Zo schrijf je een indrukwekkend serveerster cv

Je serveerster cv opent daadwerkelijk deuren naar uitdagende kansen in de horeca. Of je nu een ervaren horecamedewerker bent of net begint aan je avontuur, een goed geschreven cv maakt het verschil tussen opgemerkt worden of in de massa verdwijnen.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Maar, waar begin je? Geen zorgen, in dit artikel helpen je bij het creëren van een uniek en opvallend serveerster cv.

Handleiding: zo schrijf je een sterk serveerster cv

Als serveerster bekleed je een uitdagende rol in de horeca , waarbij je zorgt voor een vlotte en comfortabele ervaring voor klanten. Je bent verantwoordelijk voor het bedienen van gasten, het opnemen van bestellingen en het serveren van gerechten en drankjes. Met jouw klantgerichtheid creëer je een sfeer die mensen keer op keer terug laat komen.

Je kunt omgaan met diverse klanten, begrijpt hun wensen en behoeften, en weet precies hoe je deze kunt vervullen. Je werkt nauw samen met een team van horecacollega’s, zoals barmannen en koks , om een onvergetelijke ervaring voor de gasten te verzorgen.

Wil jij jouw carrière als serveerster naar nieuwe hoogten tillen? Dan is het belangrijk dat je een overtuigend cv creëert. Een cv dat jouw unieke vaardigheden en passie voor de horeca weerspiegelt.

Serveerster CV

Lay-out

De inhoud van je cv is belangrijk. Maar, ook het belang van een juiste opmaak mag je niet onderschatten. Met een juist vormgegeven cv heb je direct een goede eerste indruk gemaakt. Een goede lay-out laat zien dat je serieus bent over je sollicitatie en aandacht aan detail besteedt.

Daarnaast zorgt een juiste lay-out ervoor dat je cv gemakkelijk te lezen is. Werkgevers hebben vaak niet de tijd om ieder cv grondig te bestuderen, dus is het belangrijk om de essentiële informatie op een gestructureerde manier te presenteren.

Maak gebruik van duidelijke koppen en scheidt de verschillende onderdelen door middel van witregels. Vermijd lange lappen tekst en maak gebruik van een duidelijk lettertype en opsommingstekens. Houd de achtergrond van je cv rustig en gebruik neutrale kleuren. Dit zal ervoor zorgen dat je cv er aantrekkelijk uitziet.

De volgende onderdelen krijgen een plekje op je horeca cv: 👇

 • persoonlijke gegevens
 • cv-profiel
 • werkervaring
 • opleiding(en)
 • vaardigheden
 • optioneel: talen en/of hobby's en interesses

Format

Er bestaan verschillende soorten cv’s. Als serveerster kun je het best gebruikmaken van een zogeheten chronologisch cv. Dit type cv geeft een gestructureerd overzicht van je professionele groei en ontwikkeling. Door je meest recente, misschien wel huidige, werkervaring als eerste te presenteren, krijgen werkgevers een duidelijk beeld van waar je staat in je carrière. Dat is ontzettend belangrijk, want werkgevers zijn vaak op zoek naar actuele ervaring in de horeca.

Serveerster CV

Persoonlijke gegevens

Je begint je cv met het vermelden van je persoonlijke gegevens. Werkgevers moeten natuurlijk gemakkelijk contact met je op kunnen nemen. Je vermeldt je voor- en achternaam, je adresgegevens, e-mailadres en telefoonnummer. Meer informatie is niet nodig.

Persoonlijke gegevens:
Lars Bakker
Groteweg 10
1234AB Joure
larsbakker@email.com
06-12345678

Serveerster CV

Specifieke werkervaring

Door je eerder werkervaringen te omschrijven, geef je werkgevers inzicht in je vaardigheden, expertise en prestaties. Het is één van de meest waardevolle aspecten van je horeca cv, omdat je ermee aantoont dat je bekend bent met horecabranche en alles wat hierbij komt kijken.

Werkgevers willen waar je hebt gewerkt, waar de dagelijkse taken uit bestonden en welke verantwoordelijkheden je hebt gedragen. Presenteer je werkervaring op een beknopte en heldere manier. Begin met je meest recente werkervaring en werk vervolgens terug in de tijd.

Werkervaring:
Serveerster, Restaurant ABC
Dec 2018 - heden
 • Gasten verwelkomen en begeleiden naar hun tafel, met een vriendelijke en open houding.
 • Bestellingen opnemen en adviseren over menu-items op basis van de voorkeuren van gasten.
 • Vragen en klachten effectief oplossen, waarbij er immer wordt gestreefd naar klanttevredenheid.
 • In samenwerking met het keukenpersoneel ervoor zorgen dat het restaurant efficiënt blijft draaien.
Serveerster, Café XYZ
Aug 2015 - Nov 2018
 • Verantwoording dragen voor de receptie en het afhandelen van eenvoudige administratieve werkzaamheden.
 • Tafels opzetten en afruimen, en ervoor zorgen dat het restaurant en netjes uitziet.
 • Bestellingen opnemen en deze correct doorgeven aan het keukenpersoneel, om zo een snelle en accurate service te garanderen.
 • Effectief communiceren met gasten en hen een plezierige ervaring bieden.
 • Kennis opgedaan over verschillende dranken om gasten te kunnen adviseren bij hun keuzes en aanvullende verkopen te bevorderen.

📌 Tip: Heb je nog geen (relevante) werkervaring opgedaan? Benadruk dan de vaardigheden die van jou een goede serveerster maken, zoals je uitstekende communicatieve vaardigheden en samenwerkingsskills. Ook flexibiliteit is een belangrijke vaardigheid in de horeca. Horeca staat voor hotel, restaurant en café. Heb je ervaring in een hotel opgedaan? Dan is het enorm waardevol dit te benoemen.

Serveerster CV

Opleiding(en)

Hoewel een formele opleiding niet altijd vereist is voor een baan als serveerster, kan het hebben van een relevante opleiding je wel een voorsprong geven op andere kandidaten. Een horeca -opleiding, opleiding aan de hogere hotelschool, of één of meerdere aanvullende cursussen tonen aan dat je specifieke vaardigheden en kennis hebt opgedaan die nuttig zijn in de functie. Bijvoorbeeld, kennis van voedselveiligheid, wijnkennis of barista-vaardigheden.

Opleidingen:
Juli 2012 - Mei 2015 Leidinggevende Bediening (mbo-4), ROC Midden Nederland
Juli 2010 - Juni 2012 Medewerker Bediening / Café-bar (mbo-3), ROC Nederland

Serveerster CV

Vaardigheden

Welke specifieke capaciteiten bezit je en hoe zijn deze van waarde in je rol als serveerster? Door de juiste vaardigheden te benadrukken, kun je je cv onderscheiden en je kansen op een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek vergroten.

Bij het vermelden van je vaardigheden, is het belangrijk om een combinatie van technische en zachte vaardigheden op te nemen. Technische vaardigheden zijn bijvoorbeeld kennis van kassa-terminals, kennis van voedselveiligheid en barista-vaardigheden. Voorbeelden van zachte vaardigheden zijn klantgerichtheid, communicatie, stressbestendigheid en teamwork.

Vaardigheden:
 • Benadert gasten op een vriendelijke manier, met aandacht voor ieders individuele behoeften en wensen.
 • Blijft rustig en professioneel, zelfs tijdens drukke en/of veeleisende situaties, waarbij ik problemen snel oplos en klachten naar tevredenheid afhandel.
 • Uitgebreide kennis van het drankassortiment, waardoor ik klanten juist kan adviseren en aanvullende verkopen kan stimuleren.
 • Leeft de voedselveiligheidsrichtlijnen en sociale hygiëne normen strikt na, om de gezondheid en veiligheid van gasten te waarborgen.
 • Communiceert duidelijke en effectief met zowel gasten als collega’s.
 • Past zich gemakkelijk aan aan veranderende werktijden en omstandigheden, waarbij de focus immer blijft liggen op het bieden van uitmuntende service.

Serveerster CV

Persoonlijk profiel

Één van de belangrijkste onderdelen van je horeca cv is het cv-profiel. Je geeft hierin een kort overzicht van jouw professionele identiteit en je waarde als kandidaat. Een goed geschreven persoonlijk profiel werkt direct de interesse van werkgevers en zorgt ervoor dat jouw curriculum vitae opvalt tussen andere sollicitanten.

Persoonlijk profiel:
Klantgerichte en enthousiaste serveerster met vijf jaar ervaring in de horecabranche, vaardig in het bieden van hoogwaardige gastvrijheidsdiensten. Heeft een passie voor klanttevredenheid en beschikt over het vermogen om effectief samen te werken in een team. Gedijt uitstekend in drukke en afwisselende omgevingen. Beschikt over uitgebreide kennis van menu-items en kan de verkopen daarvan stimuleren. Streeft ernaar om iedere gast een onvergetelijke avond te bezorgen.

Serveerster CV

Extra onderdelen

Je curriculum vitae is nu in principe klaar om verstuurd te worden. Echter, je kunt er voor kiezen om extra onderdelen toe te voegen. Onderdelen als ‘talen’ en/of ‘hobby’s en interesses’. Het presenteren van je talenkennis is nuttig wanneer je in een internationale branche werkt, waar verschillende talen worden gesproken.

Talen:
Nederlands - moedertaal
Engels - vloeiend
Duits - gevorderd

Serveerster CV

Begeleidende brief

Naast een perfect cv, zul je ook een overtuigende sollicitatie- of motivatiebrief moeten schrijven. In deze brief kun je je unieke kwaliteiten, motivatie en passie voor de functie tonen. Een doordachte brief toont aan dat je tijd en moeite hebt genomen om jezelf te verdiepen in het bedrijf en de functie, en laat zien hoe goed je in staat bent je expertise en competenties in te zetten om aan de behoeften van je toekomstige werkgever te voldoen.

Het schrijven van een goede brief is nog niet zo gemakkelijk. Bij onze cv-templates krijg je een voorbeeld van een sterke brief. Deze kun je gebruiken bij het schrijven van de jouwe.

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief