Zo schrijf je een overtuigend scenarioschrijver cv

In de competitieve schrijfwereld, waar verhalen daadwerkelijk tot leven komen op het grote scherm, is een overtuigend cv een krachtig hulpmiddel om op te vallen. Een overtuigend cv is geen droge opsomming van je ervaring, maar vertelt jouw verhaal en laat zien welke vaardigheden jou uniek maken.

Indeling :
Maat :
Aanpasbaar :
Word (Microsoft)
A4
Ja

Voorbeeld cv scenarioschrijver

Personalia:
Tessa Meer
Sollicitatie 424
1234AB Heerenveen
tessameer@email.com
06-12345678

Persoonlijk profiel:
Ervaren scenarioschrijver met een diepgaande passie voor het creëren van meeslepende verhalen. Mijn sterke achtergrond in karakterontwikkeling en dialoogschrijven, in combinatie met mijn creatieve denkvermogen, stellen me in staat om unieke en gedenkwaardige scripts te produceren die de visie van elk project tot leven brengen. Mijn trackrecord omvat meerdere succesvolle samenwerkingen met gerenommeerde regisseurs en producenten, waarbij ik mijn vermogen om een breed publiek te boeien, heb bewezen.

Werkervaring:
Scenarioschrijver, Bedrijf XYZ
Feb 2020 - heden

 •  Creëren en ontwikkelen van boeiende en meeslepende scripts voor diverse films en televisieshows, van concept tot voltooid scenario.
 •  Effectief samenwerken met regisseurs, producenten en acteurs om de visie van het script tot leven te brengen.
 •  Voortdurend aanpassingen en verbeteringen in het script aanbrengen, waardoor de aantrekkingskracht op het publiek wordt vergroot.
 •  Creatieve vergaderingen bijwonen en strategische besprekingen voeren om de koers van projecten te beïnvloeden.

Freelance scenarioschrijver, Bedrijf ABC
Mei 2018 - Jan 2020

 •  Schrijven van scripts voor verschillende klanten en projecten, waarbij een breed scala aan genres werd behandeld.
 •  Effectief navigeren in de uitdagingen van freelancen, waaronder strakke deadlines en snel veranderende projectvereisten.
 •  Een netwerk van contacten opbouwen binnen de entertainmentindustrie.

Opleidingen:
September 2019 - Juni 2020 Digital Film Making (master), Nederlandse Filmacademie Amsterdam
September 2015 - Juni 2019 Film en Televisie (bachelor), Nederlandse Filmacademie Amsterdam

Vaardigheden:

 •  Beschikt over het vermogen om complexe verhaalstructuren te begrijpen en effectief toe te passen in scripts.
 •  Kan diepgaande en meeslepende personages creëren, met geloofwaardige motivaties en evoluties.
 •  Ontzettend creatief en in staat om originele en innovatieve verhaalideeën te bedenken en te ontwikkelen.
 •  Vind creatieve oplossingen voor plotproblemen en uitdagingen in het script.
 •  Kan effectief samenwerken met regisseurs, producenten, acteurs en andere teamleden om de visie van het script te realiseren.
 •  Beschikt over het vermogen om zelfstandig te werken, deadlines te halen en meerdere projecten gelijktijdig te beheren.
 •  Kan diep in de emoties en motivaties van karakters te duiken om meeslepende verhalen te creëren.
 •  Besteedt aandacht aan elk aspect van het script, van plotconsistentie tot grammaticale precisie.
 •  Kan helder en effectief communiceren met andere teamleden en belanghebbenden in de productie.

Talen:
Nederlands - moedertaal
Engels - vloeiend
Frans - vloeiend

Of je nu een doorgewinterde scenarist bent of aan het begin van je carrière staat, een professioneel cv en een proactieve houding zijn jouw tickets tot de wereld van film van televisie.

Maar, hoe kun je nu een cv schrijven dat producten, regisseurs en castingdirecteurs aanspreekt? Dat leer je hieronder. Met onze handleiding schrijf je een cv dat niet alleen informatief is, maar ook je passie voor verhalen vertaalt.

Hieronder ontdek je hoe je cv eruit kan zien als scenarioschrijver:

Scenarioschrijver CV

Hoeveel kun je als scenarioschrijver verdienen?

Hoeveel je als scenarioschrijver verdient, is onder andere afhankelijk van je ervaring en het type project waaraan je werkt. Over het algemeen verdienen beginnende schrijvers tussen de € 30.000 en € 60.000 per jaar. Naarmate je meer ervaring op doet, kan dit salaris aanzienlijk stijgen. Heb je veel ervaring en/of ben je betrokken bij grote film- en televisieproducties? Dan kun je salarissen van zes cijfers of zelfs meer verdienen.

Handleiding: zo schrijf je een sterk scenarioschrijver cv

Als scenarioschrijver bekleed je een belangrijke rol in de televisie- en filmwereld. Jij bent de auteur achter verhalen die mensen vermaken, raken en inspireren. Je expertise stelt productieteams in staat om boeiende scripts tot leven te brengen en het publiek mee te nemen op een emotionele reis.

Je beschikt over diepgaande kennis van verhaalstructuren, dialogen en karakterontwikkeling. Je kunt goed samenwerken met regisseurs, producenten en acteurs om ervoor te zorgen dat jouw visie juist vertaald wordt naar het grote scherm. Creativiteit en empathie zijn onmisbaar in deze rol. Je kunt personages creëren en complexe verhalen vertellen die resoneren met een groot publiek.

Je bent immer op zoek naar nieuwe ideeën en inspiratie, en blijft op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de industrie. Je bent bereid om voortdurend aan je schrijfvaardigheden te werken en jezelf aan te passen aan de veranderende eisen van de entertainmentwereld.

Wil je jouw carrière naar nieuwe hoogten tillen? Dan is het van belang om een cv te creëren dat jouw unieke stem en vaardigheden weerspiegelt.

Lay-out

De lay-out van je cv is de eerste indruk die je achterlaat op je toekomstige werkgever. Vooral in de wereld van scenarioschrijven, waar passie en creativiteit samenkomen, speelt een doordachte lay-out een cruciale rol.

Allereerst zorgt een overzichtelijke lay-out ervoor dat werkgevers snel de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben. Dit begint met een duidelijk lettertype en voldoende witruimte, waardoor je cv gemakkelijk leesbaar wordt. Vermijd overmatige decoraties die kunnen afleiden van de inhoud.

Ook helpt een juiste lay-out een gestructureerde informatiestroom te creëren. Door gebruik te maken van duidelijke secties, kunnen werkgevers intuïtief door je cv navigeren. De volgende secties krijgen een plek op je cv: 👇

 • persoonlijke gegevens
 • persoonlijk profiel
 • werkervaring(en)
 • opleiding(en)
 • vaardigheden
 • optioneel: extra onderdelen, zoals 'talen' en/of 'hobby's en interesses'

Consistentie is enorm belangrijk. Zorg ervoor dat je door het gehele document dezelfde opmaak en stijl handhaaft. Een overzichtelijk cv benadrukt je professionele prestaties. Je kunt je meest indrukwekkende projecten er echt mee in de schijnwerpers zetten.

Format

Er bestaan verschillende cv-formats. Als scenarioschrijver kun je het best gebruikmaken van een chronologisch cv. Je kunt dit type cv ook wel als een verhaal van je professionele reis zien, beginnend bij het heden en eindigend in het verleden. Het presenteert de evolutie van je carrière op een gestructureerde manier. Werkgevers kunnen gemakkelijk je groei en relevantie volgen.

Persoonlijke gegevens

Bovenaan je cv komen je persoonlijke gegevens te staan. Je vermeldt hier je naam, adresgegevens, e-mailadres en telefoonnummer. Werkgevers dienen gemakkelijk contact met je op te kunnen nemen.

Let erop dat je een professioneel ogend e-mailadres gebruikt. Bijvoorbeeld een e-mailadres dat je specifiek voor zakelijke doeleinden hebt aangemaakt.

Personalia:

Tessa Meer

Sollicitatie 424

1234AB Heerenveen

tessameer@email.com

06-12345678


📌 Tip: Neem geen gevoelige informatie op, zoals je geboortedatum, burgerlijke staat of nationaliteit. Tenzij hier uitdrukkelijk naar wordt gevraagd in de vacature natuurlijk.

Scenarioschrijver CV

Foto op je scenarioschrijver cv

Het toevoegen van een foto kent zowel voor- als nadelen. Scenario’s worden op basis van je schriftelijke kwalificaties beoordeeld; je ervaring en prestaties zijn veel belangrijker dan je uiterlijk. Het opnemen van een foto kan leiden tot onbedoelde discriminatie.

Echter, het toevoegen van een foto geeft je cv een persoonlijk tintje. Werkgevers krijgen een duidelijke eerste indruk van de persoon achter het cv. Kies je ervoor een foto toe te voegen? Zorg er dan voor deze professioneel en representatief is.

Werkervaring(en)

Je werkervaring is de ultieme bevestiging van wie jij bent als scenarioschrijver en waarom je de geschikte kandidaat bent voor de nieuwe uitdaging. Het is het deel van je cv waarin je kunt schitteren en je trackrecord als harde werker kunt laten zien. Een goed cv toont niet alleen welke projecten je hebt aangepakt, maar ook hoe je precies hebt bijgedragen aan hun succes. Bij het vermelden van je werkervaring is het belangrijk dat je hoogtepunten benadrukt, prestaties kwalificeert en aantoont waarom jouw cv een aanwinst is voor elke productie.

Werkervaring:

Scenarioschrijver, Bedrijf XYZ

Feb 2020 - heden

 • Creëren en ontwikkelen van boeiende en meeslepende scripts voor diverse films en televisieshows, van concept tot voltooid scenario.
 • Effectief samenwerken met regisseurs, producenten en acteurs om de visie van het script tot leven te brengen.
 • Voortdurend aanpassingen en verbeteringen in het script aanbrengen, waardoor de aantrekkingskracht op het publiek wordt vergroot.
 • Creatieve vergaderingen bijwonen en strategische besprekingen voeren om de koers van projecten te beïnvloeden.
Freelance scenarioschrijver, Bedrijf ABC

Mei 2018 - Jan 2020

 • Schrijven van scripts voor verschillende klanten en projecten, waarbij een breed scala aan genres werd behandeld.
 • Effectief navigeren in de uitdagingen van freelancen, waaronder strakke deadlines en snel veranderende projectvereisten.
 • Een netwerk van contacten opbouwen binnen de entertainmentindustrie.

Opleiding(en)

Door je gevolgde opleidingen te vermelden, toon je je expertise en educatieve achtergrond. Werkgevers krijgen zo inzicht in je vaardigheden en kennis, wat erg relevant is voor scenarioschrijvers, waar technische en creatieve vaardigheden samenkomen.

Begin met je meest recente opleiding en werk vervolgens terug in de tijd. Vermeld de naam van de onderwijsinstelling, het behaalde diploma, de start- en einddatum en eventuele onderscheidingen. Ook aanvullende cursussen kunnen onderdeel uitmaken van deze lijst.

Opleidingen:

September 2019 - Juni 2020 Digital Film Making (master), Nederlandse Filmacademie Amsterdam

September 2015 - Juni 2019 Film en Televisie (bachelor), Nederlandse Filmacademie Amsterdam


Scenarioschrijver CV

Vaardigheden

Je vaardigheden laten zien waarom jij een geschikte kandidaat bent voor de volgende vragen in de selectieprocedure. Het is jouw kans om op een creatieve manier een goede indruk te maken en te laten zien welke unieke troeven jij bezit.

Voorbeelden van relevante vaardigheden zijn scenario-ontwikkeling, karakteropbouw, dialoogschrijven en het begrijpen van verhaalstructuren. Vul deze lijst aan met zachte vaardigheden, zoals creativiteit, een probleemoplossend vermogen en goede samenwerkingsvaardigheden. Op deze manier laat je zien dat je niet alleen de technische aspecten van het schrijven beheerst, maar ook over de sterke eigenschappen beschikt die werkgevers graag zien binnen een team.

Vaardigheden:
 • Beschikt over het vermogen om complexe verhaalstructuren te begrijpen en effectief toe te passen in scripts.
 • Kan diepgaande en meeslepende personages creëren, met geloofwaardige motivaties en evoluties.
 • Ontzettend creatief en in staat om originele en innovatieve verhaalideeën te bedenken en te ontwikkelen.
 • Vind creatieve oplossingen voor plotproblemen en uitdagingen in het script.
 • •Kan effectief samenwerken met regisseurs, producenten, acteurs en andere teamleden om de visie van het script te realiseren.
 • Beschikt over het vermogen om zelfstandig te werken, deadlines te halen en meerdere projecten gelijktijdig te beheren.
 • Kan diep in de emoties en motivaties van karakters te duiken om meeslepende verhalen te creëren.
 • Besteedt aandacht aan elk aspect van het script, van plotconsistentie tot grammaticale precisie.
 • Kan helder en effectief communiceren met andere teamleden en belanghebbenden in de productie.

Persoonlijk profiel

Een goede profielschets, ook wel bekend als cv-profiel of persoonlijk profiel, is één van de belangrijkste onderdelen van je cv. Je geeft in een persoonlijk profiel een beknopte samenvatting van wie je bent en waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie. Een goed profiel op je cv trekt direct de aandacht.

Dit is hoe je een goede profielschets schrijft:

 • Schrijf vanuit de ik-vorm: Creëer een directe en persoonlijke toon door vanuit de ik-vorm of derde persoon te schrijven.
 • Houd het beknopt: Een aantal zinnen is meer dan voldoende om de aandacht van de werkgever vast te houden.
 • Focus op relevantie: Benadruk je meest relevante vaardigheden en ervaring.
 • Wees specifiek: Gebruik concrete voorbeelden van prestaties en/of eigenschappen die jou onderscheiden.
 • Pas de profielschets aan op de functie: Laat zien dat jij de ideale match bent door de profielschets aan te passen op de specifieke functie en het bedrijf.
GOED
Persoonlijk profiel:

Ervaren scenarioschrijver met een diepgaande passie voor het creëren van meeslepende verhalen. Mijn sterke achtergrond in karakterontwikkeling en dialoogschrijven, in combinatie met mijn creatieve denkvermogen, stellen me in staat om unieke en gedenkwaardige scripts te produceren die de visie van elk project tot leven brengen. Mijn trackrecord omvat meerdere succesvolle samenwerkingen met gerenommeerde regisseurs en producenten, waarbij ik mijn vermogen om een breed publiek te boeien, heb bewezen.


SLECHT
Persoonlijk profiel:

Ik ben een scenarioschrijver met vele jaren ervaring. Ik ben creatief en erg goed in karakterontwikkeling. Nu op zoek naar een nieuwe uitdaging.


Zie je de verschillen tussen twee onderstaande voorbeelden? Welke schrijver zou jij aannemen? Grote kans dat je voor de eerste kiest. Het eerste voorbeeld is een lekker lopend stukje tekst dat relevante vaardigheden, ervaring en passie benadrukt. Het tweede voorbeeld is vaag en mist concrete details die overtuigen. Een goed persoonlijk profiel kan het verschil maken tussen een persoonlijk gesprek of onopgemerkt blijven.

Scenarioschrijver CV

Extra onderdelen

Er zijn geen geschreven regels over het al dan niet toevoegen van extra onderdelen. Extra onderdelen, zoals ‘talen’ of ‘hobby’s en interesses’ kunnen waarde toevoegen aan je cv, maar het is belangrijk de relevantie ervan goed te overwegen.

Beheers je meerdere talen én is het spreken van meerdere talen relevant voor de functie of de branche waarin je solliciteert? Dan kan het presenteren van je talenkennis een groot pluspunt zijn. Het laat zien dat je communicatieve vaardigheden verder gaan dan je moedertaal. Spreek je slechts één taal? Dan kun je dit onderdeel het best achterwege laten.

Het vermelden van je hobby’s kan laten zien dat je een goede culturele fit bent voor het bedrijf. Recruiters kunnen zo een beter beeld van jou vormen. Solliciteer je bijvoorbeeld voor een baan in de entertainmentindustrie en heb je een passie voor film? Dan kan dit een gespreksonderwerp zijn dart jou onderscheidt van andere kandidaten. Vermijd hobby’s die controversieel of niet relevant zijn. Houd je aan algemene interesses die goede vrienden niet zouden afschrikken.

Talen:

Nederlands - moedertaal

Engels - vloeiend

Frans - vloeiend


Samenvatting: zo schrijf je een cv als scenarioschrijver

Je bent nu helemaal klaar om zelf aan de slag te gaan. Hieronder vatten we de belangrijkste punten nog een keer kort samen:

 • Een overzichtelijke lay-out is erg belangrijk, omdat het de eerste indruk bij werkgevers beïnvloedt.
 • Je kunt het best gebruikmaken van een chronologisch cv omdat het je carrièreontwikkeling goed laat zien.
 • Je persoonlijke gegevens, zoals naam en contactgegevens, zijn essentieel voor communicatie met werkgevers.
 • Als je ervoor kiest een foto toe te voegen, zorg er dan voor dat deze niet afleidt van de inhoud van je cv.
 • Je persoonlijke profiel moet beknopt, specifiek en relevant zijn.
 • Je gevolgde opleidingen tonen je kennis en expertise.
 • Benadruk zowel harde als zachte vaardigheden.
 • Extra cv-onderdelen, zoals talen en hobby's, dienen alleen te worden toegevoegd als ze relevant zijn voor de functie.

Weet je nog steeds niet zo goed waar je beginnen moet? 👉 Wij helpen je graag op weg!

Begeleidende brief

Met enkel een goed cv ben je er nog niet. Je zult namelijk ook een overtuigende motivatie- of sollicitatiebrief moeten schrijven. In deze brief heb je de kans om je enthousiasme voor de functie te tonen, je motivatie uit te leggen en te laten zien waarom jij de ideale kandidaat bent. Een goed geschreven brief kan het verschil maken tussen een afwijzing of een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek.

Het schrijven van een goede brief is nog niet zo gemakkelijk. Bij onze cv-templates krijg je een voorbeeld van een sterke brief. Deze kun je gebruiken bij het schrijven van de jouwe.

Maak met de beste sjablonen uw cv

This is some text inside of a div block.

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Static and dynamic content editing

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief