Vaardigheden voor je cv: welke vaardigheden moet je benoemen?

Iedere baan is uniek, net als de vaardigheden die ervoor nodig zijn! Het ene bedrijf is het andere niet. En ook al heeft het beroep dezelfde titel, dan kan er onderscheid zitten in de manier waarop wordt gewerkt of de verantwoordelijkheden die je hebt. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een overheidsorganisatie of een commercieel bedrijf. Daarom staat bij iedere vacature de schets van een ideale kandidaat en moet jij in je cv vaardigheden vermelden. Deze vaardigheden zorgen ervoor dat een recruiter of werkgever kan zien dat er een match is tussen je kwaliteiten en het werk.

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer mijn cv
Inhoud
Inhoud

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer mijn cv

Je cv wordt gebruikt om jezelf te presenteren aan een bedrijf. Helaas kan je niet je hele leven op een cv vermelden, want je moet een selectie maken. Je cv moet immers niet te lang zijn. Je vermeld de belangrijkste werkervaring en je kan je vaardigheden gebruiken om jezelf echt te onderscheiden. Kortom, bij de vaardigheden kan je duidelijk maken waar je talenten liggen en waar je goed in bent.

De vaardigheden hebben ook nog een andere functie. Je vaardigheden zijn een soort sleutelwoorden. Hiermee kan de werkgever of recruiter snel bepalen of jij een match bent met het bedrijf en of jij je verdiept hebt in de vacature. Het is belangrijk om goed na te denken over je vaardigheden.

Deze sleutelwoorden staan in de vacaturetekst en kan je verwerken in je cv. Sommige bedrijven gebruiken geautomatiseerde systemen om een selectie te maken in de cv’s. Als je deze niet vermeld, zal je cv lager eindigen, dan die van iemand die deze sleutelwoorden wel heeft vermeld. Niet alleen zijn er vereiste vaardigheden, die je moet bezitten om het werk goed te kunnen uitvoeren, maar het helpt ook om in het selectieproces goed naar voren te komen.

📌 Tip: Let erop, bij de sollicitatie kunnen er vragen gesteld worden over je vaardigheden. Denk alvast na over een probleem wat je bent tegen gekomen en hoe jij vervolgens de vaardigheid hebt gebruikt om het probleem op te lossen. Doe dit voor iedere vaardigheid.


vaardigheden voor je cv

Hoeveel vaardigheden zet ik op een cv?

Er is hier geen goed of fout antwoord. Meestal is het gebruikelijk om tussen de 4 en 10 vaardigheden op je cv te zetten. We raden af om minder te doen. Zoals hierboven vermeld, de vaardigheden zijn sleutelwoorden en die moet je vermelden om hoger te eindigen in het selectieproces.

Meer dan 10 vaardigheden kun je benoemen als je dat wilt, maar zorg er wel voor dat er een reden is. Bijvoorbeeld als er een uitbereide lijst met noodzakelijke certificeringen is. Voor de rest kun je met de vaardigheden laten zien dat jij je verdiept hebt in de vacature. Dit is altijd goed, want werkgevers waarderen dit. Je laat zien dat je hebt nagedacht over de vacature en dat er een match is tussen jezelf en het bedrijf.

Voorbeelden van vaardigheden op het cv

Hieronder hebben we een voorbeeld vacature opgesteld. In deze vacature zitten een aantal sleutelwoorden. Hieronder leggen we uit hoe je die kan herkennen.

Vacature Klantenservice medewerker

 • Wie ben jij?
 • Minimaal hbo werk- en denkniveau
 • Je bent minimaal 5 dagen per week beschikbaar, waarvan 1 in het weekend en 1 in de avond
 • Je bent ondernemend, sociaal, empathisch, en altijd op zoek naar de juiste oplossing
 • Communicatief sterk, Nederlands foutloos (mondeling en schriftelijk)
 • Engelse communicatie ook op een goed niveau
 • Ervaring met SAP-ticketsysteem

In de vacature staan een aantal sleutelwoorden die je moet vermelden in je sollicitatie. Allereerst is het belangrijk dat je vermeld dat je minimaal een hbo-opleiding of hoger hebt afgerond. Voor de rest is het belangrijk dat je de volgende dingen aantoont:

 • Flexibel
 • Ondernemend
 • Sociaal
 • Empathisch
 • Communicatief sterk
 • Foutloos Nederlands spreekt/schrijft
 • Goed Engels spreekt/schrijft
 • Ervaring hebt met het SAP-ticketsysteem

Uiteraard is het niet verplicht om alle vaardigheden te vermelden, maar het is wel belangrijk dat je per vaardigheid na gaat of het op jou van toepassing is. Het zijn er acht, maar je zal niet alle acht hoeven te vermelden. Het mag natuurlijk wel. Het is ook goed als je bijvoorbeeld zes van de acht vermeld. Let erop, de laatste vaardigheid ‘Ervaring hebt met het SAP-ticketsysteem’ is anders dan de rest. Dit is namelijk een hard skill. Dit betekent dat het een vaardigheid of vereiste is die je bijvoorbeeld in staat stelt om met een bepaald programma of apparaat te werken. Deze hard skills moet je altijd vermelden, want zonder de hard skills, kom je niet in aanmerking voor de functie.

vaardigheden voor je cv

Welke vaardigheden zet ik op mijn cv?

Er zijn geen verkeerde vaardigheden om op je cv te zetten. Er zijn alleen betere vaardigheden om op je cv te zetten. Er is een groot scala aan vaardigheden om op je cv te zetten. Er zijn hard skills, dus noodzakelijke vereisten, maar ook soft skills. De hard skills zijn op verschillende manieren te verdelen. Denk bijvoorbeeld aan academische kwalificaties, dat iemand minimaal een PhD moet hebben afgerond. Er kunnen bepaalde digitale vaardigheden gevraagd worden, zoals ervaring met Python, HTML5, CSS, Javascript, om maar enkele voorbeelden te noemen. Om nog maar te zwijgen over het spreken van talen of andere persoonlijke vaardigheden. De talen die je spreekt kan je altijd vermelden. Twijfel je of je een vaardigheid moet vermelden? Bedenk dan of het relevant is voor de vacature? Indien niet, dan kun kiezen om het niet te vermelden.

Vereiste vaardigheden: de noodzakelijke vaardigheden

Hard skills zijn de belangrijkste vaardigheden om te vermelden. Dit zijn eigenlijk alle technische kwalificaties, die er voor zorgen dat jij het werk kan en mag uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het voltooien van een medische opleiding om aan de slag te kunnen als arts of verpleegkundige. Deze vaardigheid is controleerbaar, bijvoorbeeld doordat je een diploma hebt gehaald of een bepaalde opleiding hebt volbracht. Zonder deze vaardigheid kun je het beroep niet uitoefenen. Met hard skills laat jij zien dat jij de taak kan uitvoeren.

Voorbeeld van professionele vaardigheden

Webdeveloper:

 • HMTL5
 • Javascript
 • CSS

Kok:

 • HACCP
 • BHV
 • EHBO

Klantenservice:

 • Outlook
 • Excel
 • Word

vaardigheden voor je cv

Soft skills / persoonlijke vaardigheden: relevanter dan ooit

Soft skills zeggen iets over jou als persoon. De hard skills zorgen ervoor dat jij het werk mag uitvoeren, maar de soft skills zorgen ervoor dat jij een match bent met het bedrijf waar je wilt gaan werken. Ze zijn bijvoorbeeld op zoek naar iemand die extravert is of juist initiatief neemt als er iets fout dreigt te gaan. Kortom, met de soft skills kun jij laten zien dat jij past bij het bedrijf waar je wilt gaan werken.

Voorbeeld van sociale vaardigheden op het cv

In principe kan alles een soft skills zijn. We hebben hier onder een lijst gemaakt met de meest gezochte soft skills. Kijk de lijst eens goed door. Zitten er bepaalde eigenschappen tussen waar jij goed in bent? Worden bepaalde soft skills gevraagd in de vacature? Neem ze dan vooral op in je cv.

 • Klantgericht
 • Representatief
 • Bereid om te leren
 • Communicatief sterk
 • Organisatorische vaardigheden
 • Feedback geven en ontvangen
 • Luisteren
 • Presenteren
 • Pro-actief
 • Creatief
 • Oplossingsgericht
 • Stressbestendig
 • Samenwerken
 • Empathisch
 • Verantwoordelijk

Conclusie

Met deze tips ben je goed op weg om een geweldig cv te schrijven. Het verschil tussen hard skills en soft skills is uitgelegd. Je weet nu waarom het belangrijk is om je vaardigheden te vermelden en je weet waar je de gevraagde vaardigheden in een vacature kan vinden. Mocht je direct verder willen met het schrijven van je cv, klik dan hier .

vaardigheden voor je cv

FAQs

“Waar kan ik de sleutelwoorden vinden? Ik kan de gevraagde vaardigheden niet vinden in de vacature.”

De vaardigheden, of sleutelwoorden, staan in de vacaturetekst. Deze staan vaak in de profielschets van de ideale kandidaat. Het kan zijn dat het vermeld staat bij de functie-eisen of dat het in de tekst zelf verwerkt is. Bij de meeste vacatures is uitgelegd naar wat voor persoon zij zoeken en daar kun je de informatie vandaan halen.

“Wat als ik een soft skill bezit die niet gevraagd wordt, maar die ik zelf belangrijk vind om te delen? Moet ik die dan vermelden?”

Je bent vrij om bij de vaardigheden te vermelden wat je wilt delen. Het belangrijkste is dat er een overlap zit tussen de gevraagde vaardigheden en je eigen vaardigheden. Je kan altijd een aantal van je eigen vaardigheden vermelden, maar zorg dat je ook een aantal eigenschappen of vaardigheden van de vacature laat terugkomen.

“Ik vind het lastig om een scenario te bedenken waarin ik een probleem heb opgelost door middel van mijn vaardigheid. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?”

Begrijpelijk, het is natuurlijk vrij breed. We geven een voorbeeld: Actief luisteren.

“Bij het restaurant waar ik werkte was een keer een ontevreden gast. Deze gast liet zich negatief uit over de service en ons restaurant. Door goed te luisteren, merkte ik dat het probleem niet was dat meneer ontevreden was over de service, maar dat hij de verkeerde bestelling had gekregen. Daarop heb ik hem de correcte bestelling gegeven, waardoor hij weer tevreden was en naar zijn tafel terugkeerde.”

Maak met de beste sjablonen uw cv

Creëer binnen 15 minuten uw cv

Onze gratis collectie van vakkundig ontworpen cv-sjablonen zal u helpen om u van de massa te onderscheiden en u een stap dichter bij uw droombaan te brengen.

Creëer uw cv

Voorbeeldbrieven om te downloaden

Sjabloon voor een sollicitatiebrief
Ontwerp voor een sollicitatiebrief
Sollicitatiebrief-sjabloon voor studenten - universiteit
Sjabloon voor interessante sollicitatiebrief