieuw kind, ben ik verhuisd en op zoek naar een kleinschalig advocatenkantoor. Ik zet mij graag in voor anderen en gerechtigheid.


Slecht voorbeeld

De advocatuur vind ik fijn om in te werken, want het is leuk om te discussiëren en te debatteren. Ik debatteer graag, zowel voor mijn werk, als privé. Graag ga ik de discussie aan, want het is interessant om te zien wat mensen drijft en waarom zij iets denken.


Hoewel het slechte voorbeeld vriendelijk geschreven is, is het geen goede samenvatting. Deze persoon houdt duidelijk van discussiëren en argumenteren, waardevolle eigenschappen in de advocatuur, maar je moet ook werken. Het is geen vrijetijdsvereniging waar je voor je lol aan de slag kan. Laat zien wat jij kan, waar ben jij goed in? Prikkel de lezer om meer over je te weten te komen.

Extra rubrieken voor het cv van een advocaat

Je cv is natuurlijk beperkt en je moet steeds de belangrijkste punten naar voren laten komen. Het lastige is dat er soms ervaringen zijn die je niet ergens handig kan vermelden. Daarvoor kun je de extra rubrieken gebruiken. Je kan onder andere je vrijwilligerswerk of je hobby vermelden.

Computervaardigheden, cursussen en diploma's

Als advocaat is het belangrijk om digitaal vaardig te zijn. Deze computervaardigheden zijn belangrijk, want je wilt niet dat per ongeluk persoonsgegevens of vertrouwelijke informatie openbaar wordt gemaakt. Er is zelfs specifieke software voor de advocatuur.

 • Diploma AVG
 • Ervaring met Urios of Hammock
 • Spaans voor juristen
 • Engels voor juristen
advocaat cv

Talen

Het is als mens altijd nuttig om meerdere talen te spreken. In de advocatuur is dit natuurlijk niet anders, want niet al je cliënten zullen Nederlands spreken. Laat de talen die je spreekt duidelijk zien. Bedenk alleen wel bij juridische correspondentie of je de juiste persoon bent om bijvoorbeeld gerechtelijke stukken te vertalen.

 • Nederlands - moedertaal
 • Engels - matig
 • Spaans - goed

Vrijwilligerswerk / overige werkervaring

Naast je werk doen mensen vaak andere dingen. Dit kan een interessante hobby zijn of vrijwilligerswerk dat je doet buiten werktijd. Laat dit vooral zien! Het geeft een indruk van wie je bent en wat je nog meer kan. Bedenk alleen wel of het relevant is voor de vacature. Een belangrijke werkervaring is relevanter dan een leuke vakantie die je hebt gehad.

 • Vrijwilliger bij Het Juridisch Loket Zaandam sinds 2020
 • Vrijwilliger bij Rechtswinkel Zeist sinds 2018

Tips om je cv als advocaat te perfectioneren

We hebben natuurlijk uitgelegd hoe je een goed cv schrijft, maar er zijn enkele tips die we delen om te zorgen dat je cv echt perfect is! Zo spring je eruit tussen de andere kandidaten en weet je zeker dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.

 • Vertel nooit negatieve dingen over je vorige werkgever. Ongeacht of je goed bent weggegaan of niet, laat je nooit negatief uit over hen. Dit geeft alleen maar een slechte indruk van jezelf.

 • Advocaat wordt je niet zomaar. Laat dus duidelijk zien dat jij de benodigde opleidingen hebt gevolgd.

 • Voorkom spel- of grammaticafouten in je cv. Dit staat slordig en geeft een slechte indruk. Vraag aan een kennis om je cv te controleren, zodat je weet dat er geen fouten in staan. Als je niemand kent om hiervoor te vragen, dan bieden wij deze service ook aan op onze site !

 • Controleer je social media profielen voordat je gaat solliciteren. Staan er gênante foto’s of berichten? Verwijder deze dan voordat je gaat solliciteren.

Samenvatting: zo schrijf je een goed advocaten cv

Goed, in het artikel hebben we uitgelegd hoe je het beste je advocaten cv kan schrijven. Het is een hoop informatie, dus daarom zetten we de belangrijkste punten nog een keertje op een rij.

 • Vermeld bij contactgegevens je naam en alle relevante manieren om met je in contact te komen.

 • Bij de samenvatting geef je een korte introductie van wie je bent. Wat kun jij goed?

 • Vermeld de relevante werkervaring die je hebt. Benoem kort te verantwoordelijkheden die je bij de functie had. Zorg dat er een koppeling is met de vacature waarop je reageert.

 • Laat je opleidingen zien. Zorg dat er geen twijfel is of jij de werkzaamheden mag uitvoeren.

 • Vermeld belangrijke diploma’s en certificaten. Benoem de talen die je spreekt.

 • Als laatste kun je bijzondere ervaringen of extracurriculaire activiteiten op je cv vermelden.

Als je deze tips opvolgt, komt het vast goed! Veel succes gewenst met het solliciteren!

advocaat cv

Maak meer kans met een motivatiebrief

Wanneer je reageert op een vacature, heb je maar één kans om een goede indruk te maken. Deze wil je maximaal benutten. Het is daarom verstandig om een motivatiebrief mee te sturen met je cv. Zo zorg je ervoor dat je een extra grote kans hebt om uitgenodigd te worden voor een gesprek. In de motivatiebrief vertel je kort wat je motivatie is om te reageren op de vacature en waarom je een geschikte kandidaat bent voor de functie. In de vacature wordt een profiel geschetst van de ideale kandidaat en in de motivatiebrief leg je uit waarom jij aansluit bij dit profiel. Verder kun je meer toelichting geven over jezelf en je cv. Een motivatiebrief is altijd een goed idee, want werkgevers en recruiters waarderen het als jij kan laten zien dat je je verdiept hebt in de vacature. Maar hoe schrijf je zo’n brief? Als je het lastig vindt, kun je op onze site kijken voor meer advies.

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief