Zo schrijf je een indrukwekkend boekhouder cv

Je cv kan het verschil maken tussen die ene droombaan of onopgemerkt blijven in de sollicitatieprocedure. Het is dan ook erg belangrijk dat je voldoende aandacht besteed aan het schrijven van je cv. Een indrukwekkend cv benadrukt je ervaring en vaardigheden, en overtuigt werkgevers ervan dat jij de juiste persoon voor de job bent.

Gemiddelde beoordeling voor deze sjabloon

3.3
Rated 3.3 out of 5
Van 6 klanten-reviews

Maar, hoe schrijf je nu een goed cv? Geen zorgen, wij helpen je graag op weg. Met behulp van onze praktische handleiding heb je in no-time een overtuigend cv geschreven. Of je nu een ervaren boekhouder bent of op zoek bent naar je eerste baan, met behulp van onze tips vergroot je je kansen op die gewilde positie aanzienlijk.

Table of Contents

Voorbeeld accountant of boekhouder cv

Hieronder vind je een boekhouder cv voorbeeld / accountant cv voorbeeld: 👇

Persoonlijke gegevens:
Puk Groen
Boslaan 7
1234AB Amsterdam
pukgroen@email.com
06-12345678

Cv-profiel:
Gecertificeerde en gedreven boekhouder met een achtergrond in rapportage en financiële analyse. Zes jaar ervaring met het beheren van boekhoudkundige processen en het opstellen van financiële overzichten. Mijn sterke analytische denkvermogen stelt me in staat zelfs de meest complexe financiële vraagstukken op te lossen. Betrokken teamspeler met communicatieve vaardigheden en een bewezen staat van dienst in het tijdig leveren van nauwkeurige financiële informatie. Ik streef ernaar mijn expertise voortdurend uit te breiden en bij te dragen aan het bedrijfssucces.

Werkervaring:
Boekhouder, Bedrijf ABC
Feb 2018 – heden

  • Uitvoeren van het volledige boekhoudproces, waaronder inkomende factoren verwerken, betalingen regelen, en de debiteuren- en crediteurenadministratie overzien.
  • Opstellen van financiële rapporten, inclusief winst- en verliesrekening, balans en kasstroomoverzicht, om de financiële gezondheid van het bedrijf te analyseren.
  • Deelnemen aan financiële analyses en het verstrekken van relevante informatie aan het management zodat zij weloverwogen besluiten kunnen nemen.

Boekhouder, Bedrijf DEF
Dec 2016 – Jan 2018

  • Beheren van de dagelijkse boekhoudkundige activiteiten en zorg dragen voor alle financiële registraties.
  • Samenwerken met zowel interne teams als externe accountants om de naleving van boekhoudkundige normen te waarborgen.
  • Identificeren van verbeterpunten en implementeren van geautomatiseerde oplossingen, wat heeft geleid tot een tijdsbesparing van 20%.

Opleidingen:
Juli 2012 – Mei 2016 Accountancy (bachelor), NHL Stenden Leeuwarden
Juli 2009 – Juni 2012 Business administration & control specialist (mbo-4), MBO Utrecht

Vaardigheden:

  • Uitgebreide kennis van boekhoudkundige methoden, procedures en principes, zoals het opstellen van overzichten, het uitvoeren van analyses en het beheren van dossiers.
  • Bekwaam in het gebruik van boekhoudsoftware, onder meer SAP, QuickBooks en Excel.
  • Kennis van belastingvoorschriften en ervaren in het voorbereiden van aangiften, waaronder btw-aangiften en inkomstenbelasting.
  • Sterke analytische vaardigheden, met het vermogen om financiële gegevens te analyseren, trends te identificeren en vervolgens aanbevelingen te genereren.
  • Uitstekende tijdmanagementvaardigheden met het vermogen om prioriteiten te stellen, deadlines te halen en aan meerdere projecten tegelijkertijd te werken.
  • Discretie bij het omgaan met vertrouwelijke financiële informatie en vertrouwt met het naleven van wettelijke voorschriften met betrekking tot privacy en gegevensbescherming.

Talen:
Nederlands – moedertaal
Duits – vloeiend
Spaans – gevorderd

Hoeveel kun je als boekhouder verdienen?

Boekhouders verdienen over het algemeen een aantrekkelijk inkomen. Vooral naarmate je meer ervaring opdoet en je je gaat specialiseren in een bepaald vakgebied. Wat je precies verdient, is afhankelijk van het soort boekhouding waarin je werkt, de grootte van het bedrijf, de locatie en je ervaring.

Voor posities op instapniveau ligt het gemiddelde salaris rond de € 3.850 per maand. Beschik je over meer ervaring of groei je door naar een hogere functie, zoals senior boekhouder, financieel analist, controller of assistent accountant administratieconsulent, dan kan je salaris flink toenemen. Ervaren boekhouders kunnen een gemiddeld salaris van € 5.500 per maand bereiken.

Boekhouder CV

Handleiding: zo schrijf je een sterk boekhouder of accountants cv

Als boekhouder bekleed je een belangrijke rol in de financiële wereld. Je bent verantwoordelijk voor het bijhouden van de financiële gegevens van een bedrijf, het opstellen van diverse rapporten en het naleven van boekhoudkundige richtlijnen. Dankzij jouw expertise krijgen bedrijven een duidelijk inzicht in hun financiële gezondheid. Dit helpt hen bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

Je beschikt uiteraard over uitgebreide kennis van boekhoudkundige principes, financiële software en de belastingwetgeving. Voor het opstellen van jaarrekeningen, het verwerken van transacties en het analyseren van financiële gegevens draai jij je hand niet om. Je bent nauwkeurig, een analytische denker en hebt aandacht voor ieder klein detail.

Voel jij je helemaal thuis in deze rol? Of wil je je carrière naar een hoger niveau tillen? Dan is het belangrijk om een overtuigend curriculum vitae te creëren. Een cv dat jouw expertise, ervaring en vaardigheden op een doeltreffende manier presenteert.

Lay-out

De inhoud van je cv is belangrijk, maar je mag ook het belang van een goede opmaak niet onderschatten. Als boekhouder moet je immers nauwkeurig te werk gaan en het is belangrijk dat je cv eenzelfde professionele uitstraling heeft.

Een goed ingedeeld cv is gemakkelijk te lezen. Werkgevers moeten je cv kunnen scannen en vlot belangrijke informatie terug kunnen vinden. Je doet dit door een duidelijke scheiding van secties te maken. Belangrijke punten en prestaties kun je benadrukken door gebruik te maken van opsommingstekens en witregels.

Om je cv een professionele uitstraling te geven is het van essentieel belang een consistente stijl aan te houden. Kies een gemakkelijk te lezen lettertype uit en hanteer deze door het gehele document. Zorg er ook voor dat de lettergrootte overal gelijk is en dat de achtergrond niet afleidt. Een kleurtje mag, maar het mag nooit overheersen.

De volgende onderdelen krijgen een plekje op je cv: 👇

  • persoonlijke gegevens
  • cv-profiel
  • werkervaring
  • opleiding(en)
  • vaardigheden
  • optioneel: talen en/of hobby’s en interesses

Format

Er bestaan vele verschillende cv-formats. Voor het schrijven van je boekhouder of accountants cv, raden we het zogeheten chronologische cv aan. Dit type cv legt de nadruk op je werkervaring en ordent deze in een omgekeerde chronologische volgorde, waarbij je begint met je meest recente functie.

Werkgevers krijgen op deze manier een duidelijk beeld van je carrièreprogressie. Ze zien direct welke functies je hebt bekleed en welke groei je hebt doorgemaakt. Dit toont je toewijding en wekt vertrouwen.

Daarnaast is een chronologisch cv gemakkelijk te volgen en lezen. Werkgevers kunnen gemakkelijk door de lijst van werkervaring scrollen. Ze krijgen direct een overzicht van je achtergrond en kunnen gemakkelijker inschatten of je al dan niet geschikt bent voor de functie.

Boekhouder CV

Persoonlijke gegevens

Bovenaan je curriculum vitae komen je persoonlijke gegevens te staan. Werkgevers moeten natuurlijk gemakkelijk contact met je kunnen opnemen. Er zijn enkele basisgegevens die je niet mag overslaan:

  • volledige naam
  • adresgegevens
  • e-mailadres
  • telefoonnummer

Optioneel kun je deze lijst aanvullen met relevante links, zoals een link naar je LinkedIn-profiel of je professionele website.

Persoonlijke gegevens:
Puk Groen
Boslaan 7
1234AB Amsterdam
pukgroen@email.com
06-12345678
📌 Tip: Blijf decreet en bescherm je eigen privacy. Vermeld geen gevoelige informatie, zoals je geboortedatum of burgerservicenummer. Ook is het niet nodig om je nationaliteit of burgerlijke staat te vermelden.

Foto op je boekhouder cv

Het wel of niet toevoegen van een foto is een persoonlijke keuze. Het is niet verplicht, maar kan in sommige gevallen wel waardevol zijn.

Zo geeft een foto je cv een persoonlijk tintje. Werkgevers krijgen direct een visuele indruk van jou. Het maakt je cv menselijker en kan een gevoel van vertrouwen creëren. Solliciteer je naar een klantgerichte rol, waarbij je uiterlijke verschijning relevant is voor de functie? Dan kan het toevoegen van een foto erg nuttig zijn.

Aan de andere kant kan het toevoegen van een foto ook nadelig zijn. Een foto kan onbedoeld leiden tot vooroordelen op basis van uiterlijk, leeftijd, etniciteit of geslacht. De objectiviteit van het sollicitatieproces kan hierdoor worden beïnvloed. Bovendien neemt een foto extra ruimte in op je cv, waardoor er minder plek overblijft voor relevante informatie.

Het is belangrijk dat je deze voors en tegens goed tegen elkaar afweegt voor je een foto op je cv plaatst. Kies je er toch voor een foto toe te voegen? Zorg er dan voor deze professioneel en representatief is.

Boekhouder CV

Werkervaring(en)

Werkgevers willen inzicht in je professionele achtergrond. Door het omschrijven van je eerdere ervaringen laat je hen zien dat je bekwaam bent als boekhouder en je expertise hebt toegepast in eerdere functies. Werkgevers kunnen zo beoordelen hoe goed je bekend bent met boekhoudkundige systemen en processen. Het is dan ook belangrijk dat je niet alleen vertelt waar je hebt gewerkt, maar ook omschrijft welke taken en verantwoordelijkheden je hebt gehad.

Werkervaring:
Boekhouder, Bedrijf ABC
Feb 2018 – heden

  • Uitvoeren van het volledige boekhoudproces, waaronder inkomende factoren verwerken, betalingen regelen, en de debiteuren- en crediteurenadministratie overzien.
  • Opstellen van financiële rapporten, inclusief winst- en verliesrekening, balans en kasstroomoverzicht, om de financiële gezondheid van het bedrijf te analyseren.
  • Deelnemen aan financiële analyses en het verstrekken van relevante informatie aan het management zodat zij weloverwogen besluiten kunnen nemen.

Boekhouder, Bedrijf DEF
Dec 2016 – Jan 2018

  • Beheren van de dagelijkse boekhoudkundige activiteiten en zorg dragen voor alle financiële registraties.
  • Samenwerken met zowel interne teams als externe accountants om de naleving van boekhoudkundige normen te waarborgen.
  • Identificeren van verbeterpunten en implementeren van geautomatiseerde oplossingen, wat heeft geleid tot een tijdsbesparing van 20%.

Boekhouder cv zonder (relevante) werkervaring

Het schrijven van een overtuigend cv zonder werkervaring kan een behoorlijke opgave lijken. Toch kun je werkgevers er nog steeds van overtuigen dat jij geschikt bent voor de functie. Het is in dat geval belangrijk dat je de nadruk legt op je andere pluspunten.

Je kunt je bijvoorbeeld focussen op je opleiding, je stage-ervaring en/of je vaardigheden. Leg de nadruk op je leergierigheid, je motivatie en je bereidheid om te groeien in het boekhoudveld.

Opleiding(en)

Je gevolgde opleiding(en) geeft je toekomstige werkgever inzicht in je academische achtergrond en je kwalificaties als boekhouder. Het toont aan dat je over de nodige kennis beschikt om je boekhoudkundige taken effectief uit te voeren.

Bij het omschrijven van je opleidingsachtergrond is het belangrijk om de relevante details te benadrukken. Vermeld de naam van de (mbo-, hbo- of universitaire) opleiding, de onderwijsinstelling waar je de opleiding volgde, de periode van studie en welke diploma’s je hebt behaald.

Opleidingen:
Juli 2012 – Mei 2016 Accountancy (bachelor), NHL Stenden Leeuwarden
Juli 2009 – Juni 2012 Business administration & control specialist (mbo-4), MBO Utrecht
📌 Tip: Ben je nog bezig met een opleiding of studie? Vermeld dan de verwachte afstudeerdatum.

Cursussen, certificeringen en trainingen

Heb je naast je opleiding nog andere relevante boekhoudkundige cursussen of trainingen gevolgd? Benoem deze dan onder een aparte kop. Je toont hiermee aan dat je voortdurend je kennis en vaardigheden ontwikkelt. Het kan de waarde van je boekhouder / accountants cv verhogen en geeft je ongetwijfeld een streepje voor op de concurrentie.

Boekhouder CV

Vaardigheden

Wat maakt jou een goede boekhouder? Je vaardigheden geven inzicht in je competenties en bekwaamheden als boekhouder.

Voor je begint met het maken van een opsomming, raden we je aan de vacature er nog een keer bij te pakken. Welke vaardigheden sluiten aan op de functie en de gestelde vacature-eisen? Leg de nadruk op de vaardigheden waar je toekomstige werkgever naar op zoek is.

Neem zowel harde (technische) als zachte vaardigheden op. Bij technische vaardigheden kun je denken aan kennis van belastingvoorschriften of het kunnen gebruiken van boekhoudsoftware. Voorbeelden van zachte vaardigheden zijn communicatieve vaardigheden, een probleemoplossend vermogen of een analytische denkwijze.

Vaardigheden:

  • Uitgebreide kennis van boekhoudkundige methoden, procedures en principes, zoals het opstellen van overzichten, het uitvoeren van analyses en het beheren van dossiers.
  • Bekwaam in het gebruik van boekhoudsoftware, onder meer SAP, QuickBooks en Excel.
  • Kennis van belastingvoorschriften en ervaren in het voorbereiden van aangiften, waaronder btw-aangiften en inkomstenbelasting.
  • Sterke analytische vaardigheden, met het vermogen om financiële gegevens te analyseren, trends te identificeren en vervolgens aanbevelingen te genereren.
  • Uitstekende tijdmanagementvaardigheden met het vermogen om prioriteiten te stellen, deadlines te halen en aan meerdere projecten tegelijkertijd te werken.
  • Discretie bij het omgaan met vertrouwelijke financiële informatie en vertrouwt met het naleven van wettelijke voorschriften met betrekking tot privacy en gegevensbescherming.

Belangrijke vaardigheden als boekhouder

Werkgevers zijn op zoek naar een breed scala aan vaardigheden. Ten eerste is het belangrijk dat je grondige kennis hebt van boekhoudprincipes. Je bent bekwaam in het gebruik van boekhoudprogramma’s en vertrouwd met het opstellen van financiële rapporten. Ook worden analytische vaardigheden hoog gewaardeerd. Deze vaardigheden stellen je in staat gegevens effectief te analyseren en trends te identificeren, waardoor er belangrijke inzichten voor de zakelijke besluitvorming worden opgedaan. Ook zijn een oog voor detail en nauwkeurigheid belangrijke vaardigheden. Daarnaast is het belangrijk dat je bekend bent met belastingvoorschriften en weet hoe je belastingaangiften voorbereid.

Cv-profiel

Één van de belangrijkste onderdelen van je cv is je cv-profiel. In je cv-profiel geef je een beknopte samenvatting van je achtergrond, vaardigheden, eventuele prestaties en/of ambities. Het is de ideale kans om de aandacht van werkgevers te trekken en je te onderscheiden van andere kandidaten.

GOED
Gecertificeerde en gedreven boekhouder met een achtergrond in rapportage en financiële analyse. Zes jaar ervaring met het beheren van boekhoudkundige processen en het opstellen van financiële overzichten. Mijn sterke analytische denkvermogen stelt me in staat zelfs de meest complexe financiële vraagstukken op te lossen. Betrokken teamspeler met communicatieve vaardigheden en een bewezen staat van dienst in het tijdig leveren van nauwkeurige financiële informatie. Ik streef ernaar mijn expertise voortdurend uit te breiden en bij te dragen aan het bedrijfssucces.
SLECHT
Ambitieuze assistent accountant op zoek naar een nieuwe functie als boekhouder. Ik heb goede analytische vaardigheden, ben sociaal vaardig en ken alle principes rondom de financiële administratie. Ik heb een studie accountancy gevolgd en heb als stagiair accountancy ervaring opgedaan met tussentijdse rapportages verzorgen.

Welke boekhouder zou jij aannemen? Grote kans dat je voor de eerste kandidaat kiest. Het eerste profiel geeft een krachtige samenvatting van de belangrijkste sterke punten van de schrijver. Het profiel laat een sterke indruk achter en laat zien dat de schrijver goed uitgerust is om aan de behoeften van werkgevers te voldoen. Het tweede voorbeeld is daarentegen vaag en mist belangrijke details. Het ontbreekt aan ondersteuning van de beweringen en bevat geen concrete voorbeelden. Het profiel biedt geen onderscheidend vermogen ten opzicht van andere kandidaten.

📌 Tip: We raden je aan het schrijven van je cv-profiel tot het laatst te bewaren. Na het opstellen van de rest van je cv heb je immers een beter begrip van je vaardigheden, ervaring en prestaties. Je bent hierdoor in staat een profiel te creëren dat nauw aansluit op je de rest van je cv en de specifieke behoeften van de functie.

Boekhouder CV

Extra onderdelen

Het toevoegen van extra onderdelen, zoals ‘talen’ of ‘hobby’s en interesses’ kent zowel voor- als nadelen. Het is belangrijk om de relevantie van deze extra onderdelen te bepalen. Zo kan het vermelden van je talenkennis gunstig zijn als je werkt in een internationale omgeving of klanten bedient uit diverse taalgroepen.

Het toevoegen van je hobby’s en interesses geeft je cv een persoonlijk tintje. Echter, het is belangrijk om selectief te zijn. Kies hobby’s uit die relevant zijn voor de functie, zoals leiderschap in een vrijwilligersorganisatie of deelname aan een sportactiviteit waar teamwork wordt benadrukt.

Gesproken talen

Door het presenteren van je talenkennis geef je werkgevers inzicht in je taalvaardigheden. Solliciteer je naar een rol waarbij dit relevant is, dan kan je je hiermee onderscheiden van andere kandidaten die mogelijk niet meertalig zijn. Zorg ervoor dat je enkel de talen vermeldt waarin je effectief kunt communiceren.

Talen:
Nederlands – moedertaal
Duits – vloeiend
Spaans – gevorderd

Samenvatting: zo schrijf je een cv boekhouder

Je bent nu helemaal klaar om zelf aan de slag te gaan! Hieronder vatten we de belangrijkste punten nog een keer kort samen:

  • Door een professionele lay-out te gebruiken, laat je een professionele indruk achter.
  • Je kunt het best gebruikmaken van een chronologisch cv.
  • Denk goed na over het al dan niet toevoegen van een foto.
  • Begin je cv met het vermelden van je contactgegevens.
  • Trek vervolgens de aandacht met een pakkend cv-profiel.
  • Geef werkgevers inzicht in je werkverleden onder de kop ‘werkervaring’.
  • Heb je nog geen relevante ervaring opgedaan? Leg de nadruk dan op je opleiding, vaardigheden, stage-ervaring en/of vrijwilligerswerk.
  • Vermeld je gevolgde opleidingen en eventuele aanvullende cursussen.
  • Voeg geen extra onderdelen toe als deze niet relevant zijn voor de functie.

Weet je nog steeds niet zo goed waar je beginnen moet? 👉 Wij helpen je graag op weg!

Begeleidende brief

Na het schrijven van je cv ben je er nog niet. Voor je kunt solliciteren zul je immers ook een overtuigende motivatie- of sollicitatiebrief moeten schrijven. Deze brief biedt je de mogelijkheid om jezelf te onderscheiden en je motivatie en geschiktheid voor de functie nog een keer te benadrukken. Ook kun je er je persoonlijkheid en passie in overbrengen. Een goed geschreven brief toont dat je onderzoek naar het bedrijf en de functie hebt gedaan, en laat zien dat je de tijd hebt genomen om een op maat gemaakte brief te schrijven. Werkgevers hebben na het lezen van de brief een beter beeld van wie jij bent als professional en waarom je de juiste kandidaat bent.

Het schrijven van een goede brief is nog niet zo gemakkelijk. Bij onze cv-templates krijg je een voorbeeld van een sterke brief. Deze kun je gebruiken bij het schrijven van de jouwe.

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn gehele werkgeschiedenis vermelden op mijn curriculum vitae?

Nee, je hoeft niet je gehele werkgeschiedenis te vermelden op je cv. Vooral niet als je al veel ervaring hebt. We raden je aan je te richten op de meest relevante en recente werkervaring die aansluit op de functie waarop je solliciteert. Werk je al enige tijd in het beroepsveld? Dan kun je oudere werkervaring beknopt samenvatten. Zodat je toekomstige werkgever hiervan toch op de hoogte is, maar je cv overzichtelijk blijft.

Moet ik mijn cv aanpassen bij iedere sollicitatie?

Ja, dit raden we je wel aan. Door je cv af te stemmen op de specifieke functie en het bedrijf waar je solliciteert, kun je prestaties, ervaring en vaardigheden benadrukken die aansluiten bij de vereisten van de werkgever. Wel kun je een voorbeeld cv maken, die je vervolgens gemakkelijk aan kunt passen bij die iedere sollicitatie. Hoewel vele functies op meerdere vlakken overeenkomen, heeft een op maat gemaakt cv net dat beetje extra waar een werkgever naar op zoek is.