Zo schrijf je een overtuigend raadgever cv

Je hebt ontzettend veel kennis en ervaring opgedaan in je vakgebied, en staat nu op het punt je expertise te delen als een gewaarde raadgever. Of je nu als mentor, consultant of adviseur aan de slag gaat, één cruciaal element kan bepalen of je slaagt: je raadgever cv. Je kunt je cv ook wel zien als je persoonlijke visitekaartje, waarmee je potentiële klanten en werkgevers overtuigd van jouw kennen en kunnen.

Gemiddelde beoordeling voor deze sjabloon

5.0
Rated 5 out of 5
Van 1 klanten-reviews

Het creëren van een overtuigend cv gaat veel verder dan enkel het opsommen van je werkgeschiedenis. Het vereist een strategische aanpak om je vaardigheden, kennis en passie op een wijze te presenteren die anderen aanspreekt. In dit artikel helpen we je bij het creëren van een cv dat niet alleen uniek, maar ook onweerstaanbaar is.

Of je nu aan het begin van je carrière als raadgever staat of een doorgewinterde professional bent, onze gids voorziet je van waardevolle inzichten en praktische tips om je cv te transformeren.

Table of Contents

Hoeveel kun je als raadgever verdienen?

Wat je als raadgever precies verdient, is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere je specialisatiegebied en je ervaring hebben invloed op de hoogte van je loon. Over het algemeen mag je een aantrekkelijk salaris verwachten. Als beginnend raadgever kun je rekenen op een salaris tussen de € 40.000 en € 70.000 per jaar. Ervaren professionals met een solide reputatie kunnen veel meer dan dat verdienen. Salarissen tot in de zes cijfers zijn niet uitzonderlijk.

Het is belangrijk op te merken dat raadgevers vaak als zelfstandigen hun diensten aanbieden. Wat je verdient, is in dat geval afhankelijk van het aantal klanten dat je aan je bindt. Je succes is vaak nauw verbonden met je vermogen om waarde te leveren aan je klanten en relaties op te bouwen met hen.

Raadgever CV

Handleiding: zo schrijf je een sterk raadgever cv

Als raadgever heb je een belangrijke rol in het vormgeven van besluiten en bieden van waardevolle inzichten in een breed scala aan vakgebieden. Jij bent de vertrouwde expert die bedrijven, organisaties en individuen raadplegen voor advies en begeleiding. Anderen zijn door jouw expertise in staat om weloverwogen beslissingen te maken en te groeien in een immer evoluerende wereld.

Als raadgever beschik je over diepgaande kennis van een specifiek vakgebied. Je kunt complexe situaties analyseren, uitdagingen identificeren en strategische oplossingen ontwikkelen. Je kunt helder communiceren en luistert aandachtig naar de behoeften van anderen. Alleen dan kun je op maat gemaakte adviezen leveren die aansluiten op specifieke situaties.

Wil je jouw carrière versterken en indruk maken op potentiële klanten of werkgevers? Dan is het belangrijk dat je een professioneel én overtuigend raadgever cv ontwikkelt.

Lay-out

De inhoud van je cv is belangrijk, maar ook de opmaak ervan mag je niet onderschatten. De lay-out van je cv kan het verschil maken tussen opgemerkt worden of over het hoofd worden gezien. Hier is waarom een goede lay-out zo belangrijk is:

  • Eerste indruk: Je cv is veelal de eerste kennismaking met klanten en/of werkgevers. Een nette vormgeving geeft direct een positieve indruk.
  • Leesbaarheid: Een overzichtelijk ingericht cv is gemakkelijk te lezen. Maak gebruik van een consistent lettertype, kopteksten en opsommingstekens. Op deze manier wordt de informatie gestructureerd weergegeven.
  • Belangrijke informatie: Een goed vormgegeven cv legt de nadruk op de belangrijkste details. Lezers zien direct waarin jij uitblinkt.
  • Professionele uitstraling: Een goede lay-out straal professionaliteit uit en laat zien dat je aandacht besteedt aan details. Een belangrijke eigenschap voor raadgevers.
  • Scanbaar: Recruiters hebben vaak slechts enkele seconden de tijd om een cv door te nemen. Een goede lay-out maakt het gemakkelijker om de juiste gegevens te identificeren.
  • Visuele impact: Grafische elementen, zoals koppen en bullet points, trekken de aandacht.

Zorg ervoor dat je cv een professionele lay-out heeft die de nadruk legt op je expertise en ervaring. Tegelijkertijd dient je cv aantrekkelijk én gemakkelijk te lezen te zijn. Je kunt je kansen op die ene droombaan er aanzienlijk mee vergroten.

De volgende onderdelen krijgen een plekje op je raadgever business cv: 👇

  • persoonlijke gegevens
  • cv-profiel
  • werkervaring(en)
  • opleiding(en)
  • vaardigheden
  • optioneel: extra onderdelen, zoals ‘talen’ en/of ‘hobby’s en interesses’

Format

Er bestaan vele verschillende soorten cv’s. Als raadgever kun je in onze ogen het best gebruikmaken van een chronologisch cv, omdat het je professionele groei helder en gestructureerd weergeeft. Op een chronologisch cv begin je met je meest recente werkervaring. Vervolgens werk je terug de tijd in. Werkgevers krijgen een duidelijk beeld van je carrièreverloop en ontwikkeling.

Het is voor raadgevers erg belangrijk om geloofwaardigheid op te bouwen en vertrouwen te wekken. Een chronologisch cv onderstreept je professionele evolutie. Het laat zien dat je een consistente en betrouwbare professional bent met een bewezen staat van dienst.

Raadgever CV

Persoonlijke gegevens

Bovenaan je cv komen je persoonlijke gegevens te staan. Je volledige naam, adresgegevens, e-mailadres en telefoonnummer mogen hier niet ontbreken. Deze informatie zorgt ervoor dat potentiële klanten gemakkelijk contact met je op kunnen nemen.

Houd deze sectie beknopt en professioneel. Het doel is om contact te vergemakkelijken, terwijl je je privacy beschermt. Je nationaliteit, burgerlijke staat en geboortedatum mag je achterwege laten.

Persoonlijke gegevens:
Bas Bureau
Toekomst 423
1234AB Amstelveen
basbureau@email.com
06-12345678
📌 Tip: Heb je een professionele website of LinkedInprofiel? Je kunt ervoor kiezen een linkje hiervan aan je personalia toe te voegen.

Foto op je raadgever cv

Het toevoegen van een foto kent zowel voor- als nadelen. Overweeg allereerst of je foto relevant is voor je functie. Houd rekening met de verwachtingen van de werkgever en het vakgebied. Besluit je een foto op te nemen? Zorg er dan voor dat je een professionele en geschikt afbeelding uitkiest. Vermijd vakantiefoto’s of casual selfies; een professionele portretfoto werkt over het algemeen het best.

Raadgever CV

Werkervaring(en)

Je werkervaring is de kern van je raadgevers cv. Het is de kans om je competenties in de praktijk te demonstreren en te laten zien hoe je waarde hebt toegevoegd aan eerdere projecten of werkgevers. Bij het vermelden van je werkervaring is het belangrijk om een duidelijk beeld te schetsen van je expertise.

Als raadgever is het belangrijk je gespreksvaardigheden te benadrukken, omdat hier de kern van je werk inzit. Beschrijf bijvoorbeeld hoe je kandidaten en ondernemers geïnterviewd hebt en hun competenties hebt beoordeeld om passende vacatures te vinden. Leg de nadruk op je kennis van interviewtechnieken en methoden.

Werkervaring:
Raadgever, Bedrijf XYZ
Jan 2020 – heden

  • Cliënten adviseren over loopbaanontwikkeling, het stellen van doelen en het nemen van strategische beslissingen.
  • Kandidaten interviewen om hun competenties en doelstellingen te beoordelen, en hen te matchen met passende kansen.
  • Persoonlijke groeiplannen voor individuele cliënten ontwikkelen, wat resulteerde in aanzienlijke carrièresuccessen.
  • Operationele doelstellingen plannen, wat resulteerde in een grotere klanttevredenheid en groei van het bedrijf.

Ambassadeur, Organisatie ABC
Jul 2015 – Dec 2019

  • De missie en waarden van de organisatie vertegenwoordigen bij verschillende evenementen en bijeenkomsten.
  • Leiden van een team van vrijwilligers, waarbij coaching centraal stond om optimale betrokkenheid te creëren.
  • Actief bijdragen aan de ontwikkeling van strategische partnerschappen om zo de zichtbaarheid van de organisatie te vergroten.
  • Bewustmakingscampagnes en fondsenwervingsinitiatieven ondersteunen, waardoor de financiële steun voor belangrijke projecten met 20% toenam.

Raadgever CV

Opleiding(en)

Je gevolgde opleidingen versterken je expertise en geloofwaardigheid. Je laat er werkgevers en klanten mee zien dat je over een solide basis beschikt en bereid bent te investeren in je professionele groei. Leg de focus op opleidingen die direct verband houden met je vakgebied.

Noem de naam van de onderwijsinstelling, de opleidingstitel en de behaalde graad. Je plaatst je opleidingen, zoals eerder besproken, in een omgekeerd chronologische volgorde, beginnend met de meest recente.

Opleidingen:
September 2013 – Juni 2015 Economics (master), Rijksuniversiteit Groningen
September 2009 – Juni 2013 Commerciële Economie (bachelor), Hanzehogeschool Groningen
📌 Tip: Heb je relevante trainingen of aanvullende cursussen gevolgd? Neem deze dan op onder een aparte kop.

Raadgever CV

Vaardigheden

Het hart van je cv, is je lijst met vaardigheden. Je vaardigheden laten zien wat je in staat bent te bereiken binnen je vakgebied. Zo zijn onder andere sterke gespreksvaardigheden van essentieel belang. Je dient te beschikken over het vermogen om effectief een gesprek te voeren. Beschrijf je werkwijze in het analyseren van situaties, zoals het ontwikkelen van strategieën en het implementeren van passende oplossingen. Toon dat je in staat bent complexe problemen aan te pakken.

Benadruk je flexibiliteit en toon dat je in staat bent om jezelf aan veranderende behoeften aan te passen. Als raadgever moet je snel van richting kunnen veranderen. Ook heldere communicatie is enorm belangrijk, zowel mondeling als schriftelijk. Laat zien dat je een sterke mening en visie hebt binnen je expertisegebied. Toon dat je in staat bent anderen te inspireren en leiden.

Vaardigheden:

  • Diepgaande kennis van {je expertisegebied(en)} om deskundig en passend advies te kunnen geven.
  • Beschikt over het vermogen om complexe problemen te analyseren en doordachte oplossingen te ontwikkelen.
  • Begrijpt de behoeften en zorgen van cliënten en kan hierop inspelen.
  • In staat om langetermijnstrategieën te ontwikkelen en deze met succes te implementeren.
  • Uitstekende communicatievaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, om advies begrijpelijk over te kunnen brengen.
  • Is gericht op het bieden van waarde en het overtreffen van de verwachtingen van cliënten.
  • Bewezen ervaring in het begeleiden en ondersteunen van anderen in hun professionele ontwikkeling.
  • Past zich snel aan bij veranderende omstandigheden en verschillende cliëntbehoeften.
  • Is in staat om meerdere projecten en prioriteiten tegelijkertijd te beheren.
  • Bouwt sterke en duurzame relaties met cliënten en partners op.
  • Durft kritische vragen te stellen en kan informatie tot evalueren, om weloverwogen advies te kunnen geven.
  • In staat om succesvolle onderhandelingen te voeren en win-winresultaten te bereiken.

Raadgever CV

Cv-profiel

Een cv-profiel, ook wel bekend als persoonlijk profiel of professionele samenvatting, is de eerste indruk die je op potentiële werkgevers maakt. Het is een korte inleiding bovenaan je cv, die inzicht geeft in wie je bent, wat je te bieden hebt en waarom je geschikt bent voor de opdracht of functie.

Wees beknopt bij het schrijven van je cv-profiel. Enkele zinnen is meer dan voldoende. Pas je cv-profiel aan op de specifieke branche en functie waarvoor je solliciteert. Een sterk cv-profiel trekt direct de aandacht van potentiële opdrachtgevers.

GOED
Cv-profiel:
Ervaren raadgever die over diepgaande kennis van strategisch management beschikt. Heeft een bewezen staat van dienst in het begeleiden van klanten naar succes. Mijn sterke analytische vaardigheden en empathie stellen mij in staat om complexe problemen op te lossen en duurzame relaties op te bouwen. Is nu op zoek naar een nieuwe uitdaging waar ik mijn expertise kan inzetten om organisaties te helpen groeien.
SLECHT
Cv-profiel:
Ik ben een hardwerkende professional met sterke communicatie- en organisatorische vaardigheden. Ik ben op zoek naar een nieuwe baan. Stuur me een e-mail met kopie van de vacature bij interesse. Ik reis overal heen, zolang mijn reiskosten maar worden vergoed.

Zie je de verschillen tussen de twee bovenstaande voorbeelden? Van welke raadgever zou jij eerder advies aannemen? Waarschijnlijk kies je, net als ons, voor de eerste. Het eerste voorbeeld is kort, gericht en specifiek. De belangrijkste vaardigheden en passie van de schrijver worden benadrukt. Net als diens ambitie. Het tweede voorbeeld is vaag en te algemeen. Het mist specifieke informatie over vaardigheden, ervaring en de waarde van de schrijver.

Raadgever CV

Extra onderdelen

Je cv is nu zo goed als af. Je kunt er voor kiezen om je cv aan te vullen met extra onderdelen, zoals ‘talen’ of ‘hobby’s en interesses’. Het toevoegen van dergelijke onderdelen is afhankelijk van de aanleiding en de voordelen ervan voor jouw specifieke situatie.

Het presenteren van je talenkennis is voordelig als dit relevant is voor de markt waarin je solliciteert. Het benadrukt je aanpassingsvermogen en vaardigheden in meertaligheid. Het vermelden van je hobby’s en interesses geeft je cv een persoonlijk tintje. Echter, dit moet in de juiste context gebeuren. Als je hobby’s relevant zijn voor de functie of laten zien dat je bepaalde overdraagbare vaardigheden bezit (zoals creativiteit of teamwork), kan dit een positieve indruk maken. Als je hobby’s geen meerwaarde toevoegen, is het vaak het beste om deze over te slaan.

Wees selectief en strategisch bij het al dan niet toevoegen van extra onderdelen. Baseer je keuze op de specifieke vereisten van de functie en de mate waarin ze je cv versterken. Ieder element dat je toevoegt, dient een duidelijke relevantie voor de baan te hebben.

Talen:
Nederlands – moedertaal
Engels – vloeiend
Spaans – vloeiend

Samenvatting: zo schrijf je een cv als raadgever

Je bent nu klaar om zelf aan de slag te gaan. We hebben hierboven een hoop besproken en we kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos misschien niet meer ziet. Hieronder zetten we de belangrijkste punten nog een keer kort op een rij:

  • Je cv dient overzichtelijk en professioneel ingericht te zijn, met duidelijke secties, koppen en voldoende witruimte.
  • Je kunt het best gebruikmaken van een chronologisch cv omdat het je professionele groei duidelijk toont.
  • Het vermelden van persoonsgegevens is essentieel voor het vergemakkelijken van contact.
  • De keuze om al dan niet een foto toe te voegen, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar de nadruk moet vooral liggen op je professionele kwalificaties.
  • Werkervaring dient concrete prestaties en verantwoordelijkheden te benadrukken.
  • Het vermelden van je gevolgde opleidingen versterkt je geloofwaardigheid en expertise.
  • Vermeld zowel technische als zachte vaardigheden, zoals analytisch denken, empathie en coaching.
  • Met een cv-profiel kun je een goede eerste indruk maken. Het profiel moet beknopt, gericht en waardegericht zijn.
  • Het toevoegen van extra onderdelen zoals ‘talen’ of ‘hobby’s en interesses’ hangt af van hun relevantie.
  • Je cv dient aangepast te zijn op de specifieke vacature.

Weet je nog steeds niet zo goed waar je beginnen moet? 👉 Wij helpen je graag op weg!

Begeleidende brief

In de begeleidende sollicitatie- of motivatiebrief kun je in detail je passie, vaardigheden en motivatie beschrijven. Het is de kans op een persoonlijke afspraak binnen te slepen met een potentiële werk- of opdrachtgever. Laat zien hoe jij hun situatie kunt verbeteren.

Begin met een sterke openingszin die direct de aandacht trekt. Geef meteen aan waarom je geïnteresseerd bent in specifiek die ene functie. Vervolg met specifieke voorbeelden van eerdere successen die je hebt behaald en laat zien hoe je problemen aanpakt. Benadruk je vermogen om op maat gemaakte oplossingen voor individuele personen te bieden.

Een goed geschreven brief overtuigd lezers van je expertise, passie en toewijding aan het verbeteren van het leven van anderen. Laat een blijvende indruk achter en sleep die uitnodiging voor een persoonlijk gesprek in de wacht.

Het schrijven van een goede brief is nog niet zo gemakkelijk. Bij onze cv-templates krijg je een voorbeeld van een sterke brief. Deze kun je gebruiken bij het schrijven van de jouwe.