Zo schrijf je een top werknemer cv

Solliciteer je naar een nieuwe baan? Dan is het belangrijk dat je een krachtig cv opstelt. Je cv is je eerste kans om een goede indruk te maken op potentiële werkgevers. Maar, hoe schrijf je nu een cv dat opvalt tussen alle andere cv's?

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Voorbeeld werknemers cv

Persoonlijke gegevens:

Niels Lager
Niekerk 232
1234AB Leeuwarden
nielslager@e-mail.com
06-12345678

Cv-profiel:

Resultaatgerichte marketingprofessional met zes jaar ervaring in het ontwikkelen en implementeren van succesvolle digitale marketingcampagnes. Beschikt over sterke analytische vaardigheden, strategisch denkvermogen en bewezen vermogen om merkbekendheid en klantbetrokkenheid te vergroten. Is een gedreven teamplayer die effectief samenwerkt met interne teams en externe belanghebbenden om strategische marketingdoelen te bereiken. Heeft een passie voor het creëren van effectieve marketingstrategieën en het leveren van meetbare resultaten.

Werkervaring:

Marketing Specialist, Bedrijf XYZ
Jan 2018 - Heden

 •  Ontwikkelen en implementeren van nieuwe marketingcampagnes om de bekendheid te vergroten en de verkoop te stimuleren.
 •  Beheren van sociale media-accounts en creëren van boeiende content om de betrokkenheid van het publiek te vergroten.
 •  Analyseren van trends en klantgedrag om strategieën aan te passen en resultaten te optimaliseren.
 •  Samenwerken met cross-functionele teams om zo alle gestelde campagnedoelstellingen te kunnen bereiken.


Projectmanager, Bedrijf ABC
Jun 2016 - Dec 2017

 •  Coördineren van de projectteams en het bewaken van de voortgang, het budget en de kwaliteit.
 •  Beheren van de planning en het opstellen van gedetailleerde tijdlijnen om ervoor te zorgen projecten tijdig zijn afgerond.
 •  Risico's en potentiële problemen tijdig identificeren en passende oplossingen implementeren om goede resultaten te waarborgen.
 •  Rapporteren aan (zowel interne als externe) belanghebbenden over de voortgang van projecten.


Opleidingen:

Juli 2012 - Juni 2016 Adviseur Innovatie & Duurzaamheid (mbo-4), ROC van Amsterdam

Cursussen:

Mei 2023 - Communicatievaardigheden
Dec 2022 - Praktisch leidinggeven

Vaardigheden:

 •  Diepgaande kennis van grafische ontwerpsoftware, waaronder Adobe Creative Suite.
 •  Goede communicatieve vaardigheden om concepten en ideeën duidelijk te kunnen communiceren.
 •  Stressbestendigheid en het vermogen om adequaat te reageren in iedere situatie.
 •  Leiderschap en het vermogen om teams te motiveren en begeleiden.
 •  Oog voor detail bij het uitvoeren van analyses en rapportages.


Talen:

Nederlands - moedertaal
Engels - vloeiend
Duits - basisvaardigheden

In dit artikel helpen we je stapsgewijs een krachtig curriculum vitae te schrijven. Het maakt hierbij niet uit of je solliciteert naar een baan als huisarts of technisch support medewerker. Ook maakt het niet uit of je net begint met solliciteren of je huidige cv een update wilt geven. Aan de hand van praktische adviezen en nuttige voorbeelden helpen we jou een cv te schrijven dat opvalt in de competitieve arbeidsmarkt.

Zo ziet een goed cv eruit: 👇

⚠️ Let op: Bovenstaand voorbeeld is niet op één specifiek beroep gericht. Het is belangrijk dat je je cv altijd aanpast op de specifieke functie-eisen.

Handleiding: zo schrijf je een sterk cv

Het opstellen van een cv kan een behoorlijke uitdaging zijn. Vooral als je wilt opvallen tussen alle andere sollicitanten. Met een overtuigend cv heb je een krachtig instrument in handen. Een instrument waarmee je de aandacht van werkgevers kan trekken en je kansen op die ene droomboom aanzienlijk vergroot.

werknemer CV

Hieronder begeleiden we je stapsgewijs bij het schrijven van een opvallend cv. We bespreken alle belangrijke elementen, waaronder de lay-out van je cv, het beste format, en hoe je het best relevante werkervaring en vaardigheden kunt benadrukken.

Of je nu een starter of een professional bent, deze handleiding is gemaakt voor jou:

Lay-out

Het is ontzettend belangrijk dat je je cv overzichtelijk inricht. Werkgevers ontvangen na het plaatsen van een vacature vaak vele sollicitaties binnen. Ze kunnen hierdoor slechts enkele seconden besteden aan het beoordelen van ieder cv. Het dan ook essentieel dat je je cv visueel aantrekken inricht en goed gestructureerd presenteert. Hieronder vind je enkele redenen waarom het belangrijk is dat je voldoende aandacht besteed aan de lay-out van je cv:

 • Eerste indruk: De lay-out van je cv is het eerste dat een werkgever ziet. Een professionele lay-out wekt vertrouwen en laat een positieve eerste indruk achter. Het laat zien dat je zorgvuldig te werk kan gaan en aandacht besteedt aan detail; belangrijke eigenschappen in een werkomgeving.

 • Leesbaarheid: Een overzichtelijk cv is gemakkelijk te navigeren. Werkgevers kunnen zo vlot de belangrijkste informatie terugvinden. Maak gebruik van duidelijke sectiekoppen, een gemakkelijk te lezen lettertype en een consistente opmaak. Gebruik je eigen woorden. Vermijd overmatig gebruik van afbeeldingen en decoratie. Deze kunnen de leesbaarheid van je cv belemmeren.

 • Focus op relevantie: Een goed ingericht cv benadrukt de meest relevante informatie voor de functie waar je naar solliciteert. Je kunt de aandacht richten op je belangrijkste prestaties en successen.

 • Professionele uitstraling: Een goed ontworpen cv straalt professionaliteit uit en laat zien dat je serieus bent over je sollicitatie. Het toont je vermogen om jezelf te verkopen als een waardevolle kandidaat. Een verzorgd cv draagt bij aan het opbouwen van jezelf als professional.
📌 Onthoud: De lay-out van je cv mag nooit afleiden van de inhoud. Je kunt het ook wel zien als een visueel hulpmiddel, waarmee je je sterkste punten kunt benadrukken. Werkgevers moeten gemakkelijk de belangrijkste informatie kunnen terugvinden.

Zorg ervoor dat je in ieder geval onderstaande onderdelen op je cv zet: 👇

 • persoonlijke gegevens
 • cv-profiel
 • werkervaring(en)
 • opleiding(en)
 • vaardigheden
 • optioneel: talen en/of hobby's en interesses

Format

Het is belangrijk dat je de juiste format voor je cv kiest. Een van de meest gebruikte en effectieve formats is het chronologische cv. Dit type cv kun je vrijwel voor elke functie gebruiken. Een chronologisch cv organiseert je ervaring op volgorde van tijd, waarbij je begint met je vorige baan (misschien wel huidige). Hieronder meer over de voordelen van een chronologisch cv:

 • Duidelijke progressie: Op een chronologisch cv kunnen werkgevers gemakkelijk je carrièreverloop volgen. Ze zien direct hoe je bent gegroeid en welke verantwoordelijkheden je hebt gedragen. Werkgevers krijgen zo een duidelijk beeld van je professionele ontwikkeling en potentieel.

 • Benadrukt relevantie: Door je vorige banen in een chronologische volgorde te presenteren, leg je de nadruk op de meest relevante ervaring(en) voor de functie waarvoor je solliciteert. Werkgevers zien direct welke posities je hebt bekleed en kunnen zo gemakkelijker beoordelen of je al dan niet geschikt bent voor de nieuwe baan.

 • Gemakkelijk te controleren: Werkgevers kunnen gemakkelijk referentiecontroles uitvoeren door contact op te nemen met je vorige werkgever. Ze kunnen snel de werkgevers identificeren en de datums verifiëren.

Hoewel wij meestal de voorkeur geven aan het chronologische cv, zijn er ook andere formats, zoals het functionele cv, vaardigheden cv of combinatie cv. Kies een format uit dat het best past bij je specifieke carrièredoelen, achtergrond en ervaring.

werknemer CV

Persoonlijke gegevens

Je begint je cv altijd met het vermelden van je persoonlijke gegevens. Hoewel het verleidelijk kan zijn om zoveel mogelijk informatie te verstrekken, is het belangrijk dat je goed nadenkt over de relevantie van de gegevens die je deelt. Zo zijn er enkele gegevens die het best kunt vermijden, zoals je burgerlijke staat, je nationaliteit en je geboortedatum. Deze gegevens zijn meestal niet relevant voor je geschiktheid en kunnen leiden tot vooroordelen.

De volgende onderdelen kun je wél op je cv vermelden:

 • Contactgegevens: Vermeld je volledige naam, e-mailadres en telefoonnummer. Werkgevers kunnen zo gemakkelijk contact met je opnemen voor verdere communicatie. Controleer altijd of je contactinformatie up-to-date en correct is.
 • Locatie: Wij raden je aan ook je adresgegevens te vermelden. Werkgevers kunnen zo inschatten of je in de nabijheid van de werklocatie bent.
 • Online profielen: Hoewel het niet nodig is, kun je ervoor kiezen links te plaatsen naar je professionele online profielen, zoals portfolio's of LinkedIn. Voeg deze links enkel toe als ze relevant zijn voor de sollicitatie.
Persoonlijke gegevens:

Niels Lager

Niekerk 232

1234AB Leeuwarden

nielslager@email.com

06-12345678


Wel of geen foto aan je cv toevoegen?

Het toevoegen van een foto is niet verplicht, maar wordt in sommige gevallen wel gewaardeerd. Wij kunnen dan ook geen eenduidig antwoord geven op de vraag 'moet ik een foto toevoegen aan mijn cv?'. Tenzij er specifiek om wordt gevraagd in de vacature-eisen, hoef je geen foto toe te voegen. Door het weglaten van een foto voorkom je dat je wordt beoordeeld op basis van uiterlijke kenmerken.

Echter, in sommige sectoren is het wél gebruikelijk een foto aan je cv toe te voegen. Bijvoorbeeld in de entertainmentindustrie, acteerwerk of functies waarin representatieve vaardigheden van belangrijk zijn, zoals klantenservice of saleswerk.

Besluit je een foto toe te voegen aan je cv? Zorg er dan voor dat je een professionele en representatieve foto uitkiest. Kies een recente, duidelijke foto waarop je er verzorgd uitziet. Vermijd vakantiefoto's, groepsfoto's, foto's met huisdieren of foto's die gemaakt zijn op feestelijke gelegenheden.

Werkervaring(en)

Het vermelden van je werkervaring is erg belangrijk, omdat het werkgevers inzicht geeft in je professionele achtergrond. Door relevante ervaringen te benadrukken demonstreer je je geschiktheid voor de specifieke functie.

Vermeld je werkervaring op een chronologische volgorde. Begin met je meest recente werkervaring en werk vervolgens achteruit in de tijd. Vermeld de naam van het bedrijf waar je gewerkt, je functietitel en de periode waarin je hier hebt gewerkt. Geef ook een korte beschrijving van de taken die je hebt uitgevoerd.

📌 Tip: Pas je werkervaring aan op de specifieke functie waarvoor je solliciteert. Identificeer de taken en verantwoordelijkheden die relevant zijn en benadruk deze. Hiermee toon je dat je over de benodigde vaardigheden beschikt om succesvol zijn te zijn in de functie.

Werkervaring:

Marketing Specialist, Bedrijf XYZ

Jan 2018 - Heden

 • Ontwikkelen en implementeren van nieuwe marketingcampagnes om de bekendheid te vergroten en de verkoop te stimuleren.
 • Beheren van sociale media-accounts en creëren van boeiende content om de betrokkenheid van het publiek te vergroten.
 • Analyseren van trends en klantgedrag om strategieën aan te passen en resultaten te optimaliseren.
 • Samenwerken met cross-functionele teams om zo alle gestelde campagnedoelstellingen te kunnen bereiken.
Projectmanager, Bedrijf ABC

Jun 2016 - Dec 2017

 • Coördineren van de projectteams en het bewaken van de voortgang, het budget en de kwaliteit.
 • Beheren van de planning en het opstellen van gedetailleerde tijdlijnen om ervoor te zorgen projecten tijdig zijn afgerond.
 • Risico's en potentiële problemen tijdig identificeren en passende oplossingen implementeren om goede resultaten te waarborgen.
 • Rapporteren aan (zowel interne als externe) belanghebbenden over de voortgang van projecten.

Cv zonder (relevante) werkervaring

Niet getreurd, ook zonder werkervaring kun je een krachtig curriculum vitae opstellen. Je legt in dat geval de nadruk op je andere pluspunten en de wijze waarop deze aansluiten op de functie. Zoals:

 • Opleidingen: Door de nadruk op je onderwijsachtergrond te leggen, toon je je academische basis en kennis die relevant is voor de functie.
 • Cursussen en trainingen: Door gevolgde cursussen te tonen, laat je zien dat je proactief bent in het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.
 • Vaardigheden: Identificeer en benadruk de vaardigheden die je hebt ontwikkeld. Dit toont de meerwaarde die je kunt bieden in de functie.
 • Projecten: Beschrijf (academische) projecten, activiteiten, onderzoek of andere relevante betrokkenheid bij bijvoorbeeld je school of studievereniging. Dit laat zien dat je in teamverband kunt werken, projecten kunt beheren en resultaten weet te behalen.
 • Stage-ervaring of vrijwilligerswerk: Heb je ervaring opgedaan via stages of vrijwilligerswerk? Beschrijf dan je verantwoordelijkheden, behaalde resultaten en relevante vaardigheden die je hebt opgedaan. Dit toont niet alleen praktische ervaring, maar ook betrokkenheid bij je gemeenschap.

Je laat aan de hand van bovenstaande punten niet alleen zien dat je geschikt bent voor de functie op basis van je opleiding en/of vaardigheden, maar ook dat je proactief en betrokken bent. Je kunt bovenstaande elementen als leidraad gebruiken en ze aanpassen aan je eigen situatie.

werknemer CV

Opleiding(en)

Een ander belangrijk onderdeel op je cv zijn je gevolgde opleidingen. Aan de hand hiervan krijgen werkgevers zicht op je academische achtergrond. Je toont ermee dat je over de vereiste kennis beschikt. Het is belangrijk dat je de nadruk legt op opleidingen die aansluiten op de functie. Laat zien dat je een solide basis hebt in het betreffende vakgebied en de nodige theoretische kennis hebt opgedaan.

👉 Benoem niet alleen welke opleiding je hebt gevolgd, maar ook de naam van de instelling en de periode waarin je hebt gestudeerd.

Opleidingen:

Juli 2012 - Juni 2016 Adviseur Innovatie & Duurzaamheid (mbo-4), ROC van Amsterdam


Aanvullende cursussen

Heb je (relevante) aanvullende cursussen gevolgd? Benoem deze dan! Cursussen, trainingen en certificaten tonen aan dat je voortdurend aan je professionele ontwikkeling werkt. Je toont ermee dat je bereid bent om je vaardigheden en kennis uit te breiden, zelfs buiten je formele opleiding.

📌 Tip: Benoem enkel cursussen die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert, zoals branchegericht workshops of specifieke softwaretrainingen.

Cursussen:
Mei 2023 - Communicatievaardigheden

Dec 2022 - Praktisch leidinggeven


Vaardigheden

Vervolgens gaan we door naar het onderdeel 'vaardigheden'. Wat maakt jou goed in je vak? Aan de hand van je vaardigheden krijgen werkgevers een beeld van je expertise en competenties. Het is ook weer hier belangrijk dat je vaardigheden uitkiest die aansluiten bij de specifieke functie. Beschrijf zowel harde, als zachte vaardigheden.

Wees specifiek en concreet. Vermijd vage termen en maak, indien mogelijk, gebruik van voorbeelden. Zorg ervoor dat de informatie gemakkelijk te lezen is, bijvoorbeeld door je vaardigheden weer te geven in een lijst met bulletpoints.

Vaardigheden:
 • Diepgaande kennis van grafische ontwerpsoftware, waaronder Adobe Creative Suite.
 • Goede communicatieve vaardigheden om concepten en ideeën duidelijk te kunnen communiceren.
 • Stressbestendigheid en het vermogen om adequaat te reageren in iedere situatie.
 • Leiderschap en het vermogen om teams te motiveren en begeleiden.
 • Oog voor detail bij het uitvoeren van analyses en rapportages.

Veelgevraagde vaardigheden

Welke vaardigheden veelgevraagd zijn, is ontzettend afhankelijk van je vakgebied. We raden je aan de vacaturetekst nog een keer goed door te lezen en vervolgens vaardigheden uit te zoeken die hierop aansluiten. Laat zien dat jij perfect bent voor de functie!

Cv-profiel

Een van de belangrijkste onderdelen van je cv is misschien wel het cv-profiel. Je cv-profiel is een kort overzicht aan het begin van je cv dat werkgevers een snelle indruk geeft van wie jij bent en wat je te bieden hebt. Het is een krachtig hulpmiddel waarmee je direct de aandacht van werkgevers trekt en jouw cv onderscheid van dat van andere kandidaten. Hieronder geven we je enkele tips voor het schrijven van een goed cv-profiel:

 • Kort maar krachtig, tussen de 3 en 6 zinnen is meer dan voldoende.
 • Benadruk je relevante ervaring, vaardigheden, prestaties en/of ambities.
 • Gebruik krachtige woorden om je profiel levendig en overtuigend te maken.
 • Pas je profiel aan op de specifieke functie waarvoor je solliciteert.
 • Geef aan wat jou onderscheidt van andere kandidaten.
GOED
Resultaatgerichte marketingprofessional met zes jaar ervaring in het ontwikkelen en implementeren van succesvolle digitale marketingcampagnes. Beschikt over sterke analytische vaardigheden, strategisch denkvermogen en bewezen vermogen om merkbekendheid en klantbetrokkenheid te vergroten. Is een gedreven teamplayer die effectief samenwerkt met interne teams en externe belanghebbenden om strategische marketingdoelen te bereiken. Heeft een passie voor het creëren van effectieve marketingstrategieën en het leveren van meetbare resultaten.

SLECHT
Op zoek naar een nieuwe functie in marketing. Goede communicatieve vaardigheden en teamplayer. Is per direct beschikbaar.

Zie je de verschillen? Het eerste voorbeeld is specifiek en resultaatgericht. De nadruk ligt op relevante vaardigheden en bewezen succes. Ook komen de motivatie en toewijding van de schrijver duidelijk naar voren. Het tweede voorbeeld is te vaag en algemeen. Het nodigt niet uit om verder te lezen en de meeste werkgevers zullen na het lezen van dit profiel hoogstwaarschijnlijk afhaken.

Extra onderdelen

Afhankelijk van je situatie en de functie waarvoor je solliciteert, kun je ervoor kiezen om extra onderdelen toe te voegen. Je kunt hierbij denken aan de kop 'talen' of 'hobby's en interesses'. Het is belangrijk dat je selectief bent bij het toevoegen van extra onderdelen, vooral je cv al vol staat met andere nuttige informatie. Als de extra onderdelen niet veel meerwaarde aan je cv bieden, kan het de aandacht afleiden van essentiële informatie.

Het opnemen van je hobby's en interesses kan voordelig zijn als deze aansluiten bij de functie. Vermeld enkel hobby's die relevant, professioneel en positief zijn.

werknemer CV

Talen

Beheers je meerdere talen en is deze vaardigheid relevant voor de branche of functie? Dan neem je uiteraard het onderdeel 'talen' op in je cv. Hiermee laat je zien dat je in staat bent om effectief te communiceren met mensen van verschillende achtergronden. Vermeld de talen die spreekt en op welk niveau.

Talen:

Nederlands - moedertaal

Engels - vloeiend

Duits - basisvaardigheden


Samenvatting: zo schrijf je een cv als werknemer

Je cv is nu als het goed is zo goed als af! Hieronder vatten we de hierboven beschreven zaken nog een keer kort samen:

 • Een krachtig werknemers cv begint met een aandachttrekkend cv-profiel.
 • Een juiste lay-out vergroot de leesbaarheid van je cv.
 • Je kunt het best gebruikmaken van een chronologische volgorde.
 • Het toevoegen van een foto aan je cv is optioneel en afhankelijk van de branche.
 • Geef je werkervaring op een specifieke en resultaatgerichte manier weer.
 • Bij het ontbreken van werkervaring kun je de nadruk leggen op opleidingen, cursussen, vaardigheden, projecten en/of vrijwilligerswerk.
 • Aanvullende cursussen tonen je inzet voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling.
 • Voeg enkel extra onderdelen toe als ze relevant zijn voor de functie.

Weet je nog steeds niet zo goed waar je beginnen moet? 👉 Wij helpen je graag op weg!

Begeleidende brief

Naast een krachtig cv, zul je ook een goede motivatie- of sollicitatiebrief moeten schrijven. In deze brief krijg je de kans jezelf nog meer te onderscheiden en werkgevers te overtuigen van het feit dat jij de ideale kandidaat bent. Toon je motivatie en passie en geef aan waarom je specifiek geïnteresseerd bent in die ene functie en het bedrijf. Leg de link tussen jou en de behoeften van de werkgever. Laat je persoonlijkheid en unieke kwaliteiten zien, en maak een blijvende indruk.

Het schrijven van een goede brief is nog niet zo gemakkelijk. Bij onze cv-templates krijg je een voorbeeld van een sterke brief. Deze kun je gebruiken bij het schrijven van de jouwe.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn cv aanpassen aan een specifieke functie?

Leg de nadruk in eerste instantie op relevante vaardigheden, ervaring en prestaties die aansluiten bij de functie. Let ook op je woordkeuze en gebruik terminologie die aansluit bij de branche en het bedrijf waar je bij solliciteert. Let wel op dat je niet gaat overdrijven of liegen. Je wilt niet op staande voet ontslagen worden, omdat je niet eerlijk bent geweest op je cv.

Wat is een goede lengte van een cv?

We raden je aan je cv niet langer te maken dan twee A4'tjes. Vermijd overtollige details en focus op de meest relevante informatie. Heb je veel relevante werkervaring? Dan kan een langer cv gerechtvaardigd zijn. Zorg er in dit geval wel voor dat de informatie goed georganiseerd is en de belangrijkste punten op de eerste pagina staan.

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief